15

Karpálny tunel – príznaky a dôsledky

Karpálny tunel sa namáha pri manuálnej práci aj práci za počítačom. Syndróm karpálneho tunela sprevádza mravčenie a tŕpnutie rúk. Poradíme ti, ako mu predchádzať.Dlhodobá práca za počítačom má negatívny vplyv na naše zdravie. Sedenie v jednej polohe po celé hodiny spôsobuje tuhnutie svalstva a bolesti chrbta. Ostré modré svetlo monitora zase negatívne pôsobí na náš zrak a ovplyvňuje dokonca aj spánok. Menej známym syndrómom práce za počítačom je však takzvaný karpálny tunel. Spočiatku nevinné tŕpnutie rúk môže prejsť do vážnych zdravotných komplikácií, preto by sme sa mali snažiť predísť už prvým signálom. Ako na to?

Karpálny tunel – nástraha v kancelárii

Syndróm karpálneho tunela je jedným z najbežnejších postihnutí nervov horných končatín. Príčin vzniku môže byť viac, no často sa o ňom hovorí ako o chorobe z povolania. Cez karpálny tunel prechádzajú z predlaktia do dlane cievy, nervy a šľachy. Preťaženie ruky môže spôsobiť tlak na nerv, čo vedie k mravčeniu, tŕpnutiu alebo páleniu. Často vzniká v dôsledku manuálnej práce, preťažovania zápästia alebo opakovanej, jednotvárnej činnosti. Takouto činnosťou je aj práca za počítačom, pri ktorej sú ruky dlhý čas v neprirodzenej polohe.

Dobrá výbava je základ

Každé remeslo je charakteristické výbavou, bez ktorej by výsledný produkt nebol dostatočne kvalitný. Rovnako, ako tesár nevytvorí bez kvalitného náradia hladké línie z neopracovaných kusov dreva, ani ty nemôžeš pracovať naplno, keď sa cítiš nepohodlne a nemôžeš sa sústrediť. Takýto nekomfort môže spôsobiť neprirodzená poloha ruky položená na myši. Toto napätie dokáže zmierniť aj obyčajná gélová podložka pod myš a klávesnicu, ktorá je vyformovaná presne pre pohodlie tvojej ruky.

Pracovná ponuka

Java programátor senior

Práca java programátor senior v msg life Slovakia
Bonus od 2800 €

Precvič si ruky

Po hodine sedavej práce sa odporúča krátky pohyb alebo precvičenie, ktoré rozhýbe chrbát. Rovnaká rada platí aj pre tvoje ruky.  Niekoľkokrát do dňa si dôkladne ponaťahuj zápästia, prsty, predlaktia, ramená či šiju. Zabudnúť by si nemal ani na paže a trup. Hoci sa tieto partie môžu javiť vzdialené od problematickej oblasti, v našom tele je všetko poprepájané. Svalstvo si naťahuj vždy len do takej miery, ako ti to telo dovolí. Násilným prepínaním končatín by si si mohol spôsobiť natiahnutie svalu.

Cviky na ruky pri bolesti karpálneho tunela
Vyskúšajte cviky na ruky a zápästie ktoré uvoľnia napätie v rukách

Zbav sa zlozvykov

Výskytu karpálneho tunela môže napomôcť aj nesprávne sedenie. Okrem zlého držania tela môže k tŕpnutiu a znecitliveniu prstov viesť aj opieranie si zápästí o stôl. Pri práci za počítačom sa preto odporúča držať zápästia vo vzduchu, prípadne si ruky podoprieť tak, aby sme sa cítili pohodlne a mali zápästia v uvoľnenej polohe. Práve kŕče môžu byť spúšťačom tohto syndrómu. Dôležité je udržiavať ruky v teple, pretože chlad taktiež spôsobuje napätie svalstva.

Poloha rúk pri práci s PC je dôležitá
Syndróm karpálneho tunela môže spôsobiť neprirodzená poloha ruky na myši či klávesnici

Staraj sa o svoje zdravie

Hoci sa pri karpálnom tuneli často diskutuje aj o miere dedičnosti, väčšiu náchylnosť na toto ochorenie majú ľudia, ktorí trpia nadváhou, cukrovkou či reumou. Je preto dôležité udržiavať sa v dobrej zdravotnej kondícii. Ak pocítiš prvé príznaky a patríš medzi fajčiarov, mal by si s týmto zlozvykom skončiť. Fajčenie totiž zhoršuje obeh krvi v tele, čo prispieva k zhoršeniu karpálneho tunela. Týmto syndrómom navyše častejšie trpia ženy, ktoré prechádzajú hormonálnymi zmenami a tým sú naň náchylnejšie.

Vyvaruj sa ťažkým váham

Aj keď sa karpálny tunel často skloňuje v súvislosti so sedavou prácou, tŕpnutie svalstva si môžeme spôsobiť aj častým preťažovaním rúk. Pri dvíhaní ťažkých váh, ktoré ti spôsobuje fyzické problémy, radšej vždy popros o pomoc. Predídeš tak nielen nepríjemnému mravčeniu v končekoch prstov, ale aj vážnejším zdravotným komplikáciám, ako je napríklad pruh. Okrem karpálneho tunela si treba dávať pozor aj na ochorenie zvané tenisový lakeť, ktoré súvisí s preťažením vonkajšej strany lakťa a vzniká podobne, ako karpálny tunel.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky

    Vyber si z pracovných ponúk a získaj bonus

    Pracovné ponuky
    Hr manažér mladá žena profilová foto