14

Žiadosť o prijatie do zamestnania a sprievodný list: Ako ich napísať?

Žiadosť o prijatie do zamestnania a sprievodný list sú základné dokumenty, ktoré by si mal poznať v prípade, že sa chystáš uchádzať o nejakú pracovnú pozíciu. Keď ich správne napíšeš, urobíš dobrý dojem a zvýšiš si šance na získanie vysnívanej práce. Ako napísať žiadosť do zamestnania spolu so sprievodným listom a na čo si dať pozor?

Čo je žiadosť o prijatie do zamestnania?

Žiadosť o prijatie do zamestnania je dokument, ktorým reaguješ na vybranú pracovnú ponuku. V dnešnej dobe sa často nahrádza sprievodným listom, pretože je v mnohých ohľadoch veľmi podobný. Pri reagovaní na inzerát si preto môžeš vybrať, ktorú z možností pošleš.

Žiadosť o prijatie do pracovného pomeru nemusí byť komplikovaná. Stačí, aby obsahovala základné informácie, pôsobila profesionálne a neobsahovala žiadne gramatické ani štylistické chyby.

Do žiadosti píš len skutočne relevantné informácie. Vyhni sa prázdnym vetám, ktoré v konečnom dôsledku nevypovedajú vôbec nič. Platí, že ak už nemáš čo napísať, radšej odošli kratšiu žiadosť. Umelo ju nepredlžuj. Na čítanie dlhých a nudných textov nemá nikto čas.

Keď máš žiadosť o prijatie do zamestnania hotovú, pripoj k nej životopis a motivačný list, a odošli ju. Teraz už len počkaj a uvidíš, či si ňou niekoho zaujal.

Odporúčame ti...

Hovorí sa, že človek svoje texty číta aj s chybami. Ak si teda chceš byť istý, že je dokument v poriadku, daj ho skontrolovať niekomu inému. Ďalší pár očí, ktorý sprievodný text predtým nevidel, si chyby všimne hneď na prvý pohľad.

Prečo je žiadosť o prijatie do zamestnania dôležitá?

Hlavnou úlohou jednoduchej žiadosti o prijatie do zamestnania je poskytnúť určitý kontext k stručnému životopisu a motivačnému listu. Ide o odpoveď na pracovné ponuky, resp. inzeráty. Píšeš, prečo na ne reaguješ a čo ťa na nich zaujalo.

Jednotlivé informácie by si mal následne podporiť vzdelaním alebo praktickými skúsenosťami. Napríklad, keď spoločnosť hľadá zamestnanca, ktorý je zhovorčivý a bude vedieť komunikovať s klientmi, môžeš napísať: „Z predchádzajúceho zamestnania mám skúsenosti s prácou s ľuďmi.“

Okrem toho nezabudni uviesť ani svoje výhody a silné stránky. Zamestnávatelia si obzvlášť cenia spoľahlivosť, dochvíľnosť, komunikatívnosť a flexibilitu.

Sprievodným listom reaguješ na inzerát a zamestnávateľovi poskytuješ informácie o sebe a o tom, prečo sa zaujímaš o prácu.
Žiadosť do zamestnania je rozdelená do dvoch častí

Žiadosť o prijatie do zamestnania bez inzerátu

Žiadosť o zamestnanie je doplnkovým dokumentom, ktorý dnes nevyžaduje úplne každý zamestnávateľ. Mnohým stačí, aby si na ich inzerát reagoval odoslaním životopisu. Pripojenie žiadosti ti však v niektorých prípadoch môže spraviť menšie plus. Ukážeš tým, že ti nerobí problém urobiť aj niečo navyše a že máš o pozíciu skutočný záujem.

Oplatí sa však posielať žiadosť aj keď spoločnosť aktuálne nikoho nehľadá? Odpoveď je rozhodne áno. Ak ťa zaujala nejaká spoločnosť, vyskúšaj ju kontaktovať. Je možné, že sa pre teba nájde voľné miesto, alebo si zamestnávateľ nechá kontakt a keď bude niečo k dispozícii, zavolá ti.

Ako napísať žiadosť do zamestnania?

Písanie žiadosti o zamestnanie nie je vôbec náročné. Celý proces ti môžu zjednodušiť rôzne vzory, podľa ktorých môžeš postupovať. Okrem toho máš k dispozícii aj online formuláre, ktoré stačí vyplniť, vytlačiť a podpísať.

Ešte predtým, než si otvoríš vzor žiadosti o prijatie do zamestnania, by si mal vedieť, že tento dokument má určitú štruktúru, ktorej by si sa mal držať, aby výsledok vyzeral profesionálne a aby si mohol na budúceho zamestnávateľa zapôsobiť.

Celá žiadosť začína záhlavím, do ktorého uvedieš tieto informácie:

  • meno,
  • priezvisko,
  • adresu,
  • e-mail,
  • telefón.

Následne sa žiadosť delí na dve časti:

Prvá časť

V prvej časti žiadosti o zamestnanie by mala byť najmä informácia o tom, odkiaľ si sa dozvedel o pracovnej ponuke. To môže byť web, časopis, noviny alebo sociálna sieť. K tomu môžeš pokojne pridať odkaz na inzerát alebo len spomenúť, kedy bol zverejnený. Text by mohol vyzerať napríklad takto:

„Na základe Vášho inzerátu na portáli Profesia.sk, uverejneného dňa 31.10.2023…“

V tejto časti by si nemal zabudnúť uviesť aj pozíciu, o ktorú máš záujem. Mnohé firmy zverejňujú viacero inzerátov, a preto by nemuseli hneď vedieť, na ktorý inzerát reaguješ.

Odporúčame ti...

Ak posielaš žiadosť o zamestnanie z vlastnej iniciatívy, teda bez inzerátu, nezabudni túto informáciu taktiež pridať do prvej časti žiadosti.

Druhá časť

Druhá časť žiadosti je určená výhradne pre teba a tvoje skúsenosti. Jej súčasťou by mal byť dôvod, prečo máš záujem o pracovnú pozíciu alebo prečo ťa oslovila práve daná firma. V krátkosti uveď aj svoje pracovné skúsenosti, vzdelanie a zručnosti.

V závere druhej časti prejav záujem o osobný pohovor a pripoj znova svoje kontaktné údaje.

Formát žiadosti o prijatie do zamestnania

Je lepšia žiadosť o prijatie do zamestnania vo formáte PDF alebo vo verzii Word? Alebo by mala mať úplne inú formu?

Drvivá väčšina žiadostí sa firmám posiela práve v prvých dvoch spomenutých alternatívach, teda vo formáte PDF a Word (.doc alebo .docx). Ide o univerzálne formáty, s ktorými by potenciálny zamestnávateľ nemal mať žiadny problém.

Čo sa týka písma je vhodné použiť Arial, Times New Roman alebo Calibri. Všetky tri podporujú takmer každý operačný systém počítača, mobilu či tabletu. Okrasným písmam sa vyhýbaj. Veľmi ťažko sa čítajú, mnohé nepodporujú diakritiku a nie vždy sa zobrazia správne.

Preháňať to netreba ani s rôznymi farbami. Najlepšie spravíš, keď stavíš na klasiku vo forme čiernej a výrazným odtieňom sa vyhneš.

Pred odoslaním žiadosti sa uisti, že písmo má jednotnú veľkosť a je v celom dokumente rovnaké. Ďalej skontroluj zarovnanie textu a uisti sa, že v ňom nie sú zbytočné preklepy.

Žiadosť do zamestnania – vzor

Hľadáš vzor žiadosti o zamestnanie? Nižšie nájdeš dva typy žiadostí pre Java programátora, ktoré si však vieš upraviť tak, aby zodpovedali tvojim schopnostiam a kariérnym cieľom.

Vzor žiadosti o prijatie do zamestnania, keď reaguješ na ponuku práce


Meno a priezvisko, adresa, kontaktné informácie

Firma a adresa firmy

Predmet: Žiadosť o prijatie do zamestnania

Miesto a dátum

Na základe Vášho inzerátu v ……, uverejneného dňa ……, sa uchádzam o pracovnú pozíciu ……

Ponuka voľného pracovného miesta vo Vašej spoločnosti ma oslovila, pretože sa už viac ako 10 rokov venujem programovaniu. Počas tohto obdobia som získal mnoho praktických zručností, ktoré môžem využiť aj pri práci pre Vašu firmu. Hovorím plynule anglicky, nemecky a ovládam programovacie jazyky Java a Python. Mojimi najväčšími prednosťami sú spoľahlivosť, flexibilita a komunikatívnosť.

Ďalšie potrebné informácie veľmi rád doplním na osobnom pohovore. Za posúdenie mojej žiadosti vopred ďakujem.

 

V …… dňa ……

……………………

Podpis uchádzača

Prílohy:

životopis, motivačný list


Vzor žiadosti o prijatie do zamestnania z vlastnej iniciatívy


Meno a priezvisko, adresa, kontaktné informácie

Firma a adresa firmy

Predmet: Žiadosť o prijatie do zamestnania

Miesto a dátum

 

Na základe vlastnej iniciatívy a informácií o Vašej firme Vás kontaktujem so žiadosťou o pracovnú pozíciu ……

Mám ukončenú …… (školu/odbor). Predpokladám, že moje skúsenosti a prax by boli pre Vašu firmu prínosom.

V oblasti programovania pôsobím už viac ako 10 rokov. Počas tohto obdobia som získal mnoho praktických zručností, ktoré môžem využiť aj pri práci pre Vašu firmu.

Moje výhody sú precíznosť, komunikatívnosť a flexibilita. Mám veľmi dobré organizačné schopnosti, ktoré viem uplatniť v pracovnom kolektíve. Hovorím plynule anglicky, nemecky a ovládam programovacie jazyky Java a Python.

Aj napriek tomu, že Vaša spoločnosť momentálne nemá zverejnené voľné pracovné pozície, verím, že Vás moja žiadosť osloví a dostanem možnosť prezentovať sa na osobnom pohovore. Vopred ďakujem.

 

V …… dňa ……

……………………

Podpis uchádzača

Prílohy:

životopis, motivačný list


Sprievodný list má, rovnako ako žiadosť, svoje náležitosti

Sprievodný list poskytuje informácie o tebe a tvojich silných stránkach

Čo je sprievodný list?

Sprievodný text k životopisu je veľmi podobný žiadosti o zamestnanie. Najväčším rozdielom je skutočnosť, že je často súčasťou formulárov, ktoré spoločnosti majú na svojich webových stránkach. Nemusíš ho preto písať v samostatnom dokumente.

Úloha sprievodného listu k životopisu je rovnaká ako tá, ktorú má žiadosť o zamestnanie. To znamená, že potenciálnemu zamestnávateľovi má poskytnúť informácie o tebe a o tom, prečo sa zaujímaš o danú pracovnú pozíciu.

Ak píšeš sprievodný list k životopisu do samostatného dokumentu, platia preň tie isté pravidlá ako pre žiadosť:

  • Používaj univerzálne písmo, ako je Times New Roman, Arial alebo Calibri.
  • Používaj čierne písmo a vyhýbaj sa rôznym výrazným farebným odtieňom.
  • Uisti sa, že text je zarovnaný.
  • Skontroluj, či je v celom dokumente rovnaký typ a veľkosť písma.
  • Text si po sebe prečítaj, aby neobsahoval preklepy a gramatické chyby.

Sprievodný list – vzor

Sprievodný list pri posielaní životopisu by mal:

  • Začínať oslovením – text adresuj priamo kontaktnej osobe.
  • Byť stručný – sprievodný list má byť stručný a výstižný. Viac informácií môžeš zamestnávateľovi poskytnúť v motivačnom liste alebo na pohovore.
  • Obsahovať súvis s pozíciou – napíš, prečo by si mal byť práve ty ideálnym kandidátom na danú pozíciu.
  • Obsahovať tvoje silné stránky – tým dokážeš personalistu naladiť a motivovať ho k tomu, aby o tebe zistil viac informácií.

Keď sa budeš držať všetkých týchto bodov, sprievodný list bude vyzerať približne takto:


Dobrý deň, pán …..,

reagujem na Váš inzerát uverejnený v …… zo dňa …… Myslím si, že svojimi skúsenosťami a kvalifikáciou som vhodným kandidátom pre túto pozíciu.

Som absolventom informatiky s viac ako 10-ročnými skúsenosťami v danom odbore. V mojej predchádzajúcej práci som získal množstvo praktických znalostí, ktoré by som mohol využiť pri práci pre Vašu spoločnosť.

Mojimi najväčšími prednosťami sú spoľahlivosť, flexibilita a komunikatívnosť. Hovorím plynule anglicky, nemecky a ovládam programovacie jazyky Java a Python.

Ďalšie potrebné informácie veľmi rád doplním na osobnom pohovore. Za posúdenie mojej žiadosti vopred ďakujem.

S pozdravom,

Tvoje meno


Najčastejšie chyby pri písaní sprievodného listu

Už vieš, ako napísať žiadosť o prácu alebo sprievodný list. Okrem toho by si však mal poznať aj chyby, ktoré robia mnohí záujemcovia o prácu. Na čo si dať pozor?

  • Nepoužívaj univerzálne texty – sprievodný list alebo žiadosť o zamestnanie neposielaj každej firme v rovnakom znení. Univerzálne znejúci text vyzerá neosobne a personalista v danej spoločnosti vie, že ho nedostal len on. Inzerát si vždy dobre prečítaj a o firme si zisti viac. Tieto detaily následne využi pri písaní, čím ukážeš, že máš skutočný záujem.
  • Text si vždy po sebe prečítaj – nikdy ho neodosielaj bez toho, aby si ho aspoň raz prešiel.
  • Používaj len pravdivé informácie – v žiadosti ani sprievodnom liste si nič nevymýšľaj. Píš len informácie, ktoré ti môže podporiť aj životopis.
  • Využi správny formát súboru – ak posielaš obrazové prílohy, list či žiadosť pošli v PDF, JPEG alebo PNG formáte. Keď posielaš iba text, môžeš využiť PDF alebo Word (.doc alebo .docx).

Získaj vysnívanú pracovnú pozíciu

Žiadosť o zamestnanie a sprievodný list ti dokážu zvýšiť šance na získanie zamestnania. Musia byť však správne napísané. Využi naše praktické tipy a reaguj na pracovné ponuky a využívaj skvelé firemné benefity.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky