21

Jaro ti prezradí, čo obnáša práca developera

Jaro pracuje v msg life Slovakia takmer od jej vzniku. Na vlastné oči mohol sledovať, ako začínajúca PIT Slovakia rastie a kam sme to ako msg life Slovakia dotiahli. Pracuje ako java softvér developer v malom tíme na produkte, ktorý sa vyvíja len v Bratislave. Vo svojej práci oceňuje najmä priateľský kolektív, ktorý je preňho veľkou motiváciou. Prečítaj si, čo robí senior java vývojár v msg life Slovakia.

Ako dlho pôsobíš v msg life Slovakia?

„V msg life Slovakia pracujem v podstate od jej vzniku – od leta 2002.”

Na akú pozíciu si nastúpil?

„Nastúpil som na pozíciu vývojára. ”

Akú pozíciu zastávaš aktuálne?

„Momentálne pracujem ako Java programátor. Zároveň som vedúcim nášho malého tímu. Máme ale to šťastie, že sa často podieľame aj na tvorbe špecifikácií, čiže máme priamo dosah aj na to, ako budú jednotlivé veci fungovať. ”

Ako si sa dostal k programovaniu?

„Popravde, to už ani neviem, pamätám si ale, že už na strednej škole ma to k programovaniu stále ťahalo, aj keď vtedy som si ešte nevedel poriadne predstaviť, o čo vlastne ide. Samozrejme, odvtedy sa aj programovanie úplne zmenilo.”

Čo ťa zaujalo na práci v msg life Slovakia? Prečo si si vybral práve nás?

„Keď som nastupoval do našej firmy, išlo o malú, novozaloženú firmu v podstate bez mena. Kontakt na ňu som dostal od kolegu, ktorý tu už pracoval. V tom čase moja vtedajšia firma práve hromadne prepúšťala, nemal som veľmi na výber. O mojom budúcom zamestnávateľovi som sa rozhodoval iba na základe pocitov pri pohovore. Dnes by to už bolo určite iné. Na vlastné oči som mohol sledovať, ako začínajúca PIT Slovakia rástla a kam ako msg life Slovakia napreduje.

V čom sa práca u nás líši od predchádzajúcich pracovných skúseností?

„Ja osobne najviac oceňujem priateľskú, až rodinnú atmosféru, ktorá je vo firme. Neviem, čím to je, ale podobný názor som počul od viacerých kolegov. ”

Ako vyzerá tvoj bežný pracovný deň?

„Pokojný pracovný deň znamená, že sa venujem nerušene svojim úlohám – buď implementácii nových vecí, alebo oprave chýb. Náročný pracovný deň sa nesie v znamení rôznych telefonátov, najmä z Nemecka. Dôvodom býva nejaký problém, ktorý je potrebné okamžite vyriešiť. Ak sa táto situácia opakuje pričasto, občas spôsobuje stres. Okrem toho sú na dennom poriadku rôzne brainstormingy, konzultácie, podpora testerov a podobné úlohy.”

Čo robí senior java developer? Na čom aktuálne pracuješ?

„Momentálne venujeme všetku našu energiu tomu, aby sme úspešne zvládli migráciu nového zákazníka. Jedná sa o veľkú a úspešnú firmu, čomu zodpovedá aj tlak na rýchlosť a kvalitu prevedenia.”

Práca vývojárov na IT projekte
Tím vývojárov venuje všetku energiu úspešnej migrácii projektu nového zákazníka

S kým všetkým komunikuješ a riešiš prípadné problémy?

„Komunikujem samozrejme so všetkými členmi nášho tímu, s našimi testermi a denne som v kontakte aj s kolegami z Nemecka.”

Na akom projekte práve pracuješ?

„Náš tím vyvíja produkt msg.Pension. Je to webová aplikácia pre správu účtov, na ktorých si zamestnanci šetria peniaze na predčasný odchod do dôchodku, resp. na dôchodok. Máme ho na starosti od jeho začiatku a jeho vývoj prebieha len u nás, v Bratislave.”

Máš skúsenosti aj s inými projektami v rámci msg life Slovakia?

„Áno, predtým som sa podieľal na vývoji GUI pre msg.Life.”

Aké aplikácie a programy využívaš pri práci?

„Programujeme v Eclipse, používame JBoss a okrem toho samozrejme využívame všetky štandardné programy ako MS Office a rôzne nástroje.”

Aké zručnosti a vedomosti sú dôležité pre tvoju pracovnú pozíciu?

„Dôležité sú samozrejme znalosti rôznych technológií, ktoré používame na našom projekte. Veľmi dôležité je však mať dobré know how z oblasti, ktorej sa náš produkt týka. Keďže špecifikácie nových funkcionalít sú často veľmi vágne, je teda na nás, aby sme vymysleli, ako daná vec vlastne bude fungovať. To zaberie často väčšinu času potrebného na vývoj.”

Čo máš na svojej práci najradšej?

„Najradšej mám, keď počas brainstormingu prídeme na elegantné riešenie problému. To nás utvrdí v tom, akí sme dobrí a aký geniálny systém vyrábame :). Samozrejme, poobedné kávičky a debaty pri nich sú taktiež na nezaplatenie. Niekedy sa rozhovor zvrtne aj k pracovnej téme a neraz sa stalo, že sme takto jednoducho pri káve vyriešili nejeden dlho sa ťahajúci problém.”

Poobedná káva v práci
Vo firme vládne priateľská atmosféra

Akí sú tvoji kolegovia?

„Mám šťastie na kolegov a kvôli atmosfére, ktorá vo firme vládne, by som prácu nemenil.”

Aké vlastnosti by mal mať tvoj nový kolega, aby zapadol do kolektívu?

„Ja osobne považujem za najdôležitejšie to, aký je to človek. Technické veci sa dajú naučiť, ale ak si ľudia navzájom nesadnú, tím nebude nikdy dobre fungovať, hoci by bol zložený z kvalifikovaných expertov.”

3 slová, ktoré ti napadnú, keď sa povie msg life Slovakia?

„Priateľská atmosféra, dobrá nálada, férovosť. Nedokázal som to dať na tri slová ?”

Zaujala ťa Jarova práca?

Máš skúsenosti s programovaním v jazyku Java a baví ťa matematika? Pozri si naše najnovšie pracovné ponuky v oblasti it development:

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky