15

Aké vlastnosti a schopnosti má mať (naozaj) dobrý Project Manager?

Práca na pozícii Project Manager vyžaduje veľkú dávku zodpovednosti. Project management je ako stvorený pre každého, kto nemá rád stereotypnú prácu a chce sa ďalej rozvíjať a rásť. Kto je projektový manažér? Čo robí projektový manažér? Aké schopnosti a vlastnosti by mal mať dobrý projektový manažér v IT spoločnosti a aká je náplň práce na tejto pozícii sa dozviete v našom článku.

Čo robí project manager? Úlohou projektového manažéra je efektívne riadenie tímu, ktorý má na starosti vývoj softvérového riešenia alebo jeho komponentov. Koncovým používateľom tohto produktu sú poisťovne, banky a firmy poskytujúce finančné produkty. Efektívne riadenie tímu v IT sfére je pre správne fungovanie, dosahovanie dobrých výsledkov a úspešné odovzdávanie projektov nevyhnutné. Komunikačné zručnosti sú preto pre plnenie úloh projektového manažéra nevyhnutnosťou.

Vedel si, že...

… Do roku 2027 budú zamestnávatelia potrebovať 88,7 mil. ľudí na pozíciách projektový manager?

Čo robí projektový manažér?

  • určuje ciele projektu a zodpovedá za jeho riadenie a plánovanie,
  • formuje projektový tím a motivuje jeho členov k spolupráci na úlohách s cieľom úspešného ukončenia projektu,
  • dobrý manager je zodpovedný za dosiahnutie cieľov projektu, pričom sa drží časového plánu a termínov,
  • monitoruje náklady a čerpanie rozpočtu projektu,
  • projekt manager priamo komunikuje so zákazníkom a koordinuje projektový tím tvorený z vývojárov softvéru, testerov softvérových aplikácií, konzultantov, analytikov a matematikov.
Úlohy projektového manažéra v msg life Slovakia
Dosahovanie cieľov projektu je prioritou projektového manažéra v msg life Slovakia

Aká je práca projektového manažéra u nás?

Nakoľko je pozícia projektového manažéra v msg life Slovakia jednou z kľúčových, úspešným sa stane ten, kto sa vyznačuje silnými soft skills, medzi ktoré patria komunikačné schopnosti, organizačné zručnosti, otvorenosť k svojmu tímu, ako aj schopnosť posúvať veci vpred. Len s veľkou dávkou asertivity, empatie a motivácie môžeš so svojím tímom developerov, testerov a konzultantov čeliť novým výzvam a prispievať k vývoju poisťovníctva. To by mali byť základné vlastnosti manažéra akéhokoľvek projektu.

Ako byť dobrý manažér?

Riadenie a vedenie tímu ľudí je dôležitou schopnosťou každého správneho projektového manažéra. Ako byť dobrým manažérom? Dobrý líder sa s touto vlastnosťou už narodí, je však možné získať ju aj praxou. Náš projektový manažér nenesie zodpovednosť len za to, že úspešne ukončil projekt. Musí viesť tím k dosiahnutiu cieľa, preto by mal byť aj motivátorom. Je teda výhodou, ak má kandidát predošlé skúsenosti s riadením tímu.

Komunikačné a organizačné schopnosti

Komunikácia kráča ruka v ruke s vedením tímu. Je náročné byť efektívnym lídrom, ak nedokážeš jasne porozumieť potrebám tímu a formulovať jeho požiadavky. Úspešný projektový manažér nekomunikuje len so svojím tímom. Vedie dialóg so všetkými, ktorí sú do projektu zapojení, teda aj so zákazníkmi. Aj toto je jedna z rád, ako sa stať manažérom. Ako zlepšiť komunikačné schopnosti? Pomôcť by ti mohli rôzne kurzy!

Úspešný manažér musí mať vo veciach poriadok a predvídať je nevyhnutné, keďže na pleciach IT projektového manažéra leží podstatná časť organizácie projektu. Projektový manažér v IT má prehľad o tom, ako jednotlivé úlohy na seba nadväzujú a vie, kedy je potrebné sa do nich pustiť. Organizovanosť je spolu s komunikačnými schopnosťami manažéra dôležitou vlastnosťou i pri plánovaní stretnutí s klientmi a celým tímom.

Efektívny líder v msg life Slovakia
Úspešný projektový manažér komunikuje s tímom v msg life Slovakia

Plánovanie a time management

Plánovanie je ďalšou nevyhnutnou schopnosťou projektového manažéra, aj keď na prvý pohľad možno nepatrí k tým najnáročnejším úlohám. Je však kľúčom k úspechu pri vedení projektu a úzko súvisí s organizovanosťou. Akým spôsobom sa dajú hravo dosiahnuť ciele každého projektu? Napríklad rozdelením si cieľa na menšie úlohy. Téme time manažmentu sme sa venovali aj u nás vo firme. V článku ti naši kolegovia odporučia praktické tipy, ako si zorganizovať pracovný čas.

Keďže náš projektový manažér sa venuje mnohým činnostiam, je potrebné dbať aj na identifikáciu problémov a rizík či koordináciu úloh potrebných pre zabezpečenie nasadzovania častí projektu. S tým všetkým ti pomôže dôkladná príprava projektového plánu.

Čo všetko budeš mať pod palcom a na čo treba brať ohľad pri plánovaní:

  • príprava analýz, reportov a vyhodnotení v rámci controllingu a reportingu,
  • prehľad o personálnych a finančných zdrojoch projektu,
  • manažment priradenia individuálnych úloh a povinností.

Dochvíľnosť a flexibilita

Práca projektového manažéra je aj o mítingoch a stretnutiach so zákazníkmi. Bez dochvíľnosti nie je spolupráca s ostatnými členmi tímu možná. Dochvíľnosť však nevyžadujú len samotné stretnutia a online porady. Je dôležitou vlastnosťou i pri plnení časovo ohraničených úloh. Prokrastinácia pri práci projektového manažéra rozhodne nemá svoje miesto. Profesia projektový manažér je preto vhodná len pre kandidátov zapálených do práce. Na jednej strane stojí vždy správne naplánovanie úloh, ale rozhodujúca je i akcia a ich splnenie. V našom článku sa dozvieš, ako nad prokrastináciou hravo zvíťazíš.

Efektívny líder v msg life Slovakia
Dochvíľnosť manažéra je potrebná pri stretnutiach a online poradách

Pri flexibilite máme na mysli časovú i organizačnú pružnosť. Urobiť jednoduchý statický plán nie je náročnou úlohou v prípade, že ovplývaš schopnosťou plánovať a dodržiavať termíny. Vývoj softvéru je dynamická záležitosť a pri plnení úloh ti pribudne množstvo ďalších povinností. Projektový manažér sa pri vývoji softvéru musí vedieť prispôsobiť zmenám a podľa toho upraviť i navrhnutý časový harmonogram. Aj v prípade komplikácií, ktoré k práci na projektoch neodmysliteľne patria.

Riadenie rizík a schopnosť myslieť v súvislostiach

Plánovanie projektu, či už veľkého alebo malého, je spojené s rizikom. Súčasťou práce manažéra v našej spoločnosti je identifikovať možné riziká skôr, než nastanú. Pred realizáciou projektu preto musíš vložiť úsilie do identifikácie, posúdenia a kontroly rizika. Aj to je ďalší z bodov, čo robí projekt manager alebo projektová manažérka.

Čím lepšie dokážeš riadiť riziká, tým je pravdepodobnejšie, že projekt pôjde podľa plánu a bude úspešný. Samozrejme, nie je možné predvídať všetko. V msg life Slovakia uvítame „vizionára“, ktorý predvída budúcnosť a vyhne sa tak rôznym možným komplikáciám.

Analytické, logické aj kritické myslenie

Pri práci na projekte sa každý manažér projektov stretne s problémami. Je preto nesmierne dôležité, aby boli tvoje rozhodnutia objektívne. Pri náročnom rozhodovaní by sa malo prihliadať len na to, čo je pre projekt najlepšie. Ak si rodený kritický mysliteľ, si stvorený pre pozíciu projekt manažéra.

Dôležité je aj analytické a logické myslenie. Povedali by sme, že pre túto prácu je nevyhnutné. Schopnosť analyzovať ti bude nápomocná nielen pri plánovaní jednotlivých fáz projektu, ale aj pri vyhodnocovaní rizík, výhod a nevýhod jednotlivých procesov a postupov pri plnení cieľov. Ak máš všetky spomínané zručnosti, rýchlo a efektívne budeš schopný dosiahnuť všetky naplánované projektové ciele.


Ak ťa láka práca v oblasti informačných technológií v IT spoločnosti, určite ťa zaujmú najnovšie pracovné ponuky.

Ponúkame ti:

  • možnosť viesť vlastný tím šikovných ľudí z oblasti vývoja a testovania softvéru,
  • prácu s motivujúcimi benefitmi pre zamestnancov a pestrými možnosťami vzdelávania a rastu,
  • pohodové prostredie rodinnej softvérovovej spoločnosti so zázemím medzinárodnej spoločnosti,
  • možnosť využiť znalosti nemčiny a komunikovať v nemeckom jazyku na dennej báze,
  • miesto, kde budeš predovšetkým človekom, priateľom a neoddeliteľnou súčasťou zohraného tímu.

 

Pridaj sa k nám!

 

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky