14

Rozhovor s testerkou: Je IT zdravé pracovné prostredie pre ženy?

Študovala tlmočníctvo, no dnes pracuje ako testerka v IT spoločnosti. V rozhovore s Hankou z msg life Slovakia sa dozvieme, aké to je, keď technický support doma robí mamina, či je IT vhodné pracovné prostredie pre ženy a aj to, či IT skutočne potrebuje viac žien.

 Čím ťa zaujal IT svet a kedy sa pre teba stal vášňou? A je to vôbec vášeň?

Je to pre mňa obrovská vášeň, splnený sen! Bolo to vo mne už odmalička, pretože mám dvoch starších bratov a ten najstarší odjakživa opakoval, že on je génius a keď bude dospelý, bude si programovať vlastných robotov (smiech). Tieto hlášky ma sprevádzali už od útleho veku. Nebudem hovoriť, čo som mu vtedy povedala… (smiech)

Asi si si myslela svoje…

No veru, neverila som mu. Ale on to napokon dokázal a skutočne to tak je. Ale pre neho to bola obrovská vášeň, ja som bola vtedy malá, mala som asi osem rokov a sledovala som ho, čo on na tom počítači robí. Ja som mu ten počítač potom občas okupovala a stále som ho k niečomu volala, aby mi pomohol a ukázal, čo sa ako robí.

Mal z toho radosť?

Veľmi nie, ale keď som sa potom začala hrať počítačové hry a mala som nejaký problém, radšej mi to vysvetlil, aby som ho stále neotravovala. Takže ja som bola od malička vedená k počítačom a napriek tomu som v IT iba niečo cez dva roky.

A kde si bola celý ten čas, keď ťa to odmalička viedlo k IT a až teraz si sa k tomu dostala?

Ja som mala taký sen stať sa tlmočníčkou. Odmalička som vedela po nemecky, tak som chcela tlmočiť. Ale na gymnáziu, keď som končila, sme mali aj informatiku a robili sme také drobné programovania. Vtedy som sa rozhodovala, či ísť na IT alebo na tlmočníctvo. Takže som šla týmto smerom a zanieslo ma to všelikde, dokonca som sa učila aj jazyky. Ale potom som si uvedomila, že to asi bola chyba a že počítače by ma bavili oveľa viac.

Sprevádzala ťa IT to aj tým tlmočníckym svetom?

Jasné, keď niekto v práci nevedel niečo spraviť alebo niečo nefungovalo, vždy som to vedela opraviť. A vtedy som si vždy povedala, prečo ja som nešla študovať radšej to IT!

mladá IT žena s mikrofónom sedí v kresle na homeoffice a pracuje na laptope
Počet žien sa v IT neustále zvyšuje

Aj ženy sa uplatňujú v it prostredí

Spomínala si, že si hrávala aj ako dieťa počítačové hry. Uvedomovala si si už vtedy, že či už IT alebo „gaming“, obe tieto disciplíny sú takmer výhradne pánske prostredie?

Áno, uvedomovala som si to veľmi dobre. Už keď som chodila na základnú, všetci spolužiaci, chalani, hrávali počítačové hry a keď zistili, že aj ja hrávam, tak im padli sánky. Vôbec nečakali v tej dobe, že by nejaká baba hrávala počítačové hry.

A bola to výhoda? Boli baby gamerky vtedy cool a chceli sa s nimi kamarátiť všetci chalani?

Áno, odvtedy som bola konečne populárna (smiech).

Cítila si sa prijatá tým pánskym svetom, keď si začínala?

V tej dobe určite áno, boli milo prekvapení a veľmi nápomocní.

Mala si vo svojej IT kariére ako žena nejaké chvíle, keď si mala pocit, že čelíš nejakým výzvam práve preto, že si žena?

Úprimne povedané, v msg life Slovakia sa cítim ako v inom svete. Pretože keď som sa snažila dostať do IT sveta, bol to problém. Veľakrát sa mi v minulých povolaniach stalo, že som niečo dokázala vyriešiť lepšie ako IT-čkár z práce a vtedy bolo vidieť, že to tým chlapom nie je veľmi po vôli. Ale tu v msg life Slovakia je to niečo celkom iné, tu nie sú ženy nijakým spôsobom diskriminované. Je nás skoro 50/50, takže sa tu cítim fantasticky a nikdy som nemala pocit, že by som ako žena bola odmietaná.

IT projekty pre ženy

Prešla si nejakým vzdelávacím procesom, kým si prišla k nám?

Jasné, prešla som procesom v AjTyVit, čo je projekt, ktorý pomáha ženám dostať sa do IT sveta. Bála som sa, že inak to nepôjde, lebo to nie je všade tak, ako je to tu u nás v msg life Slovakia.

Mala si v rámci svojej kariéry nejakých mentorov? Je niekto, pri kom si naozaj rada, že zasiahol do tvojho pracovného života a pomohol ti?

Je ich určite dosť, ktorí mi pomohli a nasmerovali ma na tú cestu. A dnes som im neskutočne vďačná. Toľko som sa naučila, že ani sama som nedúfala, že sa mi to podarí. Takže či už to boli baby v projekte Aj ty v IT alebo kolegovia, vedúci oddelení – všetci mi odovzdali mnoho informácií a aj vďaka ich trpezlivému prístupu a dobrým radám som dnes tam, kde som.

Ako sa pristupuje k networkingu na pracovisku, keď si na pracovisku ako jedna z mála žien? My síce máme takmer rovnaký pomer kolegov a kolegýň, ale nie je to tak všade.

Popravde, ja som taký typ človeka, že vychádzam skôr s mužmi ako so ženami (smiech). Som skôr taká, že nerada hovorím o zbytočnostiach, nie som veľký fanúšik small talkov. Ja sa potrebujem sústrediť na prácu a chcem mať pokoj, takže na mieste, kde je dvesto chlapov a som sama žena, sa necítim zle, práve naopak, je to moje ideálne pracovné prostredie.

Takže svet IT je skutočne splneným snom?

Rozhodne. Fakt som tvrdo makala, aby to vyšlo a keď to vyšlo, veľmi dlho som tomu nedokázala uveriť. Ešte aj dnes sa niekedy nad tým zarazím, keď si uvedomím, že som vlastne v IT. Najviac ma to dokáže potešiť, keď som doma s deťmi. Dnešná mládež hrá stále nejaké hry a keď im niečo nejde, väčšina detí chodí za otcom. U nás je to inak.

Takže tech support je mamina?

Áno a veľmi si to užívam. Je to pre nich také cool, že to vlastne viem vyriešiť a viem mu pomôcť. Keď mi syn zavolá, že robia so spolužiakom projekt na počítači a niečo mu nejde, tak ho odnavigujem a vyriešime to spoločne. Tak to sú veci, z ktorých mám naozaj obrovskú radosť. IT profesia môže byť ideálnou voľbou aj pre ženy na materskej dovolenke.

mladá IT žena s tmavými vlasmi sedí na pohovke s malým synom a hrá sa s ním pri práci na laptope
Odvetvie IT môže byť ideálnou voľbou aj pre ženy na materskej dovolenke

Myslíš si, že sa robí všetko pre to, aby v IT bolo viac žien? A potrebuje IT viac žien?

Určite IT potrebuje viac žien. Myslím si, že my ženy máme vo všeobecnosti tú schopnosť robiť veľa vecí naraz. V IT je to nesmierne potrebné a urýchľuje to prácu. V súčasnej dobe sa robí oveľa viac pre to, aby bolo viac žien v IT, v minulosti to tak nebolo. Pred pár rokmi to bolo ešte tak, že dievčatá boli vedené iným smerom. Je to tak nejako zakorenené v spoločnosti. Ale toto sa už aktuálne mení, aspoň ja to tak vnímam.

Ženy v IT hravo zvládajú technické prostredie

Neodrádza ženy od IT aj fakt, že to pôsobí veľmi náročne? Naučiť sa programovať je ako učiť sa nový jazyk, doslova.

Áno, určite je to jedna z vecí, ktorá človeka na tom môže desiť, keď ti rozkazujú bodky a čiarky na obrazovke. To aj mňa niekedy vydesí (smiech)! Ale podľa mňa by sa malo hovoriť viac o tom, čo všetko ten jazyk dokáže a čo všetko sa s ním dá vytvoriť. Lebo keby sme vedeli, ako to funguje a čo to dokáže, nemali by sme z toho strach. Pre mnohých ľudí je aj to, ako funguje napríklad. internet, obrovská neznáma.  Programovanie by nemalo byť odstrašujúce. A ani nie je, keď pochopíš, ako to funguje.

V tomto roku u nás v msg life Slovakia hovoríme veľa o duševnom zdraví a robíme všetko pre to, aby sme ho u našich kolegov podporili. Myslíš si, že IT je zdravé pracovné prostredie pre ženu?

Áno, myslím si, že je. Aj keď nie pre každú. Závisí od povahy, pre mňa je to vyslovene liek na dušu. Občas sú samozrejme obdobia, keď cítim stres, lebo je toho veľa. Ale necítim tlaky ako v iných zamestnaniach, kde ideš na hranu svojich síl, fyzických a psychických, len aby si ho dodržala. Alebo kde je všetkým jedno, že ty máš choré dieťa, aj tak musíš ísť do práce. To sa tu u nás nedeje. Spoločnosť naozaj myslí na to, aby sa nám dobre pracovalo. V iných zamestnaniach má človek naozaj čo robiť, aby nevyhorel. Tu u nás sa dá všetko riešiť, nepociťujem žiadny tlak a cítim sa veľmi dobre.

Pracovné prostredie v mnohom odráža náš duševný stav. Čo je pre teba rozhodujúce v práci, aby si sa ty cítila v pohode?

Podľa mňa je veľmi dôležitý postoj zamestnávateľa ku svojim zamestnancom. Musíš ako zamestnanec cítiť podporu. Či už je to ohodnotenie tvojej práce alebo pomoc pri riešení nejakých zásadných životných situácií. Sú to veľakrát aj maličkosti, ako je pitný režim na pracovisku. Keď vidíš, že zamestnávateľ sa o teba stará a nie si mu ukradnutá, si taký vďačný zamestnanec, že sa naozaj snažíš zo všetkých síl ho nesklamať a vrátiť to firme späť svojím výkonom. V porovnaní s minulosťou, s firmami, pre ktoré som pracovala, je to naozaj ako iný vesmír. Veľmi si cením, že tu na mne záleží ako na človeku, nielen ako na zamestnancovi. To ma poháňa vpred a je to pre mňa nesmierne motivujúce.

Pýtam sa to každého nášho kolegu, spýtam sa aj teba: Máme viac ako 70 benefitov, ktorý je tvoj obľúbený?

Aktuálne je môj obľúbený benefit home office (prečítaj si článok Efektívny home office). Mám dve deti a keby som nemala tú možnosť, môj život by bol jeden veľký stres. Teraz viem, že sa nemusím báť, že ak mi ochorie dieťa a ja ostanem doma, tak ma vyhodia. Kedykoľvek sa niečo stane, viem, že môžem zavolať šéfovi a problém dokážeme spoločne vyriešiť. Toto je pre mňa obrovská pomoc, v minulosti v inej firme sa mi stalo aj to, že som mala dieťa v nemocnici a nútili ma chodiť fyzicky do práce, pričom to pre výkon toho povolania nebolo nevyhnutné. Ale mám rada z firemných benefitov aj naše spoločné obedy a raňajky, teambuildingy (pozri si fotogalériu teambuildingov), rada sa stretávam s kolegami, to je vždy veľmi milé.

Ak ťa zaujal rozhovor s Hankou a chceš pracovať v msg life Slovakia, pozri si naše voľné pracovné miesta.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky

    Vyber si z pracovných ponúk a získaj bonus

    Pracovné ponuky
    Mária HR manažér msglife