14

7 dôvodov prečo sa učiť nemecky

Existuje veľa dôvodov, prečo sa učiť nemčinu. Zisti, ktoré to sú.

Hovorí sa „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom“. V dnešnej dobe nie je neobvyklé ovládať viac ako jeden cudzí jazyk. Existuje naozaj veľa dôvodov, prečo sa učiť cudzie jazyky. Ten hlavný však je, že znalosť reči iných národov ti môže priniesť veľké (nielen kariérne) príležitosti. Okrem toho vďaka cudziemu jazyku máš možnosť spoznať nových ľudí, zachovať si otvorenú myseľ a vnímať svet aj z inej perspektívy.

S nemčinou sa dorozumieš dokonca aj v Afrike

Aj napriek všetkým vtipom, ktoré si doteraz o nemčine počul, je tento jazyk v Európe naozaj početne zastúpený. V Európskej únii je to dokonca najpoužívanejší rodný jazyk. Nemecky sa hovorí v 38 krajinách sveta a pre 7 krajín je nemčina úradným alebo dominantným jazykom. Významná skupina nemecky hovoriacich obyvateľov žije aj v USA, Kanade, Brazílii a Argentíne. Niekoľko nemecky hovoriacich regiónov by sme našli dokonca aj v Afrike – v bývalých nemeckých kolóniách.

Aj keď sa práve nechystáš vycestovať do nemecky hovoriacej krajiny alebo oblasti, nemčina si ťa vďaka turistom nájde doslova na každom rohu. Nemcov totiž považujú za dychtivých turistov a vedú v rebríčku utrácania financií práve na cestovanie. Ak nerátame rok 2020, ktorý postihol cestovný ruch na celom svete, v roku 2019 Nemci minuli na zahraničných cestách viac ako 80 miliónov EUR.

Ľahšie sa vďaka nej naučíš ďalšie jazyky

Doby kontrastnej lingvistiky sú dávno preč. Odvolávanie sa iný cudzí jazyk môže podporiť učenie sa nového jazyka, čo dokazuje aj výskum z posledných desaťročí. Nemčina patrí do západonemeckej podskupiny germánskych jazykov. Ak ju ovládaš, ľahšie sa ti potom učia ďalšie germánske jazyky ako dánčina, švédčina, holandčina či nórčina. Vďaka príbuzným jazykovým skupinám sa každú ďalšiu reč naučíš jednoduchšie ako tú predchádzajúcu. Výhody sa týkajú nielen slovnej zásoby, ale aj stratégií učenia a učebných techník.

Je tiež dokázané, že študenti, ktorí sa učili angličtinu ako prvý cudzí jazyk, majú pri učení sa nemčiny náskok. Ovládanie angličtiny je veľkou výhodou, pretože oba jazyky spája rovnaká jazyková skupina a rozsiahla základňa. Tá sa vzťahuje na medzinárodné slová z latinčiny, spoločné germánske zázemie a anglicizmy. Okrem slovies nájdeme aj veľa prídavných mien, ktoré sú v oboch jazykoch totožné.

Nemčina je jazykom úspechu a inteligencie

Určite poznáš značky ako Adidas, BMW či Audi. Všetky sú nemeckého pôvodu. Nemecko je krajinou, ktorá dominuje svetu značiek aj financií. Nemecká ekonomika je totiž najsilnejšia v Európe a vo svete si udržuje skvelú štvrtú priečku. Nemecko je tiež preslávené vysokou úrovňou inžinierstva, ktoré patrí medzi svetovú elitu. Preto niet divu, že nemecký jazyk je tzv. lingua franca strednej a východnej Európy – tento pojem označuje obchodný jazyk, ktorý je aj jazykom komunikácie pre kultúrne a diplomatické potreby a je tiež prostriedkom výmeny informácií medzi vedcami.

Nemčinu môžeme označiť aj za oficiálny jazyk vedy, pretože Nemecko ako krajina vedie v oblasti vedy a výskumu. Práve v nemčine je publikovaných množstvo vedeckých štúdií. O tom, že nemčina je jazykom inteligencie svedčí 92 nobelových cien, ktoré získali vedci z troch hlavných nemecky hovoriacich krajín.

Už teraz ju používaš, aj keď o tom možno nevieš

Do našej rodnej reči preniklo mnoho nemeckých slov, len ťažko by ste hľadali iný slovanský jazyk, ktorý používa toľko nemčiny ako slovenčina. Nemecké slovíčka sa u nás udomácňovali celé stáročia. Vďačíme za to bohatým obchodným vzťahom s Rakúskom a nemeckým menšinám, ktoré žili na Spiši a v banských mestách. Medzi germanizmy, ktoré používame dodnes, patria napríklad slová cieľ (Ziel), cukor (Zucker), deka (Decke), fajn (fein), minca (Münze), triafať (treffen)…

Ďalšou výhodou pri učení sa nemčiny je tiež to, že sa pri nej nepotrebuješ učiť nový typ abecedy, ako je to nutné pri ruskom, čínskom alebo arabskom jazyku. Ak sa bojíš, že učenie nemčiny bude časovo náročné nemaj strach, nemčina totiž ponúka priestor šikovným skratkám pre rýchlejšie a efektívnejšie učenie. Začať sa dá naozaj v každom veku, aj keď vieš po nemecky len pozdraviť.

Nemčina je plná prekvapení

Väčšina jazykov, vrátane angličtiny a nemčiny, spája menšie slová do dlhších. Nemci však túto prax povýšili na extrém. Neveríš? Stačí si vo vyhľadávači nájsť vtipné nemecké slová, či najdlhšie zložené slová, niektoré z nich majú viac ako 30 alebo 40 písmen. Prekvapujúco dlhé slovíčka, dávajú zabrať aj nejednému Muttersprachlerovimožno preto, že mnohé sú umelo vytvorené a v hovorovej reči sa nepoužívajú.

Nemčina je vo všeobecnosti jazykom s najdlhšími slovami, v priemere mávajú 13 písmen. Nemecké zložené slová nemajú vo svete konkurenciu. V Guinessovej knihe rekordov sa kedysi ocitlo nemecké slovíčko so 79 písmenami a za najdlhšie bežne používané slovo sa dnes považuje Rechtsschutzversicherungsgesellschaftens 39 písmenami. Označuje poisťovacie spoločnosti poskytujúce právnu ochranu. Takže áno, naozaj existuje a používa sa.

Muž pozerajúci sa na monitor sa chytá za hlavu pri učení zložitých nemeckých slov
Nemecký jazyk je plný prekvapení

Otvára ti novú kariéru nielen v IT

Pracovný trh sa po pandémii opäť otvára a ponúka množstvo pracovných ponúk práve s požiadavkou na znalosť nemčiny. S nimi prichádzajú aj nové kariérne príležitosti, ktoré sú častokrát nadpriemerne ohodnotené. V súčasnosti hľadá takmer každý zo zamestnávateľov viacjazyčných zamestnancov a práve znalosť nemeckého jazyka môže byť kľúčom k tvojmu vysnívanému zamestnaniu.

Na Slovensku pôsobí cez 2 000 rakúskych a 600 nemeckých firiem a top témou blízkej budúcnosti sa stáva nedostatok kvalifikovaných zamestnancov. Aj keď mnohé pracovné tímu sú medzinárodné a používajú angličtinu, vysoká úroveň nemčiny pomáha v lepšom budovaní vzťahov. Aktuálne náš najväčší pracovný portál ponúka až 1 602 pozícií s nemeckým jazykom. V Bratislavskom kraji je to vyše 500 ponúk, v Košickom kraji 178 ponúk a v Žilinskom kraji 166 ponúk. Znalosť nemeckého jazyka zaručene zviditeľní tvoj životopis, nech už pracuješ v akomkoľvek odvetví.

Otvára ti dvere do msg life Slovakia

Svoje znalosti nemčiny môžeš využiť aj u nás, v msg life Slovakia, ktorá je dcérskou spoločnosťou nemeckej skupiny msg life Gruppe. Táto medzinárodná skupina ponúka profesionálne IT a poradenské služby v segmentoch poisťovníctva a finančníctva už viac ako 40 rokov. Na slovenskom trhu úspešne rastieme od roku 2000. V našich pobočkách v Bratislave, Žiline a v Košiciach môžeš nájsť naozaj skvelé uplatnenie v oblasti vývoja softvéru.

Nemčinu u nás využiješ pri dennej komunikácii najmä s kolegami z Nemecka. Pri niektorých pozíciách, ako je napríklad náš Business Analytik pre oblasť migrácie s nemeckým jazykom, budeš priamym kontaktom pre našich zákazníkov, ktorými sú práve veľké poistné spoločnosti na nemeckom trhu ako napríklad AXA či UNIQA.

Máme rôzne zaujímavé pracovné pozície s možnosťou využitia tvojich výborných znalostí nemeckého jazyka na úrovni minimálne B2:

Všetky najnovšie pracovné ponuky nájdeš na tu stránke kariéry.

Jazykové bariéry búrame aj u nás

V msg life Slovakia sa neustále zdokonaľujeme aj v cudzích jazykoch. Kvalitní lektori nemčiny a angličtiny nám zabezpečujú výučbu online formou a pomôžu ti zlepšiť sa a napredovať. Naše kurzy sú bezplatné a patria medzi množstvo benefitov, ktoré ti ako zamestnancovi ponúkame. Časť kurzu nemčiny dokonca spadá do pracovného času. Sú vhodné aj pre kolegov s úrovňou A1-A2 a postupne ti pomôžu dostať sa na vyššiu úroveň. O jazykových úrovniach a dočítaš aj v našom ďalšom článku.

Ovládaš nemecký jazyk a vyznáš sa v IT svete, avšak v našej ponuke pozícií sa nevyskytla ponuka, ktorá by ťa úplne zaujala? Nevadí, napíš nám, alebo nám pošli rono tvoje CV. Pre šikovných ľudí s nemčinou, prípadnými skúsenosťami s programovaním či praxou v poisťovníctve máme ponuku IT talent s nemeckým jazykom.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky