14

Náš kolega Jakub programoval roboty a zúčastnil sa aj SICK solution Hackathonu. Ako to dopadlo?

Jakub má blízko k inováciám. Programoval robotické ramená a zúčastnil sa aj SICK Hackathonu. Hoci existujú viaceré podobné hackathony organizované rôznymi spoločnosťami, ako napríklad online hackathony, podujatia ako Hackathon Košice či Hackathon Bratislava, Jakub sa vydal až do Nemecka, kde spolu so svojím tímom zožali úspech. Čo to je Hackathon, čo obnáša, aký nápad predstavili a ako súťaž prebiehala si prečítaj v našom interview.

Ako si sa dostal k programovaniu robotických ramien?

Bolo to moje predchádzajúce zamestnanie. Počas štúdia som sa učil programovať PLC, robotické ramená a všetko z oblasti priemyselnej automatizácie, teda senzorické systémy, motory a podobne. Vychádzalo to z môjho odboru, ktorý bol zameraný na programovanie a návrh automatických liniek. Zároveň šlo o môj vtedajší koníček.

Podarilo sa ti v tejto oblasti dosiahnuť aj nejaké úspechy?

Áno, po úspešnej prezentácii môjho bezpečnostného riešenia, ktoré využívalo laserový skener a svetelné závory od spoločnosti SICK, ma oslovil ich sales manažér s ponukou zúčastniť sa výberového konania pre ich Hackaton. Súhlasil som, pretože to bola veľká príležitosť vyskúšať si R&D prostredie a chcel som poukázať na to, že roboty, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo je možné integrovať aj medzi ľudí. To bol zároveň aj zámer celej mojej stredoškolskej záverečnej práce.

Zúčastnil som sa rôznych domácich súťaží ako napríklad Technická myšlienka roka. Príkladom ďalšej súťaže je ENERSOL, kde som bodoval na krajskom kole s projektom továrne, ktorá využíva IR kamery a celá výroba prebieha za tmy, bez ľudí a viditeľného svetla. Celoštátneho kola som sa nakoniec nezúčastnil, aj keď som bol nominovaný.

Pripravoval si sa nejako špeciálne na Hackathon?

Na Hackathon sa pripraviť nedá, pretože aj keď sme mali k dispozícii predlohy rôznych reálnych projektov, zadanie sme sa dozvedeli až na mieste. Následne sme dostali vybavenie a mali sme približne 48 hodín na to, aby sme zvládli vyvinúť riešenie. Po uplynutí tohto času sa nápady predstavili a čakali sme, či sa práve ten náš umiestni. Celé to znamenalo niekoľko dní bez spánku, takže jediné čo som mohol urobiť je, poriadne sa na to vyspať.

Aké si mal pred súťažou pocity?

Bol som celkom dosť vydesený, pretože som bol jeden z najmladších účastníkov, ak nie najmladší aký sa kedy ich Hackathonu zúčastnil. Väčšinou sa jej zúčastňujú študenti, ktorí končia vysokú školu a ja som tento rok skončil iba strednú. Taktiež ma čakalo viac ako 1000 kilometrov cesty autom a následne hodiny riešenia zadania s tímom, ktorý som vopred nepoznal.

Jakubov tím CYBERVORTEX
Jakubov tím CyberVortex

Kto bol v tvojom tíme?

Náš tím sme nazvali CyberVortex a mal päť členov. Okrem mňa v ňom bol a Ind so zameraním na robotiku a rozšírenú realitu, dvaja študenti z Gruzínska, ktorí sa zameriavali na matematiku, programovanie a tvorbu algoritmov a študent z Bangladéšu, ktorý bol zase odborník na umelú inteligenciu. Myslím si, že to bolo dokonalé zloženie, pretože matematici premysleli algoritmus a „pushli“ naše riešenie do AWS cloudu. Vďaka umelej inteligencii a rozšírenej realite sme preniesli náš projekt z počítačov do reálneho sveta a mojou úlohou bolo zozbieranie informácií, zabezpečenie toho, aby mal každý člen tímu všetko čo potrebuje a prezentácia samotného riešenia.

Akých konkurentov ste mali?

Do súťaže sa mohol prihlásiť ktokoľvek. Boli v nej študenti z celého sveta, a to nielen z IT oblasti. Hackathonu sa môže zúčastniť aj človek s netechnickým vzdelaním. Na to slúži výberové kolo, kde posúdia, či by človek s daným vzdelaním a skúsenosťami bol pre vybrané témy prínosom. Ja som do žiadosti uvádzal zameranie na robotiku a myslím si, že úspech mali aj skúsenosti so správou systémov, ktorým sa aktuálne venujem v rámci msg life Slovakia. Hackathonu sa zúčastnilo nakoniec 107 študentov z 22 krajín, ktorí vytvorili 23 tímov. Každý účastník má plne hradenú účasť aj náklady, ktoré nie sú malé, preto je výber veľmi dôsledný.

Aké riešenie ste spolu vytvorili?

CyberVortex sa zameriaval na cloudové riešenie, ktoré zhromažďuje, vizualizuje a analyzuje dáta z autonómneho vozidla. Bolo teda potrebné vyriešiť algoritmy pre vizualizáciu trajektórie v 3D svete, spracovanie dát z lidaru aj odosielanie na Cloud. Išlo pritom o riešenie, ktoré má slúžiť na automatizáciu SICK továrne v Nemecku, kde sa majú autonómne pohybovať malé vozidlá, ktoré tam už fungujú, no je potrebné urobiť nejaké zmeny. Cieľom bolo tiež zrýchliť identifikáciu problémov AGV vozidla.

Pozri si rozhovor s Jakubom zo Sick Hackathon
Pozri si rozhovor s Jakubom zo Sick Hackathon. Pre zobrazenie klikni na obrázok.

Kto súťaž nakoniec vyhral?

Tím, ktorý vytvoril aplikáciu pre elektromobily. Také riešenia už, samozrejme, sú, prínosom tejto aplikácie malo byť, že si v nej bolo možné rezervovať miesto a následne aj zaplatiť za nabíjanie práve v súkromných staniciach, ktoré nie sú súčasťou veľkých sietí. Po skončení súťaže však prebiehala ešte konzultácia nápadov a ukázalo sa, že naše bude spoločnosť SICK možno vyvíjať aj ďalej.

Čo ti účasť v Hackathone dala? Odporučil by ju aj iným?

Určite áno. Mal som možnosť stretnúť sa s inými kultúrami, koordinovať tím, udržať ho a vyvinúť zaujímavé riešenie. Nebolo to teda len o budovaní hard skills, ale aj makkých zručností. To všetko sa navyše dialo pod časovým stresom a bez spánku. Človek má tiež príležitosť stretnúť  talentovaných ľudí a ľudí z veľkých firiem, čo sú všetko cenné kontakty. Bol som preto rád, že som mohol túto účasť

využiť nielen pre osobné zviditeľnenie, ale aj zviditeľnenie spoločnosti msg life Slovakia, kde teraz pracujem. Strácal som vieru v to, že veľké firmy na Slovensku skutočne dbajú o svojich zamestnancov, no v msg life mi jasne dokázali, že im skutočne záleží na ľuďoch a ich práci.

Hoci mám vyštudované programovanie a automatizáciu, čoraz viac zisťujem, že ma napĺňa skôr podobné projekty viesť a prezentovať, nie „kódiť“. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo som zmenil pôvodné zameranie. Zrejme aj preto mi pozícia IT Admina vyhovuje viac. V msg life Slovakia máme skvelý tím a super zázemie, čo sa mi veľmi páči.

Jakub, System Admin
Jakub, System Admin

Ak ťa príbeh Jakuba zaujal a tiež by si sa rád venoval IT, prezri si naše voľné pracovné ponuky. V prípade, že nenájdeš vhodnú, neváhaj nám zanechať životopis. Mladé talenty, ako je Jakub, hľadáme neustále.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky