14

Ženy vo vedení už nie sú otázkou presvedčenia, ale ekonomickou nevyhnutnosťou, tvrdí nová členka predstavenstva msg.

Ženy líderky sú najmä v technologickom sektore stále zriedkavé. Dr. Andrea van Aubelová je členkou predstavenstva poskytovateľa IT služieb msg, ktorý s viac ako 10-tisíc zamestnancami sprevádza svojich zákazníkov digitálnou transformáciou. Pozerá sa na budúcnosť svojho odvetvia a v rozhovore prezrádza, prečo umelá inteligencia povedie k novým kariérnym oblastiam.

Pani Dr. Van Aubel, je digitalizácia so všetkými jej aspektmi jednou z najzaujímavejších fáz vašej kariéry?

V oblasti IT zameranej na poisťovne pracujem už takmer 30 rokov a musím povedať, že to bolo vždy vzrušujúce.

Zavádzanie PC v podnikoch a čoraz výkonnejších počítačových centier, e-mailových programov, automatizácie prostredníctvom workflow systémov, rozpoznávania textu pre prichádzajúcu poštu alebo zavádzanie štandardného softvéru- rozvoj v IT mal vždy značný potenciál na transformáciu biznisu.

Aktuálne témy ako cloud, umelá inteligencia a ekosystémy tento vývoj podľa môjho názoru urýchľujú, a preto sú mimoriadne fascinujúce. Pre nás v spoločnosti msg je dôležité využívať nové technológie tak, aby naši zákazníci vytvárali pridanú hodnotu pre seba a spoločnosť. Platí to najmä v prípade tém udržateľnosť a umelá inteligencia.

Už niekoľko mesiacov ste členkou predstavenstva spoločnosti msg a ste zodpovedná za divíziu poistenia. Aké sú oblasti vašej zodpovednosti?

Presne tak, v skupine msg som zodpovedná za sektor poisťovníctva, čo znamená za všetky softvérové produkty a IT služby, ktoré ponúkame poisťovniam.  Okrem toho som zodpovedná za rozvoj digitalizácie nielen v oblasti poisťovníctva, ale aj v rámci ďalších odvetví, pretože práve vďaka nej dochádza k prepojeniu rôznorodých  odvetví do komplexných ekosystémov.

Obe témy som dlhé roky presadzovala ako COO, CIO a Chief Digital Officer v medzinárodných poisťovacích skupinách a je pre mňa veľkým potešením, že mám možnosť podielať sa na ich ďalšom vývoji z pozície výrobcu softvérových riešení.

Môžete opísať jeden z vašich typických projektov z každodenného života, ktorému čelíte spolu so svojím tímom?

S radosťou! V súčasnosti napríklad pracujeme na zlepšení tzv. „Customer Experience“ s IT systémami pre našich zákazníkov na poistnom trhu, pretože najmä mladí ľudia majú vysoké … na používateľsky prívetivé a moderné programy, aplikácie a procesy. Jednou z našich strategických tém je cloud, najmä vývoj platforiem, ktoré môže využívať mnoho zákazníkov súčasne.

Okrem toho už našim klientom ponúkame poradenské a produktové riešenia v kontexte udržateľnosti. Naďalej rozvíjame existujúce ponuky a neustále rozširujeme spektrum našich služieb. Týmto spôsobom môžeme podporiť našich zákazníkov v komplexnom pohľade na tému udržateľnosti a jej rozšírení. Jedným z obzvlášť zaujímavých projektov je v súčasnosti naša msg.GREENfactory, ktorá pomáha našim zákazníkom znižovať emisie CO2.

Téma udržateľnosti je kľúčová pre našu budúcnosť. S ňou súvisí rýchly technologický rozvoj. Mám sa dnes ako študent obávať, že kvôli umelej inteligencii sa stanú ľudia v mnohých profesiách zbytočnými?

Som presvedčená, že umelá inteligencia výrazne zmení náš pracovný svet – a tiež naše súkromné prostredie. Existujú činnosti, ktoré v budúcnosti prevezmú algoritmy, ale v dôsledku toho vzniknú aj nové profesijné oblasti.

Je dôležité používať technológie tak, aby mali pridanú hodnotu pre spoločnosť.

Dr. Andrea van Aubel
Dr. Andrea van Aubel

Od vynájdenia smartfónu sme boli svedkami mnohých takýchto prevratných zmien: Rovnako ako filmy do fotoaparátov Kodak a Agfa boli nahradené vynikajúcimi fotoaparátmi v smartfóne. Mapy miest, pohľadnice, telefónne búdky – to všetko sú pozostatky z čias bez internetu a smartfónu.

Som však pevne presvedčená, že sa toho netreba báť, ak svoj pracovný život vnímate ako permanentné vzdelávanie a naučíte sa zaobchádzať s novými technológiami.

Pomáha ženám permanentné  vzdelávanie presadiť sa v pomerne mužskom prostredí, akým je IT sektor – alebo vám napadajú aj iné faktory úspechu?

Vždy som si udržiavala svoje odborné znalosti v oblasti, v ktorej som pracovala aktuálne, aby som sa mohla informovane vyjadrovať ku všetkým rozhodnutiam. V tom pokračujem aj naďalej. Rešpektujem ľudí, s ktorými pracujem, a zapájam ich do rozhodovania. Poskytujem konštruktívnu spätnú väzbu, najmä v prípade rozhodnutí, s ktorými nesúhlasím.

Muži myslia a vedú inak ako ženy. Oba štýly majú svoje opodstatnenie a ich vzájomná interakcia a výmena vytvárajú pridanú hodnotu rozmanitosti v tímoch. Preto som sa vždy snažila zachovať si svoj spôsob myslenia a vedenia, a tiež podeliť sa o svoje myšlienky s kolegami. Považujem za veľmi cenné a užitočné nadväzovať kontakty s kolegyňami a vzájomne sa podporovať.

Považujete za svoju úlohu podporovať mladé ženy na ich kariérnej ceste?

Áno, určite! Štúdia spoločnosti McKinsey „Delivering Through Diversity“ z roku 2018 dokázala, že v nemeckých spoločnostiach s vysokým podielom žien vo vrcholovom manažmente, t. j. v predstavenstve a o dve až tri úrovne nižšie, sa pravdepodobnosť nadpriemerného obchodného úspechu zdvojnásobuje. Takže to, či sú ženy v manažmente pre podnik dobré, už nie je otázka presvedčenia, ale ekonomická nevyhnutnosť.

Ak chcete vychovávať ženy pre vyššie pozície, musíte začať s mladými ženami. Vždy mi záležalo na tom, aby som mladé ženy podporovala a sprevádzala ich na ich ceste. Má to mnoho aspektov – počnúc opatreniami na zosúladenie rodiny a práce, cez posilnenie sebadôvery mladých žien vo svete, v ktorom dominujú muži, až po vytváranie ženských sietí, v ktorých si ľudia vymieňajú názory a navzájom sa podporujú. (pozn. red.: prečítaj si náš článok Ženy v IT)

Som veľmi rada, že môžem byť k dispozícii ako mentor v msg.

Dr. Andrea van Aubel
Dr. Andrea van Aubel

Môžem vrelo odporučiť využívanie mentorských programov. Sama mám tiež veľmi pozitívne skúsenosti s mužskými mentormi. V tom čase v mojom okolí neboli žiadne mentorky, ale dnes sa veľmi rada ponúkam k dispozícii ako mentorka v msg.

Pre takéto koncepty mentoringu potrebujete aj spoločnosť, ktorá vám umožní veci formovať. Keďže ste boli práve vymenovaná do predstavenstva: V čom je pre vás msg výnimočné?

Práca v spoločnosti msg pre mňa veľa znamená. msg má v poisťovníctve a IT odvetví vynikajúcu povesť, najmä vďaka hlbokým odborným znalostiam v odvetví, ktoré naši zamestnanci majú, a ktoré vnášajú do svojej každodennej práce so zákazníkmi. To má máloktorá iná IT spoločnosť a je to predpokladom pridanej hodnoty pri digitálnej transformácii našich zákazníkov.

Okrem toho je spoločnosť msg považovaná za spoľahlivého partnera a za viac ako 40 rokov svojej existencie sa veľmi úspešne rozvíja. Cieľom je v tom pokračovať a stavať na tom. Skupina začínala pred 43 rokmi s tromi zamestnancami a v súčasnosti má viac ako 10 000 zamestnancov, čo je veľký míľnik. Okrem našich zákazníkov sú pre mňa mimoriadne dôležití aj naši zamestnanci, pretože oni tvoria náš úspech.

V spoločnosti msg sa zameriavame na ľudí a myslím si, že je to správny prístup. Som presvedčená, že nedostatok kvalifikovaných pracovníkov bude znamenať, že o niekoľko rokov už naši zákazníci nebudú mať dostatok zamestnancov na to, aby sami udržiavali a vyvíjali svoje IT systémy a prevádzkovali ich vo vlastných dátových centrách. Preto vidím trend, že používanie štandardného softvéru sa bude naďalej zvyšovať. Migrácia aplikácií do cloudu sa bude naďalej zrýchľovať a platformy SaaS budú získavať na význame.

Aké sú najväčšie výzvy pre msg na tejto ceste?

V boji o talenty kladieme dôraz na získanie mladých spolupracovníkov. Digitalizácia vytvára vzrušujúce výzvy, ktorým chceme čeliť premyslenými koncepciami a riešeniami. Chceme sa o naše nadšenie pre IT profesie podeliť s mladými ľuďmi čo najskôr. S týmto cieľom sa zapájame do Girls‘ Day v celom Nemecku, ponúkame skúšobné stáže a chodíme do škôl. Mimoriadne intenzívna je aj naša spolupráca s univerzitami: Prostredníctvom siete univerzitných patrónov msg sme aktívni na mnohých univerzitách, kde prednášame, hosťujeme a organizujeme workshopy, aby sme prepojili výučbu s praxou a priblížili študentom trendové témy, ako je cloud alebo umelá inteligencia.

Okrem odborných aspektov sa študenti zaujímajú aj o to, akú má zamestnávateľ firemnú kultúru.

Presne tak. Naša firemná kultúra je založená na siedmich hodnotách – angažovanosť, tvorivá sloboda, dôveryhodnosť, kolegialita, udržateľnosť, rešpekt a spoľahlivosť. Sú to hlavné zásady každodennej interakcie a podporujú rozmanitosť, otvorenosť a rôznorodosť msg. A to nie sú len slová. Odkedy som začala pracovať v msg, každý deň vidím, že týmito hodnotami skutočne žijú. Náš zámer „zamestnanec  stredobodom pozornosti“ je tiež ústrednou súčasťou kultúrneho sebaobrazu msg ako hlavného princípu – a neustále sa ďalej rozvíja, napríklad v rámci kultúrnych dialógov a mnohých projektov a opatrení v mnohých oblastiach koncernu.

Ako by ste vy osobne opísali svoju vlastnú kultúru vedenia?

Som nadšenou zástankyňou konštruktívneho vedenia a kultúry spolupráce, ktoré som vo svojom profesionálnom živote niekoľkokrát úspešne zaviedla vo firmách. Vedenie je o ľuďoch a treba ho robiť naozaj dobre, pretože ľudia sú naším najdôležitejším faktorom úspechu a platí tu príslovie:

„Ak zamestnávate nekompetentných manažérov, strácate schopných zamestnancov.“

Vedenie pre mňa znamená povzbudzovať a vyzývať, byť vzorom, dávať konštruktívnu spätnú väzbu – samozrejme, chváliť, ale aj podporovať potenciál na zlepšenie.

V mojej vedúcej funkcii je pre mňa tiež dôležité zaujímať sa o svojich kolegov, plánovať spolu s nimi ich kariéru a poskytovať im podporu. Základom dobrého vedenia je vždy vzájomná dôvera.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky