21

Od logistiky k IT. Testerka Andrea ti prezradí, čo ju motivovalo k výmene zamestnania

Na základe referencií priateľky, s ktorou boli kolegyne v minulosti a teraz opäť, sa Andrea uchádzala o pozíciu IT testera v Žiline ešte počas vrcholiacej pandemickej situácie. Hoci by jej pred dvoma rokmi ani len nenapadlo, že raz bude mať prácu v IT, dnes úspešne zdoláva výzvy, ktoré jej práca testera softvéru prináša. Ponuka práce IT  je stále široká, prečítaj si naše interview s Andreou a inšpiruj sa.

Ako dlho pôsobíš v msg life Slovakia?

V našej spoločnosti pôsobím od februára 2020.

Na akú pozíciu si nastúpila?

Absolvovala som IT tester pohovor  a do tejto pozície som aj nastúpila.

Ako si sa dostala k testovaniu?

Zo zdravotných dôvodov som bola nútená zmeniť pôvodnú profesiu v logistike. Pracovala som tam šestnásť rokov. Často som riešila aj požiadavky na zmenu či úpravu používaného softvéru. Dnes je mojou úlohou softvér testovať. Prihlásiť sa na pohovor na aktuálnu pozíciu ma presvedčila moja kolegyňa, s ktorou som pracovala aj v predošlom zamestnaní.

Čo ťa zaujalo na práci v msg life Slovakia? Prečo si si vybrala práve nás?

Bolo to racionálne rozhodnutie na základe referencií a mojej vízie, ale aj pocitové, vyvolané atmosférou na pracovnom pohovore. To zavážilo najviac. Keď som šla na pracovný pohovor, uvažovala som o zmene profesie. Nečakala som taký férový a osobný prístup zo strany budúceho vedúceho ani zamestnávateľa. Hľadala som stabilnú a ľudskú firmu, ktorá mi umožní pracovať v zdravom pracovnom prostredí, nezabudnúť svoje zručnosti a pracovať s potenciálom na zlepšenie. Veľmi som chcela nájsť vyvážený balans medzi pracovným a súkromným životom. Práve spätná väzba, ktorú som dostala, bola mojou motiváciou na túto kariérnu zmenu.

V čom sa práca u nás líši od predchádzajúcich pracovných skúseností?

Firemnou atmosférou, vzťahmi na pracovisku, internou komunikáciou a hodnotou človeka. Zmenou povolania som získala skúsenosť so zamestnávateľom, ktorý si váži svojich ľudí a má personálny manažment na vysokej úrovni. Navyše pracujem v menej stresujúcom prostredí a konečne viem, čo znamená nerušená dovolenka.

Ako vyzerá tvoj bežný pracovný deň?

Do msg life Slovakia som nastúpila už počas pandémie a pretrvávajúceho home officeu, preto som bola spočiatku ukrátená o plnohodnotnú socializáciu v kancelárii. Mám však možnosť dobre si rozvrhnúť pracovný čas v nadväznosti na úlohy a mítingy v kalendári a s ohľadom na súkromie. Skôr mám skúsenosť s rozdelením pracovného týždňa či mesiaca na fázy, lebo pracovná agenda dňa sa mu prispôsobuje. Obdobie pred odovzdaním verzie systému je náročnejšie, takmer úplne zamerané na test a časté projektové mítingy. Ostatné dni je to agenda a plnenie úloh podľa potreby či požiadavky vedúceho, zväčša testovanie funkcionality prostredia.

Čo je náplňou tvojej práce? Na čom aktuálne pracuješ?

Najväčšiu časť pracovnej agendy tvorí manuálne testovanie softvéru, keď riešim pridelené Jira tickety, testujem nové témy a zakladám tickety na objavené chyby. K mojim úlohám patrí aj takzvaný smoke test prostredia a celkový prehľad o prostrediach, ktoré používame v projekte. Po dohode s tímom dávam podnet na ich aktualizáciu, prípadne aktualizáciu spúšťam manuálne. Pracovný čas vypĺňajú podľa potreby aj školenia.

S kým všetkým komunikuješ a riešiš prípadné problémy?

Komunikujem s tímovým vedúcim, kolegami na projekte, vývojármi a integrátormi. Zriedkavejšia je komunikácia s testermi zo strany zákazníka a s projektovým manažmentom. Super je stály online kontakt s kolegami z našej pobočky a s tímom na projekte.

Na akom projekte práve pracuješ?

Pracujem na projekte Canada Life, kde testujem billing – je to komponent nášho systému pre automatizované spracovanie finančných tokov medzi zákazníkom, bankou a poisťovňou. Je to  takým rozhraním medzi bankou a hlavnou účtovnou knihou, v ktorej sa evidujú platobné transakcie.

Máš skúsenosti aj s inými projektami v rámci msg life Slovakia?

Nie. CLA je môj prvý projekt.

Aké aplikácie využívaš pri práci?

Každodenne používam JIRA – softvér na zadávanie, sledovanie a koordinovanie úloh a problémov, ktoré sa riešia pri projektoch. Používam aj MADOS (Maintenance and Delivery Online System) na prístup ku všetkým prostrediam, na ktorých testujem webové verzie nášho softvéru a ich správu z pohľadu aktualizácie. Nápomocný mi je aj DBVisualizer na prácu s databázou a MS Office. Na komunikáciu máme v spoločnosti zaužívanú aplikáciu Microsoft Teams.

Aké zručnosti sú dôležité pre tvoju pracovnú pozíciu?

Znalosť cudzích jazykov, schopnosť vidieť súvislosti aj prijímať zmeny, zodpovednosť, precíznosť a ochota veľa sa učiť. Skúsenosti v poisťovníckej či finančnej sfére a dobrá IT gramotnosť sú určite výhodou a uľahčia zaškolenie.

Čo máš na svojej práci najradšej?

Pred dvoma rokmi by mi nenapadlo, že budem pracovať na aktuálnej pozícii. Nie je to moja práca snov, je to skôr výzva, ale prináša mi pozitíva, ktoré kompenzujú dlhé hodiny za počítačom. Uvedomujem si, že pre zamestnávateľa nie som ,hotový človek‘ a musím sa učiť viac ako moji kolegovia, ktorí sa do IT ,narodili‘. Preto mám radosť, že to množstvo získaných informácií začína do seba zapadať a mnohé úlohy dokážem riešiť samostatne. Ak nie, mám okolo seba ľudí, ktorí sú kedykoľvek ochotní poradiť.

Super sú jazykové kurzy, motivujúci odmeňovací program a starostlivosť o zamestnancov. Firma poskytuje výborné podmienky na skĺbenie súkromného a pracovného života pre rodičov i bezdetných, rešpektuje voľný čas, ktorý je určený pre rodinu a na oddych. A úprimne, bude veľmi príjemné pracovať s kolegami aj osobne.

Akí sú tvoji kolegovia?

Výborný tím. Jeden v Žiline, druhý v Bratislave. Hoci je projekt náročný, veľmi ma tešia ľudia, ktorí na ňom pracujú. Sadli sme si po pracovnej aj ľudskej stránke. Vďaka kolegom vôbec nevnímam prácu v domácom prostredí. Vážim si ich ochotu pomôcť, zdieľať informácie, odľahčiť situáciu v náročnejšom období i podržať, keď sa nedarí. Z viacerých sa stali kamaráti aj parťáci na turistiku a voľný čas.

Aké vlastnosti by mal mať tvoj nový kolega, aby zapadol do kolektívu?

Humor a tímový duch poteší.

Tri slová, ktoré ti napadnú, keď sa povie msg life Slovakia?

Som tu rada.

Hľadáš zaujímavú prácu v IT oblasti v Žiline? Pozri si naše ďalšie pracovné ponuky a pridaj sa k nám:

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky