14

Metódy výberu zamestnancov: S ktorými sa môžeš stretnúť?

Metódy výberu zamestnancov sa líšia v závislosti od zvolenej spoločnosti a jej oddelenia ľudských zdrojov. Väčšina spoločností však bežne využíva niekoľko overených spôsobov, ktoré sú spoľahlivé a efektívne. Ktoré to sú a čím sú charakteristické?

Kto má na starosti výber zamestnancov?

Ešte predtým, než spomenieme jednotlivé metódy výberu zamestnancov, je dôležité vedieť, kto má celý tento proces na starosti a s kým sa môžeš stretnúť.

Pravdepodobnosť, že ti na pohovore vo veľkej firme bude klásť otázky majiteľ, je veľmi nízka. V podnikoch so stovkami alebo tisíckami zamestnancov, kde sa pracovné pohovory konajú pravidelne, sú na túto prácu vyhradení špeciálni pracovníci. Ide o personalistov z HR oddelenia.

Personalisti majú skúsenosti a často aj odborné vzdelanie, vďaka ktorému vedia na základe malých detailov, ako je napríklad gestikulácia, určiť tvoje pocity. Pre zamestnávateľov sú tak neoceniteľnými pomocníkmi.

Spôsob práce personalistov je rôzny. Väčšinou však využívajú viaceré overené metódy, ktoré, ak si už absolvoval nejaké pohovory, aspoň čiastočne poznáš. Pomocou nich zisťujú, či si ideálny kandidát na danú prácu a či by si mal dostať šancu.

Aké metódy výberu pracovníkov existujú?

Nábor zamestnancov je zložitý a komplikovaný proces, ktorý by mal mať na starosti odborník so skúsenosťami. Takýto odborník vie, na čo sa pri výbere zamerať.

Väčšina firiem má pre hľadanie a zamestnávanie nových pracovníkov oddelenie HR, respektíve oddelenie ľudských zdrojov. Toto oddelenie využíva rôzne metódy, aby zistilo, kto zo záujemcov o prácu je skutočne vhodný a mal by dostať šancu.

Na výber zamestnancov sa používajú viaceré metódy a techniky. Vo väčšine prípadov sa tieto metódy navzájom kombinujú, aby personalisti dosiahli čo najlepšie výsledky. Ktoré metódy to sú a na čo by si sa mal pripraviť, ak hľadáš nové zamestnanie a chystáš sa na klasický alebo online pohovor?

Metóda č. 1: Študovanie životopisu a motivačného listu

Životopis a v niektorých prípadoch aj motivačný list sú nástrojmi, ktorými odpovedáš na ponuku práce, zároveň sú tvojou vizitkou a nástrojom ako nájsť prácu. Pomocou nich sa môžeš personalistom predstaviť a odprezentovať svoje vzdelanie, vlastnosti a aj tvoje nadobudnuté pracovné hard skills a soft skills z tvojej predošlej pracovnej kariéry.

Pri tvorbe životopisu si dávaj pozor. Nie sú to len tvoje silné stránky, ktoré personalistov zaujímajú. Okrem toho sa pozerajú aj na celkové vyhotovenie dokumentu. To znamená jeho úpravu, spôsob písania, štylistiku, gramatiku, zarovnanie textu, formátovanie, preklepy a podobne.

Môže sa ti zdať, že tieto detaily nie sú pre tvoju prácu dôležité, ale predsa len, načo by si mal ovládať štylistiku, ak si napríklad Java programátor? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Týmito základnými vlastnosťami by mal disponovať úplne každý aspoň na základnej úrovni, pretože ovplyvňujú mnohé ďalšie oblasti.

Napríklad životopis bez preklepov a gramatických chýb ukazuje personalistom, že si dávaš pozor na detaily a snažíš sa, aby boli tvoje výsledky čo najlepšie.

To však nie je všetko, čo sa týka detailov. Personalisti sledujú aj tvoj štýl komunikácie, najmä ak je dôležitý pre tvoju prácu. Napríklad predajca alebo obchodný zástupca by sa mal vedieť správne vyjadrovať, nemal by používať nespisovné slová ani vulgarizmy a jeho prejav by mal byť príjemný a pokojný. Len tak presvedčí klienta k spolupráci alebo zákazníka k nákupu tovaru či služby.

Nezabúdaj ani na drobnosti v rámci životopisu, ktoré môžu vyzerať nevinne, ale majú veľký význam. Sem patria najmä informácie o koníčkoch a voľnočasových aktivitách. Ak sa napríklad venuješ kolektívnemu športu, HR pracovníci môžu predpokladať, že budeš dobrý v tíme a tímovej práci.

V súvislosti s motivačným listom platia rovnaké pravidlá. Zároveň je však kľúčové nezabúdať na to, že do jeho písania by si mal investovať dostatok času. S univerzálnymi listami majú personalisti počas výberu pracovníkov veľa skúseností. Vedia, že záujemcovia si často chcú textom, ktorý stiahli z internetu, zjednodušiť reagovanie na ponuku, čo v ich očiach nepôsobí pozitívne.

Na motivačnom liste si daj záležať. Snaž sa ho napísať originálne, no tak, aby nepôsobil nevhodne, nebol príliš dlhý a neobsahoval zbytočné informácie, ktoré HR nebudú zaujímať. Snaž sa v ňom odpovedať najmä na otázky typu:

  • Prečo si práve ty ideálnym uchádzačom?
  • Aké úspechy si dosiahol vo svojej kariére?
  • V čom vynikáš v porovnaní s inými uchádzačmi?
Vedel si, že...

čoraz populárnejšie sú tzv. panel interview? Ide o pohovor, pri ktorom sa s tebou rozpráva viac ako dvaja personalisti naraz. Tí zisťujú, aké sú tvoje silné a slabé stránky, ako dobre dokážeš komunikovať a podobne.

Metóda č. 2: Overovanie informácií zo životopisu

Uchádzači môžu uvádzať do životopisu viaceré informácie. Aby si boli personalisti istí, že sú skutočne pravdivé, často si ich overujú. Preto si pri písaní tohto dokumentu alebo motivačného listu nevymýšľaj.

To platí nielen o informáciách, ktoré sa dajú overiť, ako sú vzdelanie alebo predchádzajúce pracovné skúsenosti, ale aj o tých, ktoré si HR nemôže na 100 % overiť. Sem patria napríklad tvoje koníčky alebo osobnostné predpoklady.

Vlastnosti, ako napríklad zvládanie stresu alebo schopnosť pracovať pod tlakom, síce znejú skvele a môžu ti pomôcť získať pracovnú pozíciu, ale ak ich budeš musieť ukázať v praxi a nedisponuješ nimi, nastane problém.

Klamanie v životopise alebo motivačnom liste nie je najlepším spôsobom, ako získať žiadanú pracovnú pozíciu. Personalisti zistia, že nehovoríš pravdu, často už na pohovore. Stačí im len zopár dobre položených otázok.

Personalista si môže overiť údaje, ktoré sú uvedené v životopise
Personalisti si často overujú údaje v životopise

Metóda č. 3: Pohovor so záujemcom

Nábor zamestnancov sa nezaobíde bez pohovoru. Na ten sú zo všetkých záujemcov pozvaní tí, ktorí zaujali personalistov a spĺňajú ich požiadavky.

Dĺžka pohovoru je rôzna a spravidla trvá od 30 do 60 minút. Vedenie pohovoru má pritom na starosti HR pracovník, ktorý kladie premyslené otázky, čím spoznáva uchádzača. Overuje si informácie získané z jeho životopisu alebo motivačného listu a zisťuje, či je skutočne vhodný na danú pozíciu.

Otázky na pohovore od personalistu bývajú v rámci rovnakého odvetvia veľmi podobné. Niekedy však môžu zaskočiť a spôsobiť, že tvoja odpoveď nebude taká, akú by si si predstavoval. Preto je dobré vedieť, ako sa pripraviť na pohovor a čo všetko ťa na ňom čaká.

Vedel si, že...

okrem otázok, ktoré sa ťa personalista môže opýtať, existujú aj tie, ktorým by sa mal vyhýbať. Patria sem napríklad otázky spojené s rodinným stavom, počtom detí, vierovyznaním alebo národnosťou.

Príprava na pohovor je dôležitá aj preto, že personalistovi nebudú stačiť povrchné a všeobecné odpovede. Práve naopak, bude od teba očakávať odpovede vyplývajúce z tvojich skúseností a vlastností, ktoré si prezentoval v životopise.

Správna sebaprezentácia na pohovore ti pomôže ohúriť HR pracovníkov a zanechať dobrý dojem. Vďaka tomu s veľkou pravdepodobnosťou dostaneš pozvánku do druhého kola výberového konania.

Metóda č. 4: Pozorovanie neverbálnej komunikácie

Personalistov nezaujíma len to, čo hovoríš, ale aj to, ako sa pri tom tváriš, čo robíš s rukami alebo aký je postoj tvojho tela. Tieto malé detaily môžu o tebe napovedať oveľa viac, než si myslíš.

Ak nechceš urobiť zlý dojem, vyhni sa prehnanej gestikulácii, chytaniu sa za vlasy alebo poklepávaniu nohou. Tiež urobíš dobre, keď si naštuduješ niečo o rôznych pohyboch alebo postojoch. Napríklad upravovanie vlasov alebo pozeranie sa do zeme môže znamenať nervozitu. Chvenie hlasu alebo uhýbanie zrakom môže zas symbolizovať klamstvo.

Odporúčame ti...

Počas pohovoru dbaj aj na to, ako rozprávaš. Vyhni sa vulgarizmom alebo nespisovným slovám. Hovor zrozumiteľne a dostatočne nahlas. Počas rozprávania udržuj očný kontakt a seď pokojne na svojom mieste.

Výber zamestnancov – Psychometrický test a ďalšie metódy personalistov

Pri výbere nových zamestnancov personalisti využívajú aj rôzne ďalšie, viac praktické metódy. Medzi ne patrí napríklad tvorba modelových situácií alebo osobnostné a psychometrické testy. Na základe nich sa zisťuje tvoja schopnosť presadzovať vlastný názor, pomáhať iným, navrhovať vhodné riešenia a podobne.

Pri výbere zamestnancov sa môžu použiť rôzne metódy
Personalista môže pri výbere zamestnancov skombinovať viacero metód

Proces výberu zamestnancov v msg life Slovakia – ako prebieha?

Výber zamestnancov a personalistika prebieha v každej firme inak. U nás, v msg life Slovakia, sa tento proces skladá z niekoľkých krokov, ktoré sú špeciálne prispôsobené našej personalistickej stratégii a kultúre spoločnosti.

Zašli nám životopis

Úplne prvý krok je na tebe. Ak ťa zaujme nejaká pracovná ponuka, reaguj na ňu zaslaním životopisu. Ten jednoducho pripoj ako prílohu ku kontaktnému formuláru.

Čo ďalšie okrem životopisu pripojiť? Spravidla netreba nič iné. Ak máš však spracovaný motivačný list, pokojne ho odošli tiež. Radi zistíme ďalšie zaujímavé informácie o tebe. Odporúčame ti však zbytočne ho nenaťahovať, aby nebol únavný. Ideálny je stručný text, v ktorom sa bližšie predstavíš a napíšeš nám, prečo si práve ty tým najlepším uchádzačom.

Prijatie odoslanej žiadosti ti následne potvrdíme automatickým e-mailom, ktorý ti príde obratom do tvojej e-mailovej schránky. Budeš mať tak istotu, že tvoja žiadosť bola skutočne odoslaná a my sa na ňu o krátky čas pozrieme.

Ak nás zaujmeš, budeme ťa kontaktovať

Po tom, ako dostaneme tvoj životopis, prejdeme si ho a zistíme, či spĺňaš naše podmienky. Ak áno, zavoláme ti, spýtame sa na niekoľko doplňujúcich otázok a dohodneme si termín pohovoru.

V tomto kroku maj trpezlivosť a daj nám trochu času. Chceme si životopis dôkladne prejsť a všetko poriadne zvážiť, preto môžeš na získanie odpovede čakať niekoľko dní. Nemusíš sa však báť, určite na teba nezabudneme.

Pozveme ťa na pohovor

Telefonicky alebo e-mailom si dohodneme termín stretnutia a jeho formu, teda či sa stretneme osobne alebo online.

Následne si povieme aj o ďalších detailoch, ktoré sa líšia v závislosti od toho, o ktorú pracovnú pozíciu máš záujem.

Tvojou úlohou je v tomto kroku dať vedieť, či sa na stretnutie môžeš dostaviť. Stačí krátky e-mail, v ktorom uvedieš napríklad: „Potvrdzujem účasť na pohovore“.

Stretnutie – motivácia zamestnancov vo firme

V dohodnutý deň sa stretneme a porozprávame sa. Ty nám prezradíš viac o sebe a svojich skúsenostiach. My ti zase predstavíme pracovné procesy vo firme, hodnotenie zamestnancov a benefity pre zamestnancov. Zároveň ti tiež povieme viac o motivácii zamestnancov vo firme, o mzdových podmienkach a mnohých ďalších detailoch.

Pohovor je ideálny čas aj na tvoje otázky. Ak ti nie je niečo jasné, neváhaj a spýtaj sa. Naši personalisti ti všetko radi vysvetlia.

Odporúčame ti...

kladenie otázok je v rámci pohovoru dôležité. Ukazuješ tým personalistom, že ich skutočne počúvaš a zaujímaš sa o firmu. Nad otázkami by si sa však mal zamyslieť už doma. Neočakávaj, že ti napadnú počas pohovoru. Môže sa stať, že keď príde na to, aby si sa pýtal, nebudeš vedieť, čo povedať.

Dáme ti vedieť, ako sme sa rozhodli

Spätná väzba po pohovore je u nás samozrejmosťou. Vždy ti povieme, ako sme sa rozhodli. Ak si nás zaujal a si vhodným kandidátom, radi ťa pozveme do ďalšieho kola výberového konania.

Konštruktívnu spätnú väzbu ti poskytneme v každej fáze výberového procesu. Zároveň oceníme tvoju snahu a budeme sa snažiť, aby táto skúsenosť posunula tvoju kariéru vpred.

Gratulujeme ti

Ak si sa dostal až sem, zmluva je na ceste. Aby všetko prebehlo hladko a tak, ako má, zavoláme ti a dohodneme termín nástupu a ďalšie podrobnosti.

Získaj aj ty vysnívanú prácu

Metódy výberu zamestnancov sú premyslené tak, aby personalisti mohli zistiť, kto sa najviac hodí na zvolenú pracovnú pozíciu. Ak si našiel prácu svojich snov a chceš si byť istý, že ju získaš, preštuduj si jednotlivé metódy. Okrem toho vyhľadaj, aké otázky personalisti najčastejšie pokladajú a precvič si odpovede na ne.

Priprav sa na pracovný pohovor ako profesionál. Využi všetky naše tipy a zabojuj o svoju vysnívanú prácu.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky