15

Ako sa pripraviť na online pohovor? S nami ho zvládneš bravúrne

Hľadanie novej práce má niekoľko fáz. Jednou z nich je aj pohovor, ktorý nepatrí medzi obľúbené záležitosti mnohých uchádzačov. Stres a napätie sa dajú často krájať. Celú situáciu však vieš zlepšiť a zjednodušiť. Stačí, keď sa správne pripravíš a nenecháš nič na náhodu. Poznáš základné otázky na pohovore? Ak áno, len tak si budeš istý, že zanecháš dobrý dojem a poskytneš vhodné odpovede na všetky otázky. Ako sa pripraviť na pohovor? Máme pre teba zopár praktických rád.

Uprav si životopis

Na to, aby si dostal pozvanie na pohovor do práce, musí zaujať životopisom. Životopis je niečo ako tvoj profil na sociálnych sieťach. Reprezentuje ťa bez toho, aby firma vedela, kto si. Podľa informácií, ktoré HR manažér z neho získa, si vie o tebe utvoriť nejakú mienku. Zistí, či sa na voľné pracovné miesto hodíš alebo by mal na pohovor pozvať niekoho skúsenejšieho, prípadne s iným vzdelaním.

Keďže je životopis výkladnou skriňou tvojej pracovnej histórie a ďalších údajov, musí aj nejako vyzerať. Na začiatok si over, či obsahuje všetky informácie. Ak mu niečo chýba, doplň ho a aktualizuj. Buď si istý, že obsahuje každú pracovnú pozíciu a všetky zručnosti. Ako na to, sme zhrnuli v článku Schopnosti a zručnosti v životopise.

Grafická úprava je tiež dôležitá. Síce nerozhodne, či prácu dostaneš, no vie zaujať. Tvoj životopis dokáže vyniknúť z desiatok až stoviek ďalších. Elegantné a jednoduché prevedenie vyzerá najlepšie. Vyhni sa viacerým krikľavým a chaotickým kombináciám farieb a písma.

Uchádzač pracovnú pozíciu drží v ruke papier a pripravuje sa na pohovor
Zaujmi na každom pohovore so správnou prípravou

Netreba zabúdať ani na gramatiku a štylistiku. Ak je v životopise príliš veľa chýb, zamestnávateľa to vie odradiť, nehľadiac na to, akú prácu chceš robiť. Nemusíš sa uchádzať o miesto redaktora či editora. Základné pravidlá slovenského pravopisu by mal ovládať každý.

Rada odborníka

Máš problémy so slovenčinou a nevieš, či si v životopise neurobil chyby? Daj ho prečítať niekomu z okolia, prípadne využi služby profesionálnych editorov. Takýmto spôsobom si budeš istý, že je životopis v poriadku a bude ťa dobre reprezentovať.

Životopis odošli správne

Pre teba to možno nie je vôbec dôležité, no samotné odosielanie životopisu je kľúčové. Mnohí ľudia robia chybu v tom, že nevyplnia predmet. Takéto e-maily končia rovno v spame, alebo ich na HR ani len neotvoria. Nepôsobia profesionálne a rozhodne nie sú vhodným štartom pre uchádzača.

Ďalej sa zameraj na obsah e-mailu. Pre väčšinu je dôležitý hlavne životopis, no je nutné nejako ho uviesť. Pozdraviť, predstaviť sa, napísať zopár informácií o sebe a o tom, že máš záujem o pozíciu. Následne nezabudni odkázať na životopis v prílohe a rozlúčiť sa.

Životopis posielaj v PDF alebo vo Worde. Ide o najuniverzálnejšie formáty. Otvorí ich každý operačný systém. Zvoľ klasické a najpoužívanejšie písma, aby sa otvorili úplne každému. Stávkou na istotu je Arial, Times New Roman či Calibri vo veľkosti 11 a 12.

Pri odosielaní e-mailu spravíš tiež dobre, keď zvolíš svoju pracovnú e-mailovú schránku. Môžeš zvoliť aj osobnú, no mala by obsahovať celé tvoje meno alebo aspoň iniciály. Adresy s rôznymi prezývkami nevyzerajú profesionálne. Samozrejme, ide len o maličkosť, no práve tie využi a stavaj na nich svoj úspech.

Uvádzaj len pravdivé informácie

Do životopisu musíš uviesť svoje skúsenosti, znalosti a pracovnú históriu. Platí, že viac skúseností dokáže HR manažéra zaujať. Tvoj životopis vynikne z kopy ďalších. Dávaj si ale pozor, aby si to zbytočne neprehnal. Aj najväčšia maličkosť, napríklad zvýšenie jazykovej úrovne, sa po čase odhalí. Zvyčajne hneď na pohovore.

Klamstvom sa nedostaneš nikam. Možno ti pomôže dostať sa na pohovor, no tam skončíš. Dlhoročný personalista pozná triky a spôsoby, ako zistiť, či sú údaje skutočne pravdivé. Dávaj si preto pozor, čo v životopise uvedieš. Klamstvo je horšie ako fakt, že si o jednu či dve úrovne nižšie.

Zakladaj si na pravde hneď od začiatku. Ak sa chceš v niečom zlepšiť, sprav si kurz. Neuvádzaj falošné informácie. Je to zbytočné.

Životopis nepíšeš iba pre personalistu, ale aj pre seba. Aktualizuješ si a zrekapituluješ všetko, čo chceš na pohovore zdôrazniť. Je to ďalšia z ciest, ako sa pripraviť na pohovor do zamestnania a ako byť úspešný na pohovore. Od životopisu sa vždy odvíja priebeh stretnutia a často kladené otázky na pohovore vychádzajú práve z neho. Čím viac detailov opíšeš, tým menej nezrovnalostí v komunikácií bude. Zároveň si vďaka tejto „kostre“ môžeš premyslieť, aké otázky klásť na pracovnom pohovore. Vyzdvihni niečo, čo ti v predošlom zamestnaní chýbalo a zaujímaj sa, či to nájdeš v tomto zamestnaní.

Nezabúdaj na vhodné správanie

Tvoj životopis môže byť akokoľvek dobrý, no ak sa nevieš správať, prácu nedostaneš. Neskoré odpisovanie na e-maily alebo nedodržiavanie slušnej komunikácie je veľkým negatívom. Ešte predtým, ako odošleš svoj životopis, si zisti správnu štruktúru e-mailu. Nájdi, ako by mal asi vyzerať.

Zvyčajne platí, že na začiatku nesmie chýbať pozdrav a oslovenie. Ďalej napíš, čo potrebuješ. Nezabudni, že pri slovách ako „vás” alebo „vám” musíš využívať veľké písmená. E-mail zakonči slovom „ďakujem”, rozlúč sa a uveď svoje priezvisko.

Buď dochvíľny

Jednou z maličkostí, ktoré nepôsobia dobre, je nedochvíľnosť. Samozrejme, niekedy sa stane, že človek mešká a nevie to ovplyvniť. Vo väčšine prípadov je však meškanie spôsobené z dôvodu, že si neskoro vyrazil z domu alebo si sa niekde zastavil.

Na pracovný pohovor príď aspoň 10 minút vopred. Ohlás sa na recepcii a počkaj. Je lepšie prísť skôr a chvíľku čakať, ako meškať.

V prípade online pohovoru počítaj s technickými problémami. Dopredu vyskúšaj, či link na pripojenie ide. Zisti, či ti funguje aplikácia. Ak si s ňou nikdy nerobil, nainštaluj si ju a prejdi si základné funkcie. Ak predídeš podobným komplikáciám, uľahčíš si priebeh pohovoru.

Nezabudni si tiež vyhradiť dostatok času. Koľko trvá pohovor? Niekedy bude stačiť tridsať minút, inokedy sa môže natiahnuť aj na dve hodiny. Všetko záleží od toho, ako prebieha pracovný pohovor , či ide o prvé kolo, či je súčasťou test a podobne. Nikde nie je presne dané, ako prebieha pracovný pohovor, ak si vyhradíš dostatok času, je možné že absolvuješ pohovor bez stresu.

Rada odborníka

Žiješ v dome alebo v byte s rodinou? Na pohovor si určite daj slúchadlá. Zaistia ti, že HR manažéra budeš dobre počuť. Plus, on nebude počuť to, čo sa deje za dverami v inej miestnosti.

Vyber si správne miesto

Tento bod využiješ, keď pohovor prebieha online. Ako uchádzač si musíš nájsť miesto, kde je ticho a pokoj. Uisti sa tiež, že máš dobré internetové pripojenie a nič ťa neruší.

Mnohí ľudia sa snažia pracovne naladiť, preto idú do coworkingov alebo kaviarní. Problém týchto miest je to, že okolo teba je veľa iných ľudí a ruch. Nemusíš sa preto dobre sústrediť na jednotlivé otázky od HR manažéra.

Niektoré kaviarne nemajú stabilné internetové pripojenie. Je na ňom pripojených mnoho ďalších počítačov a mobilov. Online pohovor môže kvôli tomu sekať a vypadávať. Uisti sa, že nič podobné sa nestane. Zostaň doma, kde máš všetko, čo potrebuješ. Budeš mať istotu, že sa nič nepokazí a negatívne to neovplyvní priebeh pracovného pohovoru.

Ako sa obliecť na pohovor

Oblečenie si všimne HR manažér hlavne vtedy, keď prídeš na osobný pohovor. Mal by si zvoliť  formálny odev. Vyhni sa dotrhaným rifliam a voľným mikinám. Čo si obliecť na pracovný pohovor? Košeľa či elegantné nohavice budú správna voľba.

Pri online pohovore mysli hlavne na vrchnú časť odevu. Nemusíš to zbytočne preháňať, no je dobré vziať si niečo, čo dobre vyzerá a cítiš sa v tom pohodlne. Vedieť, ako sa obliecť na pracovný pohovor môže tvoriť značnú časť toho, ako uspieť na pohovore.

Príprava na pohovor

V tomto kroku už dochádza k situácií, na ktorú si tak dlho čakal. Môže sa preto naskytnúť otázka, ako sa pripraviť na pracovný pohovor? Čo si ešte naštudovať a zistiť? Aké sú správne odpovede na otázky na pohovore? Prípadne čo sa pýtať na pohovore?

Je úplne prirodzené, keď sa pri hľadaní práce ozveš viacerým spoločnostiam a absolvuješ pohovor do zamestnania u viacerých firiem. Predsa len, čím viac e-mailov rozošleš, tým väčšiu šancu máš na získanie práce. Pri množstve rôznych pozícií sa ale môže stať, že si nezapamätáš všetky detaily. A medzi najčastejšie otázky na pohovore (a zároveň aj najťažšie otázky na pohovore) patrí tá, prečo si vhodný na danú pozíciu práve ty.

Pred samotným pohovorom si preto zisti informácie o vybranej pozícii. Nájsť by si ich mal v samotnom inzeráte. Vypíš si kľúčové veci a následne ich pri pohovore využi. Ukáž, že sa o prácu skutočne zaujímaš a si pripravený začať.

Okrem pracovnej pozície je dobré zistiť údaje aj o spoločnosti ponúkajúcej prácu. Vyhľadaj informácie o firemnej kultúre alebo produktoch a službách. Ak má zverejnené svoje projekty, prezri si aj tie. Premysli si, prečo chceš vo firme pracovať a čo ťa na nej zaujalo viac. Vytvor si taktiku, ako odpovedať na otázky na pohovore.

Veľakrát sa stane, že na pracovnom pohovore získaš otázku spojenú s firmou. Prečo ťa ponuka zaujala? Čo sa ti páči na danej spoločnosti? Čím viac povieš, tým lepšie pre teba. Ak využiješ zaujímavé informácie, získaš aj plusové body. Ukážeš, že si si dal naozaj čas na zistenie dodatočných informácií. Je to jeden z ďalších spôsobov, ako zaujať na pohovore.

Ako uspieť na pracovnom pohovore

Ako sa správať na pohovore? Nálada a to, ako vystupuješ, sú pri pracovnom pohovore základom. Snaž sa upokojiť, aby si nebol príliš nervózny a v strese. Nasaď úsmev a buď pozitívne naladený. Správaj sa slušne a maj zdvorilé vystupovanie. Neskáč do reči, odpovedaj na otázky úprimne a snaž sa správne reprezentovať seba a svoje pracovné skúsenosti.

Keď to situácia dovolí, zavtipkuj, no zbytočne to nepreháňaj. Vtip dokáže odľahčiť náladu, no nie vždy sa hodí. Veľmi sa oceňuje ak sám položíš nejaké otázky, naznačíš tak väčší záujem o pozíciu. Aké otázky sa pýtať na pohovore? Hoci otázky a odpovede na pohovore nemajú jasné pravidlá, určite sa zaujímaj o pracovnú náplň, možnosť kariérneho rastu či vzdelávanie.

Otázky na pracovnom pohovore zo strany kandidáta ocení každý personalista. Nezdráhaj sa opýtať ani na to, ako prebieha druhé kolo pohovoru. Možno si kladieš otázku, ako sa spýtať na výsledok pohovoru. Zdvorilo sa na záver opýtaj personalistu, či si myslí, že si na pozíciu vhodný a vyslov vieru, že budeš súčasťou užšieho výberu. Neexistuje presný návod, ako odpovedať na otázky na pohovore, vždy je však lepšie ak nejaké položíš.

Taktiež neexistujú nepríjemné otázky na pohovore či dokonca netradičné otázky na pohovore. Existuje iba nepripravený kandidát.

Tvoje platové očakávania

V inzeráte je často uvedená len približná informácia o plate. Buď ide o rozmedzie, alebo len o odhadovanú čiastku. Všetko sa odvíja od skúseností a očakávaní kandidáta. Keď príde na túto otázku, drž sa v uvedenom rozmedzí. Výsledná suma sa musí totiž odvíjať od tvojich skúseností. Určite sa nepodceňuj, dôležité je tiež vedieť, ako sa predať na pohovore. Vopred si ju preto premysli. Táto otázka totiž patrí medzi časté otázky na pohovore.

Ako sa pripraviť na pohovor v nemeckom či anglickom jazyku?

V msg life Slovakia prebieha pohovor najčastejšie v slovenskom jazyku. Pre pozície, ktoré si vyžadujú vyššiu úroveň znalostí nemeckého jazyka je potrebné počítať s ústnym preskúšaním už v prvom kole, prípadne telefonáte. Na pohovor po nemecky je preto dobré pripraviť sa. Ako prebieha pohovor v cudzom jazyku? V niektorých prípadoch môžeš očakávať aj test v nemeckom jazyku, či čítanie textu s porozumením. Pri pozíciách, kde stačia základy nemčiny vyžadujeme, samozrejme, veľmi dobrú znalosť anglického jazyka. Pohovor po anglicky je pre personalistov rýchlou skúškou tvojich znalostí.

Príprava sa skladá z rovnakých krokov ako v rámci slovenského pohovoru. Spravíš však dobre, keď si nemčinu alebo angličtinu trochu osviežiš. Keď si ňou dlho nehovoril, skús sa s niekým porozprávať. Prezri si slovíčka, ktoré budeš potrebovať a často ich nevyužívaš. Môže ísť o poistné, matematické, testerské či technické výrazy. Prípravu na pohovor v angličtine či nemčine by si nemal podceniť.

Nenechaj nič na náhodu

Hľadanie novej práce a pracovné pohovory sa môžu zdať náročné. Keď sa však správne pripravíš, celý proces si vieš zjednodušiť. Mnohí personalisti tvrdia, že príprava na prijímací pohovor je polovicou úspechu. Zameraj sa na jednotlivé praktické body, nič nevynechaj a nenechávaj na náhodu. Len tak môžeš zvýšiť šance na úspešný pohovor. Veríme, že sme ti trocha pomohli v tom, ako zvládnuť pohovor. Nezabudni, to, čo ťa môže odlíšiť od iných, sú práve maličkosti. Stavaj na nich.

Pozri si naše firemné benefity. Neváhaj, vyber si z najnovších pracovných ponúk a pridaj sa do nášho tímu.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky