14

Ako zvládajú mamičky návrat do práce po materskej?

Práca v IT a materstvo sa dá zvládnuť vďaka ústretovosti zamestnávateľa a časovej flexibilite.

Návrat z rodičovskej dovolenky do práce môže byť pre niektoré ženy náročný, a to najmä vtedy, ak sa rozhodli plne venovať novému členovi rodiny a dali si od pracovných povinností prestávku. V msg life Slovakia poskytujeme mamičkám možnosť postupného návratu formou práce popri rodičovskej dovolenke na čiastočný úväzok. Ako skĺbiť rodinné a pracovné povinnosti a začleniť sa do pracovného kolektívu? Poradia ti naše kolegyne.

Aj keď materstvo je to najdôležitejšie poslanie na svete, pracovný kolektív a nové podnety sú skôr či neskôr potrebné pre každú mamičku. Návrat do pracovného kolobehu a následný nástup po rodičovskej dovolenke nemusí byť stresujúci hlavne vtedy, ak máš tolerantného zamestnávateľa a nápomocných kolegov.

Nástup do práce po rodičovskej dovolenke by sme v súčasnosti mohli prirovnať k návratu z režimu home office počas pandémie. Rozdiel je v tom, že kým počas práce z domu sa zamestnanci naďalej zameriavali na pracovné témy, matky väčšinou riešia úplne inú agendu. Aj preto býva návrat po materskej do práce a koniec ich rodičovskej dovolenky spojený s obavami..

Môžem pracovať počas rodičovskej dovolenky?

Odpoveď je áno môžem pracovať popri materskej. Privyrobenie popri materskej dovolenke, alebo aj brigáda počas materskej závisí od legislatívy a u nás na Slovensku to upravuje zákonník práce. To že na Slovensku ako mamička môžem pracovať počas materskej dovolenky je vďaka tomu, že existuje niekoľko možností ako pracovať popri materskej dovolenke ak poberáte rodičovský príspevok a zároveň neprísť o dávku materského príspevku:

  • Dohoda o pracovnej činnosti. S pôvodným zamestnávateľom uzavrieť dohodu o vykonávaní práce alebo uzavrieť novú zmluvu.
  • Otvorenie živnosti alebo založenie spoločnosti s ručením obmedzeným – s.r.o.

Jedným z možných riešení je práca z domu pre mamičky na materskej. Postupný návrat do práce po materskej dovolenke ti dá možnosť nastaviť si vlastný režim, zosúladiť materské povinnosti s prácou a pripraviť sa na trvalý nástup do práce po rodičovskej dovolenke.

„Niet sa čoho báť. V msg life Slovakia sa dá skĺbiť materstvo aj s prácou.“

Lucka, IT testerka, Bratislava
Lucka, IT testerka, Bratislava

Pre mnohé z mamičiek je udržiavanie pracovných návykov prínosné nielen z finančného hľadiska, ale aj z pohľadu osobnostného a profesijného rozvoja. Samozrejme, každý to má nastavené inak a všetky spôsoby ako vyriešiť nástup do zamestnania po rodičovskej dovolenke sú správne, či už sa mamička rozhodne popri materskej dovolenke pracovať, alebo ostane mamou na plný úväzok o niečo dlhšie.

„Pri návrate do práce z materskej mi pomohlo viacero vecí. Jednou z nich bolo, že prvé dieťa som mala v škôlke a firma mi vyšla v ústrety. Mohla som sa postupne viac a viac začleniť do pracovného režimu. Nápomocná bola aj práca z domu na materskej, čím som ušetrila čas strávený cestovaním. Svoje určite zohrala i ústretovosť kolegov, s ktorými pracujeme na jednom projekte,“ spomína na opätovný návrat Lucka, IT testerka.

Podobnú skúsenosť má aj naša kolegyňa Monika, taktiež testerka: „Veľmi mi pomohla možnosť zmeny pracovného pomeru na skrátený úväzok, ako aj flexibilný pracovný čas. Tak som sa vyhla časovému stresu a mohla som sa vrátiť k pôvodnému projektu s rovnakými kolegami.“ Každá kolegyňa si pritom zvolila vlastný objem práce, ktorý pridala k materským povinnostiam podľa toho, ako jej to vyhovovalo.

Práca pre mamičky na materskej je prínosná z viacerých dôvodov

Napríklad naša testerka Monika sa rozhodla venovať iba rodine a Zuzka, office manažérka, najskôr pracovala a neskôr uprednostnila prestávku. Lucka, IT testerka, zase preferovala opačný postup, podobne ako Simona, tímlíderka projektového manažmentu, ktorej spojenie materskej dovolenky a práce dávalo zmysel. Hoci mali odlišné úväzky, všetky sa zhodli na tom, že práca počas materskej dovolenky bola pre ne príjemným osviežením.

„Pracovné úlohy z home officeu mi výborne čistili hlavu,“ tvrdí Simona. „Dostávala som časovo menej náročné úlohy, ktoré zamestnali môj mozog, a mala som možnosť baviť sa aj o náročnejších témach,“ dodáva Andrea, vedúca regresného testu. „Práca popri materskej bola moja psychohygiena a socializácia. Nechcela som za tri roky prísť o vedomosti a kontakty, preto si veľmi cením, že mi zamestnávateľ umožnil aj naďalej pracovať,“ spomína Lucka, IT testerka.

Postupný návrat do práce aj na Home Office po materskej
Práca v IT na čiastočný úväzok popri materskej uľahčuje opätovný návrat do pracovného tempa

Pre mnohé mamičky je práca popri rodičovskej dovolenke zároveň aj finančným prínosom. „Bola som rada, že môžem po večeroch pracovať. Nie každý má možnosť niečo si zarobiť popri rodičovskej dovolenke,“ hodnotí Simona. Aj z tohto dôvodu máme k pracujúcim matkám veľmi individuálny a zhovievavý prístup.

„Snažíme sa ku každej zamestnankyni pristupovať jednotlivo a zohľadniť nielen jej možnosti, ale aj potreby. Kolegyniam chceme byť oporou aj v tomto špeciálnom životnom období,“ dopĺňa personalistka Mária. „Na pohovoroch ani počas práce nijako nezisťujeme ich rodinné plány. Chápeme, že materstvo je prirodzená súčasť života, preto takúto správu s radosťou vítame,“ dodáva Mária.

Vedenie a kolegovia ako podpora

Oznámenie blížiacej sa materskej dovolenky nemusí byť stresujúce. U nás v msg life Slovakia sa úprimne tešíme s každou kolegyňou v radostnom očakávaní a rovnako sa tešíme na kolegyne aj po návrate z rodičovskej dovolenky. Práca pre mamičky s deťmi je jednou z možností, ktorou sa snažíme byť voči nim čo najviac nápomocní a ústretoví počas tohto obdobia, ktoré je plné životných zmien. Zároveň sa tak mamičky kontinuálne pripravujú na návrat do práce po rodičovskej dovolenke.

Reakcie vedenia msg life Slovakia sú toho dôkazom. „Môj priamy nadriadený sa potešil a zagratuloval mi. Kolegovia taktiež. Nemám pocit, že by moje tehotenstvo nejako narušilo naše vzťahy, všetci boli veľmi milí,“ tvrdí Lucka, IT testerka. Andrea, vedúca regresného testu, má rovnaké skúsenosti: „Vedúci mi zablahoželal a dohodli sme sa, že zaškolíme kolegu, ktorý prevezme moje úlohy.“ Pozitívne spomienky má aj Nikola, office manažérka. „Veľmi nápomocní boli aj kolegovia. Pýtali sa ma, ako sa cítim, dávali mi rôzne rady a dohliadali, aby som nenosila ťažké veci,“ tvrdí.

Materstvo je v živote ženy veľkou zmenou, preto sa mnohým často nanovo usporiadajú priority či ambície. Pýtali sme sa našich kolegýň, ako prežívali toto obdobie ony. „Deti sú u mňa na prvom mieste, ale nevnímam, že by som si musela vybrať medzi prácou a rodinou. Navyše msg life Slovakia má veľmi pozitívny prístup k deťom, v prípade potreby si dieťa môžem vziať aj do práce,“ tvrdí IT testerka Lucka.

Potvrdzuje to aj tímlíderka Simona: „Hoci som musela prejsť na skrátený úväzok, k riešeniu úloh pristupujem efektívnejšie. Napomáha tomu aj nadštandardný vzťah firmy k deťom, ktorá pre ne organizuje veľa podujatí s množstvom darčekov.“

Zmenu si uvedomila aj Andrea, vedúca regresného testu. „Už viem, že som v práci nahraditeľná. Pre syna nie. Materská dovolenka poskytuje aj iný pohľad na život. Prácu stále vykonávam poctivo, ale keď ma potrebuje syn, naplno sa venujem jemu,“ uzatvára.

Rady našich kolegýň pre budúce pracujúce mamičky

Lucka, IT testerka: „Určite sa ničoho nemusia báť. V spoločnosti msg life Slovakia je možné kombinovať materstvo s možnosťou ako si zarobiť na materskej dovolenke.“

Nikola, office manažérka: „Ak má človek dobrých kolegov, netreba sa báť. Mne pomohli v tom, že mi zhrnuli všetky novinky, ktoré nastali, čo som veľmi uvítala. Odporúčam popri materskej dovolenke aj pracovať. Práca na materskej, alebo aj brigáda popri materskej dovolenke je pre mnohé mamičky aj príležitosťou zarobiť si peniaze navyše. Zároveň človek nezažíva pri návrate takú veľkú zmenu.“

Danka, software testerka: „V práci ma ubezpečili, že na prácu s mamičkami sú zvyknutí, takže sa netreba ničoho báť. Či už sa ženy rozhodnú pracovať popri materskej dovolenke, alebo až po jej ukončení, zamestnávateľ im pomôže zabezpečiť príjem a plynulý návrat do pracovného prostredia.“

Monika, IT testerka: „Určite by som apelovala na udržiavanie si znalosti cudzieho jazyka. Hoci som sledovala aj čítala nemecké médiá, začať znova plynule rozprávať bolo náročné. Problémy som si uvedomila už pri prvom telefonáte v nemčine po troch rokoch.“

Zuzka, office manažérka: „Dôležité je udržiavať si pracovné nasadenie, aby bol návrat po rodičovskej dovolenke do práce jednoduchší.“

Aj keď pri slovnom spojení „materská dovolenka“ sa nejedna mamička pousmeje, pretože materstvo rozhodne nie je dovolenka, toto životné obdobie je neopakovateľný a vzácny čas pre rodičov i potomkov. Práca po materskej dovolenke a nástup po materskej do práce v IT firme ako v tej našej býva jednoduchší vďaka časovej flexibilite a možnosti pracovať aj popri starostlivosti o dieťa. Okrem toho sme si počas pandémie zvykli na čiastočnú prácu na diaľku, a aj keď sa radi vidíme naživo dennodenne v práci či na spoločných eventoch, jednoduchá práca z domu popri materskej je pre mamičku veľkým benefitom z mnohých dôvodov. Kedykoľvek ju dieťa bude potrebovať, bude mu nablízku a nemusí strácať drahocenný spoločný čas cestovaním.

V msg life Slovakia nerobíme kompromisy medzi rodinou a prácou. Pridaj sa k nám aj ty, u nás sa na pohovore nemusíš obávať citlivých otázok, či a kedy sa plánuješ stať mamou. Práca počas rodičovskej dovolenky v IT umožňuje skĺbiť príjemné s užitočným.

 

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky