15

Programovanie je budúcnosť. Nauč sa programovať vďaka online kurzom aj ty

Programovať nedokáže každý, je to schopnosť, ktorú sa treba naučiť a dlhodobo sa jej venovať. Aj z tohto dôvodu je povolanie programátora veľmi žiadané, keďže programátorov nikdy nie je dosť. Sú potrební napríklad na tvorbu webstránok či e-shopov, ktorých počet stále narastá. Niet teda pochýb, že rozhodnutie vstúpiť do sveta programovania je dobrý nápad. My ti v tomto článku neporadíme, ako programovať, ale ako a kde sa môžeš začať učiť programovať. Pripravili sme pre teba prehľad užitočných bezplatných aj platených online kurzov programovania pre začiatočníkov, kde postupne zistíš, ako rýchlo sa dá naučiť programovať. Nájdi svoj kurz programovania zadarmo ešte dnes!

Na úvod by bolo dobré zistiť, či ti kurzy IT pôjdu úplne ľahko alebo budeš potrebovať viac času na učenie. To sa však vo väčšine prípadov nikdy nedá zhodnotiť úplne reálne. Ľudia majú tendenciu preceňovať sa alebo, naopak, podceňovať. Existujú však ukazovatele, podľa ktorých sa dá aspoň približne odhadnúť vlastná kapacita a čas, ako dlho trvá naučiť sa programovať:

  • Výroková logika. Tento predmet sme na škole nemali všetci, ale základy výrokovej logiky sa používajú aj v matematike. Ak si bol v škole s číslami kamarát, máš bod k dobru.
  • Premýšľanie v súvislostiach, kauzalita, abstraktná predstavivosť. Vieš si predstaviť, čo sa stane po zadaní príkazu, bez toho, aby si to musel vidieť? Ak je tvoja odpoveď áno, máš schopnosť veľmi užitočnú pre programovanie.
  • Základné znalosti o počítačoch a informačných technológiách. Je dobré aspoň zhruba chápať, čo je napríklad server, že sa dá používať vzdialený server, ale aj to, že dokážeš urobiť server dokonca aj z vlastného počítača. Tieto znalosti ti pomôžu počas programovania v PHP pre začiatočníkov.
  • Priestorová predstavivosť. Pomocou tejto intelektovej schopnosti sa budeš ľahšie orientovať pri architektúre webu, ktorú si zatiaľ iba predstavuješ v hlave. Jednoduchšie sa ti budú čítať aj už existujúce kódy či dátové štruktúry.

Ak si doteraz tieto vlastnosti u seba neobjavil, neznamená to automaticky, že ich nemáš. Práve pomocou programovania ich môžeš v sebe odhaliť. Rovnako existuje aj množstvo rôznych programovacích jazykov – v každom z nich sa ti môžu ľahšie či ťažšie písať algoritmy a celkovo programovať. Programovanie v Jave pre začiatočníkov poskytuje komplexný pohľad na Java základy programovania v jazyku. Java kurz je ideálny spôsob, ako začať s programovaním, s dôrazom na jednoduchosť a porozumenie pre tých, ktorí sú na začiatku svojej cesty v programovaní.

Vďaka moderným technológiám sa môžeš vzdelávať aj prostredníctvom internetu z pohodlia domova. Nie nadarmo sa hovorí, že dnes už je nevedomosť otázkou rozhodnutia, nie možností. Existuje predsa Google, ktorý ponúka nekonečnú studnicu informácií a aj plno IT kurzov pre začiatočníkov. Vždy, keď začíname programovať, prvou otázkou je, čo je to programovanie. Nami vybrané programátorské kurzy ti však prezradia omnoho viac.

Kurzy programovania zadarmo

Spísali sme zoznam najlepších webstránok a vzdelávacích platforiem, ktoré ponúkajú online kurzy programovania zadarmo s certifikátom. Ak si teda neabsolvoval školu programovania, programátorský kurz sa ti určite zíde. Napríklad kurz Java programovania poskytuje komplexný pohľad na programovací jazyk Java pre účastníkov bez ohľadu na ich predchádzajúce skúsenosti. Nie všetky bezplatné kurzy ponúkajú aj certifikát, a preto sme si pripravili aj zopár platených kurzov, ktoré sú dokonca v slovenčine. IT kurzy s certifikátom zaručene pozdvihnú tvoje CV. Vyber si z možností, ktoré ti pomôžu v tom, ako sa naučiť programovať. Začni s programovaním pre samoukov ešte dnes a prezri si naše tipy na kurzy programovania online.

IT kurzy zadarmo nájdeš aj na Youtube.com

Youtube všeobecne patrí medzi najlepších vzdelávacích pomocníkov. Nájdeš na ňom užitočné IT videonávody pre začiatočníkov, ale aj pokročilých. Voľne dostupná videoknižnica ponúka vzdelávacie videá všetkého druhu, ktoré ťa naučia základy programovania. Na youtube.com zaručene nájdeš to, čo potrebuješ. Navyše si môžeš aj vyberať, keďže na rozdiel od iných platforiem a stránok tam nájdeš desiatky rozličných videí zameraných na jedno konkrétne „učivo“. Aj preto ho niektorí prezývajú online škola programovania. Nečakaj a zisti s Youtubom, ako sa programuje!

Do vyhľadávania môžeš napríklad napísať „kurzy programovania Java“ alebo „programovanie Java pre začiatočníkov“, „Java kurz“ či akýkoľvek iný programovací jazyk. Potom si už len stačí vybrať z ponúkaných videí. Možno budeš chvíľu hľadať vhodný kanál a lektora, ktorému ľahko porozumieš počas jeho výkladu. Nie je preto vôbec na škodu pozrieť si IT kurzy online od rôznych ľudí, aby si našiel toho najvhodnejšieho vyučujúceho. Začiatky programovania budú teda o čosi náročnejšie, nedaj sa však odradiť. Youtube je aj dobré miesto na nájdenie vhodného mentora, za ktorého kurzy by si bol ochotný neskôr aj zaplatiť. Spôsob, ako začať s programovaním, nikdy nebol jednoduchší.

Super kanál s kurzami online Codecademy.com

Medzi najpopulárnejšie a zároveň najkvalitnejšie stránky, ktoré poskytujú online kurzy zadarmo, rozhodne patrí Codecademy.com. Naučiť sa programovať nikdy nebolo jednoduchšie. Ponúka množstvo kurzov, ktoré ťa naučia všetko z HTML a CSS, JavaScript, PHP, Ruby či Python. Práve programovanie v Pythone je pre mnohých odrazovým mostíkom do sveta IT. To, v čom programovať, nakoniec zistíš jedine tak, že skúsiš všetky jazyky. Tento web ti určite postačí na to, aby si sa za pomerne krátky čas naučil naprogramovať napríklad kvalitnú webstránku. IT kurzy na Codecademy sú jednoduché a interaktívne. Doprajú ti dostatok času na naštudovanie konkrétneho príkazu a jeho pochopenie. Codecademy sa môže pochváliť tým, že naučila programovať už viac než 24 miliónov ľudí, pričom dnes už toto číslo bude určite vyššie. Kurzy programovania sú ti ihneď dostupné po jednoduchom vytvorení konta prostredníctvom e-mailu a hesla.

Vyber si platformu pre online vzdelávanie Udemy.com

Ďalšia vzdelávacia online platforma, na ktorej si vďaka množstvu kurzov príde na svoje každý, je Udemy.com. Takmer všetky IT kurzy programovania pre začiatočníkov sú zadarmo a bez poplatku. Nájdeš tam aj veľa návodov pre pokročilejších. Niektoré kurzy sú ponúkané za poplatok, ide však skôr o symbolickú sumu. Ceny sa obvykle pohybujú približne do 20 eur. IT kurzy zadarmo sa vyučujú prostredníctvom videolekcií, zaujímavou voľbou je napríklad programovanie pre podnikateľov – programovanie HTML pre začiatočníkov a CSS alebo úvod do programovania v Pythone. Taktiež by ti mohol byť užitočný sprievodca, ktorý ťa zasvätí do programovania a naučí programovací jazyk C++ alebo programovanie v C pre začiatočníkov.

Bezplatné IT návody a kurzy sú aj na Coursera.org

Coursera.org bola založená v roku 2012 a má veľmi široké zameranie. Časom sa tento poskytovateľ online kurzov rozrástol na obrovskú technologicko-vzdelávaciu spoločnosť, ktorá ponúka viac ako tisíc kurzov zo 119 inštitúcií. Špecialitou tejto stránky je spolupráca so svetovými univerzitami, akými sú Washingtonská univerzita, Stanfordova univerzita, Torontská univerzita a mnoho ďalších. Výhodou je možnosť výučby nielen cez počítač, ale aj cez smartfón vďaka mobilnej aplikácii. Vzdelávacie kurzy sú certifikované nielen univerzitami, ale aj spoločnosťami ako Google alebo IBM. Hoci ponúkajú aj spoplatnené IT kurzy, nájdeš tam celý rad bezplatných úvodných kurzov programovania v rôznych špecializáciách, niektoré dokonca aj s certifikátom. Coursera je teda ďalší zo spôsobov, ako sa naučiť programovať zadarmo.

Bezplatné návody nájdeš aj na w3schools.com

Na tejto platforme nájdeš bezplatné textové návody, ktoré sú prístupné bez registrácie. K dispozícii sú JavaScript kurzy, zameriavajú sa na výučbu SQL pre začiatočníkov, HTML, CSS, PHP, ak začíname programovať v jazyku Python, jQuery, alebo ak začíname programovať v jazyku Java. Novinkou je komplexný videotutoriál, ktorý pokrýva všetky základy HTML za cenu 10 dolárov. Stránka w3schools.com býva často označovaná za základňu pre CSS jazyk (Cascading Style Sheets) a HTML programovanie. Aby si mohol využívať tieto IT kurzy zadarmo, nepotrebuješ žiadne predošlé skúsenosti ani znalosti programovania. W3schools teda tvorí úvod do programovania pre úplných začiatočníkov. Dostaneš bezplatné cvičenia a úlohy, na ktorých sa naučíš základy programovania veľmi jednoducho. Stránka síce podporuje reklamy, ale tie nie sú veľmi rušivé. Navyše ponúka aj rôzne prepracované platené kurzy programovania s certifikátom.

Pozri aj virtuálnu univerzitu edX

Vzdelávacia stránka edX.org je niečo ako virtuálna univerzita. Ide o spoločný projekt dvoch svetoznámych univerzít – Harvardu a MIT. Pre tvorcov tejto platformy nebol podstatný primárne zisk a vďaka tomu dnes ponuku online kurzov programovania zadarmo vytvára približne 60 vzdelávacích inštitúcií. Platforma obsahuje aj také kurzy, ktoré sa vyučujú na najlepších univerzitách na svete. Študijné materiály pridávajú okrem univerzít aj rôzne iné významné organizácie. Väčšina kurzov je zadarmo, spoplatnený je iba certifikát, ak ho po ukončení kurzu potrebuješ získať. No ak nie, nájdeš tam kvalitné vzdelanie úplne zadarmo. Prostredie edX.org je veľmi prehľadné, ľahko sa v ňom budeš orientovať, navyše bezplatné IT kurzy sú aj zaujímavé. Vhodný online kurz programovania zadarmo teda zaručene nájdeš aj tam.

Interaktívne online kurzy máš k dispozícii Code Avengers

Veľmi pútavé interaktívne online kurzy programovania ťa naučia programovať okrem webov a aplikácií aj hry pomocou JavaScriptu, HTML a CSS. Kurzy na Codeavengers.com sú navrhnuté pre rôzne vekové kategórie – od kurzov pre deti od 5 rokov až po kurzy venované učiteľom. Trvajú len 12 hodín a môžeš si ich zvoliť v angličtine, ruštine, holandčine, španielčine, taliančine, turečtine a portugalčine. Aktivity a projekty, počas ktorých sa toho veľa naučíš, sú zábavné a efektívne. Programovanie online nikdy nebolo dostupnejšie.

Základy CSS si môžeš začať študovať na css-tricks.com

O tom, čo sú kaskádové štýly (CSS), sme písali v článku najpoužívanejšie programovacie jazyky. V skratke, CSS zodpovedá za to, ako web vyzerá. Spadá tam najmä farba a štýl písma, pozadia, obrázky a ich rozloženie. Nie je ťažké uvedomiť si, že dizajn má v podstate nekonečnú škálu možností, a preto nie je v ľudských silách pamätať si všetky kódy. Pre takéto situácie existuje skvelý web CSS-tricks.com. Obsahuje stovky krátkych CSS videonávodov, takže rýchlo zistíš, ako naprogramovať to, čo potrebuješ.

Programovanie je práca budúcnosti
Programátor patrí medzi perspektívne povolania budúcnosti

Platený vs bezplatný kurz programovania

IT kurzy, ktoré sú zadarmo, vo veľkej väčšine prípadov nie sú v slovenčine či češtine. Ak je tvoja úroveň angličtiny na nižšej úrovni, zbytočne sa budeš trápiť porozumením obsahu kurzu programovania online . Zabralo by ti to takisto aj zbytočne veľa času. V takomto prípade je vhodnejšie vybrať si niektorú zo slovenských IT akadémií, ktorých počet stále narastá. Ich kurzy sú síce zväčša platené, nájde sa aj niekoľko bezplatných.

Informatika s Mišom

Možno bezplatných kurzov v slovenčine ponúka Informatika s Mišom. Mišo na youtube zavesuje lekcie o objektovo orientovanom programovaní, C++, Pythone a Gite. Tiež má zaujímavý podcast, v ktorom preberá rôzne IT témy, napríklad aj rozhovorom s naším Java programátorom Matúšom.

Slovenské online kurzy pre začínajúcich programátorov

Na Street of Code vzdelávacej platforme nájdeš online kurzy programovania. Všetky kurzy sú momentálne zadarmo a vieš sa naučiť OOP programovanie, Kotlin či ako sa naučiť programovať v Pythone. Nájdeš ich na https://streetofcode.sk/kurzy. Kurzy obsahujú aj úlohy a kvízy, takže si dokážeš overiť novonadobudnuté znalosti.

Chalani na Street of Code majú aj podcast pre začínajúcich programátorov a programátorky. Má vyše 100 dielov a rozprávajú v ňom o všetkom možnom, s čím sa junior programátori stretnú. Či už ide o prvé dni v práci, ako sa zlepšovať, alebo ako si vôbec nájsť prácu a pripraviť sa na pohovor. Všetok ich obsah nájdeš na https://streetofcode.sk/.

Platené kurzy programovania

Platená platforma pre online kurzy Skillmea

Pestrý výber kurzov, rovnako ako aj spôsob ich podávania, nájdeš na Skillmea.sk. Prednášajúci, ktorý ťa prevedie úplnými základmi programovania cez video tutoriály, vystupuje pod prezývkou Yablko. Vysvetľuje a učí veľmi jednoducho, názorne a zrozumiteľne, až snáď nie je ani možné niečomu neporozumieť. Lektor jednoducho učí presne tak, ako by sa malo programovanie vyučovať. V ponuke sú základy programovania HTML, CSS a PHP.

Skillmea ponúka časť kurzov aj zadarmo, takže môžeš dopredu zistiť, či ti prednášajúci vyhovuje. Stačí sa na stránke prihlásiť a takmer v každom kurze ti ponúknu niekoľko lekcií zadarmo. Skillmea ponúka platené kurzy za veľmi priaznivú cenu, celkový prístup stojí 49 € mesačne. Počas neho si môžeš prezerať ktorúkoľvek lekciu koľkokrát chceš. Po úspešnom ukončení kurzu získaš certifikát.

Akadémia IT kurzov GreenFoxAcademy.sk

IT akadémia GreenFoxAxademy.sk ponúka superintenzívne kurzy a večerné/víkendové kurzy vhodné popri zamestnaní. Vyučuje sa online, lektor je teda v reálnom čase s tebou, aj keď nie fyzicky. Počas lekcie reaguje na tvoje otázky, dodatočne vysvetľuje a pomáha ti. Títo špecialisti sú si svojím vzdelávaním takí istí, že ponúkajú vrátenie celého poplatku za kurz, ak sa ti podľa podmienok v zmluve nepodarí nájsť si prácu do šiestich mesiacov od ukončenia kurzu. Zamestnať sa môžeš aj u nás, ponúkame rôzne pracovné pozície so skvelými firemnými benefitmi.

Online výučba je aj v it-academy.sk

Ak ti online výučba na diaľku príliš nesedí, it-academy.sk je riešením pre teba. Kurzy organizujú prezenčnou formou zvyčajne vo svojom sídle v Bratislave. Dĺžka kurzov programovania závisí od náročnosti – niekedy je to aj niekoľko dní. Akadémia má pravdepodobne všetky IT kurzy, aké si len dokážeš predstaviť. Po ich úspešnom zvládnutí dostaneš certifikát alebo dokonca aj akreditované osvedčenie Ministerstva školstva Slovenskej republiky. Ponúkajú aj kurzy pre platené databázy, akou je napríklad Oracle.

Prečo sa učiť programovať?

Teraz už poznáš odpoveď na otázku, ako sa naučiť programovať. Takisto máš skvelý zoznam vzdelávacích stránok, takže nemusíš riešiť ani ďalšiu otázku, kde sa naučiť programovať. Ak si kladiete otázku prečo programovať a aké výhody ti to prinesie? Je to cesta k rozvoju kritického myslenia, tvorbe inovácií a získaniu schopnosti riešiť širokú škálu problémov. Absolvovanie IT kurzov programovania pre začiatočníkov ti otvorí dvere k zaujímavým a stabilným pracovným príležitostiam. Mnohé z nich, ak nie všetky, ti umožnia rásť ďalej a vzdelávať sa v odbore, poskytujú stabilné pracovné miesta v oblasti informačných technológií a zaujímavé platy programátorov. Pozri si blog zameraný na oblasť zamestnania pre software developerov, kde nájdeš informácie, tipy a rady týkajúce sa profesionálneho rastu a kariérnych príležitostí.

Aj my pravidelne obsadzujeme pozície IT testerov, Java developerov, poistných matematikov s rôznymi zameraniami či DevOps inžinierov. Ponúkame aj pozíciu, ktorú ti ušijeme na mieru v rámci pracovnej ponuky. Pozri si naše najnovšie ponuky práce a nájdi si ideálnu prácu vo svete IT. Ak váhaš, či chceš pracovať u nás, prečítaj si na našom blogu, ako to funguje na rôznych pozíciách. Dozvieš sa viac napríklad o pozícii test manažéra, softvérového developera a iných.

 

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky

    Vyber si z pracovných ponúk a získaj bonus

    Pracovné ponuky
    hr manažér mladá žena profilová foto