14

Príprava na pohovor pomocou ChatGPT: Ako na to?

Príprava na pohovor je kľúčová. Zabezpečí, že ťa personalisti neprekvapia žiadnou otázkou. Okrem toho budeš vedieť, ako celý proces prebieha a čomu sa vyhnúť, aby si neprišiel o šancu získať svoju vysnívanú prácu. Samotná príprava na pracovný pohovor nie je náročná. V súčasnosti, keď je na vzostupe umelá inteligencia (AI), môžeš si ju dokonca ešte viac zjednodušiť. Ako funguje AI a ako ju využiť vo svoj prospech?

Čo je umelá inteligencia?

Artificial intelligence (AI), po slovensky umelá inteligencia, predstavuje schopnosť nejakého zariadenia prejaviť vlastnosti podobné človeku. Medzi tieto schopnosti patrí napríklad uvažovanie, plánovanie, tvorenie alebo učenie.

Zariadenia, ktoré disponujú umelou inteligenciou, vedia riešiť rôzne problémy a rozlišovať prostredie, v ktorom sa nachádzajú. Robia tak na základe dostupných informácií, pričom platí, že čím viac informácií majú k dispozícii, tým lepšie a relevantnejšie informácie dokážu poskytnúť.

Umelá inteligencia nie je ničím novým, ale oveľa viac sa o nej začalo hovoriť koncom roku 2022. Dôvodom bolo uvedenie služby ChatGPT.

Čo je ChatGPT?

ChatGPT je skratkou pre anglický výraz „Chat Generative Pre-trained Transformer“. Ide o jazykový model založený na strojovom učení. Jeho hlavnou funkciou je generovať textové odpovede na rôzne otázky alebo príkazy.

Výhodou ChatGPT je, že funguje vo viacerých jazykoch. Okrem anglických príkazov mu môžeš zadávať aj slovenské alebo české.

ChatGPT má špeciálne upravený algoritmus, ktorý dokáže generovať odpovede aj na základe predošlej konverzácie. To znamená, že jednotlivé informácie na seba nadväzujú a sú plynulé.

ChatGPT môžeš používať takmer na všetko. Jediné, na čo ti umelá inteligencia neodpovie, sú otázky:

  • porušujúce etické zásady,
  • na ktoré neexistuje jasná odpoveď,
  • predpovedajúce budúcnosť,
  • ktoré vyžadujú osobnú identifikáciu,
  • ktoré sú v neznámom jazyku.

Aktuálne si pri používaní ChatGPT môžeš vybrať medzi dvoma variantami, a to bezplatnou alebo platenou. Bezplatná je dostupná pre každého, kto si vytvorí používateľský účet na webovej stránke. Platená verzia stojí 20 dolárov mesačne a poskytuje rýchlejšie a presnejšie odpovede. Navyše získavaš prístup k ďalším nástrojom, ako je DALL·E, Browsing, Advanced Data Analysis a mnoho ďalšich.

Odporúčame ti...

Mínusom ChatGPT je najmä to, že jeho posledná aktualizácia prebehla v januári 2022. To znamená, že informácie, s ktorými pracuje, nie sú aktuálne. Ak ho teda chceš využívať napríklad na hľadanie aktuálnych správ alebo na písanie článkov, jednotlivé údaje si dobre over.

Príprava na pohovor do zamestnania pomocou ChatGPT

ChatGPT je dnes jedným z najobľúbenejších nástrojov umelej inteligencie. Niet sa však čomu čudovať. Má jednoduché používanie, bezplatnú verziu a ovláda slovenský jazyk. Vďaka množstvu informácií ti vie pomôcť v niekoľkých oblastiach, vrátane prípravy na pohovor.

Rozhodol si sa dať ChatGPT šancu a pripraviť sa spolu s ním na svoje najbližšie pracovné pohovory? V tom prípade využi naše praktické rady.

Prezri si jednotlivé pracovné ponuky

Celý proces hľadania práce a prípravy na pohovor začni tým, že si pozrieš jednotlivé pracovné ponuky. Bohužiaľ, tu ti ChatGPT nepomôže. Pracovné portály budeš musieť navštíviť sám.

Inzeráty, ktoré ťa zaujmú, si rozklikni a podrobne prečítaj. Zistíš, či ako kandidát firme vyhovuješ a či ti vyhovuje finančné ohodnotenie, firemné benefity a podobne. Ak áno, na ponuku čo najskôr reaguj.

Príprava na pohovor je vďaka ChatGPT rýchlejšia a jednoduchšia
ChatGPT ti môže poskytnúť kľúčové informácie o potenciálnom zamestnávateľovi

Naštuduj si informácie o spoločnosti

Okrem finančného ohodnotenia, benefitov či home office by ťa mala zaujímať aj samotná firma. Zisti si o nej viac informácií. Prezri si jej históriu, hodnoty a úspechy. Všetko toto nájdeš priamo na jej webovej stránke.

Keď je firma celosvetovo známa a má dlhú históriu, veľa o nej bude vedieť aj umelá inteligencia. Môžeš jej napríklad prikázať: „Napíš mi viac o firme xy“ alebo „Čo vieš o firme xy?“

Ak budeš chcieť niektoré z týchto informácií použiť v motivačnom liste alebo na pohovore, pre istotu ich skontroluj. Umelá inteligencia robí veľa chýb. Nechtiac ti môže poskytnúť nesprávne informácie, kvôli ktorým budeš pred potenciálnym zamestnávateľom pôsobiť neprofesionálne.

Vytvor si životopis

Aby si mohol reagovať na všetky pracovné ponuky, ktoré ťa zaujmú, musíš si vytvoriť životopis. Tento krok je dnes veľmi jednoduchý, a to najmä vďaka tomu, že existuje množstvo nástrojov s predpripravenými šablónami. Do nich len vyplníš svoje osobné údaje, vzdelanie, pracovné skúsenosti a ďalšie detaily. Následne všetko uložíš, stiahneš a pošleš zamestnávateľovi.

Ak nechceš využívať predpripravené formuláre, môžeš o pomoc požiadať ChatGPT. Stačí len, aby si do príkazového riadku zadal príkaz, ako napríklad „Napíš mi vzor životopisu“ alebo len „Vzor životopisu“, a máš hotovo. Umelá inteligencia ti vytvorí vzor, ktorý prekopíruješ do dokumentu, vyplníš, stiahneš a odošleš.

Dokonca, keď umelej inteligencii dodáš potrebné informácie, ako napríklad meno, vzdelanie a pracovné skúsenosti, všetko doplní za teba.

Napíš motivačný list

Mnohí zamestnávatelia požadujú okrem životopisu aj motivačný list. Jeho cieľom je ukázať, prečo ťa pracovná ponuka zaujala a prečo si tým najlepším kandidátom práve ty. Keď ho napíšeš správne, môžeš personalistov ohúriť a zaistiť si tak, že ťa pozvú na pracovný pohovor.

Ako ale napísať výstižný a zaujímavý motivačný list, ktorý po pár vetách nebude nudiť? Obráť sa na ChatGPT. Umelá inteligencia ti v priebehu niekoľkých sekúnd vytvorí univerzálny text, do ktorého pri prepisovaní doplníš svoje osobné údaje, úspechy a dôvody, prečo ťa pozícia zaujala.

Ak sa nechceš spoliehať na ChatGPT, pozri si náš minulý článok Motivačný list do práce – online vzor na stiahnutie.

A aké príkazy treba dať ChatGPT, aby ti napísala ten najlepší motivačný list? Vyskúšaj napríklad „Napíš mi vzor motivačného listu“ alebo „Napíš mi zaujímavý motivačný list“. Pre všetkých z IT oblasti stojí za vyskúšanie aj príkaz „Napíš mi IT motivačný list“.

Odporúčame ti...

Text od ChatGPT môže v niektorých situáciách pôsobiť príliš univerzálne až strojovo. Preto sa pri jeho prepisovaní neboj zmeniť niektoré vety alebo slová. Takto do textu prinesieš viac zo seba a svojej osobnosti.

Napíš sprievodný list alebo žiadosť do zamestnania

Ak potrebuješ okrem motivačného listu aj sprievodný list alebo žiadosť do zamestnania, postup pri ich písaní pomocou ChatGPT je rovnaký. Stačí len zadať „Napíš mi sprievodný list/žiadosť do zamestnania“ a text si následne upraviť.

Ak nechceš použiť Chatgpt, pozri si náš článok Žiadosť do zamestnania a sprievodný list – vzor.

ChatGPT za teba napíše motivačný aj sprievodný list
Pomocou umelej inteligencie získaš výstižný a zaujímavý motivačný list

Otázky a odpovede na pohovore pre zamestnanca

Keď svojím životopisom alebo motivačným listom zaujmeš potenciálneho zamestnávateľa, pozve ťa na pohovor. Na tomto stretnutí sa budete rozprávať o tvojich skúsenostiach, pracovných cieľoch, predstavách a podobne. Ide o najdôležitejšiu časť celého procesu hľadania práce. Preto sa na ňu dobre priprav. (Ako sa pripraviť na pohovor sa dočítaš aj našom minulom článku.)

Premysli si, čo o sebe povieš, keď ťa personalisti vyzvú, aby si sa im predstavil. Po tom, ako tak urobíš, budú nasledovať ďalšie otázky. Tých, ktoré sa opakujú pravidelne, je niekoľko. Ak si na pohovore ešte nebol a nevieš, aké to sú, alebo si na ne nespomínaš, opýtaj sa umelej inteligencie.

V prípade, že sa zaujímaš o prácu Java programátora, napíš jej napríklad takýto príkaz: „Čaká ma pohovor na pozíciu Java programátora. Aké otázky by som mal očakávať na pracovnom pohovore?“

Umelá inteligencia ti vypíše zoznam niekoľkých otázok na pohovore. Ak sa ti bude zdať krátky, prikáž jej, aby pokračovala.

Zdajú sa ti otázky príliš univerzálne a nepresné? Ak sa zaujímaš o prácu vo veľkej a medzinárodnej spoločnosti, doplň ju do príkazu. Napíš napríklad: „Čaká ma pohovor na pozíciu Java programátora v spoločnosti XY. Aké otázky by som mal očakávať na pracovnom pohovore?“

ChatGPT bude s veľkou pravdepodobnosťou disponovať dostatočným množstvom informácií o firme, jej cieľoch a hodnotách, čo mu umožní poskytnúť oveľa presnejšie a detailnejšie otázky.

Príprava na pohovor – otázky a odpovede pre zamestnávateľa

Na pohovore dostaneš možnosť opýtať sa zamestnávateľa niektoré otázky, ktoré by si si mal dopredu pripraviť. Nečakaj, že ti napadnú počas toho, ako budeš sedieť pred personalistami.

Správne formulovanými otázkami ukážeš, že o prácu máš skutočný záujem a chceš sa o nej dozvedieť viac. Personalisti si najviac cenia otázky spojené s informáciami, ktoré krátko predtým spomenuli. Tým potvrdíš, že si ich skutočne počúval a nebol si myšlienkami úplne niekde inde.

Na tvorbu niektorých otázok môžeš využiť ChatGPT. Umelej inteligencii môžeš prikázať niečo v zmysle: „Napíš mi otázky, ktoré môžem položiť zamestnávateľovi z firmy XY“. Ak AI firmu nepozná, príkaz preformuluj na „Napíš mi otázky, ktoré môžem položiť zamestnávateľovi v oblasti IT.“

Priamo na pohovore

Priamo na pohovore síce nemôžeš mať zapnutý mobil alebo notebook, aby si sa mohol umelej inteligencie opýtať, čo máš robiť, no na to sa vieš dopredu pripraviť. ChatGPT ti poskytne praktické rady týkajúce sa správania pred personalistami a toho, čo by si rozhodne nemal robiť.

Medzi príkazy, ktoré môžeš umelej inteligencii položiť na túto tému, patria:

  • „Čomu sa vyhnúť na pracovnom pohovore na pozícii Java developer?“
  • „Aké sú najčastejšie chyby, ktoré robia záujemcovia o prácu na pracovnom pohovore?“
  • Ako prebieha pracovný pohovor?“

ChatGPT interview – ďalšie rady

Umelá inteligencia ti môže pomôcť aj s ďalšími úlohami spojenými s prípravou na pracovný pohovor. Napríklad ti poskytne informácie o tom, ako by si sa mal obliecť v prípade, že ťa zaujímajú Java developer jobs. Do príkazového riadka napíš „Ako sa obliecť na pracovný pohovor na pozíciu Java developer?“ a čakaj na rady.

Medzi ďalšie užitočné príkazy patrí:

  • „Čo si so sebou vziať na pracovný pohovor?“
  • „Ako vytvoriť dobrý prvý dojem?“
  • „Aké otázky nemôže personalista položiť na pracovnom pohovore?“

Každý text od umelej inteligencie skontroluj

Pýtaš sa, ako nájsť prácu, ktorá ťa bude baviť? S celým procesom ti pomôže umelá inteligencia ChatGPT, ktorá za teba napíše všetky texty, a pripraví ťa aj na otázky od zamestnávateľa.

Pamätaj však na to, že aj keď AI vie veľa, nie je stopercentná. Texty, ktoré ti poskytne a ktoré plánuješ odosielať, napríklad motivačný list, si dôkladne skontroluj. Zisti, či neobsahujú gramatické alebo štylistické chyby.

Následne dbaj aj na pravdivosť informácií a ďalšie detaily. ChatGPT ťa nepozná. Veci, ktoré napíše, sú len univerzálne. Ak ťa nevystihujú, z textu ich vymaž alebo nahraď inými.

V čom ďalšom ti ChatGPT pomôže?

ChatGPT je praktickým nástrojom, ktorý využiješ v mnohých oblastiach. Okrem motivačného a sprievodného listu ti vytvorí veľa ďalších zaujímavých textov. Je ideálny nielen v rámci pracovného, ale aj osobného života.

Umelú inteligenciu však treba brať s rezervou. Nikdy sa na ňu nespoliehaj na 100 %. Vždy si všetko dobre over. Tým sa vyhneš zbytočným problémom a komplikáciám, ktoré by ti mohla spôsobiť.

Ak ťa zaujímajú ďalšie články o umelej inteligencii a ChatGPT, prečítaj si aj:

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky