14

Ako úspešne dodržať novoročné predsavzatie?

Čo stojí za zlyhaním novoročných predsavzatí a návod na to, ako si ich úspešne udržať.Nový rok, čistý list, ďalších 12 mesiacov na zlepšenie svojho života. A tak, ako každý rok, teraz sa to už vážne podarí. A vieš čo? Podarí! Najmä, ak predsavzatiam budeš pristupovať racionálne.

Prečo predsavzatia zlyhávajú

Zvykneš ísť do predsavzatí a veľkých životných zmien naplno? Riskuješ, že zlyháš. Nie preto, že mať vysoké ambície a pracovať na nich je zlé. Tento prístup je však menej realistický a málokomu sa podarí vykonať príliš veľkú zmenu na prvý pokus.

Omnoho podstatnejšia je konzistencia tvojej snahy. Namiesto toho, aby sa tvoje zlé návyky zmenili v prvom mesiaci roku sa snaž, aby zmena trvala dlhodobo. A čo je podstatnejšie, nenechaj sa odradiť prípadným nezdarom.

Za odradením stojí psychologický efekt rezignácie. Ak porušíš predsavzatie, môžeš mať pocit, že snaha je „zresetovaná“ a musíš začať odznova. Večné štarty sú frustrujúce, nikto nechce začínať stále odznova. Zamysli sa ale nad týmto: ak si raz neumyješ zuby, zanevrieš doživotne na čistý chrup? Alebo nedodržíš večierku a spíš namiesto 8 iba 6 hodín. Povieš si, že spánok už nie je dôležitý?

Fenomén rezignácie môžeme ilustrovať na najčastejšom novoročnom predsavzatí Slovákov aj Čechov – schudnúť a zdravšie jesť. Podľa prieskumu agentúry STEM/MARK vydržia predsavzatia:

  • Pri 26 % respondentov len pár dni,
  • Pri 23 % štvrť roka,
  • 22 % opýtaných to potiahne mesiac,
  • Len 7 % si predsavzatie drží rok.

Lukáš Roubík, nutričný poradca, tréner, bodybuilder a spoluzakladateľ Inštitútu modernej výživy búra mýty v stravovaní dlhodobo a jeho odporúčanie je jasné: dôležitá je snaha po celý rok, nie jedno porušenie pravidiel.

Psychologický a biochemický efekt dokončovania vecí

Mať rozrobených príliš veľa vecí nie je prínosné ani pre tvoj mentálny stav, ani pre pracovnú efektivitu. Je to dokonca jednou z ciest k vyhoreniu (prečítaj si náš článok Kedy je čas na zmenu práce). Problém môže nastať pri úlohách, alebo v tomto prípade pri predsavzatiach, ktoré nedokážeme ukončiť v dohľadnej dobe. V psychológii sa to nazýva completion bias, teda skreslenie dokončovaných úloh, a ovplyvňuje nás všetkých.

V Harvard Business School skúmali, ako dokončovanie pracovných úloh vplývalo na motiváciu a spokojnosť 500 zamestnancov z rôznych segmentov. Najspokojnejší a najmotivovanejší boli tí zamestnanci, ktorí svoj deň začali jednoduchými čiastkovými úlohami.

Náš mozog je závislý na dokončovaní úloh. Každý odškrtnutý task nám dá dávku dopamínu, ktorého potrebujeme pri zahltení senzorickými informáciami zo sociálnych sietí omnoho viac, než v minulosti. Dobrou radou pre dodržanie, alebo skôr udržanie si svojich predsavzatí bude: rozbi ich na čiastkové úlohy a ciele.

ruka držiaca pero na stole píše to do list pri klávesnici a šálke čaju
Úlohy rozbi na čiastkové ciele aby si ich mohol jednoduchšie dokončiť

Adaptuj si Kaizen

Kaizen, po japonsky „zmena k lepšiemu“, je metóda, filozofia, alebo dokonca manažérska technika postupného zlepšovania sa. Môžeš ju aplikovať na prácu, aj na osobný život. Ako Java programátor chceš napríklad robiť veci efektívnejšie, menej prokrastinovať, alebo mať väčší poriadok v prioritách. Ak by sa ti podarilo každý deň v roku zvýšiť svoju efektivitu o 1 %, na konci roka si o 365 % efektívnejší.

Metóda vznikla v 50. rokoch ako forma lean prístupu k riadeniu produktivity japonskej Toyoty. Rozšírila sa na západ, kde neskôr vznikol aj Kaizen Institute pomáhajúci firmám osvojiť si best practices lean managementu.

Kaizen je definovaný neustálym zlepšovaním sa (continuous improvement), čo ti ako testerovi alebo developerovi nie je cudzie vďaka continuous integration a delivery. Medzi jeho základnými princípmi nájdeš:

  • Okamžité riešenie problémov,
  • Uvedomenie si, že stále je čo zlepšovať,
  • Brať ako cieľ zlepšenie, nie dokonalosť.

Než sa teda rozhodneš zanevrieť na svoje predsavzatia po prvom tohtoročnom burgri s hranolkami alebo prvom zmeškanom deadline, daj si na chvíľu pauzu. Pozri sa na vec z inej perspektívy a snaž sa nájsť riešenia. Nabudúce si dáš burger bez hranoliek a časť tasku deleguješ na kolegu s voľnými kapacitami. Možno to nebude 100 % zlepšenie, ale stále budeš lepší, než si bol včera. A to sa počíta.

Ak hľadáš v novom roku zmenu práce a chcel by si ísť do IT, pozri si naše voľné pracovné miesta, kde nájdeš aj ponuky pre ľudí bez predošlých skúseností v IT (napr. IT tester konzultant).

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky