14

Čo je platforma LinkedIn a prečo mať LinkedIn profil firmy?

Prečo LinkedIn používa čoraz viac ľudí? LinkedIn platforma (platform LinkedIn) je veľmi populárna sociálna sieť pre profesionálov, kde je možné uverejniť online životopis, teda LinkedIn CV. Rovnako tak slúži pre firmy na hľadanie a získavanie nových kvalifikovaných a motivovaných kandidátov, ktorí sú zaujímaví pre vybranú firmu. V oboch prípadoch je však potrebné mať vyplnený profil na LinkedIn. Nestrácaj čas zdĺhavými LinkedIn kurzom, stačí ak splníš nasledovné body.

Profil na LinkedIn

Ak má spoločnosť vytvorený na platforme LinkedIn profil firmy (LinkedIn business profile), výrazne tým pomáha zvýšiť povedomie o značke. V anglickej verzii platformy sa takýto druh prezentácie označuje ako „profile on LinkedIn“ a je to tiež spôsob ako získavať nových zákazníkov, hľadať nových zamestnancov, spojiť sa s odborníkmi a zdieľať obsah a informácie s ostatnými. Firma na LinkedIn pôsobí o profesionálnejšie a dôveryhodnejšie. Nezabudni vyplniť základné informácie, podobne ako keď vypĺňaš životopis na LinkedIn a nahraj aj LinkedIn profilovú foto.

LinkedIn business profile

Ak vystupuješ ako firma, zverejni svoju firemnú stránku (company profile LinkedIn) a začni zdieľať aktualizácie, pracovné ponuky a ďalší obsah, ktorý zaujme tvoje publikum.
Pamätaj si, že tvoj firemný LinkedIn profil je rozšírením tvojej značky, takže sa uisti, že je profesionálny, dobre napísaný a vizuálne príťažlivý. Chýbať by určite nemala ani LinkedIn business cover photo. Aktualizuj tvoj LinkedIn company page o relevantné informácie a zapoj tvojich sledovateľov včasným odpovedaním na komentáre a správy.

CV na LinkedIn ako zamestnanec

Si špecialista v IT odbore? Vytvor si CV na LinkedIn ako tvoju vlastnú prezentáciu, napríklad vo forme LinkedIn Java developer profile. Ak hľadáš zamestnanie, ukáž recruiterom na LinkedIn platforme, že si pripravený nájsť si novú prácu a využi k tomu vo svojom profile funkciu zvanú LinkedIn open a zvoľ možnosť „to finding a new job“.
Môžeš si taktiež vyhľadať konkrétne pozície v konkrétnych oblastiach a použiť rôzne filtre na zúženie výsledkov. Sociálna sieť LinkedIn (LinkedIn networking) ti tiež môže odporučiť pracovné pozície na základe tvojich záujmov a skúseností v profile.

Životopis na LinkedIn vs. CV

Sociálnu sieť LinkedIn laicky občas nazývame aj online LinkedIn životopis. V skutočnosti je to platforma pre profesionálov, kde môžeš mať vlastný profil v podobe online životopisu na LinkedIn. Ten zahŕňa tvoje pracovné skúsenosti, vzdelanie, zručnosti a odporúčania od iných odborníkov.

Zdieľaš tam svoje pracovné skúsenosti a buduješ svoju osobnú značku. Vyplň čo najviac relevantných informácií o sebe a nezabudni na sekciu LinkedIn profile summary.
Ak je tvojou prácou Agile Coach a cítiš sa ako ryba vo vode oblasti IT developmentu, sociálna sieť LinkedIn má tiež funkciu hľadania zamestnania a ponúka ti príležitosti na vytváranie sietí a spojenie s inými profesionálmi v tvojom odbore.

Celkovo má LinkedIn životopis a aj profesionálny životopis (CV) svoje vlastné jedinečné výhody a môžu byť užitočné pri hľadaní práce a vytváraní sietí. Zatiaľ čo CV LinkedIn poskytuje profesionálom dynamickejšiu a interaktívnejšiu platformu na prezentáciu tvojich schopností a skúseností, informácie a zručnosti v životopise ponúkajú komplexnejší prehľad o tvojich profesionálnych úspechoch a kvalifikáciách.

LinkedIn vs. LinkedIn Premium

Sociálna sieť LinkedIn ponúka bezplatnú aj platenú verziu, známu ako LinkedIn Premium.
Bezplatná verzia poskytuje základné funkcie, ako je vytvorenie profilu, spojenie s inými profesionálmi a tiež tipy ako si nájsť prácu cez LinkedIn.

LinkedIn Premium

Na druhej strane LinkedIn Premium ponúka celý rad ďalších funkcií a nástrojov vrátane pokročilých filtrov vyhľadávania, správy InMail. S LinkedIn Premium môžeš posielať správy komukoľvek na platforme, aj keď s ním nie si v spojení, pozerať štatistiky o tom, kto si prezeral tvoj profil, vrátane jeho pracovnej pozície, polohy a spoločnosti.

Získavaš kontakty zaujímavých ľudí z profesijného života

LinkedIn slúži ako efektívny adresár kontaktov z pracovnej oblasti. Či už obnovuješ profesijné kontakty z minulosti, prepájaš sa s aktuálnymi kolegami alebo si vyhľadávaš užívateľov, ktorí by mohli byť pre teba prospešní v budúcnosti. Na sociálnej sieti totiž môžeš spoznať a prepojiť sa s množstvom zaujímavých ľudí, či už zo Slovenska alebo zo zahraničia. Nikdy nevieš, kedy ti tieto kontakty pomôžu v tvojom podnikaní alebo kariére. LinkedIn platforma dáva dokopy ľudí z rôznych oblastní a sfér. A to aj takých, na ktorých by si možno inde nemal šancu tak jednoducho natrafiť a nadviazať s nimi kontakt.

mladá žena si robí poznámky a vzdeláva sa na socialnej sieti linkedin
LinkedIn môže slúžiť ako platforma na vzdelávanie

Vzdelávanie a rozvoj online priamo na platforme

LinkedIn čiastočne slúži a funguje aj ako vzdelávacia platforma. Či už vo forme LinkedIn Learning, portálu, kde nájdeš vzdelávacie webináre na rozličné témy, tak aj vo forme inšpirácie od ľudí a stránok, ktoré sleduješ ty alebo tvoje prepojené kontakty. Na LinkedIn firmy aj jednotlivci organizujú rôzne online workshopy a školenia, čo je ďalšia možnosť, ako sa niečo nové dozvedieť a naučiť.

Získaš nové príležitosti a výzvy

Nielen personalisti a pracovníci HR oddelení stále častejšie používajú LinkedIn ako nástroj na akvizíciu nových talentov do svojej firmy. Jednak cestou zverejňovania voľných pozícií a inzerátov, ako aj prostredníctvom aktívneho vyhľadávania, no najmä oslovovaním potenciálne vhodných kandidátov.

Niektoré firmy dnes najnovšie ponuky práce uverejňujú už iba na sieti LinkedIn. A pokiaľ na sociálnej sieti nie si aktívny, tak ti môže uniknúť aj tvoja životná príležitosť. Ver tomu, že ak budeš na LinkedIn aktívny, skôr alebo neskôr sa ti s ponukou práce určite niekto ozve. A práve toto je dôvod, prečo je dôležité mať správne vytvorený a vyplnený svoj osobný profil.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky