14

Najlepšie podcasty: IT, zaujímavé aj zábavné. Ktoré sa oplatí počúvať?

Podcasty dnes nepochybne patria medzi najobľúbenejšie spôsoby, ako rýchlo a jednoducho získať potrebné informácie. Môžeš ich počúvať kedykoľvek a kdekoľvek – počas jazdy autom, cvičenia alebo pri popíjaní rannej kávy. Ak hľadáš kvalitný IT podcast, no nevieš si vybrať, na ktorý vsadiť, pomôžeme ti s naším zoznamom, v ktorom sme pre teba vybrali to najlepšie. Spomíname aj zaujímavé a zábavné podcasty v slovenčine a angličtine.

Čo sú podcasty?

K podcastom hľadá cestu čoraz viac ľudí. Aj napriek tomu však nie sú takým rozvinutým médiom, aby ich poznal úplne každý. Ak si sa s nimi ešte nestretol a pýtaš sa, čo je podcast, radi ti ho predstavíme.

Podcast je zvuková nahrávka zvyčajne v audio formáte (alebo video formáte, keď sa publikuje na Youtube), ktorú môže nahrávať jedna alebo viac osôb. Po nahratí sa zvykne zostrihať a doplniť hudbou, avšak to nie je pravidlo. Väčšina podcastov sa publikuje na báze pravidelných relácií. To znamená, že ich časti vychádzajú pravidelne v určitý deň a o určitej hodine.

Podcasty môžu mať všeobecný charakter alebo sa zamerať na konkrétnu tému. Okrem toho môžu byť voľne dostupné v rôznych jazykoch. Hoci angličtina má najväčšie zastúpenie, v posledných rokoch pribudlo množstvo slovenských a českých podcastov.

Vedel si, že...

… história podcastov nie je veľmi dlhá? Slovo „podcast” sa prvýkrát objavilo v roku 2004, keď ho popularizoval Apple.

Kde počúvať podcasty?

V tejto oblasti máš niekoľko možností. Najpopulárnejšou alternatívou sú streamovacie služby, ako napríklad Spotify, Apple Podcasts alebo Youtube. V ich knižniciach pravdepodobne nájdeš najširší výber podcastov.

Okrem toho majú tieto služby výhodu v tom, že ti umožňujú počúvať podcasty nezávisle od toho, kde sa práve nachádzaš. Stačí mať iba pripojenie na internet, prípadne si môžeš vybrané epizódy stiahnuť vopred.

Ďalšou možnosťou počúvania sú oficiálne webové stránky firiem, ktoré produkujú dané podcasty. Tam si môžeš vypočuť staršie aj najnovšie epizódy. Ich nevýhodou je, že nie sú vždy také pohodlné, najmä ak chceš počúvať podcast cez mobilný telefón.

Odporúčame ti...

Aj keď streamovacie platformy môžu vyžadovať poplatky, nemusíš vždy platiť za ich služby. Niektoré spoločnosti ponúkajú špeciálne firemné benefity, ktoré zahŕňajú aj predplatné týchto platforiem.

Aké podcasty počúvať?

V súčasnosti je dostupné veľké množstvo podcastov, čo znamená, že si môže vybrať každý niečo podľa svojich preferencií. Na druhej strane, príliš široký výber môže spôsobiť, že hľadanie tej najlepšej relácie sa stane komplikovaným a zdĺhavým procesom. Máš chuť počúvať kvalitný podcast, no nemáš čas na zdĺhavé hľadanie? Využi naše praktické tipy.

Podcasty môžeš počúvať na Spotify aj na Apple Podcasts
Podcasty ťa môžu nielen vzdelávať ale aj skvele zabaviť

IT podcasty

IT podcasty ti dokážu poskytnúť nielen zaujímavé novinky z IT oblasti, ale aj ťa niečo nové naučiť. Možností, čo si môžeš vypočuť, je skutočne veľa. Pre lepší prehľad sme jednotlivé tipy rozdelili do dvoch kategórií:

  • IT podcasty v slovenčine,
  • IT podcasty v angličtine.

Poďme sa na ne pozrieť.

IT podcasty v slovenčine

Ak ti angličtina príliš nejde alebo ju jednoducho nechceš počúvať, vyber si jeden zo slovenských IT podcastov. K najpopulárnejším v súčasnosti patria:

Informatika s Mišom

Informatika s Mišom je praktický podcast, ktorý ťa naučí všetky základy potrebné pre programovanie. Medzi ne patria napríklad základy príkazového riadku či rozdiely medzi Javou a Pythonom, vďaka čomu bude Java programovanie pre teba oveľa ľahšie.

Na Youtube máš k dispozícii nielen zvukovú stopu podcastov, ale aj video kurzy. To ti štúdium a precvičovanie získaných teoretických informácií výrazne uľahčí.

Pozri si rozhovor Miša s naším Java programátorom Matúšom – klikni na obrázok:

dvaja ludia programatori sa rozpravaju pri nahravani podcastu, v pozadi logo msg life
S Mišom sa rozprávala aj naša testerka Xénia – klikni na obrázok:
dvaja mladí ľudia programátor a testerka sa rozprávaju pri nahrávaní podcastu, v pozadí logo msg life

Odporúčame ti...

Podcast „Informatika s Mišom” nájdeš na streamovacích platformách ako Spotify alebo Apple Podcasts pod názvom „Na mojom kompe to ide”.

(Re)štarty v IT

Podcast „(Re)štarty v IT” sa zameriava na rôznych ľudí a ich začiatky v IT. Jednotlivé časti odhaľujú výzvy, s ktorými sa stretávajú takmer všetci programátori, developeri a ďalší špecialisti.

Na rozdiel od „Informatiky s Mišom” je podcast „(Re)štarty v IT” tvorený formou rozhovorov medzi moderátorkou Alicou Freund a jej hosťami. Cieľom tohto podcastu je poskytnúť ti realistický obraz o IT oblasti, aby si vedel, čo ťa čaká, ak sa rozhodneš pre tento smer.

Klik

„Klik” je podcast denníka SME, ktorý vychádza týždenne. Moderátori Dávid Tvrdoň a Ondrej Podstupka v ňom rozoberajú udalosti zo sveta technológií, médií a sociálnych sietí. Rovnako ako iné podcasty, aj tento podcast môžeš počúvať na obľúbených streamovacích platformách alebo priamo na webe SME.sk.

Shape the Future

Ak ťa láka skôr kybernetická bezpečnosť a digitalizácia, nájdi si podcast „Shape the Future” od spoločnosti Microsoft. Sprevádzajú ťa ním dvojica moderátorov, Lukáš Okál a Vladimír Hruban, ktorí si do jednotlivých častí pozývajú zaujímavých hostí.

Podcast „Shape the Future” je tvorený z viacerých minisérií obsahujúcich niekoľko epizód. Môžeš si napríklad vypočuť minisériu o aktuálnych kybernetických hrozbách, digitálnych zručnostiach či o digitálnych firmách.

IT podcasty môžeš veľmi jednoducho počúvať prostredníctvom mobilu
Podcasty z oblasti IT sú vhodné pre začiatočníkov aj pokročilých

IT podcasty v angličtine

Chceš si vypočuť kvalitný podcast v angličtine? Vyber si jeden z našich tipov:

IT Career Energizer

Tento podcast ti odhalí skutočný svet IT. Moderátor Phil Burgess sa každý týždeň stretáva s rôznymi odborníkmi z oblasti IT a diskutuje s nimi o ich kariérnych príbehoch. Podcast je vhodný pre každého nadšenca technológií, no najlepšie prospeje tým, ktorí uvažujú o spustení svojej kariéry v programovaní.

Linux Unplugged

„Linux Unplugged” je podcast zameraný na najnovšie udalosti a dôležité informácie zo sveta Linuxu. Je to ideálna voľba pre každého, kto pracuje s týmto operačným systémom alebo má v pláne to urobiť.

TechSNAP

V podcaste „TechSNAP” sa vo svojich tridsaťminútových epizódach snažia skúmať problémy, s ktorými sa stretávaš pri svojej každodennej práci v oblasti IT. Témy sú analyzované do hĺbky, čo ti umožní získať komplexné informácie aj v krátkom čase.

Floss Weekly

„Floss Weekly” je podcast zameraný na všetko spojené s témou open source. Moderátor Doc Searls sa každý týždeň rozpráva s inými špecialistami. Všetky časti sú preto veľmi zaujímavé. Okrem bezplatnej verzie podcastu je k dispozícii aj platená verzia, ktorá obsahuje vždy niečo navyše a je bez reklám.

Zaujímavé podcasty

Chceš si oddýchnuť pri podcaste alebo sa dozvedieť niečo nové, ale nie z oblasti IT? Pripravili sme pre teba zoznam podcastov z rôznych oblastí, dostupných v slovenčine aj angličtine.

Zaujímavé podcasty v slovenčine

Aj v slovenčine nájdeš niekoľko zaujímavých podcastov. Medzi aktuálne najpopulárnejšie patria:

  • Mozgová atletika – tento podcast patrí medzi najpočúvanejšie slovenské podcasty posledných rokov. Jeho obľúbenosť spočíva v tom, že sa zábavnou formou venuje témam osobnostného rozvoja a vedy. V krátkych epizódach, ktoré zvyčajne trvajú 30 až 40 minút, sa nielen naučíš niečo nové, ale budeš sa aj dobre zabávať. Súčasťou mnohých z nich sú dokonca odborníci, ktorí dokážu na danú problematiku pozerať z profesionálneho hľadiska.
  • Dejepis Inak – ak ťa baví história, tento podcast je pre teba skvelou voľbou. Významné historické udalosti ti podá vo výstižnej a krátkej forme. Ak by si k audiovému obsahu chcel aj video, vyhľadaj si ho na Youtube.
  • Búrači gastromýtov – podcast zameraný na zdravie a to, ako ho ovplyvňuje strava, ktorú konzumujeme. Jeho moderátormi sú gastroenterológ docent Ladislav Kužela a jeho kolegyňa Zuzana Čižmáriková, ktorí ti podávajú profesionálne overené informácie v jednoduchej a zábavnej forme.
  • Doktor má Filipa – láka ťa zákulisie slovenských nemocníc? V takom prípade si vypočuj tento podcast, ktorého moderátorom je doktor Jozef Fatrsík z urgentného príjmu nemocnice Svet Zdravia v Galante. Ten v jednotlivých epizódach opisuje svoje skúsenosti zaujímavým, niekedy až zábavným spôsobom. Vďaka tomu si môžeš byť istý, že podcast po pár minútach nevypneš.

Zaujímavé podcasty v angličtine

Ak ťa ponuka slovenských podcastov nezaujala, môžeš si pozrieť tú zahraničnú. Z podcastov v angličtine, ktoré stoja za vypočutie, vyberáme:

  • The New Yorker Fiction Podcast – tento podcast spočíva v tom, že jeden zo súčasných zamestnancov The New Yorker prečíta poviedku od bývalého zamestnanca, často aj niekoľko desaťročí starú. Následne o nej diskutuje s editorkou magazínu, Deborah Treisman. Jednotlivé časti sú zábavné a zároveň poučné, ukazujú, akými rôznymi spôsobmi sa dá pozerať na jeden príbeh alebo myšlienku.
  • Start with This – podcast od Jeffreyho Cranora je skutočne interaktívnym zážitkom. Po vypočutí epizódy totiž musíš niečo urobiť, napríklad spracovať nejakú písomnú úlohu. Hlavným cieľom podcastu je podporiť tvoju kreativitu a pomôcť ti prečistiť si hlavu.
  • Stuff You Shoud Know – ide o podcast od iHeartRadio, ktorý vychádza niekoľkokrát do týždňa. Jeho cieľom je vzdelávať a poskytovať informácie z rôznych oblastí zábavnou formou. Veľkým plusom sú kratšie epizódy, ktoré spravidla netrvajú viac ako 60 minút.
  • Conspiracy Theories – ide o jeden z najpočúvanejších podcastov na svete. Ako už z názvu vyplýva, zameriava sa konšpiračné teórie spojené s veľkými a známymi historickými udalosťami. Jeho menšou nevýhodou je, že ho nájdeš len na Spotify.

Zábavné podcasty

V ponuke streamovacích platforiem nesmú chýbať zábavné podcasty. Zoznam tých najpopulárnejších prinášame nižšie.

Zábavné podcasty v slovenčine

Slovenskí poslucháči nedajú dopustiť na tieto štyri podcasty:

  • Piatoček – satirický podcast denníka SME, ktorý vo väčšine prípadov reaguje na aktuálne udalosti na Slovensku. Vychádza každý piatok a jeho časti zvyčajne trvajú do 30 minút.
  • Lužifčák podcast – tento podcast už niekoľko rokov patrí medzi tie najlepšie na Slovensku. V jednotlivých častiach sa objavujú známi hostia, s ktorými moderátori vtipne diskutujú o rôznych témach. Môžeš si byť istý, že sa skvelo zabavíš.
  • Kuriéris – v rebríčku top zábavných podcastov nesmie chýbať ani podcast Kuriéris, ktorý ťa pobaví vtipnými príbehmi kuriérov.
  • REcast by Duklock – populárny youtuber Duklock baví svojich fanúšikov podcastom Jeho súčasťou bývajú známe osobnosti, s ktorými sa moderátor rozpráva o rôznych témach. Samozrejmosťou je veľa zábavy, vďaka čomu ťa nebude nudiť ani jedna časť.

Zábavné podcasty v angličtine

Pre každého, kto sa chce zabaviť a počúvať podcasty v angličtine, máme ďalšiu inšpiráciu:

  • Conan O’Brien Needs a Friend – podcast moderátora Conana O’Briena, ktorý si do každej časti pozýva známe celebrity ako Will Ferrell, Ben Stiller, Mila Kunis alebo Michelle Obama. S nimi zvyčajne diskutuje o ich živote a nových projektoch, pričom nechýba veľká dávka humoru.
  • How Did This Get Made – moderátori Paul Scheer, June Diane Raphael a Jason Mantzoukas si pred nahrávaním každej časti pozrú zle ohodnotený film, o ktorom potom diskutujú. Ak si chceš jednotlivé časti užiť naplno, odporúčame ti pozrieť si daný film tiež.
  • Good One – podcast, v ktorom si moderátor Jesse David Fox vypočuje niekoľko vtipov a potom vysvetľuje ich vznik. Nechýbajú ani zaujímaví hostia, ktorí dokážu podcast oživiť.
  • Armchair – v tomto podcaste vedie herec Dax Shepard rozhovory s rôznymi hosťami o ich úspechoch, neúspechoch a osobnostnom raste veľmi uvoľneným a vtipným štýlom.

Daj aj ty šancu podcastom

Podcasty sú skvelým zdrojom informácií, zaujímavých faktov a zábavy. Ich výhodou je, že ich môžeš počúvať kedykoľvek a kdekoľvek. Okrem toho sú ľahko dostupné prostredníctvom streamovacích platforiem. Vyskúšaj si vypočuť aspoň jeden z podcastov, ktoré sme spomenuli, a uvidíš, že to nebudeš ľutovať. Dokonca môžeš vďaka nim získať zručnosti, ktoré budeš potrebovať pri hľadaní novej práce a prezeraní voľných pracovných miest.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky