14

Otázky na pohovore pre budúceho zamestnanca aj zamestnávateľa s odpoveďami

Otázky na pohovore, ktoré dostaneš od potenciálneho zamestnávateľa, sú rôznorodé. Vždy sú však kombinované tak, aby druhá strana zistila, aké máš skúsenosti, aká je tvoja povaha a či si vhodný kandidát. Ak sa chystáš na pracovný pohovor a chceš vedieť, s akými otázkami sa môžeš stretnúť, pripravili sme pre teba tie najčastejšie aj spolu s odpoveďami.

Čo je pracovný pohovor?

Pracovný pohovor je bežnou súčasťou náboru zamestnancov. Potenciálny zamestnávateľ sa počas neho stretáva so záujemcami o pracovnú pozíciu a zisťuje, či ide o vhodných kandidátov.

To, na čo mnohí zabúdajú, je skutočnosť, že pracovný pohovor je dialóg. S budúcim zamestnávateľom by si sa preto mal aktívne rozprávať a sám mu klásť otázky. Neboj sa ho spýtať na veci o firme, pracovných procesoch alebo o iných oblastiach, ktoré ťa zaujímajú.

Odporúčame ti...

Dĺžka pracovného pohovoru a spôsob jeho vedenia sa odlišujú v závislosti od daného zamestnávateľa. Posledné roky sú obľúbené aj online pohovory, ktoré šetria čas a energiu. Spravidla však platí, že ak sa dostaneš do užšieho výberu, spoločnosti si ťa zavolajú už priamo k nim.

Typy otázok na pohovore pre zamestnanca

Na pracovnom pohovore ti budúci zamestnávateľ položí niekoľko otázok. Tvoje odpovede by mali byť promptné, jasné a zrozumiteľné. Ideálne je, keď sú kratšie, no výstižné. Pri odpovedaní sa snaž vyhýbať neustálemu odskakovaniu od témy či nerelevantným súvislostiam.

Otázky, ktoré sú súčasťou pohovorov, sú spravidla veľmi podobné. Zamestnávateľov budú zaujímať tvoje skúsenosti, vzdelanie a plány do budúcnosti. Ak sa chceš na ne čo najlepšie pripraviť, tie najdôležitejšie sme pre teba spísali nižšie. Navyše sme nevynechali ani odpovede na otázky pri pohovore.

Najčastejšie otázky na pohovoroch týkajúce sa teba

Schopnosti a zručnosti v životopise môžu niečo prezradiť o tebe, ale HR pracovníci chcú vedieť viac. Práve preto sú súčasťou pohovoru otázky, ktoré sa priamo týkajú teba, tvojich úspechov, vzdelania a pracovných skúseností.

Do tejto kategórie obvykle patria otázky, ako:

Povedzte nám niečo o sebe

Táto otázka alebo výzva ťa na pracovnom pohovore určite neobíde. V krátkosti preto opíš kľúčové míľniky vo svojom živote. Povedz, kde si študoval a kde si získal potrebné skúsenosti. Vyhni sa príliš osobným témam a oblastiam, ktoré nie sú pre pracovný pohovor dôležité.

Pri odpovedi sa snaž pôsobiť sebaisto, ale nie arogantne. Všetko, čo povieš, podlož faktami a argumentmi. Zbytočne si nič nevymýšľaj, pretože HR pracovníci nakoniec menšiu aj väčšiu lož odhalia.

Pre mnohých zamestnávateľov je sympatické aj priznanie omylu, chyby alebo slabých stránok. Preto sa ich neboj pripojiť do monológu plného superlatívov a úspechov.

Prečo ste odišli z predchádzajúcej pracovnej pozície?

Povedz svoje skutočné dôvody, kvôli ktorým odchádzaš alebo si odišiel z predchádzajúceho zamestnania. Namiesto toho, aby si hovoril na rovinu, že si mal zlého šéfa alebo nízky plat, skôr spomeň, že si dlhšie zvažoval zmenu kvôli lepšej perspektíve do budúcnosti alebo kvôli cieľom, ktoré neboli už dlhšie naplnené.

Ak si neukončil pracovný pomer zo svojho vlastného rozhodnutia, v krátkosti opíš, čo tomu predchádzalo. Určite však neklam.

Ako by vás opísal váš nadriadený alebo kolega?

Pri tejto otázke pokojne využi spätnú väzbu, ktorú si v predchádzajúcom zamestnaní dostával. Dávaj si ale pozor, aby si vlastnosti, ako napríklad priateľskosť, pracovitosť či zodpovednosť, nevyzdvihol bez akéhokoľvek kontextu. Zamestnávateľovi by sa mohlo zdať, že si vymýšľaš alebo nevieš, ako na otázku správne odpovedať.

K vlastnostiam preto vždy pridaj situáciu, v ktorej sa prejavili. Napríklad, keď povieš, že ťa kolegovia hodnotili ako spoľahlivého, podrobne opíš, ako sa na teba mohli spoľahnúť pri nejakom projekte.

Ďalšie otázky týkajúce sa teba

Na pohovoroch sa stretneš aj s týmito otázkami:

  • Aké sú vaše silné a slabé stránky? Pri odpovedi sa zameraj na stránky, ktoré sú kľúčové pre danú pozíciu. Okrem tých silných však nezabudni ani na slabé, aby si nevyzeral arogantne. Keď spomenieš svoje mínusy, zamestnávateľovi ukážeš, že o nich vieš, a teda na nich môžeš pracovať.
  • Čo vás motivuje? Buď úprimný, no vyhni sa tomu, aby si povedal, že jedinou motiváciou sú peniaze či firemné benefity. Premysli si, čo všetko ti zvolená pracovná pozícia môže dať a pri pohovore to spomeň. Vhodnou motiváciou je napríklad rozšírenie kvalifikácie, čiastočná voľnosť vďaka práci na home office, práca pre veľkú a známu firmu a podobne.
  • Ako sa vyrovnávate so stresom? Stres je dnes bežnou súčasťou našich životov. Niekto ho zvláda lepšie, iný horšie. HR pracovníci chcú vedieť, do ktorej skupiny patríš a či ti nerobia problémy vypäté situácie. Odpoveď „Stres zvládam dobre“ im však rozhodne nebude stačiť. Namiesto toho radšej opíš jednu zo stresových situácií, ktoré si zažil, a ukáž im, ako si sa s ňou vysporiadal.
  • Prečo by sme vás mali zamestnať? Táto otázka patrí medzi najťažšie otázky na pohovore. Je totiž pomerne komplikované odpovedať na ňu bez toho, aby človek pôsobil nadradene. Ty sa o to však môžeš aspoň pokúsiť. Personalistom načrtni svoje skúsenosti a to, ako vedia pomôcť firme. Napríklad, ak je pozícia formou home office, povedz, že si takto už pracoval a nevadí ti komunikovať na diaľku. Okrem toho vieš povedať aj niečo v zmysle: „Počas nášho rozhovoru ste spomenuli, že túto pozíciu potrebujete zaplniť čo najskôr, pretože vám chýba osoba, ktorá by pracovala na danom projekte. Ja môžem nastúpiť ihneď a vyriešiť tak vašu zložitú situáciu.“

Najčastejšie otázky na pohovore týkajúce sa spoločnosti

Personalisti sa radi pýtajú aj na otázky týkajúce sa samotnej spoločnosti, v ktorej sa uchádzaš o prácu. Prostredníctvom nich zisťujú, čo všetko o nej vieš a či nebola len jednou z mnohých, kam si poslal svoj životopis.

Do tejto kategórie patria otázky, ako:

Čo viete o našej spoločnosti?

Nikto nečaká, že budeš poznať celú históriu spoločnosti a každý jej míľnik. Na druhej strane, určite by si mal vedieť, v akej oblasti pôsobí a aké služby alebo produkty poskytuje. Spomenúť môžeš aj jej najväčšie úspechy či klientov, s ktorými spolupracuje.

Odporúčame ti...

Všetky dôležité informácie sú priamo na webovej stránke zamestnávateľa. Ich vyhľadávanie a štúdium ti nezaberie viac ako zopár minút, no na pohovore ti to môže priniesť veľké plus.

Čo môžete priniesť firme?

Ak hľadáš zákerné otázky na pohovore, toto je jedna z nich. Personalista prostredníctvom nej zisťuje, či si porozumel, čo sa od teba na pracovnej pozícii očakáva, a či si pripravený začať s prácou pokojne aj hneď.

Začni preto s vlastnosťami kľúčovými pre danú pozíciu. Napríklad, ak si Java programátor, povedz, že ovládaš niekoľko programovacích jazykov, ktoré spoločnosť najčastejšie využíva. Týmto dokážeš pomôcť v mnohých oblastiach bez dodatočného školenia.

Následne ešte pridaj niekoľko konkrétnych bodov, ktorým by si sa venoval prvé týždne po nástupe do práce. Personalistovi tak ukážeš, že skutočne vieš, čo si pozícia vyžaduje a že si na ňu pripravený.

Ďalšie otázky týkajúce sa firmy

Na pohovoroch sa objavujú aj tieto otázky:

  • Čo všetko podľa vás zahŕňa táto pozícia? Pri odpovedi vychádzaj z informácií uvedených v inzeráte a na webovej stránke zamestnávateľa.
  • Viete, akého človeka hľadáme? Aj tieto informácie by sa mali nachádzať v inzeráte, na ktorý si reagoval.
  • Prečo práve my? Hovor o tom, čo ťa najviac zaujalo na pracovnej ponuke a na spoločnosti ako takej. Ideálne je spomenúť napríklad možnosť práce formou úplného alebo čiastočného home office, flexibilnú pracovnú dobu, zaujímavé firemné benefity a podobne.

Otázky na pohovore pre zamestnávateľa

Keď vieš, aké otázky sa pýtajú na pohovore zamestnávatelia, je čas presunúť sa na druhú oblasť. Tu si povieme, čo by si sa mal pýtať ty zamestnávateľov.

Ako sme už spomenuli, pohovor je dialóg. Tvojou úlohou je teda nielen odpovedať, ale aj klásť otázky. Nespoliehaj sa na to, že ti napadnú počas sedenia oproti personalistom. Môže sa stať, že keď príde rad na teba, nebudeš vedieť, čo povedať. A to rozhodne nechceš.

Doma si pred pohovorom prejdi stránku zamestnávateľa aj inzerát, na ktorý si reagoval. Podľa toho si spíš všetko, čo ti napadne. Okrem toho sa môžeš inšpirovať aj našimi otázkami:

  • Ako bude vyzerať môj pracovný deň?
  • Je možné túto prácu vykonávať čiastočne aj z domu?
  • V akom tíme budem pracovať?
  • Aký je pracovný čas? Flexibilný alebo pevný?
  • Je práca na TPP alebo živnosť?
  • Akým smerom sa bude firma vyvíjať v najbližších rokoch?

Citlivé otázky na pohovore

Ako odpovedať na otázky na pohovore, ktoré sú citlivého charakteru? Najlepšie je neodpovedať, pretože personalista by sa takéto otázky pýtať nemal. Spravidla sem patria otázky a témy týkajúce sa súkromia, sexuálnej orientácie, náboženstva alebo rodinného stavu, ako napríklad:

  • Máte deti?
  • Nie ste tehotná?
  • Ste ženatý/vydatá?
  • Plánujete v krátkom čase mať dieťa?
  • Aký je váš zdravotný stav?
  • Koho ste volili?
  • Pijete? Fajčíte?
  • Aké je vaše vierovyznanie?
  • Aká je vaša sexuálna orientácia?

Ak sa stretneš s podobnými otázkami, odpovedaj takto:

  • Ak by to bolo možné, radšej by som na otázku neodpovedal.
  • Rád by som sa zameral na predpoklady a zručnosti týkajúce sa pracovnej pozície.
  • Nemyslím si, že táto otázka má súvis s pracovnou pozíciou.

Na čo ďalšie myslieť pred pohovorom?

Otázka, ako sa pripraviť na pohovor, trápi takmer všetkých záujemcov o novú prácu. Ak ťa čaká stretnutie s budúcim zamestnávateľom alebo personalistami, drž sa týchto rád:

  • Dopredu si zisti, kde sa nachádza miesto stretnutia – ak ideš autom, over si možnosti parkovania. Z domu vyraz s dostatočnou časovou rezervou, aby si predišiel dopravným zápcham alebo iným neočakávaným situáciám.
  • Správne sa obleč – vhodný outfit zanechá správny prvý dojem. Jeho výber prispôsob pozícii a firemnej kultúre. Môžeš zvoliť pohodlnejší odev, no vyhni sa teplákom alebo inému športovému a domácemu oblečeniu.
  • Zober si so sebou všetky potrebné doklady a dokumenty – skontroluj si, či máš občiansky preukaz a vytlačený životopis. Ďalej si zober blok s perom na písanie poznámok a ďalšie dokumenty, ako napríklad motivačný list, ak ťa o to personalisti požiadali.
  • Niektorým veciam sa úplne vyhni – ide o žuvanie žuvačky počas pohovoru alebo fajčenie pred stretnutím. Ideálne je tiež vypnúť zvuk na mobile, aby ťa počas pohovoru nerušil.

Sprav na pohovore dobrý dojem

Pohovor je tvojou šancou, ako zaujať potenciálneho zamestnávateľa a ukázať, že máš všetky predpoklady na získanie vysnívanej pracovnej pozície. Aby sa ti to skutočne podarilo, musíš sa na stretnutie správne pripraviť. Zisti, aké otázky kladú personalisti najčastejšie a ako by si mal na ne odpovedať. Následne nezabudni ani na vhodné oblečenie, ktoré urobí dojem, dochvíľnosť a všetky potrebné doklady.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky