14

Ženy v IT: Čo motivovalo naše šikovné kolegyne k práci v IT?

Ženy sú v IT sfére žiadané a ich záujem o prácu v tejto oblasti narastá. Našich kolegýň v msg life Slovakia sme sa spýtali, ako sa im pracuje v prevažne mužskom kolektíve.To, že je IT sféra len pre mužov je už veľmi dávno vyvrátený stereotyp. Ženy sú bežnou súčasťou IT sféry, no žiaľ, je ich stále málo. Dôslednosť, pozornosť a schopnosť multitaskingu je ich veľkou devízou. U nás v msg life Slovakia to môžeme len potvrdiť. Aj napriek tomu, že prvé programátorky boli práve ženy, musia dnes bojovať o postavenie a akceptovanie v tomto segmente. Vyspovedali sme niekoľko z našich kolegýň, ako hodnotia prácu v IT.

Štatisticky sme v msg life Slovakia zaznamenali od roku 2005 do 2020 až tridsaťnásobný nárast počtu kolegýň. V roku 2005 u nás boli zamestnané dve, v roku 2020 ich bolo už 59 a od začiatku roka 2021 k nám nastúpilo ďalších päť kolegýň. Sme radi, že zastúpenie žien v našej spoločnosti rastie. IT sektora sa neboja, práve naopak, vidia v ňom kariérne príležitosti, ktoré im umožňujú naplno využiť ich schopnosti.

Okrem nárastu počtu nových kolegýň sme zaznamenali aj zvýšený počet životopisov, ktoré nám zaslali práve ženy. V januári 2020 sa k nám hlásilo 11 záujemkýň, v roku 2021 ich bolo až 44. Záujem o prácu v tomto sektore majú rovnako absolventky, ako aj ženy, ktoré túžia po zmene kariéry. Dúfame, že čísla budú rásť aj naďalej.

Čo hovoria naše kolegyne na prácu v msg life Slovakia?

Nežnejšie pohlavie je vždy vítané aj v našej spoločnosti. Kolegyne s prehľadom zvládajú aj tie najnáročnejšie úlohy a každá z nich prispieva k tímovým úspechom. Spýtali sme sa ich na to, čo ich k tejto práci viedlo, ako sa im pracuje v kolektíve a v oblasti, ktorú mnohí považujú za výlučne mužskú doménu.

Miška, Software Testing Consultant, Bratislava

Miška k nám nastúpila v septembri minulého roka. Na náhody síce neverí, ale zhodou okolností na ňu doslova vyskočila ponuka Business Consultanta / Testera na sieti LinkedIn. „K práci v IT ma priviedla moja neutíchajúca zvedavosť po informačných technológiách. K nim som inklinovala už od malička a obľubovala som aj rôzne počítačové hry. Vo voľnom čase som sa venovala počítaču a všetky problémy som dokázala vyriešiť sama.“

V prevažne mužskom kolektíve sa Miške pracuje podľa jej slov skvele. „Kolegovia ,ajtíčkári´ sú ,pohoďáci´, majú zmysel pre humor.“ V čom si myslí, že sú ženy v IT lepšie, ako muži? „Ťažko povedať, každý z nás má originálny charakter a prístup, každý z nás je jedinečný.“ Všetci podľa nej unikátnym spôsobom prispievajú k celku, ktorý tu spoločne tvoríme. Zároveň dodáva: „Je dobré občas pocítiť aj v IT ženskú energiu“. Ženy pristupujú k svojej práci viac s citom a emóciou, čo v tejto oblasti úplne bežné nie je.

Lýdia, Software Testing Consultant, Košice

Lýdia pracuje v msg life Slovakia takmer 13 rokov. Je prvou ženou našej košickej pobočky. Hoci študovala odbor financií, nenachádzala vo svojom meste dostatok vhodných pracovných príležitostí v odbore, ktorý vyštudovala. IT sféra v tom čase naberala na sile aj v Košiciach a nás teší, že sa Lýdia pridala práve k nám. K práci v tejto oblasti ju motivovalo aj finančné ohodnotenie.

Dlhé roky jej spoločnosť v kancelárii robili najmä muži, no od minulého roka sa naša košická pobočka na Werferovej ulici teší dvom novým kolegyniam. „S mužmi sa mi pracuje dobre, sú veľmi nápomocní a priateľskí , nič neriešia a vo všeobecnosti sú menej konfliktní. Rovnako skvelé sú však aj moje nové kolegyne a mňa teší, že obohotali náš prevažne mužský kolektív.“ Lýdia si myslí, že ženy sú dôsledné a precízne, preto sa im v IT sfére darí. „Majú aj lepšie komunikačné zručnosti,“ dodáva.

Kolega vysvetľuje svojej kolegyni
Počet žien v msg life Slovakia neustále rastie od roku 2005 sa zvýšil až tridsaťnásobne

Zuzka, Software Testing Consultant, Žilina

Zuzka obohatila náš žilinský tím koncom roka 2019. Keďže vyrastala s bratom a bratrancom, nemala priveľa možností na klasické dievčenské hry, čo ju priviedlo aj k počítačom. S úsmevom dodáva, že testerské gény zdedila po babke, ktorej sa podarilo „otestovať“ každé elektronické zariadenie, či už mobil alebo vysávač. „Vždy ma potom zavolala, aby som zistila, čo tomu zas je.

Po pracovnej skúsenosti v oblasti logistiky, ktorá bola veľmi stresujúca, prišiel čas na zmenu. Jej silné analytické a logické zručnosti zaujali personálnu agentúru, ktorá Zuzku oslovila s pracovnou ponukou. „Povedali mi, že práca testera je vzhľadom na moje schopnosti ako ušitá na mieru pre mňa.“ Práca v tejto oblasti je podľa nej náročná, ale teší sa z nej. „Som pyšná na to, že pracujem v IT“.

Pobočka v Žiline je ešte mladá, pomaly sa rozrastá. Aktuálne tam pracuje 11 zamestnancov, z toho sú tri ženy. Ako hodnotí Zuzka prácu s jej kolegami? „Máme skvelých kolegov. Až by som povedala, že netradičných ,ajťákov´. Sú múdri, nápomocní a ja z nich viem vypáčiť aj komunikatívnosť. Podľa mňa sú niekedy až veľmi ukecaní. A či sme v niečom lepšie ako muži? Neviem, myslím, že sa s kolegami perfektne dopĺňame.”

Kristína, Software Testing Consultant, Bratislava

Kristína je u nás už takmer dva a pol roka. Po dlhšej dobe v predošlom zamestnaní prišiel čas, keď potrebovala zmenu prostredia. Pracovala v oblasti predaja a jej pozícia bola náročná. Mala pocit, že jediný spôsob, ako predísť vyhoreniu, je úplná zmena práce aj oblasti.

Presedlala teda rovno na IT, hoci to bola pre ňu kedysi španielska dedina. „…čiastočne až doteraz. Učím sa každý deň, ale svoje rozhodnutie skočiť rovnými nohami do niečoho nového a nepoznaného si neviem vynachváliť. Som veľmi spokojná.”

Vo svojom tíme je jedinou ženou. Priznáva, že zo začiatku mala obavy, ktoré sa ukázali ako neopodstatnené. Hovorí, že jej kolegovia sú vždy ochotní pomôcť a technické zručnosti, nielen čo sa práce týka, sú ich veľkou výhodou. „Kedykoľvek sa môžem na čokoľvek opýtať, vždy mi poradia.” Kika je toho názoru, že vôbec nezáleží na tom, či je niekto muž alebo žena. Ktokoľvek môže podľa nej vykonávať akúkoľvek profesiu.

Gabika, Business Consultant, Bratislava

Náhoda sa priplietla do profesionálneho života aj Gabike. Študovala medzinárodný finančný manažment v nemčine a o práci v IT sa jej podľa nej ani nesnívalo. „Nevedela som, čo presne by som chcela robiť, ale moja predstava bola nejaký ekonomický smer. Chcela som zostať v styku s nemčinou. Čerstvo po škole som dostala dobrú referenciu na msg life a keďže bol kladený dôraz na nemecký jazyk a logické myslenie, tak som si povedala, že to skúsim. A neoľutovala som,” tvrdí.

Gabika si prácu v msg life pochvaľuje, za čo môže podľa nej aj dobrý kolektív. „Za päť rokov vo firme sa mi ešte nestalo, že by sme sa nedohodli na prijateľnom riešení pre všetky strany, alebo že by mi kolega nepomohol, keď som sa naňho obrátila. A na mimopracovných akciách je vždy kopec zábavy,“ dodáva.

Hlavnú výhodu žien v IT sfére vidí Gabika najmä v tom, že sa vyznačujú vnímavosťou, empatickosťou a komunikatívnosťou, čo môže byť podľa nej výhoda pri kontakte s klientom alebo pri riešení úloh v tíme. „Ženy pristupujú k úlohám svedomitejšie a riešia ich precíznejšie, ale nekategorizovala by som podľa pohlavia, kto je v čom lepší. Myslím si, že veľa vecí závisí skôr od povahy človeka než od pohlavia,” tvrdí.

Aďa, Business Consultant / Tester, Bratislava

Potreba vyskúšať si niečo iné, nové. Začať takpovediac od začiatku.“ Takto opisuje svoje začiatky v IT kariére Aďka, ktorá predtým pôsobila na poste finančnej analytičky. Podobne ako Gabika, aj Aďka sa dostala k IT náhodou. „Kamarátkin známy tu pracoval a hovoril, že hľadajú ľudí. Táto oblasť ma však lákala už dlhšie. IT mi vždy znelo tak zaujímavo a pohodovo, s nádychom neznáma,” vysvetľuje.

Aďka si pochvaľuje aj kolektív. „Kolegovia ,ajťáci´ sú veľmi milí a galantní. Kolegyne sú priateľské a pohodové,“ opisuje pracovnú atmosféru naša šikovná business konzultantka. A v čom je rozdiel medzi mužmi a ženami? Nežnejšie pohlavie má podľa nej v IT svete väčší zmysel pre detail a empatiu.

Lucka, Tester/Consultant, Bratislava

Predstavovala som si samú seba niekde na marketingovom oddelení alebo v rámci PR. Nevedela som si predstaviť, že budem niekto, kto testuje software. V danej chvíli som nemala ešte pojem o tom, aká je IT sféra široká a koľko toho do nej spadá,” začína opis svojej IT kariéry Lucka.

K pozícii tester/konzultant ju priviedla náhoda a zaujímavá ponuka na prácu. O tom, že to bolo dobré rozhodnutie sa čoskoro presvedčila. Hlavnú výhodu vidí najmä vo vyváženosti pohlaví v tíme. „Máme možnosť sa porozprávať na rôzne témy a je zaujímavé sledovať pohľad muža a ženy na jeden problém,“ tvrdí Lucka.

Napriek tomu si nemyslí, že je niektoré pohlavie v IT oblasti lepšie. „Každý z nás má určité schopnosti, skúsenosti, iné myslenie a preto vieme riešiť veci z rôznych uhlov pohľadu, ale vždy sa dopracujeme k rovnakému výsledku,” dodáva.

Barbora, Software Consultant, Bratislava

Barboru oslovila personálna agentúra v čase, keď ešte pracovala ako poistná matematička. „Prišla ponuka prejsť na stranu, kde sa vyvíja softvér pre poisťovne. Zaujalo ma to, povedala som si, že to skúsim.” Odvtedy už ubehlo takmer 5 rokov a voči práci v našom kolektíve nemá výhrady. „Mne sa pracuje skvelo. Predtým som pracovala v prevažne ženskom kolektíve a už by som to nemenila. S kolegami je sranda, nie sú všetci ajťáci vo flanelových košeliach s mastnými vlasmi, ako si veľa ľudí predstavuje.” Každý sme podľa nej iný a keď je skvelý kolektív, je v ňom radosť pracovať.

Spokojnosť našich kolegýň potvrdzuje, že ženy majú v msg life Slovakia pevné miesto a dvere otvorené. Stále hľadáme nové kolegyne do pobočiek v Bratislave, Žiline aj v Košiciach. Pozri si najnovšie pracovné ponuky, pridaj sa k nám a pomôž búrať zastaralé stereotypy o ženách v IT aj ty.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky