14

Šikana na pracovisku: bossing, mobbing. Ako proti nim bojovať?

Šikana na pracovisku je problém, ktorý sa vyskytuje v mnohých spoločnostiach. Boj proti nej je náročný a komplikovaný, najmä kvôli tomu, že ju nemusia spôsobovať len zamestnanci. Šikanovať môže aj samotný nadriadený. Aké formy šikany v práci poznáme a ako sa s nimi vysporiadať?

Charakteristika šikany na pracovisku

Šikana na pracovisku môže mať dve formy:

  • psychickú,
  • fyzickú.

Vo väčšine prípadov prevláda psychická forma, pri ktorej sa používajú urážky a ponižovanie. Druhý zamestnanec alebo nadriadený si často vyberá „slabšiu“ obeť. Tým sa myslí osoba s nižším postavením v práci alebo niekto, kto sa so svojou povahou nedokáže alebo nevie adekvátne brániť.

Šikanu, najmä psychickú, môže byť spočiatku ťažké rozpoznať. Okrem nepríjemného pocitu často nezanecháva jasné stopy. Ak však pretrváva dlhšie, môže viesť k vážnym následkom, ako sú depresia alebo vyhorenie. Práve preto by sme ju nemali podceňovať a mali by sme proti nej začať čo najskôr bojovať.

Šikana na pracovisku – trestný čin

Na Slovensku aktuálne neexistuje zákon, ktorý by explicitne definoval šikanu na pracovisku. Existujú však dva zákony, na ktoré sa môže obrátiť každý, koho tento problém trápi.

Konkrétne ide o:

  • Zákonník práce – zákon č. 311/2001 Z. z., ktorý sa týka šikany na pracovisku.
  • Antidiskriminačný zákon – zákon č. 365/2004 Z. z. o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Šikana na pracovisku – paragraf

Kľúčovým ustanovením je § 13, v rámci ktorého nájdeš zásadu rovnakého zaobchádzania spolu s odkazom na antidiskriminačný zákon. Okrem toho pre túto tému je dôležitý aj § 13 ods. 3, ktorý uvádza, že výkon práv a povinností v súvislosti s pracovnoprávnymi vzťahmi musí byť v súlade s dobrými mravmi.

Následne je dôležitý aj odsek 7 v § 13. Na základe neho má zamestnanec právo podať sťažnosť v súvislosti s porušením zásady rovnakého zaobchádzania alebo v súvislosti s porušením práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov.

V kontexte šikany na pracovisku je možné využiť viacero ďalších odsekov z § 13, medzi ktoré patrí aj deviaty odsek. Na jeho základe môže zamestnanec podať žalobu na súde, ak sa domnieva, že boli porušené jeho práva v súlade s § 13.

V zákone, konkrétne v § 13 ods. 8, nájdeš aj ochranu zamestnanca pred prenasledovaním a postihovaním v pracovnoprávnom vzťahu za podanie sťažnosti, podnetu alebo návrhu príslušnému orgánu na začatie trestného stíhania. Úlohou tohto odseku je zabrániť, aby sa šikanovaná obeť nebála riešiť problém len kvôli obavám, že by ju mohol nadriadený prepustiť alebo by jej mohol spôsobiť iné problémy.

Vedel si, že...

Právna oblasť je pre bežného človeka, ktorý sa v nej neorientuje, často komplikovaná. Ak si bol vystavený šikane, urobíš dobre, ak sa obrátiš na odborníka, ktorý rozumie zákonom a vie, ako správne postupovať. Zvolený postup, teda to, podľa akých ustanovení podáš žalobu, môže výrazne ovplyvniť konečný výsledok.

Šikana na pracovisku – inšpektorát práce

Obeť šikany na pracovisku sa v prípade potreby môže obrátiť na Inšpektorát práce alebo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. Úlohou Inšpektorátu je skontrolovať dodržiavanie pracovnoprávnych predpisov. Národné stredisko zasa poskytuje právnu pomoc pre zamestnancov, ktorí sa stretli s diskriminačným správaním. Táto inštitúcia okrem toho vydáva aj odborné stanoviská k danej problematike.

Šikana na pracovisku má viacero prejavov
Šikanu na pracovisku môže riešiť aj Inšpektorát práce

Šikana na pracovisku – prejavy

Šikana na pracovisku sa prejavuje rôznymi spôsobmi. Podľa toho ju môžeme deliť na niekoľko základných typov, medzi ktoré patria:

  • mobbing,
  • bossing,
  • staffing,

O každom type si povieme niečo viac.

Čo je mobbing?

Mobbing na pracovisku je jednou z foriem šikany, ktorá sa vyskytuje najčastejšie. Švédsky sociológ Dr. Heinz Leymann ju označuje ako systematické a intenzívne útoky a šikanu od viacerých pracovníkov voči jednotlivcovi. O mobbingu v práci pritom môžeme hovoriť vtedy, keď sa deje minimálne raz do týždňa v priebehu pol roka.

Obeť mobbingu je pravidelne vystavovaná psychickému nátlaku. Trpí jej ľudská dôstojnosť, čo vo výsledku môže viesť k rôznym psychickým, niekedy aj fyzickým problémom.

Mobbing sa zvyčajne prejavuje viacerými formami, ako sú napríklad:

  • znevažujúce poznámky o pracovnom a súkromnom živote,
  • zadávanie nezmyselných úloh,
  • znevažovanie názorov,
  • úplné ignorovanie obete,
  • neustála kritika obete,
  • šírenie rečí a klebiet,
  • kladenie neprimeraných požiadaviek,
  • zastrašovanie gestami.

Mobbing na pracovisku – ako sa brániť?

Ak sa aj ty pýtaš, ako riešiť mobbing na pracovisku, prvou vecou je priznať si problém. Mnohí zamestnanci pravidelne čelia znevažujúcim komentárom a poznámkam, no mávajú nad nimi rukou. Vysvetľujú ich ako „vtipné komentáre”, nie ako urážky.

V ďalšom kroku je dôležité zájsť za nadriadeným a začať s ním mobbing riešiť. Ak to odmietne, máš možnosť obrátiť sa na Inšpektorát práce alebo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Vedel si, že...

štúdia Európskej nadácie zistila, že viac ako 98 % obetí mobbingu si odnieslo následky na zdraví či dokonca zamestnanosti? Odborník na mobbing Dr. Heinz Leymann ešte v roku 1990 tvrdil, že až 15 % samovrážd vo Švédsku bolo práve kvôli mobbingu.

Šikana na pracovisku – bossing

Zaujíma ťa, čo je bossing? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Bossing na pracovisku je druh šikany, pri ktorom je páchateľ, teda osoba vykonávajúca šikanovanie, v nadriadenom postavení voči obeti. Ide o jednu z foriem mobbingu.

Bossing zamestnancov sa môže prejavovať viacerými spôsobmi. Niekedy sú prejavy viditeľné viac a môže si ich všimnúť aj osoba, ktorú nadriadený nešikanuje. Inokedy sú prejavy menej nápadné a pre obeť je veľmi náročné v prípade potreby preukázať nejaké dôkazy.

Pre lepšiu predstavu o tom, ako táto forma šikany vyzerá, uvádzame niekoľko príkladov bossingu:

  • pravidelné odmeňovanie len niektorých pracovníkov,
  • nereálne požiadavky na výkon obete či obetí,
  • privlastňovanie si výsledkov práce nadriadeným,
  • zvýšené časové nároky na obeť,
  • urážanie obete,
  • psychický nátlak na obeť.

Ako riešiť bossing?

Boj proti bossingu je náročný a v porovnaní s mobbingom ešte komplikovanejší. Dôvodom je to, že v prípade mobbingu máš možnosť obrátiť sa na nadriadeného. V prípade bossingu je však práve nadriadený ten, kto šikanuje. Ak nad ním vo firemnej hierarchii nestojí nikto iný, jedinou možnosťou riešenia je Inšpektorát práce alebo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Ak si teda všimneš nejaké prejavy bossingu vo svojej práci, nečakaj zbytočne dlho. Šikana má tendenciu postupovať rýchlo a zanechávať za sebou hlboké rany.

Staffing na pracovisku

Tretím typom šikany, s ktorým sa môžeš stretnúť na pracovisku, je staffing. Táto forma je charakteristická tým, že podriadení týrajú svojho nadriadeného. Prejavovať sa môže rôznymi spôsobmi, napríklad:

  • posmešnými urážkami,
  • šírením klebiet a nepravdivých informácií,
  • šepkaním za chrbtom,
  • psychickým nátlakom.

S problémom staffingu sa najčastejšie stretávajú noví alebo mladší nadriadení, ktorých existujúci kolektív nechce prijať. Dlhotrvajúca šikana zo strany podriadených môže viesť k strate autority a dôstojnosti. Avšak toto nie sú jediné následky. Obete môžu po čase trpieť aj rôznymi psychickými problémami, ako napríklad depresiou.

Ako riešiť staffing?

Snaž sa vytvoriť si priateľský vzťah so svojimi podriadenými. Popremýšľaj nad rôznymi teambuildingovými aktivitami alebo spoločnými raňajkami. Ak zamestnanci nemajú záujem a šikana stále narastá, máš k dispozícii Inšpektorát práce alebo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Bullying na pracovisku

Bullying, v preklade šikanovanie, nie je v kolektívoch ničím novým. Stretnúť sa s ním môžeš už v škole alebo v partiách priateľov v nižšom veku. Neskôr sa môže prejavovať aj priamo na pracovisku.

Bullying predstavuje všeobecný typ šikany, do ktorého patrí mobbing, bossing aj staffing. Ide o situáciu, keď jedna alebo viac osôb šikanuje zvyčajne jednu, niekedy však aj viac obetí, a to bez ohľadu na postavenie, vek, pohlavie alebo čokoľvek iné.

Ako bojovať proti bullyingu?

Boj proti bullyingu závisí od jeho formy. Ak človeka šikanuje kolega, môže sa obrátiť na nadriadeného. Ak však obeť šikanuje nadriadený, alebo nadriadeného šikanujú jeho podriadení, je vhodné to riešiť treťou stranou, napríklad Inšpektorátom práce.

V rámci šikany samotnej sú však veľmi dôležité aj nezainteresované osoby, ktoré vidia, čo sa deje. Ak si jednou z nich, neboj sa vystúpiť z davu a upozorniť na nevhodné správanie. Čím skôr tak spravíš, tým lepšie.

Bossing a mobbing – aké sú najväčšie rozdiely?

Mobbing a bossing sú dva odlišné typy šikany, ktoré majú medzi sebou niekoľko rozdielov. Tie najčastejšie si spomenieme nižšie.

  • Obeť – mobbing je charakteristický tým, že obeť šikanujú osoby, ktoré majú rovnaké postavenie ako ona. Zvyčajne ide o kolegov. Naopak, bossing je šikana pochádzajúca od nadriadeného. Jeho obeťou bývajú osoby, ktoré pre neho pracujú.
  • Počet obetí – v rámci mobbingu zvyčajne šikanujú viaceré osoby jednu obeť. Pri bossingu je počet obetí rôzny. Niekedy sa nadriadený zameria len na jedného podriadeného, inokedy sa môže zamerať aj na skupinu viacerých osôb.
  • Riešenie problému – veľké rozdiely medzi týmito dvoma typmi šikany si môžeš všimnúť aj v ich riešení. Pri mobbingu sa obeť môže obrátiť na nadriadeného. Pri bossingu sa však nadriadený môže obrátiť len na Inšpektorát práce alebo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Mobbing a bossing na pracovisku majú okrem rozdielov aj niekoľko spoločných vlastností. Sú to:

  • Následky – všetky typy a podoby šikany majú na človeka zvyčajne veľmi podobný vplyv. Pravidelným utláčaním spôsobujú psychické problémy, ktorých výsledkom môže byť podráždenie, zlá nálada či depresia.
  • Prejavy – mobbing a bossing sa mnohokrát prejavujú veľmi podobne. Páchateľ alebo páchatelia, vyvíjajú na obeť psychický nátlak, urážajú ju, zosmiešňujú, rozširujú o nej nepravdivé informácie alebo majú na ňu zvýšené nároky.
Na pracovné prostredie má veľký vplyv firemná kultúra
To aká firemná kultúra v spoločnosti prevláda ti prezradia jej zamestnanci

Základom je príjemné pracovné prostredie

Mnoho ľudí sa pri hľadaní práce a prezeraní pracovných ponúk zameriava na platové podmienky či pracovné požiadavky. Nie každý však premýšľa nad tým, aké pracovné prostredie ho po nástupe čaká. Kľúčom k pokoju a dobrej nálade je príjemná firemná kultúra, na ktorú majú vplyv viaceré, často aj tie najmenšie detaily. Medzi ne patria zaujímavé teambuildingy, spoločné raňajky a mnoho ďalšieho. Aj to je jeden z dôvodov, prečo podobné aktivity pravidelne organizujeme.

Ako však okrem benefitov zistiť, či je vo firme skutočne dobre a neprevláda v nej šikana? Jednou z možností je zistiť postoje a názory ľudí, ktorí pre ňu pracujú. My v msg life pravidelne prinášame rozhovory s našimi kolegami. Na základe nich môžeš zistiť, ako sa u nás pracuje a čo očakávať, ak by si zvažoval u nás pracovať.

V prípade, že by sa ti nechcelo príliš veľa čítať, k dispozícii je aj fotogaléria msg life. Fotografie často ukážu oveľa viac ako text a dovolia ti nahliadnuť do našich priestorov.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky