14

Zmena zamestnania – 5 signálov, ktoré ti povedia, kedy je správny čas zmeniť prácu

Prečítaj si, kedy je ten správny čas nájsť si novú prácu. Napríklad aj v IT.

V súvislosti so zmenou pracovnej pozície či povolania sa často skloňujú termíny ako syndróm vyhorenia či sabatikal. Pokiaľ ale tvoje problémy v zamestnaní nemajú hlbšiu príčinu, je možno čas zamyslieť sa nad prvým krokom – zmenou práce. Kedy je ten najvyšší čas? Spísali sme niekoľko neklamných znakov, ktoré ťa nasmerujú k tomu správnemu rozhodnutiu.

Definícia vysnívaného povolania je pre každého iná. Niekto vyhľadáva pokojnú kancelársku prácu v príjemnom kolektíve, iný preferuje aktívnu profesiu, ktorá zahŕňa cestovanie a nadväzovanie nových kontaktov. V oboch prípadoch sa však môže stať, že ak zamestnanie vykonávaš dlhodobo alebo veľmi intenzívne, prerastie ti cez hlavu, skĺzneš do stereotypu alebo v ňom prestaneš vidieť zmysel. Niekedy sa dokonca týchto situácií nazbiera viac naraz až začneš rozmýšľať, či nenastal ten správny čas na zmenu zamestnania.

1. Kariérne nenapreduješ

Kedysi ľudia vnímali prácu najmä ako spôsob na zabezpečenie živobytia. Dnes však už mnohí od zamestnania čakajú viac ako len pravidelnú mzdu a niet sa čomu čudovať. V práci denne stráviš osem hodín, je preto logické, že od nej nebudeš čakať iba finančné ohodnotenie. Jedným z príkladov je to, že sa v práci niečo nové naučíš a posunieš sa tak vpred.

„Posun vyššie na pozíciu Test manager som bral ako dlhodobý cieľ už keď som sa na pozíciu Tester/Konzultant hlásil v decembri 2017 a som rád, že som túto možnosť dostal.”

Patrik, Test manager

Aj preto msg life Slovakia dbá na pravidelné vzdelávanie svojich zamestnancov prostredníctvom odborných či online jazykových kurzov zadarmo. Vzdelanie pracovníkov je tak neustále priebežne dopĺňané, zamestnanci kariérne napredujú a ich pracovný výkon nestagnuje. Práve stagnácia môže viesť k pohodliu v zamestnaní a následne k stereotypu, ktorý je často prvým signálom, že sa treba posunúť ďalej.

2. Práca ťa nebaví

Ruka v ruke so stereotypom v práci ide aj to, že ťa tvoje povolanie prestane napĺňať. Práca, pre ktorú si bol kedysi nadchnutý zrazu stratila zmysel, odpočítavaš minúty do odchodu a cítiš sa neproduktívne, znudene až znechutene. To je ďalší zo signálov, že v tvojom pracovnom živote niečo nie je v poriadku. Ak zistíš, že ťa práca nebaví, treba si dopriať dovolenku a úplne sa odstrihnúť od všetkého pracovného.

U nás v msg life Slovakia z tohto dôvodu poskytujeme zamestnancom až 5 dní dovolenky navyše, aby mohli načerpať nové sily a inšpirácie. Ak aj po dvoch týždňoch strávených oddychom zistíš, že tvoja práca je pre teba len strata času, je tá pravá chvíľa začať sa rozhliadať po niečom perspektívnejšom.

Keď ta nebaví práca, je najlepší čas na zmenu.
Ak ťa práca nebaví je to ďalší signál na zmenu

3. Zamestnanie ti ničí zdravie

Asi najzávažnejší dôvod na zmenu povolania je, keď ti práca ničí zdravie. Aj kancelárske povolanie môže mať vplyv na tvoje telo. Napríklad v podobe stresu. Ak máš práce vyše hlavy a nosíš si ju so sebou aj domov, môže to mať dosah na viac ako len tvoj osobný život. Stres sa totiž vie veľmi rýchlo prejaviť v podobe bolestí hlavy, žalúdka či dokonca tŕpnutím končatín.

Pri dlhodobom strese môžu tieto varovné signály prerásť až do zdravotných komplikácií. Spoločnosť msg life Slovakia preto svojim zamestnancom zriadila na pracovisku oddychovú zónu, masáže a zaviedla aj flexibilnú pracovnú dobu. Ak trpíš stresom aj ty, mal by si sa rozhliadnuť po zamestnaní, v ktorom na teba nebude vyvíjaný taký veľký tlak a po príchode domov vypneš od pracovných povinností.

„Využívam každý jeden deň voľna vrátane dovolenky navyše, ktorú msg life poskytuje v rámci programu firemných benefitov. Okrem dovolenky sem tam zájdem aj do firemného fitness centra. Športujem skôr príležitostne, ale myslím, že nezáleží na tom, čo človek robí alebo kde to robí.“

Peter, IT administrátor

4. Necítiš sa dobre v pracovnom kolektíve

Medzi najnepríjemnejšie dôvody, pre ktoré ľudia uvažujú o zmene zamestnania, zaručene patria nepríjemní kolegovia či vedenie. Neprijatie do kolektívu, pretrvávajúce konflikty na pracovisku alebo prísne vedenie je, žiaľ, aj v dnešnej dobe veľmi rozšíreným javom. Niekedy dokáže atmosféru uvoľniť firemný teambuilding, na ktorom sa zníži napätie a kolegovia sa bližšie spoznajú.

Horšie však je, ak sa ocitneš v kolektíve či v spoločnosti, ktorá má iné hodnoty, nesedí ti jej kultúra alebo má na teba dokonca zlý vplyv. V takom prípade by si mal urýchlene začať vyhľadávať miesto, kde sa obklopíš inšpiratívnymi a úprimnými ľuďmi. Ak by si totiž v nepríjemnom prostredí trávil osem hodín denne, je vysoká pravdepodobnosť, že sa časom staneš podobný svojim kolegom.

Moji kolegovia sú v pohode, radi pomôžu a niektorí sú aj športovo aktívni, čo ma tiež veľmi potešilo. Keď sa dá, ideme si zabehať, alebo sa prihlásime na športové podujatie.“

Michal, softvérový developer

5. Tvoja práca je finančne nedocenená

S výškou mzdy je nespokojných mnoho pracovníkov. Ak je to však jediný problém, mnohí sú ochotní v práci, ktorá ich napĺňa a baví, vytrvať a časom sa postupne prepracovať k vysnívanej výške mzdy. Samotná výška platu totiž často nie je to jediné, na čo by si mal v práci prihliadať. Je to aj pracovné prostredie.

Mnohí zamestnávatelia pre svojich pracovníkov vymýšľajú rôzne benefity, ktoré ich majú motivovať. Medzi ne patria napríklad aj príležitostné finančné prémie a odmeny. Ak však nedostatočné ohodnotenie pretrváva a pridajú sa k nemu ďalšie spomenuté dôvody, je na čase začať si hľadať nové miesto. A to najmä vtedy, ak si si istý, že inde by si svoju vysnívanú čiastku mohol za svoje znalosti a skúsenosti získať už pri nástupe. Potvrdiť to môžu nielen kolegovia zamestnaní na trvalý pracovný pomer, ale aj naši študenti, ktorí u nás získavajú cenné skúsenosti v oblasti vývoja a testovania softvéru a brigádujú popri štúdiu na vysokej škole.

„Finančné ohodnotenie je veľmi motivujúce, aby som tu ostal pracovať aj po škole.“

Michal, študent – IT tester

Ako zmeniť prácu?

Ak si sa našiel vo viacerých spomenutých bodoch a už dlhšie uvažuješ nad zmenou povolania, mal by si sa konečne do toho pustiť. Ako začať? Najskôr sa uisti, že máš dostatok úspor pre prípad, že by hľadanie nového miesta trvalo dlhšie, ako si čakal. Dopraj si pauzu a pokús sa ujasniť si, čo by ťa napĺňalo robiť.

Niekedy ti možno pomôže aj čítanie popisov pozícií, pri ktorých zistíš, že niektoré povolania sú zaujímavejšie, než sa zdajú. Následne preskúmaj, aké možnosti ponúka trh. Existujú na trhu voľné pracovné miesta, ktoré by ťa bavili robiť? Sú dobre ohodnotené? Nachádzajú sa v tvojom okolí? Ak si zodpovieš tieto základné otázky, mal by si si ujasniť tiež to, či si ochotný sa vzdelávať, rekvalifikovať alebo sa pravidelne zúčastňovať školení.

Ak si zistil, čo by si chcel vo svojom živote robiť, zostáva už len vybrať si vhodnú spoločnosť, ktorá je stabilná, napreduje a záleží jej na zamestnancoch. Potom ti stačí vytvoriť si dobrý životopis, spomenúť tvoje schopnosti a zručnosti v životopise. Ďalej pripraviť sa na pohovor a úspešne ho absolvovať. Veríme, že ak si odhodlaný a vytrváš, máš šancu získať skvelé pracovné miesto. Možno napríklad aj v našej spoločnosti, ktorá neustále hľadá nových zamestnancov z oblasti IT a poisťovníctva. Ak nemáš v tomto smere potrebné vzdelanie, nevadí. V msg life Slovakia neustále hľadáme nové talenty. Vyplň krátky formulár, prilož svoj životopis a zúčastni sa nášho online výberového procesu. Možno sa staneš novým členom nášho tímu práve ty!

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky