15

Žiadosť o zvýšenie platu – ako si oň požiadať?

Žiadosť o zvýšenie platu si vyžaduje správnu prípravu či argumenty. V článku ti prinášame efektívne tipy.Pre každého je dôležité byť za svoju prácu adekvátne ohodnotený. Ako požiadať o zvýšenie platu a vyjednávať ale aj tak väčšinou nepatrí k úplne príjemným rozhovorom s nadriadeným. Lenže, o čo nepožiadaš, to väčšinou nedostaneš. Ako si teda požiadať o zvýšenie platu a uspieť?

Zmapuj aktuálnu situáciu

Väčšina firiem zvykne zvyšovať plat pravidelne spolu s hodnotením zamestnancov v závere roka. To platí predovšetkým v korporátnom prostredí. Ak si dosiahol požadované ročné ciele, je to pre teba ideálna doba, keď si podať žiadosť o zvýšenie platu.

Ak chceš požiadať o zvýšenie platu mimo tohto obdobia, zisti si najskôr:

  • ako sa firme darí z finančného hľadiska,
  • aká je nálada vo vedení,
  • ako si vedieš u svojho priameho nadriadeného a
  • aká je situácia na pracovnom trhu v tvojom odbore.

Všetky tieto okolnosti majú zásadný vplyv na to, či je vôbec vhodné žiadať o navýšenie mzdy.

V msg life Slovakia si ceníme kvalitnú prácu a nasadenie našich zamestnancov. Ponúkame nielen atraktívny plat, ale aj vianočné, výkonnostné a mimoriadne prémie, štedrý príspevok na stravné lístky alebo jazykové kurzy a odborné školenia. Pozri si naše najnovšie pracovné ponuky, pridaj sa k nám a posuň svoju kariéru ďalej.

Pri žiadosti o zvýšenie platu maj nepriestrelné argumenty

Šťastie praje pripraveným. Pri žiadaní o zvýšenie platu to platí dvojnásobne. Nachystaj si zásobu argumentov, okolo ktorých svoju žiadosť postavíš. Pri vyjednávaní môžeš využiť zásady efektívnej komunikácie. Nezabudni si celý rozhovor tiež natrénovať.

Spomeň napríklad tvoje doterajšie úspechy, nárast pracovnej zodpovednosti alebo zvýšenie odbornosti, vďaka ktorej si efektívnejší a firme tak šetríš peniaze. Načrtni aj projekty a inú prácu, ktorá ťa v budúcnosti čaká. Neboj sa s vedúcim zdieľať aj pozitívnu spätnú väzbu na tvoju prácu od kolegov alebo tvoje silné stránky.

Všeobecne platí, že o čím vyšší nárast mzdy žiadaš, tým silnejšie by mali byť tvoje argumenty. Podlož ich napríklad reálnymi číslami. Priniesla uzavretá zákazka zisk tvojej firme? Ukáž to. Silnejšiu vyjednávaciu pozíciu majú ľudia s vysoko žiadanou a nedostatkovou odbornosťou (napríklad IT alebo technické odbory).

Žiadateľka o zvýšenie platu ukazuje grafy šéfovi
Pri žiadaní o zvýšenie platu vám pomôžu konkrétne argumenty

Urob si aj porovnanie platov, ktoré sú obvyklé v tvojom odbore a približne na rovnakej pozícii. Argumentovať potom môžeš tým, že by si pre firmu rád pracoval ďalej, ale platovo si pod priemernou hladinou, čo ti nepripadá fér.

Zvoľ vhodnú čiastku

Spravidla je bežné žiadať o 10% navýšenie mzdy. Záleží ale samozrejme na okolnostiach. Zváž svoje skúsenosti aj to, ako dlho pre firmu pracuješ.

Odporúčame ti...

Vo vyjednávaní zasaď nadsadenú mentálnu kotvu. Chceš zdvihnúť mzdu o 10%? Začni na 15%. Je pravdepodobnejšie, že tak dosiahneš svoj cieľ.

Zvýšenie platu so správnym načasovaním

Najlepší čas na žiadosť o zvýšenie platu je v momente, keď prišla väčšia zmena. Tou môže byť napríklad:

  • vypršanie skúšobnej doby,
  • úspešné dokončenie projektu,
  • získanie nového zákazníka či zákazky,
  • povýšenie alebo
  • rozšírenie doterajších kompetencií.

Ďalším vhodným okamihom môže byť aj moment, keď si absolvoval pohovor u iného zamestnávateľa a prišla ti od neho konkrétna ponuka. Môžeš ju potom použiť ako jeden z argumentov. V žiadnom prípade sa s ňou ale svojmu zamestnávateľovi nevyhrážaj.

Zvýšenie platu po skúšobnej dobe

Otázka na správnom mieste je aj po akej dobe si môžem pýtať zvýšenie platu?

Zvýšenie platu po skúšobnej dobe sa dohaduje ešte pred nástupom do zamestnania a býva súčasťou akceptačného listu či pracovnej zmluvy.

Ak nie je dojednané vopred, alebo aj písomne podchytené v pracovnej zmluve, téma zvyšovania platu pred koncom skúšobnej doby, alebo pred prechodom na dobu neurčitú, nie je v práci neobvyklá.

Naplánuj spoločnú schôdzku

Má tvoj vedúci pred dôležitou prezentáciou? Potom stretnutie odlož. Predsa len chceš, aby mal dobrú náladu a nebol v strese. Znížiš tak pravdepodobnosť toho, že ťa odmietne.

Schôdzku si s ním dohodni dopredu. Rezervuj zasadaciu miestnosť a vyhraď si na ňu v kalendári dostatok času. Rozhodne sa svojho šéfa nesnaž odchytiť počas dňa medzi jeho schôdzkami alebo pri odchode domov.

Odporúčame ti...

Na rokovanie tvojho vedúceho sa vopred priprav. Pošli mu napríklad e-mail so žiadosťou o schôdzku na zhodnotenie doterajšej práce a zvýšenie mzdy.

Vyhni sa týmto 3 chybám

Nevyhrážaj sa odchodom. Pokiaľ to naozaj nechceš urobiť. Uvedom si, že nejde o súboj, ale o debatu. Nestavaj sa preto do ofenzívnej pozície, mohlo by sa ti to vypomstiť.

Nehraj na emócie. Tvojho zamestnávateľa bohužiaľ nezaujíma, že chceš vyšší plat, pretože by si rád vzal tvoju rodinu na dovolenku alebo to, že máš doma chorého psa. Komunikuj vecne, stručne, rozhodne a konkrétne.

Odmietnutie si neber osobne. Výsledok rokovaní o zvýšení platu závisí od viacerých okolností a niektoré z nich skrátka neovplyvníš. Je možné, že tvoj šéf jednoducho nemá rozpočet na to, aby ti pridal.

Nezadarilo sa? Chci jasný plán!

Rozhovor nedopadol podľa tvojich očakávaní? Nevešaj hlavu. Spýtaj sa tvojho šéfa, čo treba urobiť pre požadované zvýšenie mzdy a ako sa k nemu môžeš dopracovať. Chci tiež časový plán, po uplynutí ktorého sa s nadriadeným k otázke zvýšenia tvojej mzdy vrátiš.

Odporúčame ti...

Naplánuj si aj náhradné riešenie, ako je napríklad odmena v podobe iných benefitov, vzdelávacích kurzov alebo prémií.

Nájdi si zamestnávateľa, ktorý sa o teba postará

Nadriadený ti s tvojimi požiadavkami nevyhovel? Potom je možno načase zmeniť zamestnávateľa. Pokiaľ robíš v IT, práca v msg life Slovakia ti umožňuje podieľať sa na zaujímavých projektoch. Získaš atraktívne benefity pre zamestnancov vrátane flexibilného pracovného času, ďalšieho vzdelávania a v neposlednom rade dostaneš možnosť učiť sa od špičiek vo svojom odbore. V msg life Slovakia si kvalitných ľudí ceníme. Pridaj sa k nám!

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky