14

Svrbenie očí a unavené oči. Ako si chrániť zrak pri práci s počítačom?

Syndróm počítačového videnia, bolesť očí, začervenanie či svrbenie sú bežné príznaky unavených očí pri práci s počítačom. Ako si udržať zdravý zrak pri sedavej práci kde hrozí digitálna únava? Stačí dodržať niekoľko pravidiel.

Celodenné pozeranie do monitora môže byť vyčerpávajúce nielen pre našu myseľ, ale aj zrak. Pri práci v kancelárii sa mnohí stretávajú s bolesťou očí, začervenaním či slzením. Tieto príznaky môžu viesť k zhoršeniu kvality zraku, ale aj iným zdravotným problémom, ako napríklad migrénam. Spísali sme preto pár tipov, ako predísť unaveným očiam a udržať si kvalitný zrak čo najdlhšie.

Práca, ktorá si vyžaduje dlhé hodiny strávené pred obrazovkami zariadení často spôsobuje zahmlené videnie, ťažkosti s osvetlením ktoré sú známe ako syndróm digitálnej únavy očí, ktorý sa označuje ako CVS – Computer Vision Syndrome. Prispieva k nemu aj niekoľko ďalších faktorov, no existujú aj spôsoby, ktoré ho dokážu eliminovať.

Všetko začína správnym životným štýlom

Aj pri očiach platí, že sú súčasťou celého tela a ich kvalitu tak ovplyvňuje mnoho faktorov. Na stav našich očí a zraku vplýva strava, hygiena, ale aj zlozvyky ako napríklad fajčenie. To môže spôsobiť šedý zákal, poškodenie zrakového nervu či v niektorých prípadoch až úplnú slepotu. Odporúča sa preto cigarety úplne obmedziť. Zo stravy by sme mali preferovať mrkvu, ryby, listovú zeleninu, bobuľové ovocie, citrusy, orechy, fazuľu aj vaječné žĺtky. Obsahujú živiny, ktoré očiam prospievajú. Aj tu však platí, všetko s mierou. Zabúdať by sme nemali ani na správnu hygienu, najmä ak nosíme kontaktné šošovky, alebo sa zvykneme často dotýkať očí rukami. Vyhnúť by sme sa mali kozmetike, ktorá dráždi oči a nie je pre ne určená.

Zdravá strava a zrak
Zdravie zraku podporuje mrkva ryby listová zelenina i bobuľové ovocie

Ochranu očí netreba podceňovať

Zrak patrí medzi zmysly, ktorými vnímame približne 80 % informácií o svete, a preto by sme si ho poriadne mali chrániť. Na zmiernenie dôsledkov modrého žiarenia z digitálnych obrazoviek a zariadení, ktoré sa nazýva aj digitálne napätie očí je vhodné zaobstarať si okuliare (aj bez akýchkoľvek dioptrií) s filtrom na blokovanie modrého žiarenia. Samotné modré svetlo nie je nutne zlo, no pri dlhodobom kontaktne s obrazovkou má tendenciu vytvárať únavu a napätie očí. Podceňovať by sme nemali ani kvalitné slnečné okuliare s ochranou pred UV žiarením. Výnimkou nie sú ani lyžiarske okuliare, nakoľko zrak je v bielom, zasneženom prostredí omnoho viac namáhaný. Špeciálne okuliare existujú napríklad aj pre šoférovanie. Ak používame kontaktné šošovky, určite by sme sa mali o ne pravidelne starať vymieňať ich. Môžeš sa tak vyhnúť rôznym infekciám a znehodnoteniu.

Pravidelné prestávky od zariadení a správne sedenie

Televízia, monitor, tablet a smartphone. To všetko používame na dennej báze a ovplyvňuje to náš zrak.  Ak však pracuješ s počítačom, zrejme sa pravidelnému kontaktu s obrazovkou nevyhneš. Dobrým zvykom je preto pravidelná prestávka od týchto zariadení. Tie by mali byť aspoň 4 za deň a trvať minimálne 5 minút. Nezabudni ani na zníženie jasu a kontrastu obrazovky, prípadne šetriaceho režimu pre oči. Dôležité je tiež správne sedenie pred obrazovkou. Uisti sa, že sedíš aspoň 80 cm od monitora.

Obrazovku by si mal mať umiestnenú mierne pod horizontom, sklon obrazovky by mal byť zhodný s uhlom pohľadu. Pomôžeš tým nielen zraku, ale aj chrbtici a krku. Pri práci s počítačom dbaj na polohu celého tela. Zdravé sedenie zníži náchylnosť na bolesť chrbta aj karpálny tunel. Nezabudni na vhodný zdroj svetla v miestnosti. Do očí by nemalo dopadať ostré svetlo. Vhodnejšie je preto umiestniť pracovný stôl tak, aby tvoje oči neboli namáhané.

Preventívne prehliadky sú dôležité

Ak nosíš okuliare alebo šošovky, je dôležité, aby si pravidelne navštevoval očného lekára a pozoroval, či sa tvoj zrak nezhoršuje. Raz za čas by si si kvalitu zraku mal nechať skontrolovať, aj ak s očami nemáš problém, no často pracuješ s počítačom. Čím skôr možný problém podchytíš, tým lepšie. Aj preto msg life Slovakia ponúka svojim zamestnancom v rámci mesiaca zdravia možnosť využiť bezplatné vyšetrenie zraku. Pred návštevou lekára by sme sa mali informovať u rodiny aj o dedičných ochoreniach, nielen očí. Kvalitu zraku môže ovplyvňovať napríklad aj cukrovka. Ak je to možné, mali by sme preferovať okuliare pred šošovkami. Oči namáhané monitorom by sme mali pravidelne zvlhčovať kvapkami a nezabúdať žmurkať.

Vyšetrenie zraku
Či už s očami problém máš alebo aj nie pravidelné kontroly zraku sú dôležité najmä ak často pracuješ s počítačom

Očná gymnastika

Tak ako naše telo, aj oči potrebujú pravidelné cvičenie. Predídeme tak krátkozrakosti či ďalekozrakosti. Stačí si denne vyhradiť čas na takzvanú očnú jogu či očnú gymnastiku. Krátke cvičenie spočíva v troch fázach. Každých dvadsať minút sa na dvadsať sekúnd pozrieme na objekt vzdialený približne šesť metrov. Táto vzdialenosť je pre oči ideálna na to, aby sa zbytočne neprepínali, nezaostrovali a oddýchli si. Nezaberie to veľa času, no efekt sa dostaví už po niekoľkých cvičeniach. Dobrým cvikom je aj hranie tenisu. Sústredenie sa na loptičku, ktorá sa neustále vzďaľuje a približuje, precvičuje naše zaostrovanie.

Poškodenie zraku môže spôsobiť nielen pozeranie na monitor, ale napríklad aj dlhodobé čítanie kníh pri zlom svetle. Namáhame oči tým, že zaostrujeme len na jeden centrálny bod teste pred nami. To môže viesť aj k zhoršeniu periférneho videnia. Aj pri očiach platí, že ak nebudeme používať niektoré svaly, časom ochabnú a stratia svoju funkčnosť. Prestávky od monitora, vyšetrenie zraku a precvičovanie očí sú preto najlepšie spôsoby, ako si udržať zdravý zrak čo najdlhšie.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky

    Vyber si z pracovných ponúk a získaj bonus

    Pracovné ponuky
    hr manažér mladá žena profilová foto