15

Trendy v IT – najčastejšie mýty z minulosti

Je práca v IT iba pre mužov? Predsudky o práci v IT rezonujú aj dnes. Poďme spolu vyvrátiť 7 mýtov o práci IT developera. Informačné technológie dnes patria medzi jeden z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich sektorov. Práca v IT sektore však napriek tomu podlieha mnohým mýtom a stereotypom, ktoré často nie sú pravdivé. Vzhľadom na to, že kariéra v IT je jednou z najvyhľadávanejších, rozhodli sme sa pripraviť článok o častých mýtoch o práci v IT.

Bude užitočný pre každého – či už rozmýšľaš nad Slovenskom alebo zahraničím, práca v IT je v mnohých prípadoch rovnaká. Aké sú teda tie najčastejšie predsudky, ktoré sa objavujú v súvislosti s prácou vo sfére informačných technológií?

Práca v IT nie je kreatívna

Mýty o práci v IT sa v mnohých prípadoch týkajú predpokladu, že práca programátora pozostáva len z bezmyšlienkovitého písania jasne stanoveného kódu. Nie je to však pravda. Hoci sa počítačový kód riadi svojimi presne stanovenými pravidlami, návrh nových riešení si rozhodne vyžaduje poriadnu dávku kreatívneho myslenia.

Okrem toho sa musíme zamerať i na fakt, že práca v IT neznamená automaticky len programovanie. Práca developera (alebo tiež práca vývojára) sa točí predovšetkým okolo schopnosti tvoriť algoritmy a nájsť ich efektívne využitie. Samozrejme, bez správne vytvoreného kódu sa nezaobíde nikto, ale na druhej strane, odsúdiť prácu programátora alebo vývojára len na bezduché písanie by bolo príliš jednoduché.

V IT svete existujú i ďalšie pozície, ako je napríklad dizajnér webových stránok, ktorý sa bez kreativity rozhodne nezaobíde. Podobne je tomu aj pri práci IT testera, ktorý musí myslieť v širších súvislostiach a simulovať správanie užívateľov softvéru. IT sféra sa neustále vyvíja a vznikajú nové pracovné pozície, pri ktorých musíš preukázať svoju kreativitu, či už majú dizajnový, obchodný alebo projektový charakter.

Na prácu v IT je potrebné mať to najlepšie vzdelanie

Vzdelanie a prax sú dve rozdielne veci, hoci v najčastejších mýtoch o práci v IT sú zlučované do jednej. Vysoká škola je nepochybne dobrým krokom. Umožní ti spoznať nové veci, otvorí ti dvere do sveta programátorstva a tiež je vďaka nej možné nadviazať dôležité kontakty. Na druhej strane, je však potrebné zdôrazniť, že pri práci v IT sektore nesmie nik zaspať na vavrínoch a prax tu hrá dôležitú úlohu.

Prax je v IT dôležitá
<em>Viac ako vzdelanie sa berie dôraz na tvoju prax v IT odbore<em>

Nájsť prácu v IT bez praxe je náročná úloha. Práve v praxi sa rodia najzaujímavejšie novinky a nápady, nehovoriac o tom, že trendy v IT podliehajú veľmi rýchlo zmenám. Pri práci v IT sú dôležité nadšenie a chuť neustále sa vzdelávať a pracovať na sebe. Tieto vlastnosti však môžeš mať aj ako samouk, ktorý absolvoval certifikované online kurzy a ďalej pracuje na svojich soft skills. Samostatnosť, zápal a snaha porozumieť veciam do hĺbky sa niekedy cenia viac ako diplom. Ako sa hovorí, škola poskytuje ideálne podmienky, prax tie reálne.

Programátori pracujú osamote a sú odtrhnutí od spoločnosti

Mýtus o programátorovi asociálovi alebo osamelom vlkovi je jedným z najčastejších, s ktorým sa stretávame. Priživujú ho aj filmári a sociálne siete svojimi vtipmi. Škatuľkovať programátorov ako ľudí, ktorí neznášajú socializáciu, pracujú sami, ideálne v malej tmavej miestnosti bez okien, patrí do počítačového praveku. Je však normálne, že medzi programátormi i ďalšími ľuďmi pracujúcimi v IT sektore sa nájdu takí, ktorí spoločnosť milujú, i takí, ktorí ju cielene nevyhľadávajú.

Práca v IT zahŕňa aj  úlohy vyžadujúce tímovú spoluprácu. Členovia kolektívu medzi sebou komunikujú a snažia sa nájsť riešenia jednotlivých problémov v danom projekte. Rozhodne to nie je o tom, že každý pracuje len na svojom vlastnom programe alebo projekte. Od programátora sa preto dnes požadujú dobré komunikačné schopnosti, tímový duch aj vystupovanie na úrovni. A mimochodom, tímy programátorov chodia po práci na pivo ako ostatní a riešia podobné problémy.

Praca programatora je timova
<em>Práca v IT je najmä tímová na projekte spolupracujú kolegovia z rôznych tímov<em>

Práca v IT je predovšetkým pre vorkoholikov

Mýty o kariére v IT hovoria, že je zabijakom osobného života a priemerný pracovník trávi v práci až 16 hodín denne. To, samozrejme, nie je pravda. Práve naopak, máloktorá profesia umožňuje takú flexibilitu pracovnej doby alebo miesta ako IT. (80 hodín týždenne). Programátori, dizajnéri i vývojári sú tiež len ľudia, ktorí rovnako potrebujú odpočinok. Hoci je práca v IT v podstatnej miere i o nadšení, každý z nás si rád dopraje oddych.

U nás, v msg life Slovakia, nie je situácia iná. Veríme, že správna forma relaxácie nám umožní pozrieť sa na projekty z iného uhla pohľadu a prichádzať s inovatívnymi riešeniami. Odpočinok patrí k práci v IT rovnako ako ku každej inej práci. Koncentrácia vorkoholikov  v tejto oblasti je podobná  ako na akejkoľvek inej pracovnej pozícii.

Ženy do IT nepatria

Je veľmi náročné povedať, odkiaľ mýty o práci žien v IT pramenia. Svoj pôvod určite majú aj v stereotypoch, v ktorých sme boli vychovávaní, a ktoré nám hovoria, že mužom to lepšie myslí a ženy nerozumejú technológiám. Rovnako sa predpokladá, že ženy majú v sebe zakorenenú potrebu pomáhať, preto vidia hlbší zmysel v iných povolaniach. Ďalším problémom je možno aj nedostatok ženských vzorov v tejto oblasti. Pravdou však je, že nežné pohlavie je rovnakou súčasťou IT ako muži a počet žien neustále narastá. Dnes vzniká na sociálnych sieťach množstvo komunít, ktoré dámy z IT sveta združujú.

Podľa autorky knihy Ženský algoritmus, Lenky Hlinkovej, s nedostatkom žien na technických pozíciách bojujú aj západné ekonomiky. Paradoxne, dobre sú na tom napríklad Rumunsko alebo Bulharsko, kde sa v rámci zachovania sebestačnosti krajiny snažili o nábor žien na technické pozície a do škôl. Z dát Eurostatu vyplýva, že v roku 2019 na Slovensku ženy predstavovali len 12 % z celkového počtu IT špecialistov, kým v Bulharsku až 33 % a Rumunsku 24 %.

V msg life Slovakia pracuje 66 kolegýň, čo činí 32 % z celkového počtu 209 zamestnancov. Tento počet možno nedosahuje  ideálne čísla, preto vždy radi vidíme životopisy šikovných žien so záujmom o prácu v IT sfére a v našej spoločnosti. Z rovnováhy pohlaví môže akákoľvek sféra len profitovať.

Práca v IT a na pozícii programátor nie je len pre mužov
<em>Počet kolegýň v msg life Slovakia stále rastie<em>

Ľudia v IT buď programujú, alebo sa hrajú počítačové hry

Jeden z najznámejších mýtov o práci v IT, ktorý sa, rovnako ako predchádzajúce, nezakladá na pravde. Ľudia v IT si dokážu vychutnať šport rovnako ako zamestnanci v iných sektoroch. Aktívne sa venujú cyklistike alebo behu. Šport predstavuje pre mnohých určitú formu psychohygieny, ktorá im umožňuje zachovať si myseľ i telo v dobrej kondícii.

Práca v IT predstavuje predovšetkým sedavé zamestnanie. O nevýhodách sedavého zamestnania bolo napísaných už množstvo článkov. Jeho hlavným problémom je napríklad fakt, že zvyšuje riziko prepuknutia niektorých chorôb. Preto sa i my v msg life Slovakia snažíme zaradiť pohyb do nášho denného harmonogramu.

Máme k dispozícii vlastné, plne vybavené fitko, alebo si môžu kolegovia objednať kartu MultiSport. I krátky strečing alebo prechádzka pomôžu perfektne prekrviť organizmus a pomôcť opäť sa cítiť lepšie. Rozhodne sa s mýtom o neznášanlivosti pohybu nestotožňujeme.

Vlastné fitness v office
<em>Keďže práca v IT je zväčša sedavá naši kolegovia si môžu zacvičiť vo fitness<em>

Práca v IT je predovšetkým pre mladých ľudí

Ako definujeme mladého človeka? Pri mýtoch o práci v IT sa stretávame s presvedčením, že v IT pracujú len ľudia do 30 rokov. Je to však podobné ako s tvrdením, že v IT nepracujú ženy. Oblasť informačných technológií má svoje dvere otvorené pre každého a rozhodne nie je pravda, že by tu neexistovala diverzita. Pri práci v IT sú dôležité nadšenie a chuť neustále kráčať s rýchlym vývojom trendov. Práca v informačných technológiách nikdy nebola vekovo obmedzená a existujú ľudia, ktorí celú svoju kariéru vybudovali a prežili práve v IT. Rôznorodosť pozícií a rýchly pokrok zabezpečia, že v IT sa nikdy nenudíte.

Napríklad u nás, v msg life Slovakia, pracuje 44 kolegov vo veku do 30 rokov, čo je „len“ 21 % z celkového počtu zamestnancov. 95 % kolegov je vo veku 30 až 50 rokov a zvyšných 5 % tvoria pracovníci starší ako 50 rokov. Dobrým programátorom sa väčšina nestane hneď po škole, za všetkým je drina aj skúsenosť. S časom prichádzajú hĺbka i rozsah skúseností.

 


MythBusters v msg life

Veríme, že sme všetky mýty o IT dôkladne vyvrátili. Každé odvetvie má svoje výhody a nevýhody. A o každom odvetví kolujú nejaké predsudky. Je však nesprávne myslieť si, že v IT ich je viac ako v iných, alebo nebodaj, že sú všetky pravdivé. Ak ťa informačné technológie skutočne bavia, nemusíš byť génius v matematike alebo prírodných vedách.

Radi ťa o tom presvedčíme. Prezri si naše pracovné ponuky a nájdi pozíciu šitú priamo pre teba.

Pridaj sa k nám!

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky

    Vyber si z pracovných ponúk a získaj bonus

    Pracovné ponuky
    hr manažér mladá žena profilová foto