15

Od študentskej brigády k IT testovaniu softvéru – ako sa zo študentky Danky stala testerka

V msg life Slovakia si potrpíme na osobný prístup ku každému zamestnancovi. A to nielen preto, aby sa u nás cítili príjemne, ale predovšetkým aby mali možnosť rozvíjať sa a uplatniť sa. Za viac ako dvadsať rokov sme zistili, že ak našim kolegom dáme príležitosť vyskúšať si rôzne veci a tiež priestor napredovať, tak ich práca nielen baví, ale sú v nej aj naozaj dobrí. Skvelým príkladom je kolegyňa Danka, ktorá sa testovaniu softvéru nikdy predtým nevenovala no napriek tomu získala príležitosť podieľať sa aj na medzinárodnom projekte. Študentská brigáda sa zmenila na kariérnu príležitosť.

Moja prvá pracovná skúsenosť s msg life Slovakia je z leta 2009, keď som sa zúčastnila firemného Sommerfestu ako animátorka pre deti, rozpamätáva sa Danka na svoje začiatky v spoločnosti. Hoci študovala medzinárodný manažment a jej študentské brigády boli predtým skôr z oblasti gastronómie, účtovníctva či pedagogiky, rozhodla sa nahliadnuť aj do sveta IT. Do bratislavskej pobočky nastúpila v decembri 2009 ako výpomoc do Facility Management tímu, kde sa zameriavala najmä na oblasť HR, administratívu, účtovníctvo, organizáciu služobných ciest, správu intranetu, prípravu firemných podujatí či Office Management. Namiesto toho, aby premýšľala ako si nájsť brigádu využila príležitosť, ktorá sa jej naskytla.

Očarená prácou v IT

Danku postupne práca v IT zaujala natoľko, že na magisterskom stupni štúdia sa rozhodla zamerať na Manažment v informačných systémoch. „Od kolegov som sa postupne podozvedala, kto čo robí a oddelenie testu sa mi zdalo správne prepojené s tým, čo ma zaujíma a na čo by som mohla spĺňať kritériá. Podobným smerom som sa orientovala aj vo výbere predmetov v škole. Uvedomovala som si, že ma samotný vývoj softvéru a všetko okolo jeho fungovania zaujíma,“ dopĺňa Danka. Spoznať svet IT bližšie mohla aj vďaka pružnému pracovnému času, keďže potrebovala čas aj na denné štúdium na vysokej škole. Brigáda v IT jej však čoskoro otvorila ďalšie kariérne možnosti.

Netrvalo dlho a ambiciózna študentka získala možnosť podieľať sa aj na zahraničnom projekte. „V poslednom semestri štúdia som dostala prvú testerskú pracovnú príležitosť. Išlo o americký projekt a veľmi som sa z tej práce tešila najmä kvôli využitiu angličtiny – vo Facility Managemente som jazyky využívala iba zriedkavo,“ opisuje Danka svoje prvé skúsenosti s testovaním. Po štúdiu naša spoločnosť Danku oslovila s ponukou práce a následne sa začala školiť aj na pozíciu regresnej testerky, v ktorej zotrvala približne tri roky. Absolvovala rôzne základné školenia a v oblasti testovania softvéru sa Danka vzdeláva dodnes.

Danka sa vypracovala na miesto testerky
<em>Práca na testerskej pracovnej pozícii Danku baví neustále sa vzdeláva a učí niečo nové<em>

Priestor na neustále vzdelávanie

„Testerská práca má tak široký záber, že je ideálne neustále sa vzdelávať v mnohých aspektoch. Testovanie, vývoj aplikácií, orientovanie sa v poisťovníctve či konkrétnych požiadavkách klienta, ale aj práca s ľuďmi, všetko to spolu súvisí a čím viac sa človek vzdeláva, tým lepšie vidí dané súvislosti,“ tvrdí IT testerka Danka. Podľa jej slov je v tejto sfére stále priestor vzdelávať sa a zlepšovať. Či už sa jedná o jazyky, počítačové zručnosti, prácu s ľuďmi, riadenie času, elimináciu a zvládnutie stresových situácií alebo uvedomenie si, že každý problém je riešiteľný. „Teóriu si človek odnesie z odborných kurzov, občas si na ňu spomenie v praxi, niečo môže aplikovať, ale len vďaka postupným skúsenostiam a kolegom sa dostáva zase o krôčik ďalej,“ dodáva.Práve kolegovia boli jedným z hlavných dôvodov, pre ktorý sa Danka rozhodla pre prácu v msg life Slovakia.

V msg som mala vždy veľmi šikovných, priateľských a vzdelaných kolegov. V úzkom pracovnom kolektíve sme sa v čase môjho pôsobenia rozrástli z dvoch na šesť veľmi rôznorodých a zaujímavých osôb. Okrem manžela som tu spoznala aj dlhoročných kamarátov. Pamätám si, že už na začiatku sa mi zdali byť všetci v spoločnosti veľmi príjemní a priateľskí, vládla tam rodinná atmosféra,“ tvrdí Danka. Veľmi rýchlo si dokonca sadla aj so zahraničným tímom: „Tešila som sa z osobného stretnutia s kolegami, s ktorými som dennodenne trávila hodiny v telefonickom kontakte. Pamätám si moje veľké prekvapenie, keď som nevedela tých ľudí absolútne priradiť k fotografiám, z ktorých som ich poznala alebo obrazu, ktorý som si o nich vytvorila. Zároveň mi však boli povedomí podľa hlasu.“

V práci ako doma

Danka má pri testovaní softvéru najradšej pocit dobre odvedenej práce. Okrem toho rada zaškoľuje kolegov, pretože ju napĺňa, keď vidí, že zadaniu porozumeli a práca ich baví rovnako ako ju. V msg life Slovakia je spokojná aj vďaka prístupu firmy k pracovníkom.

„Vďaka msg verím v zamestnávateľov, ktorým záleží na spokojnosti zamestnancov po všetkých stránkach. Kolegynky v msg sa starajú o to najpríjemnejšie pracovné aj priateľské prostredie a benefity. A to nehovorím o osobnom až rodinnom prístupe vedenia k požiadavkám či problémom zamestnancov. Od začiatku som sa tu cítila príjemne a postupom času už ako doma. Som hrdá, že pracujem v spoločnosti, ktorá sa o pracovníkov príkladne stará. Spočiatku som bola dokonca veľmi milo prekvapená, že som vždy dostala otázku, či mám záujem konkrétnu úlohu vykonávať,“ dopĺňa Danka.

Výhody práce v msg life Slovakia

Aktuálne je Danka na materskej dovolenke a na prácu v IT spoločnosti sa preto pozerá z iného uhla. „Ako matka troch detí si dnes uvedomujem výhody flexibilného pracovného času, čiastočných úväzkov alebo aj rodinnej atmosféry v spoločnosti, ktorá nebráni občasnej návšteve detí vo svojich priestoroch. Okrem toho mi msg prináša pocit pracovnej stability, čo si ako matka tiež vysoko cením. Po materskej dovolenke teraz pre mňa predstavuje veľkú výzvu aj návrat do firmy, zároveň sa však teším na nové úlohy. Práca tu bola vždy rôznorodá a veľmi ma bavila,“ dodáva Danka.

Ak ťa príbeh našej java testerky zaujal, neváhaj a prezri si naše pracovné ponuky. Možno ťa medzi nimi osloví pozícia, ktorá ťa donúti prehodnotiť aktuálne pracovné miesto, prípadne zmeniť profesiu, ako to urobila aj Danka. Neváhaj si porovnať aj podmienky tester vs developer ponuky a v prípade záujmu sa uchádzaj priamo o miesto programátora. Práca v IT oblasti je vždy veľmi dobre platená a ľahko si v nej nájdeš voľné pracovné miesto. Mnohé z pracovných pozícií sú aktuálne v režime čiastočného Home Office či Full Remote.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky