21

Programovanie pre deti: Hra alebo príprava na kariéru v IT?

Moderná doba so sebou priniesla množstvo technológií, ktorým sme vystavovaní už od útleho veku – a inak to nie je ani s programovaním. Skúsenosti s ním má čoraz mladšia generácia, no napriek domnienke, že sa s ním spája negatívny vplyv, má programovanie pre deti aj množstvo výhod. Z článku sa dozvieš, v akom veku je ideálne začať programovať a to, ktoré z nich sú vhodné ako programovacie jazyky pre deti.

V súvislosti s rastúcim dopytom po kvalitných softvérových developeroch, s technologickým rozvojom i automatizáciou sa do styku s programovaním dostávame oveľa skôr ako kedysi. Hoci mnohí môžu tento fenomén vnímať negatívne, programovanie pre začiatočníkov prináša v mladom veku veľa benefitov, z ktorých následne deti čerpajú aj v dospelosti.

V akom veku začať s programovaním u detí

Vývoj každého dieťaťa je veľmi individuálny. Na základe kognitívno-štrukturálnej teórie vývinu, ktorú vypracoval švajčiarsky psychológ Jean Piaget v roku 1971, a vďaka moderným vzdelávacím prostriedkom viacerí odborníci uvádzajú, že ideálnym vekom, keď môžu deti začať programovať, je piaty rok života. Vtedy sa totiž nachádzajú v takzvanom predoperačnom štádiu a začínajú vnímať aj to, ako rozumieť svetu prostredníctvom mentálnych reprezentácií založených na slovách a rozdielnych obrazoch.

V tomto období sa rozvíja aj ich schopnosť imitovať objekty, takže sa ľahšie naučia odpozorované činnosti. Jednou z nich môže byť napríklad práve programovanie hravou formou pomocou webových stránok, mobilných aplikácií, interaktívnych hier či robotiky.

Aké výhody má pre deti programovanie?

Ako sme už spomenuli hneď v úvode, programovanie so sebou prináša mnoho benefitov, a to predovšetkým v takom mladom veku. Veľa detí sa vo svojom voľnom čase venuje hraniu hier – či už mobilných, počítačových, alebo videohier. Ich záujem o programovanie by preto mohol byť poháňaný motiváciou lepšie pochopiť dané hry a vytvoriť si vlastné alternatívne príbehy a svety. K tomu získajú ešte aj niekoľko výhod, ktoré ich môžu pripraviť na úspešnú IT kariéru a pomôcť im v ďalšom rozvoji. Medzi hlavné benefity programovania pre deti patrí:

  • rozvoj logického a algoritmického myslenia,
  • podpora kreativity,
  • pochopenie základov informatiky a robotiky,
  • rozvoj digitálnych zručností,
  • forma zábavy a oddychu,
  • položenie základov ďalšieho vzdelávania a možnej kariéry programátora (práca softvérového developera je zaujímavá nielen z dôvodu atraktívnych IT projektov, ale veľkú rolu zohráva aj nadštandardný plat programátora).

Programovacie jazyky pre malé aj staršie deti

Nie všetky programovacie jazyky sú vhodné pre deti. Programovanie v Java jazyku by pre ne bolo príliš náročné na pochopenie, no existuje množstvo programovacích prostredí prispôsobených pre rôzne vekové kategórie.

Scratch programovanie pre deti

Vizuálny programovací jazyk a programovanie pre deti Scratch Starter je vzdelávací program, ktorý slúži na zavedenie základov programovania a kreatívneho myslenia. Programovanie v Scratchi je určené pre deti a začiatočníkov v programovaní. Program Scratch je navrhnutý tak, aby bol prístupný pre začiatočníkov a poskytoval interaktívny a zábavný spôsob učenia sa programovania.

Scratch Starter programovanie pre deti je možné vyskúšať si pomocou bezplatnej aplikácie ScratchJr. Je to vstupná verzia populárnej vizuálnej programovacej platformy Scratch, ktorá je špeciálne navrhnutá pre deti vo veku 5 až 7 rokov. ScratchJr (Scratch Junior) umožňuje deťom vytvárať vlastné interaktívne príbehy a hry s použitím kódu a pomocou jednoduchého rozhrania na princípe drag and drop „ťahaj a pusť“. Programovací jazyk pre deti je určený na zábavné a intuitívne učenie programovania aj pre najmenších.

Vedel si, že...

… na rozdiel od Scratch Junior disponuje programovací jazyk Scratch viacerými funkciami, ako sú rozdelenie príkazov do jednotlivých kategórií, knižnica postáv a zaujímavých pozadí, nástroj na kreslenie či vlastná Scratch komunita s množstvom publikovaných projektov so zdrojovými kódmi?

Programovací jazyk JavaScript a online prostredie p5.js

Skvelým spôsobom, ako naučiť deti programovať v JavaScripte, je platforma p5.js. Prostredie je vhodné pre staršie deti vo veku od 12 rokov a na písanie zdrojového kódu využíva práve jazyk Javascript. Podobne ako programovanie Scratch, aj p5.js obsahuje bohatú knižnicu s príkazmi a rôznymi príkladmi úpravy. Vytvorené projekty možno taktiež posielať prostredníctvom webového odkazu, vďaka čomu môžu deti zdieľať svoje výtvory s priateľmi či dokonca učiteľmi v škole.

Vzdelávacie platformy a programovanie pre deti – online kurzy

Jednou z najznámejších svetových vzdelávacích platforiem je stránka Code.org, dostupná i v slovenskom jazyku. Ponúka množstvo jednoduchých a zábavných hier, ktoré deťom pomôžu osvojiť si základy programovania pri tvorbe vlastných projektov. Môžu si tam napríklad naprogramovať tanečnú párty, vytvárať minecraftové projekty a podobne.

Na stránke Code.org nájdeš online kurzy programovania pre deti a taktiež jednohodinové vzorové lekcie vhodné pre všetky vekové kategórie, ktoré spadajú pod globálny projekt Hodina kódu (Hour of Code). Počas lekcií sa deti učia blokové programovanie v tematických kurzoch. K dispozícii je napríklad kurz s názvom Tanečná párty, Minecraft, Star Wars, Frozen či Angry Birds.

štyri deti vo farebných svetroch sa pozerajú do bieleho laptopu
S programovaním možno začať už v piatich rokoch

Na podobnom princípe funguje aj webová stránka Hour of Python, ktorá je vhodná skôr pre staršie deti z dôvodu práce s pokročilejšími funkciami a potrebnej znalosti aspoň základov anglického jazyka. Počas hodinovej lekcie sa aj úplný začiatočník naučí zábavnou formou základy programovania v programovacom jazyku Python.

Online kurz programovanie pre deti ponúka i škola programovania Coding Giants. Na výber sú polročné alebo krátke online kurzy pre deti od 7 rokov, ktoré na seba systematicky nadväzujú a rozširujú nadobudnuté znalosti v jazyku Scratch, Python či HTML. Platforma ponúka programovanie hier pre menšie deti vo veku od 7 do 9 rokov, počítačové hry a počítačové hry a programy pre deti od 10 do 12 rokov a úvod do programovania v jazyku C# pre staršie deti od 13 do 19 rokov.

Zábavné programovanie pre deti vďaka interaktívnym hrám

Naučiť sa programovať je možné aj priamo v praxi pomocou interaktívnych hier, pri ktorých sa tí najmenší nielen zabavia, ale aj niečomu priučia. Obľúbená online vzdelávacia hra GalaxyCodr napríklad poskytuje zábavné blokové programovanie a aplikácie pre deti zadarmo. Platforma je vhodná pre deti od 8 rokov a na vzdelávanie používa kreatívne vesmírne prostredie s desiatimi planétami, pričom na každej je pokrytý nový učebný okruh.

Ďalšími populárnymi hrami, ktoré ponúkajú základy programovania pre deti, sú Minecraft (Minecraft programovanie) alebo online hracia platforma Roblox. Spomenúť môžeme i prostredie Blockly Games s aktivitami ako Puzzle, Maze, Bird, Movie či Music, ktoré začiatočníkov učí programovať pomocou blokov.

Pre fanúšikov dobrodružných hier na hrdinov odporúčame platformu CodeCombat. Tá je vynikajúcou voľbou v prípade, že deti sa chcú naučiť textové programovanie v programovacích jazykoch Python, JavaScript či C++. Aj webová stránka CodeCombat ponúka online vzdelávací kurz programovania pre deti, no zatiaľ iba v anglickom jazyku.

Programovanie pre deti – kniha, interaktívne hračky alebo offline aktivity?

Na internete je dnes dostupných množstvo skvelých spôsobov, zdrojov i kurzov, ktoré deti poľahky naučia programovať v rôznych prostrediach a jazykoch v relatívne krátkom čase. Okrem toho však existujú aj ďalšie možnosti, ako sú vzdelávacie knihy pre malých programátorov, interaktívne hračky a roboty, kluby či rôzne súťaže.

Obľúbené sú napríklad programovateľné roboty Ozobot alebo Makeblock mBot Robot Kit, no zaujímavé možnosti výučby programovania pre deti na tablete i počítači poskytuje aj LEGO. Stavebnice, blokové programovanie a ovládanie robota pomocou LEGO MINDSTORMS je ideálne pre staršie deti. Vďaka LEGO BOOST Creative Toolbox si zas môžu mladší programátori osvojiť základy programovania, inžinierstva a robotiky.

Programovanie pre deti v Bratislave

Ak chceš deťom dopriať zábavné aktivity, pri ktorých sa naučia programovať, a žiješ na západnom Slovensku, prípadne ti neprekáža cestovanie, vyskúšaj programovanie pre deti v Bratislave v globálnej sieti bezplatných programovacích klubov CoderDojo pre deti vo veku od 7 do 17 rokov. Odporúčame i programátorské a robotické súťaže, ako napríklad First Lego League, v ktorých môžu deti predviesť svoje výtvory a porovnať si projekty s ostatnými programátormi.

Pracovná ponuka

Java developer

Práca Java programátora ERP v msg life Slovakia

Dopraj svojim ratolestiam niektorý online kurz programovania pre deti a otvorte im dvere k svetu kreativity a digitálnej gramotnosti. Možností je dosť. Prispeješ k ich rozvoju a možno sa ti v budúcnosti poďakujú, keď si vďaka nemu nájdu uplatnenie.

Ak už si skúsený Java programátor senior alebo si skôr developer junior, máš u nás dvere otvorené. Pozri si naše voľné pracovné miesta, pridaj sa do tímu poprednej IT spoločnosti a čerpaj z našej bohatej ponuky firemných benefitov. Medzi ne patrí napríklad aj to, že deti sú u nás vítané. Spolu tvoríme budúcnosť a tá sa začína už dnes!

 

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky