14

Ako si nájsť novú prácu už v januári?

Tipy, ako a kde si nájsť prácu v období vysokej konkurencie na pracovnom trhu, sú často hľadané, najmä keď premýšľame o zmenách vo svojom živote. Aj ty premýšľaš o zmenách vo svojom živote? Nový rok, nová práca, nové záujmy… Ak sa zamýšľaš nad otázkami ako si nájsť prácu, je dôležité vyhľadávať rôzne príležitosti a metódy, uvažovať aj kde nájsť prácu, ktorá bude spĺňať tvoje očakávania a ciele.

Práve preto je mnoho ľudí na trhu práce ochotných začať s hľadaním svojho vysnívaného zamestnania práve po Novom roku.  

Kedy si Slováci najčastejšie hľadajú novú prácu?

Podľa prieskumov je najčastejším obdobím na hľadanie práce začiatok roka (január a február) a obdobie začínajúcej sa jesene (september a október). Prečo je to tak?

Nová práca je naším novoročným predsavzatím

Na konci roka sme zvyknutí dávať si predsavzatia. Chceme, aby ten ďalší rok bol lepší, krajší, zaujímavejší a finančne stabilnejší ako predchádzajúci. Nikto z nás nemá rád zmeny, no v období po Vianociach, keď sme mali čas odpočinúť si, stráviť viac času s rodinou ako v práci a zamyslieť sa nad svojím životom, väčšinou všetci prídeme k tomu istému – chceme viac.

Ak je tvoje domáce prostredie stabilné a si spokojný so svojím životom, to, čo máš chuť zmeniť, je buď tvoje telo (permanentky do fitnescentier sa najrýchlejšie predávajú práve v tomto období), alebo tvoja práca. No hľadanie práce v tomto období je náročnejšie, pretože trh práce je preplnený konkurenciou. Mnoho ľudí sa totiž rozhodlo, že chce zmeniť svoj život, a preto na voľné pracovné miesta prichádza oveľa viac životopisov ako v iných častiach roka.

Po letnej dovolenke prehodnocujeme svoju prácu aj život

Pokiaľ hovoríme o ďalšom období, keď je na trhu práce skutočne veľká konkurencia, je to obdobie po lete – september a október. Opäť si ľudia oddýchli, boli na dovolenkách a podľahli túžbe niečo vo svojom živote zmeniť. Začiatok leta aj v dospelých ľuďoch vyvoláva pocit, že sa skončilo akési obdobie povinností a teraz máme dva mesiace pokoj. Napriek tomu, že väčšina z nás dospelých pracuje aj v lete, ten psychologický efekt, že ,,v lete aj tak nič nevybavíš“, znižuje našu produktivitu aj chuť venovať sa práci, kým nepríde jeseň. No a po dvoch týždňoch na Kréte si možno aj rozmyslíš, či tvoja práca dáva zmysel a či ťa v živote napĺňa.

Kedy inzerujú zamestnávatelia najviac?

Žiaľ, sklameme ťa. Január ani september rozhodne nie sú mesiacmi, v ktorých by firmy inzerovali naplno. Najviac pracovných inzerátov spoločnosti publikujú v máji a júni, teda pred začiatkom leta (podľa dát z portálu ekariera.sk). V tomto období si však zároveň najmenej ľudí hľadá zamestnanie, preto je na trhu práce najmenšia konkurencia.

Čo ti môže pomôcť nájsť si prácu na začiatku roka?

Popravde, môže ti to pomôcť pri hľadaní práce v akomkoľvek období roka. Chceme ti však poradiť, ako zohnať prácu a vyniknúť nad konkurenciou v čase, keď je najvyššia.

Ako si nájsť novú prácu v období veľkej konkurencie na pracovnom trhu?

  • Internet

Nehovoríme len o portáloch na hľadanie práce či o pracovných agentúrach. Pozornosť venuj aj marketingu na sociálnych sieťach či skupinám, v ktorých sa združujú tvoji kolegovia alebo klienti. Odporúčame ti navštevovať aj webstránky spoločností, pre ktoré by si chcel pracovať, a sledovať na nich, či aktuálne neponúkajú voľné pracovné miesta, ktoré by ťa mohli zaujať.

  • Skúsenosti

Strach z toho, že vo vyššom veku si už nedokážeš nájsť prácu, je pochopiteľný. No v žiadnom prípade to nie je stratené! Na mnohé pozície (napríklad riadiace, manažérske) je vhodnejším kandidátom človek so skúsenosťami – neboj sa demonštrovať svoje schopnosti a zručnosti v životopise i na pohovore demonštrovať.

  • Odhodlanie

To, čo nájdu recruiteri v tvojom životopise alebo portfóliu, je iba zlomok toho, čím ich dokážeš zaujať. Ak budú ľudia rovnako vzdelaní a rovnako skúsení, personalista sa rozhodne pre toho človeka, ktorý bude mať najpozitívnejší prístup. Buď odhodlaný zmeniť svoj život, šír pozitívnu energiu a staneš sa nezabudnuteľným. Musíš sa od konkurentov odlíšiť espritom a vyžarovaním, nielen skúsenosťami a schopnosťami.

  • Lojalita

Dávaj si pozor na to, čo uvádzaš v životopise. Ak sa uchádzaš o prácu Java programátora, nemusíš uvádzať, že si na strednej škole pracoval ako barman. Nijako to nesúvisí s tvojou aktuálne hľadanou pracovnou pozíciou. Rovnako ak sa pohybuješ v odvetví, v ktorom je vysoká fluktuácia (napríklad marketing, priemyselná výroba, práca v sklade a podobne), zamysli sa nad tým, čo v životopise uvedieš. Častá fluktuácia totiž v personalistoch vyvoláva pocit, že tvojou jedinou motiváciou sú peniaze a že lojalita k spoločnosti ti nič nehovorí.

  • Príprava na pohovor

V januári je naozaj obrovská konkurencia, a preto nemôžeš ani v najmenšom podceniť prípravu na pracovný pohovor. Nechceš byť predsa za toho, kto si ani nepamätá, do akej spoločnosti prišiel na pohovor alebo o akú pracovnú pozíciu sa uchádza. Ak chceš naozaj očariť personalistov či majiteľov firiem, mal by si si o spoločnosti naštudovať základné informácie, mal by si prísť na pohovor včas a mal by si si pripraviť súbor aspoň troch otázok, ktoré na konci pohovoru položíš. Odporúčame ti, aby sa otázky týkali skôr firemnej kultúry a cieľov spoločnosti než možnosti zvyšovania platu po uplynutí skúšobnej lehoty. Dokáž, že ti záleží na tvojej práci a na tom, aby si spoločnosti pomohol, nie iba na osobnom zisku.

Veríme, že svoju vysnívanú prácu nájdeš. A ak snívaš o kariére v IT, tu nájdeš voľné pracovné miesta.

 

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky

    Vyber si z pracovných ponúk a získaj bonus

    Pracovné ponuky
    hr manažér mladá žena profilová foto