14

Ako nájsť prácu snov? Pozri si odporúčania, ktoré ti pomôžu a uľahčia hľadanie práce

Hľadanie práce je komplexný a nie vždy jednoduchý proces. Niektorí zamestnávatelia sa ti neozvú späť, iní zas vyžadujú pracovné skúsenosti alebo niekoľkoročnú prax. Prinášame ti preto niekoľko univerzálnych rád, ktoré ti hľadanie pomôžu urýchliť a zjednodušiť.

Zisti, čo chceš skutočne robiť

Každý je v niečom dobrý. Ak nevieš, čo je tvoje „niečo“, musíš to najprv zistiť. Najlepším riešením je pozrieť sa pre začiatok na to, čo ťa baví. Čo najradšej robíš vo voľnom čase? V dnešnej dobe sa môžeš živiť takmer všetkým. Stačí, aby ťa to napĺňalo a bol si v tom naozaj dobrý. Skús preto neskákať z jednej oblasti do druhej. Vyber si skôr jednu a zlepšuj sa v nej.

Baví ťa práca na počítači? Vyskúšaj niečo sám doma, prípadne nájdi firmu, ktorá prijíma aj juniorov alebo poskytuje prax pre študentov. My v msg life Slovakia prijímame aj začiatočníkov a pomocou kurzov im pomáhame zlepšovať sa. Keď robíš to, čo ťa baví, všetko ide oveľa jednoduchšie. Nielen samotné vykonávanie práce, ale i učenie sa nových vecí. Celý proces je následne zábavnejší a prirodzenejší.

Odporúčame ti...

Ak nevieš, čo robiť a nemáš žiadne špecifické voľnočasové aktivity, existuje jedno riešenie. Na internete nájdeš aj možnosť testu osobnosti, pričom niektoré z nich sa orientujú aj na profesiu. Sprav si jeden či dva. Ukážu ti, v akej oblasti máš prednosti a na čo sa zamerať.

Rozvíjaj pracovné skúsenosti v životopise

Stagnácia je v akejkoľvek oblasti neprípustná. Neexistuje človek, ktorý všetko vie a nemá sa čo nové naučiť. Ak sa ti zdá, že vieš v rámci svojho odboru každú informáciu, robíš niekde chybu. Zamestnávatelia chcú ľudí, ktorí sú schopní neustále sa učiť a rozvíjať svoje zručnosti. Takisto si vážia osoby s teoretickými aj praktickými znalosťami z viacerých oblastí. Čím viac ich máš, tým lepšie.

Doba internetu ti umožňuje učiť sa odkiaľkoľvek a často tiež bezplatne. Nájdi si zaujímavé články, výskumy alebo knihy. Počúvaj podcasty a rob si kurzy, ktoré sú častokrát zadarmo či za veľmi malý poplatok. Keď vieš po anglicky, vyskúšaj napríklad Udemy alebo Coursera. Kurzy programovania sme zhrnuli do článku Programovanie pre začiatočníkov. Ak nemáš skúsenosti s oblasťou IT, ale chceš v nej pracovať, pozri si .

Pri angličtine a celkovo jazykoch ešte zostaneme. Mnohí zamestnávatelia od teba budú vyžadovať určité jazykové znalosti. Zvyčajne stačí jazyková úroveň B1, no niekedy je potrebná B2 či dokonca C1. Keď vieš, že máš v slovnej zásobe alebo gramatike medzery, zlepši sa. Stiahni si bezplatné aplikácie na učenie sa cudzieho jazyka alebo si zaobstaraj knihy. Ak chceš výsledky v priebehu niekoľkých týždňov, stav na doučovanie.

V msg life Slovakia sa usilujeme o to, aby naši zamestnanci nestagnovali. Preto ti ponúkame jazykové kurzy anglického a nemeckého jazyka, ktoré nájdeš medzi ostatnými firemnými benefitmi. Rozvíjanie pracovných schopností a zručností v životopise je žiadúce. Výhodou je, že ďalšie vzdelávanie nie je vôbec náročné. K dispozícii máš neobmedzené zdroje, prečo ich teda nevyužiť?

Zaujímaj sa o nové trendy na trhu práce

Tento bod sa úzko spája s neustálym učením sa a rozvíjaním zručností. Niektoré oblasti sa posúvajú vpred rýchlejšie, iné zas pomalšie. Nehľadiac na to, do akej oblasti patríš ty, zaujímaj sa o všetky novinky. Začali sa vo firmách používať nejaké nové zariadenia či softvér? Zisti, čo sú zač a čo budeš potrebovať na to, aby si im porozumel.

Nové trendy si niekedy vyžadujú doštudovanie informácií z kníh a overených zdrojov. Inokedy je na ich používanie potrebná rekvalifikácia, ktorú si pred hľadaním novej práce urob. Inak o teba nebudú mať zamestnávatelia záujem.

Pre získanie nových informácií z odboru musíš ale niečo urobiť, pretože samé k tebe neprídu. Možností je viac. Niekedy stačí sledovať všeobecné dianie. Ak by si potreboval viac, začni čítať weby orientované na tvoje pracovné zameranie. Treťou alternatívou je sledovanie niektorých profilov na sociálnych sieťach, ktoré ti poskytnú stručné, no dôležité informácie.

Povedz svetu, že si uchádzač o zamestnanie

Ak to tvoja oblasť umožňuje, sprav si inzerát a umiestni ho na viaceré webové stránky. Niektoré sú bezplatné, iné stoja zopár eur mesačne. Oplatí sa však do nich investovať, pretože prostredníctvom nich zamestnávateľom ukážeš, že si aktuálne hľadáš prácu.

Inzerát si môžeš dať aj na Facebook a do rôznych skupín. Mnohé oblasti a typy zamestnaní majú skupiny, kde sa nachádzajú potenciálni zamestnávatelia. Skvelá je takisto profesionálna sociálna sieť LinkedIn, kde si môžeš upraviť profil tak, aby každý, kto ho navštívi vedel, že si otvorený novým príležitostiam. Využi preto možnosť hľadania práce cez internet.

Stav na praktické tipy, ktoré ti uľahčia hľadanie práce
Na internete nájdeš množstvo inzerátov pre pracovné ponuky

Navštív veľtrhy práce

Na Slovensku sa pravidelne konajú viaceré veľtrhy práce zamerané buď na konkrétne odvetvia, alebo sú všeobecné. Zastúpenie v nich ale môže mať aj tvoj odbor. Okrem voľných pracovných miest sa vieš informovať o tom, ako si nájsť prácu a čo všetko firmy vyžadujú od svojich zamestnancov. Veľtrhy ti poskytujú možnosť preskúmať jednotlivé spoločnosti a ich spôsob práce.

Dozvieš sa vďaka nim veľa zaujímavých informácií, často tiež takých, ktoré by si nenašiel na internete. Niektoré organizácie robia dokonca na veľtrhoch pohovory. Nemusí ísť však len o náborové veľtrhy. Ak máš záujem pracovať v nejakej firme, môžeš sa stretnúť s jej pracovníkmi aj na výstave. My v msg life Slovakia máme takéto veľtrhy veľmi radi. Pravidelne sa zúčastňujeme trhu Profesia days.

Prejav záujem o prácu v konkrétnej spoločnosti

Nenašiel si už dlhšie žiadny inzerát, ktorý by ťa zaujal? Vyber si konkrétnu firmu v tvojej oblasti a jednoducho ju kontaktuj. Niektoré majú formuláre pre záujemcov. Ak by si ich nenašiel, nevadí. Neznamená to, že nemôžeš prejaviť záujem. Napíš organizácii e-mail alebo ju kontaktuj telefonicky.

Prvá možnosť je však z istého hľadiska lepšia, lebo do e-mailu vieš pridať životopis a motivačný list. Okrem toho máš istotu, že budeš komunikovať s kompetentnou osobou. Zvyčajne to je personalista alebo niekto, kto má na starosti prijímanie ľudí.

Hľadanie práce cez internet

Trh práce  je v súčasnosti široký a vďaka digitalizácii môžeš tiež hľadať prácu cez internet  Najlepším riešením sú webové stránky orientované na poskytovanie inzerátov. Často ti dávajú možnosť odberu newslettera, ktoré si záujemca o zamestnanie môže  upraviť presne podľa svojich predstáv a požiadaviek.

Mnohé z týchto webstránok majú rovnako sociálne siete ako Instagram či Facebook. Na svojich profiloch uverejňujú  najnovšie pracovné ponuky. Niekedy sa ich preto oplatí sledovať aj tam. Pracovné pozície nájdeš tiež na oficiálnych weboch zamestnávateľov, preto ak máš vysnívanú prácu snov pravidelne tento web sleduj. Zistíš tak, či nehľadajú práve osobu s tvojimi pracovnými skúsenosťami, schopnosťami a zameraním.

Zamestnávateľov z tvojho odboru začni sledovať na sociálnych sieťach. Niektorí dávajú nové inzeráty aj tam. Na Instagrame je i možnosť sledovania hashtagov. Možno ti to v niečom pomôže. Do hľadania práce daj trochu zo svojich síl a energie a pravidelne prehliadaj web. Do vyhľadávača zadávaj rôzne kľúčové slová, ako napríklad „práca + tvoje zamestnanie“ alebo „kariéra + zamestnanie“.

Odporúčame ti...

Niektorí zamestnávatelia majú špeciálny formulár určený pre záujemcov. Môžeš ho vyplniť a odoslať aj vtedy, keď spoločnosť nikoho nehľadá. Budeš však uložený v databáze a v prípade, že sa uvoľní nejaká pozícia, je možné, že ťa bude personalista kontaktovať.

Ako si nájsť prácu cez LinkedIn

Pracovnú ponuku môžeš nájsť alebo dostať i na sociálnej sieti LinkedIn. Ide o profesijnú sieť určenú na nadväzovanie profesionálnych kontaktov – networking na LinkedIn. Nájdeš v nej sekciu s voľnými pracovnými pozíciami. Ako na to? Sprav si profil na LinkedIn, môžeš uviesť aj svoj životopis na LinkedIn a hľadaj ľudí zo svojho odboru. Téme Ako si nájsť prácu cez LinkedIn sme venovali viac v inom článku.

Ak si hľadáš nových klientov ako freelancer, možnosťou sú aj coworkingy. Ide o miesta, kde pracujú podobní ľudia ako ty. Môžeš sa teda spájať s ľuďmi s rovnakého odboru, ktorí ti môžu pomôcť viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

Hoci sieť u nás ešte nie je taká rozšírená ako v zahraničí, čoraz viac firiem ju začína využívať. Spôsobov, ako si nájsť prácu, je naozaj veľa, a preto nikdy nevieš, kde sa objaví ten najlepší a najzaujímavejší inzerát. Prečítaj si preto viac o tom prečo byť online na LinkedIn.

Pracuj s nami
Nová práca sa dá nájsť aj online

Hľadanie práce nemusí byť náročné

Hľadanie novej práce sa môže zdať na prvý pohľad vyčerpávajúce a zdĺhavé. Pravdou ale je, že v súčasnosti existuje nespočetne veľa možností, ako si celý proces zjednodušiť. Nájdi webové stránky uverejňujúce inzeráty. Medzi nich patrí napríklad aj spoločnosť msg life Slovakia, ktorá neustále hľadá nových zamestnancov. Rozširuj svoje pôsobenie a nezabudni ani na realistické očakávania. Stav na naše praktické tipy, pozri si naše najnovšie pracovné ponuky a naštartuj svoju kariéru.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky