14

Emočná inteligencia na pracovisku: Prečo je taká dôležitá?

Emočná inteligencia je v pracovnom svete čoraz viac žiadaná. Ide o kľúčovú vlastnosť, ktorá umožňuje človeku nielen identifikovať svoje emócie, ale aj rozpoznávať pocity ostatných. To prispieva k harmonickému pracovnému prostrediu a zvyšuje rešpekt kolegov. Avšak to nie je všetko. Emočná inteligencia prináša aj množstvo ďalších benefitov. Ktoré to sú?

Čo je emocionálna inteligencia, EQ?

Emočná inteligencia, známa aj pod skratkou EQ, je schopnosť identifikovať, chápať, hodnotiť a riadiť svoje emócie a emócie druhých. Ľudia, ktorí ju majú, sú empatickí a vedia, ako sa ostatní cítia v rôznych situáciách. Zároveň veľmi dobre poznajú sami seba a svoje pocity. Chápu, ako môžu ovplyvniť svojich blízkych či kolegov a prečo by nemali dať emóciám voľný priebeh.

Ľudia s vysokou emočnou inteligenciou sú doslova majstrami v ovládaní svojich emócií. V stresových situáciách nezačnú panikáriť, ale s pokojom ich zvládnu, čím upokoja seba aj osoby vo svojom okolí. Okrem toho sú výborní v rozhodovaní, dobre prijímajú konštruktívnu kritiku a vedia, ako ju využiť na zlepšenie seba samého.

IT pracovník si zapisuje jeho dnešnú prácu do denníka
Je dôležité neustále zlepšovať emočnú inteligenciu

Jednoducho povedané, ľudia s vysokým EQ sa dokonale poznajú a vedia, že každý človek je iný a svoje pocity prejavuje odlišným spôsobom. To platí dvojnásobne v pracovnej sfére, ktorá je vysokokonkurenčná.

Vedel si, že...

… ľudia s vysokou emočnou inteligenciou sú zvyčajne úspešní vo všetkom, čo robia? Dôvodom je najmä ich empatia a porozumenie, vďaka ktorým si ich takmer každý obľúbi. V prípade, že potrebujú s niečím pomôcť alebo poradiť, určite sa nájde niekto, kto tak urobí.

5 prvkov definujúcich emočnú inteligenciu

Podľa amerického psychológa Daniela Golemana existuje päť prvkov definujúcich emočnú inteligenciu. Sú to:

Sebavedomie

Vysoká úroveň emočnej inteligencie obvykle prináša vysoké sebavedomie. Ľudia s vysokým EQ však nie sú arogantní alebo namyslení. Práve naopak, vďaka vyššiemu sebavedomiu dokážu upokojiť svoje okolie v stresových situáciách. Toto zaisťuje plynulý priebeh práce za všetkých okolností, čo vedie k nájdeniu efektívnych riešení a dosahovaniu tých najlepších pracovných výsledkov.

Zdravé sebavedomie umožňuje lepšiu kontrolu nad emóciami a nedovoľuje, aby sa pocity vymkli spod kontroly. Ľudia s vysokým EQ sú si vedomí svojich silných a slabých stránok a neustále na nich pracujú. Pravidelné zlepšovanie si v konečnom dôsledku môže všimnúť aj vedúci alebo šéf.

Emocionálna inteligencia a aktivity na zlepšovanie sebavedomia

Premýšľaš, ako si zlepšiť sebavedomie a zvýšiť svoju emocionálnu inteligenciu? Odborníci odporúčajú tieto dva triky:

  • Píš si denník – môže byť papierový alebo elektronický. Zapíš si doň jednotlivé situácie a to, ako si sa počas nich zachoval. Platí, že čím viac detailov napíšeš, tým lepšie. Preto sa neboj uviesť aj to, ako si sa cítil po určitom rozhodnutí alebo čo si očakával, že budeš cítiť, no nestalo sa tak. Na konci týždňa si vždy vyhraď určitý čas na to, aby si sa na jednotlivé zápisy pozrel a prečítal si ich. Zisti, čo sa dá zlepšiť a na čom treba zapracovať. Následne sa však nezabudni pochváliť za veci, ktoré sa ti podarili. Sleduj svoj pokrok a teš sa aj z maličkostí. Práve tie ťa totiž posúvajú vpred najviac.
  • Pozoruj sa – dostal si sa do situácie, kedy bolo tvoje sebavedomie na bode mrazu? Spýtaj sa sám seba, prečo sa niečo také udialo. Kto alebo čo stálo za tým, že si sa necítil sebavedome? Keď nájdeš zdroj toho, čo znižuje tvoje sebavedomie, budeš proti tomu môcť zabojovať.

Sebaovládanie

Ovládanie vlastných emócií je niekedy náročnejšie, ako sa zdá. Vo vyhrotených situáciách im mnohí podľahnú, čo podporuje zmätok a napätie. Osoby s emočnou inteligenciou však svojim pocitom nedávajú voľný priechod, minimálne nie v práci. Držia ich na uzde, čo im pomáha vyčistiť myseľ a premýšľať nad riešeniami jednotlivých komplikácií.

Ľudia s EQ najprv myslia a až potom konajú. Bez problémov prijímajú zmeny a v prípade, že im niečo nevyhovuje, vedia povedať nie. Nie sú žiarliví ani plní hnevu. Vyhýbajú sa tiež impulzívnym a nezodpovedným rozhodnutiam, ktoré by ich mohli dostať do nepríjemných situácií.

Ako zlepšovať sebaovládanie?

Sebaovládanie je kľúčovou vlastnosťou, ktorá zabráni tomu, aby si na niekoho nakričal a povedal mu niečo, čo by ťa mrzelo. Ako ju však zlepšiť? Využi tieto tipy:

  • Zisti, aké sú tvoje osobné hodnoty – na začiatok si stanov hodnoty, podľa ktorých sa budeš rozhodovať a hodnotiť jednotlivé situácie. Čo je pre teba najdôležitejšie? V čom určite nebudeš robiť kompromisy? Hodnoty si v rámci pracovnej oblasti nastavuj podľa svojich presvedčení a podľa firmy, ktorá ťa zamestnáva.
  • Spomaľ – namiesto toho, aby si na nejakú vec reagoval okamžite, spomaľ. Popremýšľaj nad svojou odpoveďou alebo tým, čo chceš urobiť. Naozaj to nebudeš neskôr ľutovať? Bude mať to, čo urobíš, pozitívny dopad na kolegov alebo úlohu, na ktorej aktuálne pracuješ? Ak nie, zmeň svoju reakciu. Snaž sa pritom myslieť nielen na svoje pocity, ale aj na to, ako sa budú cítiť ostatní.
  • Neboj sa priznať si chybu – ľudia nie sú dokonalí, preto sa za chyby zbytočne netrestaj. Akceptuj ich, pouč sa z nich, no nestrácaj čas tým, že budeš premýšľať, čo si mohol urobiť lepšie. Do minulosti sa vrátiť nemôžeš a takýmito úvahami len stratíš čas, ktorý by si mohol venovať oveľa lepším a dôležitejším veciam.
  • Neustále na sebe pracuj – svoje sebaovládanie neustále trénuj. Všímaj si, ako reaguješ na rôzne podnety a zisťuj, či by si nabudúce nemohol urobiť niečo, vďaka čomu by si dosiahol ešte lepšie výsledky alebo odozvu od kolegov. S trénovaním ti pomôžu aj knihy, videá či testy na internete.

Motivácia

Osoby s vysokou emocionálnou inteligenciou sú produktívne a motivované. Vedia, že rýchle a okamžité výsledky spravidla neprinášajú dlhodobý úspech. Radi na sebe tiež pracujú, milujú výzvy a neboja sa urobiť riskantnejší, ale dobre premyslený krok do neznáma.

Odporúčame ti...

To, že má niekto s vysokým EQ veľa motivácie, ešte neznamená, že je to tak vždy. Každý človek sa niekedy cíti neproduktívny a potrebuje oddych.

Ako zlepšovať motiváciu?

Motiváciu si môžeš zlepšiť niekoľkými overenými radami:

  • Popremýšľaj nad tým, prečo robíš svoju prácu – pripomeň si, prečo ťa práca, ktorú robíš, skutočne baví. Spomeň si na nadšenie, s ktorým si do nej nastupoval, a na to, čo ťa v tomto čase poháňalo. Ak zistíš, že si sa časom zmenil a práca ťa už jednoducho nebaví, pouvažuj nad jej zmenou. Dnes je k dispozícii veľa zaujímavých pracovných ponúk. Stať sa môžeš napríklad junior projektovým manažérom.
  • Nezabúdaj na oddych – úroveň motivácie zvyčajne klesá, keď je človek unavený. Preto mysli na pravidelný oddych a dostatok spánku.

Empatia

Empatia je kľúčovým prvkom emočnej inteligencie. Umožňuje identifikovať potreby a priania ostatných, a to aj bez toho, aby čokoľvek povedali. Zabraňuje súdeniu ľudí a vzniku rôznych stereotypných predsudkov.

Schopnosť empatie by mal mať nielen každý bežný zamestnanec, ale aj manažér, vedúci či šéf. Lepšie tak pochopí činy svojich podriadených a rýchlejšie vyrieši menšie aj väčšie konflikty na pracovisku.

Ako zlepšovať empatiu?

Na zlepšenie empatie môžeš využiť tieto tipy:

  • Pozeraj sa na reč tela a mimiku – ľudia nemusia povedať priamo, ako sa cítia. Mnohokrát to za nich povie ich výraz tváre alebo postoj. Nauč sa rozpoznávať, čo jednotlivé postoje a mimiky znamenajú, a pri najbližšej komunikácii s kolegom ich sleduj.
  • Snaž sa vcítiť do pocitov druhého – predstav si, že si na mieste danej osoby a prežívaš to, čo ona. Ako by si sa cítil? Čo by si urobil, aby tie pocity odišli alebo sa zmenili?

Sociálne zručnosti

Ľudia s vysokým EQ sú tímoví hráči. Pre nich je dôležitejší úspech celého kolektívu než ich vlastný. Okrem toho sú známi tým, že vedia perfektne komunikovať s ostatnými, načúvať im a poskytnúť potrebnú pomoc. Kolegovia ich preto majú veľmi radi a vyhľadávajú ich spoločnosť.

Ako zlepšovať sociálne zručnosti?

Sociálne zručnosti sú v práci kľúčové. Ako ich zlepšovať? Využi tieto rady:

  • Počúvaj ostatných – pri konverzácii človek často nepočúva toho druhého. Premýšľa skôr nad tým, čo povie on sám. Komunikácia tak nie je efektívna a mnohokrát ani príjemná. Ak chceš, aby si ťa ostatní obľúbili, úprimne sa zaujímaj o to, čo ti hovoria. Zisťuj ďalšie podrobnosti a ukáž, že registruješ všetko, čo ti povedali.
  • Nauč sa nové techniky – v súčasnosti je k dispozícii veľké množstvo kníh, kurzov a videí, ktoré ti pomôžu naučiť sa rôzne nové techniky a zlepšia tak tvoje sociálne zručnosti.

    Na mítingu kolegov pretrváva dobrá nálada
    Sociálne zručnosti ti pomôžu lepšie vychádzať s ostatnými

Prečo je emočná inteligencia na pracovisku taká dôležitá?

EQ na pracovisku je dôležité z niekoľkých dôvodov. Medzi ne patrí:

  • Podporuje dobré vzťahy šikana na pracovisku alebo rôzne iné problémy nie sú ničím novým. Zamestnanci s vysokou úrovňou emočnej inteligencie sa však k takémuto správaniu neznížia. Dokážu dobre vychádzať s ostatnými, čím zabraňujú vytvoreniu toxického prostredia, v ktorom sa nedá pracovať.
  • Zamestnancom umožňuje dosahovať oveľa lepšie výsledky – osoby s vysokým EQ sú motivované a neustále sa snažia zlepšovať. Týmto spôsobom dokážu dosahovať lepšie výsledky a získavať vyššie finančné ohodnotenie alebo povýšenie.
  • Vedúcim pracovníkom umožňuje robiť lepšie rozhodnutia – manažéri či majitelia firiem s vysokým EQ dokážu udržať svoje emócie na uzde a v napätých situáciách hľadajú riešenie v pokoji a bez stresu. Vedia, že kričanie na druhých alebo prepadanie panike nemá zmysel.
  • Vedúcim pracovníkom umožňuje pochopiť svojich podriadených – každý človek má iné potreby a predstavy. Manažéri to musia pochopiť, aby vedeli podriadených správne zaradiť a prispôsobiť im pracovné úlohy. V opačnom prípade sa budú trápiť nielen samotní zamestnanci, ale aj celý kolektív. Práca nebude plynulá a výsledky nedosiahnu požadovanú úroveň.

Emočná inteligencia – kniha

Emočná inteligencia je kľúčovým prvkom pre rozvoj mäkkých zručností. Zlepšiť si ju môžeš rôznymi spôsobmi, pričom knihy sú jedným z najpopulárnejších prostriedkov. Na túto tému sa zameriavajú najmä zahraniční autori, ktorí poznajú dôležitosť efektívnej komunikácie, empatie a mnohých ďalších vlastností súvisiacich s EQ.

Po ktorých knihách by si teda mal siahnuť?

  • Emocionálna inteligencia – Daniel Goleman,
  • Emocionálna inteligencia v reálnom živote – Justin Bariso,
  • Think Faster, Talk Smarter – Matt Abrahams,
  • Master Your Emotions: Develop Emotional Intelligence and Discover the Essential Rules of When and How to Control Your Feelings – Eric Robertson,
  • Read People Like a Book – Patrick King.

Emocionálna inteligencia – test

Americký psychológ Daniel Goleman vytvoril praktický test emocionálnej inteligencie, ktorý dnes nájdeš na mnohých webových stránkach. Je tak populárny, že má aj svoju slovenskú verziu.

Na vyplnenie testu nemusíš nič dodatočne študovať, pretože otázky nemajú jednu správnu odpoveď. Slúžia na to, aby analyzovali tvoju osobnosť a zistili, aká je úroveň tvojho EQ. Preto na ne odpovedaj pravdivo a úprimne.

Emočná inteligencia je v práci kľúčová

Emočná inteligencia je vlastnosť, ktorá by ti nemala chýbať. Umožní ti dosahovať lepšie výsledky a neustále sa tak posúvať vyššie. Okrem toho ti môže pomôcť aj pri hľadaní práce. Povýš úroveň svojej emocionálnej inteligencie a získaj skvelú prácu, rôzne firemné benefity a kolegov, s ktorými budeš vychádzať.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky