21

Michal ti prezradí, čo obnáša práca integračného architekta pre neživotné poistenie

Michal nastúpil do msg life Slovakia pred vyše polrokom, ešte počas striktných pandemických opatrení. Aj napriek miernym obavám zo zaškolenia do projektu jeho onboarding prebehol nad očakávania a aj vďaka ochotným kolegom z radov developerov a testerov si Michal v novej práci veľmi rýchlo zvykol. Zaujíma ťa, čo zahŕňa práca na pozícii  integračný architekt pre neživotné poistenie? Prečítaj si rozhovor a zisti viac.

Ako dlho pôsobíš v msg life Slovakia?

Pracujem tu už sedem mesiacov.

Na akej pozícii pracuješ?

Do msg life Slovakia som nastúpil na pozíciu integračný architekt pre neživotné poistenie.

Ako si sa dostal k svojej práci?

Klasicky. Ako mladšieho ma zaujali počítače, hry a všetko okolo, takže voľba vysokej školy bola jasná. Neskôr sa moja kariéra profilovala od developera smerom k release manažmentu, integrácii a architektúre.

Čo ťa zaujalo na práci v msg life Slovakia? Prečo si si vybral práve nás?

Zaujala ma pracovná ponuka, keďže už predtým som pôsobil ako release manažér architekt. Často som priamo na mieste – u zákazníka – riešil aj integráciu s inými systémami. A taktiež benefity. Hoci nie som zamestnaný na trvalý pracovný pomer, ale na živnosť, msg life Slovakia ku mne pristupuje rovnako a to si veľmi cením. S odstupom času by som určite pridal aj celkovú starostlivosť o to, aby sa človek cítil v práci príjemne a ako v jednej veľkej rodine.

V čom sa práca u nás líši od tvojich predchádzajúcich pracovných skúseností?

Určite využitím cudzích jazykov, keďže ako zákazníci, tak aj mnohí kolegovia sú z nemecky hovoriacich krajín. Taktiež aj použitím technológií a stanovením štandardov. Vo všetkom je snaha postupovať dôsledne.

Ako prebehol tvoj onboarding počas druhej vlny pandémie?

Z onboardingu som mal, pravdupovediac, trochu obavy. Jednak som nastúpil počas opatrení, nevedel som presne, čo ma čaká, a jednak som vedel, že idem pracovať pre sesterskú spoločnosť Nexinsure. Samotné zaškolenie by bolo aj za normálnych okolností náročnejšie v tom, že všetci – kolegovia aj zákazníci – sídlia v Nemecku. Ale nakoniec som sa obával zbytočne.

Boli súčasťou online boardingu iba prednášky alebo aj študijné materiály?

Najskôr som strávil tri dni osobne na pracovisku. Dostal som technické vybavenie a aj základné informácie, kde nájdem študijné materiály, čo si mám naštudovať. Dostal som aj školenie na prácu s ERP systémom na plánovanie úloh, požiadanie dovolenky či evidovanie projektového času.

Následne som v rámci home officu študoval materiály a už po prvých dvoch týždňoch som začal aj pracovať na projekte, pretože bola potrebná každá pomoc. Zaúčanie bolo teda urýchlené praxou, ale tento postup mne osobne vyhovoval viac. Navyše mi pomohli kolegovia, ktorí ma spočiatku sprevádzali a vždy mi ochotne poradili a pomohli.

V čom bola podľa teba online podoba onboardingu odlišná?

Online forma pri onboardingu bola ukrátená o možnosť položiť otázku osobne či priamo kolegom v kancelárii. Predsa len, keď sú všetci prítomní v officee, je aj pýtanie sa a odpovedanie o dosť rýchlejšie než online cez komunikačné nástroje. Každopádne, všetko prebehlo v poriadku a napriek všetkým opatreniam a online komunikácii moje zaškolenie išlo podľa plánu.

Pracovná ponuka

Integračný IT architekt – Integration Architect

Bonus od 3000 €

Čo je tvojou pracovnou náplňou pre Nexinsure?

Pracujem ako technický projektový vedúci/architekt na projekte Uniqa. Mojou pracovnou náplňou je dohliadať na projekt, či je po technickej stránke všetko navrhnuté v poriadku. Postupuje sa v súlade so štandardom, riešia sa problémy z produkcie a rieši sa najmä integrácia interne medzi komponentmi, ale aj externe s inými systémami, ako napríklad Nexinsure s Life alebo so systémami klienta. Zároveň je predmetom tejto pozície aj pomoc developerom pri projekte, ak si s niečím nevedia rady, či už to súvisí s vývojovým prostredím, testovacími prostrediami, buildom, alebo nasadením komponentov.

Okrem práce pre Nexinsure robíš aj na iných projektoch?

Momentálne nie, pracujem na sto percent pre Nexinsure.

Ktoré banky a poisťovne sú hlavnými zákazníkmi Nexinsure?

Sú to najmä poisťovne z regiónu DACH (akronym pre nemecky hovoriacu časť Európy, kde D znamená Nemecko, písmeno A Rakúsko a CH je skratka pre Confoederatio Helvetica, teda Švajčiarsko). Patria k nim Uniqa, Die Postbeamtenkrankenkasse (PbeaKK), Debeka, Ministerium der Finanzen des Landes Nordrhein-Westfalen (FM NRW), CLE, Ergo, FWUAT, Gothaer, Die Krankenversorgung der Bundesbahnbeamten (KVB), Die Versicherungskammer Bayern (VKB) a mnohé ďalšie.

Si ako jediný zo slovenskej pobočky zapojený do práce pre Nexinsure?

Pokiaľ viem, som jediný integračný architekt, ale na projekte pre Nexinsure pracujú aj ďalší moji kolegovia testeri a developeri. V blízkej budúcnosti otvorí firma aj nové pozície pre tento projekt.

Ako vyzerá tvoj bežný pracovný deň?

Môj bežný pracovný deň je vždy iný, závisí to od mnohých premenných. Niekedy mám denne viacero mítingov, inokedy riešim množstvo produkčných problémov, kde veľa komunikujem s developermi na projekte, ako aj s architektmi alebo developermi na strane štandardu. Inokedy riešim nefunkčné prostredie či inú požiadavku. Pri tejto práci je zaujímavá najmä rôznorodosť, teda že pracovné dni nie sú jednotvárne a úlohy sa menia.

Čo je tvojou pracovnou náplňou?

Hlavnou náplňou je pomáhať projektu po technickej stránke a robiť správne rozhodnutia, taktiež pomáhať riešiť technické problémy. Pri tejto práci je dôležité mať najmä nadhľad, ako aj prehľad, čo je na projekte podstatné a čo má prioritu.

Náplň práce integračného architekta Michala
<em>Integračný architekt pre neživotné poistenie komunikuje s developermi a rieši problémy ktoré vznikajú počas vývoja<em>

S kým všetkým komunikuješ a riešiš prípadné problémy?

V rámci projektu komunikujem so všetkými jeho účastníkmi, teda od projektového manažéra až po developerov. A takisto aj na strane produktu (štandardu) – závisí to od toho, ktorého komponentu sa problém týka. Komunikujem so všetkými – od product ownerov až po developerov –, aby som chybu pochopil a vedel povedať, ktoré riešenie by pre projekt bolo najlepšie. Ak ide o hlbší problém, komunikujem s architektmi na produktovej strane.

Na akom projekte práve pracuješ?

Pracujem na projekte Uniqa Life (životné poistenie) a aj na projekte PnC (neživotné poistenie), kde spolupracujú dve spoločnosti z rodiny msg – Life a Nexinsure.

Aké aplikácie používaš pri práci?

Nezaobídem sa bez Eclipse, keďže programujeme v jazyku Java. Rovnako je potrebná aj znalosť niektorého z SQL nástrojov na prácu s databázami ako Oracle SQL Developer alebo Squirrel. Pravidelne používam aj nástroje na prácu s SVN a GIT – Tortoise či GIT GUI. Drobné úpravy konfigurácií robím buď priamo príkazmi v Linux prostredí cez konzolu programom Putty či mRemoteNG, alebo keď potrebujem, tak si súbory stiahnem pomocou WinSCP a upravím ich v Notepad++. Všetko sú to nástroje, do ktorých sa dá veľmi rýchlo zaučiť.

Aké zručnosti sú dôležité pre tvoju pracovnú pozíciu?

Určite je potrebný širší technologický rozhľad, veľmi dobré analytické myslenie pri riešení problémov, komunikatívnosť v tíme, ako aj schopnosť pracovať v stresovej situácii. Z odborných znalostí je už dobré vedieť orientovať sa v Jave, Bean či Spring. Čo znamenajú pojmy SOAP a REST, nehovoriac o XML, Maven, Jenkins, Docker. Znalosti z poisťovníctva z predchádzajúcich pracovných pozícií mi tiež veľmi pomohli.

Čo máš na svojej práci najradšej?

Určite to, že práca nie je jednotvárna, aj to, že ide o také rozsiahle projekty, že ešte stále sa mám čo učiť, aj po polroku. Páči sa mi aj kolektív – či už v Life, alebo v Nexinsure.

Akí sú tvoji kolegovia?

Výborní, zatiaľ som sa nestretol s neochotou ani s negatívnym prístupom. Skvele sa s nimi nielen spolupracuje, ale aj žartuje.

Príjemný kolektív v práci je dôležitý
<em>Integračný architekt Michal si pochvaľuje príjemný kolektív v práci<em>

Aké vlastnosti by mal mať tvoj nový kolega, aby zapadol do kolektívu?

Kolegovi či kolegyni by nemali chýbať dôslednosť, prispôsobivosť, schopnosť analyticky myslieť, vedieť akceptovať kritiku a vedieť sa zasmiať.

Tri prívlastky, ktoré ti napadnú, keď sa povie msg life Slovakia?

Skvelý kolektív, rodinná tímová atmosféra, férový prístup.


Zaujala ťa Michalova práca? Pridaj sa do nášho tímu ako Integračný architekt alebo IT talent s nemeckým jazykom.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky