21

Mäkké zručnosti sú kľúčové: Toto je 7 tipov, ako ich rozvíjať

Pri hľadaní novej práce alebo na pohovore si sa už možno stretol s pojmom mäkké zručnosti. Medzinárodne sú známe aj pod anglickým názvom soft skills. Mnohí zamestnávatelia ich pokladajú za dôležité a často aj kľúčové. Výhodou je, že tieto zručnosti sa nemusíš nijako špeciálne učiť a nesúvisia s kvalifikáciou ani odbornosťou. Stačí ich len rozvíjať.

Čo sú mäkké zručnosti?

Mäkké zručnosti predstavujú schopnosti alebo vlastnosti, ktoré sú ti prirodzene dané. Nesúvisia s tým, akú školu si vyštudoval ani aké znalosti máš. Spájajú sa s osobnosťou človeka, empatiou a emocionálnou inteligenciou. V praxi to znamená len jedno. Ak chceš, aby boli tvoje mäkké zručnosti lepšie, netreba sa nič učiť. Stačí ich rozvíjať a pracovať na nich.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že tento typ zručností nie je pre prácu dôležitý. Opak je však pravdou. V súčasnosti sú oveľa viac žiadané ako kedykoľvek predtým. Na rozdiel od hard skills, čiže tých, ktoré si sa naučil, sa nedajú nahradiť automatizáciou. Zamestnávatelia vyhľadávajú ľudí s dobrou úrovňou mäkkých zručností, pretože práve vďaka nim sa darí firme rásť.

Ktoré mäkké zručnosti považujú spoločnosti za najžiadanejšie?

Zamestnávatelia vo väčšine prípadov hľadajú človeka vhodného pre kariérny rast, čiže zamestnanca určeného pre danú prácu na niekoľko rokov, prípadne na celý život. Preto chcú osobu nielen s množstvom odborných zručností, ale aj s portfóliom soft skills. Zamestnanec musí vedieť pracovať s kolegami v tíme, klientmi aj zákazníkmi. Musí sa zaujímať o vybranú pozíciu a mal by byť motivovaný dosiahnuť určité ciele.

Mäkké zručnosti je nutné neustále zlepšovať a pomôžu ti aj soft skills kurzy
Zlepši svoje mäkké zručnosti viacerými spôsobmi

Najžiadanejšie mäkké zručnosti na pracovnom trhu:

  • Komunikácia – schopnosť komunikovať je jednou z najžiadanejších vlastností. Vďaka nej vieš pohotovo reagovať, riešiť rôzne problémy a prispôsobovať sa danej situácii. Okrem toho dokážeš lepšie vychádzať s ľuďmi, čo môžeš využiť napríklad pri oslovovaní potenciálneho zákazníka so zámerom naviesť ho ku kúpe produktov či služieb tvojej spoločnosti. S komunikáciou sa spája aj schopnosť načúvania, ktorá je na trhu práce takisto veľmi cenená.
  • Vedenie ľudí – schopnosť viesť ľudí a určitým spôsobom ich motivovať je dôležitá najmä pre vedúce pozície a počas tímovej práce. Okrem inšpirovania kolegov dokážeš efektívne plánovať čas a jednotlivé úlohy. S touto vlastnosťou sa často spája tiež rozhodnosť.
  • Sebamotivácia – na to, aby si mohol dosahovať všetky ciele, musíš sa vedieť namotivovať aj samostatne. Ak to dokážeš, máš oveľa bližšie k vysnívanej pracovnej pozícii. Každá firma potrebuje zamestnanca s víziou a vysokými cieľmi.
  • Zodpovednosť – keď získaš pracovné miesto, dostaneš do rúk množstvo zodpovednosti, a to nielen za seba, ale aj za spoločnosť, kde pracuješ. Od zodpovednosti sa odvíjajú disciplinovanosť a precíznosť, ktoré sú taktiež veľmi žiadané.
  • Tímová práca a flexibilita v práci – práca v kolektíve je náročnejšia ako práca jednotlivca. Vychádzať s ostatnými ľuďmi, motivovať ich a radiť im stojí energiu a silu. Ak vieš, ako na to, si veľmi cenným zamestnancom.
  • Riešenie problémov – dospieť k nejakému cieľu a dohode v konflikte trvá niekedy hodiny či dni. Ak dokážeš problém vyriešiť v priebehu niekoľkých minút a udržať si pokoj, zamestnávatelia sa o teba pobijú.
  • Schopnosť pracovať pod tlakom – niektoré pracovné pozície sú známe množstvom práce a nemilosrdnými deadlinami. V rámci iných sa s tlakom a stresom stretneš len málokedy. Nehľadiac na to, aká je tvoja práca, keď vieš zvládať aj vyššie zaťaženie, si veľkým prínosom.
  • Dobrý time management – jednotlivé pracovné úlohy je nutné naplánovať si tak, aby si ich stihol do termínu odovzdania. Spoločnosti nepotrebujú niekoho, kto zabúda a neustále prácu posúva.
  • Analytické myslenie – ide o špecifický spôsob myslenia. Vďaka nemu si vieš zhromažďovať informácie a na základe nich sa správne rozhodnúť. Vybrať vhodné riešenie v určitej situácii alebo si správne zvoliť z viacerých možností je náročné. Zamestnávatelia to vedia, preto sú pre nich záujemcovia s analytickým myslením vzácni a mimoriadne prínosní.
  • Tvorivé myslenie – tento typ soft skills sa ti zíde najmä vtedy, keď pracuješ v kreatívnom odvetví. Originálne nápady a zaujímavé myšlienky ťa môžu posunúť bližšie k tvojim cieľom.

Spôsoby, ako rozvíjať mäkké zručnosti

Mäkké zručnosti sú tvojou tajnou zbraňou, preto by si ich mal neustále vylepšovať. Ocenia to nielen tvoji súčasní či budúci zamestnávatelia, kolegovia a klienti, ale predovšetkým ty sám. Aktívne rozvíjanie týchto vlastností sa totiž odrazí aj v tvojom súkromnom živote, čo budeš môcť badať na komunikácii s druhými či tvojom prístupe ku každodenným problémom.

Spôsob, ako zlepšovať mäkké zručnosti sa odvíja najmä od toho, akú vlastnosť chceš posilniť. Pre každú zručnosť bude potrebný odlišný prístup, avšak existuje zopár všeobecných rád, ktoré sa dajú aplikovať na všetky soft skills.

Zisti, v čom si dobrý

Každý človek má svoje silné a slabé stránky. V niektorých veciach si lepší, v iných zas horší. Namiesto toho, aby si sa zameral na niečo, čo ti vôbec nejde, urob presný opak. Zisti, čo ťa baví a v čom sa cítiš dobre. Ak nevieš, čo by to mohlo byť, opýtaj sa okolia. Priatelia a známi ti v tom určite pomôžu.

Svoje mäkké zručnosti si vypíš a začni na nich postupne pracovať. Ak si dobrý v time managemente, nauč sa nejaké triky, ako šetriť čas, aké metódy plánovania existujú a aké pomôcky sa dajú využiť. To isté platí aj o ďalších skills, ako napríklad o analytickom a tvorivom myslení či schopnosti pracovať pod tlakom. Všetko sa dá zlepšovať.

Zameraj sa na mäkké zručnosti, v ktorých si dobrý
Zlepšovanie mäkkých zručností môže byť aj zábavné

Získaj spätnú väzbu

Aj napriek tomu, že by to pomohlo v mnohých oblastiach, človek sa nedokáže kriticky zhodnotiť sám. Samozrejme, pozná svoje nedostatky a mínusy, no niektoré veci prehliada. Preto je dobré požiadať o spätnú väzbu, a to najlepšie osobu, ktorá pracuje v rovnakej oblasti ako ty. Malo by ísť o niekoho, kto má viac skúseností alebo je v odbore dlhší čas.

Inou možnosťou môže byť priateľ alebo rodinný príslušník. Tu však nastáva problém, že blízka osoba nie je zvyčajne taká kritická a objektívna, ako by mala byť. Mnohé nedostatky prehliada. Snaž sa preto obrátiť na niekoho, kto ti dá skutočne reálny a triezvy pohľad.

Vyskúšaj online kurzy a knihy

Na rozvíjanie zručností ti pomôžu soft skills knihy alebo články s tipmi a radami. Veľmi podobne sú na tom aj soft skills kurzy a tréningy, ktorých nájdeš na internete veľké množstvo. Niektoré sú zadarmo, iné za poplatok. Je na tebe, akú možnosť si vyberieš. Teoretické zlepšovanie zručností je dobré, no snaž sa zamerať tiež na ich praktické rozvíjanie, ktoré je kľúčové k rozširovaniu tvojej pôsobnosti.

Vyjdi z komfortnej zóny

Zvyčajne platí, že svoje mäkké zručnosti prejavuješ najmä medzi blízkymi a priateľmi. Ide o ľudí, s ktorými sa cítiš dobre. V komfortnej zóne nie si napätý ani pod stresom. V práci však takéto prostredie nebudeš mať, a to platí najmä vtedy, keď ju plánuješ zmeniť alebo niekde začínaš.

Práve to je dôvod, prečo by si mal vyjsť zo svojej komfortnej zóny a začať na zručnostiach pracovať mimo nej. Dostaň sa do prostredia, ku ktorému prirodzene neinklinuješ. Ak si introvert, vyskúšaj tímovú aktivitu. Ak si skôr tímový hráč, vyber si prácu pre jednotlivca.

Odporúčame ti...

Čím častejšie budeš opúšťať svoju komfortnú zónu, tým lepšie budeš znášať i väčšie zmeny. Naučíš sa, ako využiť svoje silné stránky aj na miestach, kde by si bol inak ticho alebo by si sa cítil nepríjemne.

  Premýšľaj nad svojím konaním

V súčasnom rýchlom svete je takmer nemožné nájsť si čas sám pre seba. Po skončení nejakého projektu alebo stretnutia si preto daj pauzu 5 – 10 minút. Zhodnoť, čo si podľa teba urobil dobre a čo zle. Prejdi si svoje reakcie a spôsob riešenia konfliktov. Zisti, či si spravil to, čo si chcel alebo ťa niečo zabrzdilo.

Sebareflexia neslúži na to, aby si bol na seba prísny a trýznil sa za nesprávne rozhodnutia. Jej úlohou je naučiť ťa niečo nové a posunúť sa vpred. Keď vieš, kde si spravil chybu, dokážeš sa jej v budúcnosti ľahšie vyhnúť. Vďaka niekoľkým minútam hodnotenia svojho pracovného výkonu získaš o sebe veľa informácií. V takýchto chvíľach sa niekedy dostaneš aj k zaujímavým postrehom.

IT manažérka zamyslene pozerá do monitora a rozmýšľa nad mäkkými zručnošťami
Mäkké zručnosti zlepšíš sebareflexiou a pomôžu aj kurzy

Pozoruj ostatných a aktívne počúvaj

Jedným z najlepších spôsobov, ako podporiť svoje mäkké zručnosti, je sledovať ostatných. Môžu to byť nadriadení, podriadení alebo tvoji kolegovia. Zisti, ako plnia svoje úlohy, či majú nejaké individuálne procesy a v čom sú dobrí. Inšpiruj sa od ľudí vo svojom okolí.

Okrem pozorovania tiež aktívne počúvaj. Zameraj sa na to, čo hovoria ostatní, a to nielen preto, aby si odpovedal, ale aj preto, aby si sa niečo nové naučil. Aktívne počúvanie nemusí nevyhnutne znamenať, že s osobou súhlasíš. Môže to byť i presný opak. Počúvaním ukážeš, že rozumieš jej pohľadu, no tvoje presvedčenie je iné.

Neustále komunikuj

Medziľudská komunikácia je kľúčom pre vyriešenie množstva problémov a sporov. Keď vieš, čo povedať v správnom čase alebo situácii, máš vyhraté. Aj tí najlepší rečníci si však museli svoje zručnosti budovať. Na rozšírenie slovnej zásoby ti okrem čítania pomôže pravidelná komunikácia. Rozprávaj sa s rôznymi ľuďmi a na rôzne témy. Dokonca i na také, ktoré ťa nebavia. Získaš tým všeobecný prehľad, čo je ďalšia dôležitá vlastnosť.

Mäkké zručnosti rozhodne nepodceňuj

Mäkké zručnosti majú veľké množstvo výhod. Hlavnou je, že si ich zamestnávatelia vážia oveľa viac ako odborné a naučené. Netreba sa však nechať pomýliť. I prirodzene získané vlastnosti je nutné neustále rozvíjať a zlepšovať. Urobiť tak môžeš viacerými spôsobmi, a to od čítania kníh až po sebareflexiu. Vyber si jednu či viac možností a naštartuj svoju kariéru, napríklad aj u nás v msg life Slovakia.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky