15

Kritické myslenie: Ako ho rozvíjať a v čom ti môže výrazne pomôcť?

Ak sa pýtame na to čo je myslenie, poznáme odpoveď, že ho chápeme ako komplexný mentálny proces, ktorý zahrňuje schopnosť spracovávať informácie, tvoriť predstavy, riešiť problémy a vytvárať úsudky. Aké formy myslenia poznáme a ako zmeniť myslenie? Aké je v skutočnosti kritické myslenie a ako ho správne rozvíjať?

Kritické myslenie je vlastnosť, o ktorej sa často hovorí, no nie každý vie, čo presne znamená. Ide však o dôležitú charakteristickú črtu, ktorá sa mnohokrát objavuje v inzerátoch a pracovných ponukách.

Čo je kritické myslenie?

Kritické myslenie, často nazývané aj „dobré myslenie„, je proces, kde jednotlivec myslí systematicky, logicky a objektívne. Vie prijímať premyslené rozhodnutia, vyriešiť problémy a vyvíjať nové myšlienkové operácie. Dobré myslenie je dôležité vo všetkých oblastiach života, od osobného rozhodovania, cez profesionálnu prácu, až po spoločenské a politické rozhovor či prejavy.
V praxi sa kritické myslenie prejavuje tým, že človek nesleduje určitú situáciu len povrchne, ale dokáže ísť do hĺbky. Má tiež otvorenú myseľ a snaží sa pozerať na danú problematiku z viacerých uhlov pohľadu.

Vďaka tomu vie oveľa lepšie viesť argumentáciu a logicky komunikovať s ostatnými. Kriticky mysliaci človek dokáže pozorne skúmať okolie a myšlienkové operácie ostatných ľudí. Jeho vyjadrovanie je jasné a zrozumiteľné. Neskáče z jednej témy do druhej a veľmi dobre sa počúva.

Kritické myslenie a logické myslenie sú vzájomne prepojené a celkovo možno povedať, že logické myslenie poskytuje základnú štruktúru, ktorú kritické myslenie využíva pri hodnotení informácií a tvorbe názorov. Kritické myslenie potom rozvíja tieto logické schopnosti a aplikuje ich na analýzu rozličných situácií a argumentov. Logické myslenie sa týka taktiež racionálneho myslenia. Základnou črtou pre racionálne myslenie je to schopnosť vyvodzovať správne závery z dostupných dôkazov a používať logiku na riešenie problémov.

Logické myslenie

Logické myslenie je schopnosť dôsledne postupne správne myslieť. Je špeciálna forma ľudskej duševnej činnosti, ktorá umožňuje pochopiť všetko, čo nás obklopuje, a vzťahy alebo rozdiely, ktoré existujú medzi činmi, objektmi alebo udalosťami pozorovateľné analýzou a porovnaním. Logické myslenie nie je obmedzené len na matematické úlohy alebo formálne deduktívne argumenty.
Medzi kľúčové aspekty logického myslenia patrí napríklad identifikácia vzťahov, správne myslenie a vyvodenie záverov, vyhýbanie sa logickým chybám, konzistentné uvažovanie a analytické schopnosti. Zúčastňujte sa diskusií alebo debát na témy, ktoré vyžadujú kritické myslenie a logiku, riešte logické úlohy a vyhnite sa logickým chybám. Taktiež práca s číslami a matematikou je spôsob ako zlepšiť logické myslenie.

Racionálne myslenie

Schopnosti, ako správne myslieť, uvažovať a rozhodovať systematicky, konzistentne a logicky, sú základné črty racionálneho myslenia. Racionálne myslenie umožňuje analyzovať situácie a hľadať riešenia na základe faktov a dôkazov. Poskytuje rámec pre efektívne a objektívne porozumenie svetu okolo nás.
Tu sú niektoré kľúčové charakteristiky racionálneho myslenia: racionálne rozhodovanie, logická štruktúra, schopnosť odvodzovať a analyzovať problémy na základe detailnej a systematickej analýzy.

Prečo je kritické myslenie dôležité

Kritické myslenie má množstvo výhod pre tvoj osobný aj profesijný život. Existuje však niekoľko kľúčových dôvodov, prečo je pre teba dôležité:

  • pomáha v rozhodovaní, argumentácii a zhodnotení argumentu,
  • pomáha vytvárať vlastné názory na danú tému a rozvíjať osobnosť,
  • podporuje rozvoj osobnosti a sebadôvery,
  • umožňuje spolupracovať s ostatnými na hlbšej a intelektuálnejšej úrovni,
  • pomáha zlepšovať a utužovať pracovné vzťahy,
  • umožňuje vyhodnotiť vlastnú prácu s cieľom určiť spôsoby, ako zlepšiť jej kvalitu a efektívnosť,
  • podporuje rozvíjanie schopnosti porozumenia.

Zabúdať netreba ani na to, že vďaka tomuto typu myslenia získaš oveľa lepšie pracovné výsledky. Ušetríš aj množstvo času, ktorý by si inak strávil zdĺhavým vysvetľovaním svojho pohľadu na vec či snahou porozumieť svojim kolegom, zamestnávateľom alebo klientom. Taktiež budeš schopný vedieť lepšie vyhodnotiť situáciu, vyriešiť problém a prísť tak s adekvátnym a efektívnym riešením.

Ako sa naučiť kriticky myslieť

Žiaľ, nie každý sa narodí so zručnosťou kritického myslenia. Niektorí sa musia tejto vlastnosti priučiť počas života. Následne, keď si už osvojíš základy, môžeš zlepšovať aktivity na myslenie a zamerať sa na ich využívanie v praxi.

Pri učení sa základov kritického myslenia sa stretneš s niekoľkými krokmi:

  1. Identifikuj problém – na začiatku musíš identifikovať problém alebo otázku, pred ktorou stojíš. Buď konkrétny a vyhni sa vágnosti. Nepresne stanovená otázka či problematika spôsobí, že sa nedostaneš k výsledku, prípadne sa dostaneš, no nebude postačujúci.
  2. Usporiadaj informácie – keď máš vybraný problém alebo položenú otázku, nájdi si k nej všetky informácie. Použi overené zdroje a uisti sa, že máš pokryté všetky uhly pohľadu. Nezabúdaj, že jedno stanovisko ti stačiť nebude. Pri kritickom myslení nesmieš vopred zavrhnúť ostatné možnosti.
  3. Analyzuj údaje a zdroje – pri zbere údajov a hľadaní zdrojov zistíš, že máš toho akosi veľa. Aby si nestratil logiku a dokázal sa v množstve informácií vyznať, začni ich triediť. Pozorne ich analyzuj a vypusti tie, ktoré nie sú spoľahlivé. Vyhni sa aj tým s nedostatočnými údajmi.
  4. Zoraď údaje podľa dôležitosti – nepodstatné zdroje si vytriedil a teraz môžeš ísť na ich samotné organizovanie a zoraďovanie. Niektoré údaje sú dôležitejšie ako druhé. Urči im preto rozumné a vhodné poradie, aby si sa v nich vyznal a mohol sa k nim kedykoľvek vrátiť.
  5. Rozhodni sa – po naštudovaní všetkých údajov je nutné pristúpiť k hlavnému kroku, teda k rozhodnutiu. Závery si dobre premysli a porovnaj všetky pre a proti. Snaž sa vyvodiť záver, ktorý je nezaujatý a podložený overenými faktami.
  6. Prezentuj svoje konečné rozhodnutie – keď si napevno rozhodnutý a vieš, že tvoje rozhodnutie je správne, prezentuj ho zainteresovaným stranám. Nezabúdaj na sebavedomý prejav, slušnosť a ohľaduplnosť voči názorom druhých.
Odporúčame ti...

Tvoje konečné rozhodnutie by malo byť pevné, no maj otvorenú myseľ. Nezabúdaj, že informácií je nespočetne veľa. Nikdy nevieš, či si náhodou niečo neprehliadol. Ak má protistrana lepšie argumenty alebo priniesla nové údaje, vypočuj si ich. Premysli si, či je tvoj postoj správny a v prípade potreby ho neváhaj zmeniť.

Spôsoby, ako zlepšiť kritické myslenie

Rozvoj kritického myslenia je veľmi dôležitý, a to najmä vtedy, ak nechceš stagnovať. Spôsobov, ako na to, je niekoľko a skúsiť môžeš rovno viacero. Niektorý spôsob ti bude vyhovovať viac, iný zas menej. Nenechaj sa odradiť a na zlepšovaní kritického myslenia aktívne pracuj. Jeho výhody totiž pocítiš v pracovnom i súkromnom živote.

S rozhodnutím sa nikam neponáhľaj

Kritické myslenie predstavuje proces analýzy údajov, ich zoradenia a triedenia. Nejde o niekoľkominútovú záležitosť. S rozhodnutím sa preto nikam neponáhľaj. Dopraj si dostatok času a dovoľ, aby ti všetky myšlienky prešli hlavou. Len tak sa vyhneš vynechaniu dôležitých informácií a relevantných záverov.

Pri kritickom myslení je dobré byť v pokoji a tichu. Nenechaj sa nikým rušiť a rozhodne sa nedaj ovplyvniť svojím okolím. Kolega, známy alebo rodinný príslušník môže mať na situáciu úplne iný názor. Tvoj úsudok ani rozhodnutie by to ale nemalo ovplyvniť.

Na rozvoj kritického myslenia toho nepotrebuješ veľa
Otvorená myseľ pomôže otvára nové pohľady a pomáha rozvíjať kritické myslenie

Zisti, ako premýšľaš nad problémami

Identifikuj a zhodnoť svoje myšlienkové operácie. Ide o spôsob, akým prijímaš a spracovávaš informácie. Pre niektorých je lepšie počúvanie, iní si zas vystačia s textom. Nezabudni ani na samotnú reakciu na jednotlivé skutočnosti. Pre viac emocionálne založených ľudí je charakteristické, že reagujú oveľa výraznejšie a intenzívnejšie. V takýchto prípadoch je nutné zachovať pokoj.

Byť kritickým mysliteľom znamená, že si uvedomuješ vlastné predsudky a nedostatky. Vieš takisto o tom, ako tieto nedokonalosti ovplyvňujú tvoje riešenia a rozhodnutia. Preto sa proti nim snaž bojovať a aktívne rozvíjaj svoje kritické myslenie. Aj to ti pomôže vo vyhodnotení možných riešení, ako sa vysporiadať s predsudkami či ako pracovať na vlastných negatívnych vlastnostiach, aby si napredoval ako osobnosť.

Odporúčame ti...

Pri kritickom myslení zabudni na všetky svoje predsudky, aby si sa dostal k objektívnejším výsledkom. Ak sa ti to nedarí, porozmýšľaj, či nie je čas na požiadanie kolegu o pomoc.

Rozvíjaj svoju predstavivosť a kreatívne myslenie

V celom procese má veľké zastúpenie aj kreatívne myslenie a kreativita. Je dôležité na to, aby si si vedel predstaviť všetky možné výsledky situácie. Priamo sa spája tiež s predvídavosťou, ktorá ti umožňuje predpokladať, aké reakcie vyvolajú tvoje konanie a rozhodnutie u ostatných. Z toho môžeš vydedukovať, či sú správne alebo nie.

Uvedom si svoje hodnoty

Na základe svojich hodnôt budeš vedieť, k čomu inklinuješ a na čo si dať pozor. Vyhneš sa subjektívnym názorom a vynechaniu niektorých uhlov pohľadu. Každý kritický mysliteľ si musí na svoje vlastné hodnoty a preferencie dať pozor. Automaticky by ich mohol totiž zvýhodňovať, čo by malo negatívny dopad na konečné rozhodnutie.

Pomôže ti otvorená myseľ a správne otázky

Ak si nie si niečím istý alebo by si potreboval objasnenie, pýtaj sa. Otázku môžeš položiť kolegovi alebo nadriadenému. Môžeš sa ju opýtať aj sám seba a následne hľadať odpovede na internete a v knihách. Ďalšou možnosťou sú online fóra. Nikdy nevieš, či ti s tvojou úlohou nepomôže niekto úplne neznámy. Vyskúšaj všetky možnosti, aby si sa dostal bližšie k svojmu cieľu a rozšíril tak pole svojich zručností a vedomostí. Pri rozširovaní vedomostí je dôležitá otvorená myseľ.

rozvoju kritického myslenia môžeš prispieť aj ty

Kritické myslenie je dôležité nielen pre pracovný, ale tiež osobný život. Umožňuje ti správne sa rozhodnúť a dospieť k potrebným záverom. Nehľadiac na to, či si sa s touto predispozíciou narodil alebo si sa ju dodatočne naučil, nezabudni ju rozvíjať. Urobiť sa tak dá niekoľkými spôsobmi a je len na tebe, pre ktorý sa rozhodneš.

Praktizuj tieto druhy myslenia a možno práve vďaka ním, sa ti podarí získať prácu snov, napríklad aj u nás v msg life Slovakia. Kritické myslenie sa ti zíde na viacerých pozíciách. Pozri si preto naše zamestnanecké benefity a požiadavky na voľné pracovné miesta a pridaj sa k nám ešte dnes.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky

    Vyber si z pracovných ponúk a získaj bonus

    Pracovné ponuky
    Mária HR manažér msglife