15

Home office – tipy na efektivitu a motiváciu pri práci z domu

Aj práca z domu môže byť zaujímavá a motivujúca. Prečítaj si naše tipy, ako ľahšie zvládať prácu počas home office a nestrácať motiváciu a chuť napredovať.Obdobie pandémie so sebou prinieslo mnoho zmien. Pohodlie pracovného miesta v kancelárii vystriedalo pohodlie našich domovov. Mnohí sa pri práci z domu obávali klesajúcej produktivity a toho, ako efektívne budú tímy na diaľku spolupracovať. Málokto však myslel na motiváciu a na to, ako veľmi ju budeme v čase pandémie potrebovať.

Hoci home office nemusí vyhovovať každému, aj práca z domu môže motivovať a prinášať pozitívne zmeny. Len treba vedieť, ako na to. Úlohu zohráva prostredie okolo nás, komunikácia v tíme i starostlivosť o naše zdravie a pohodu. Ak aj teba zaujíma, ako zvládnuť prácu z domu a nestratiť impulz a pracovné nasadenie, v tomto článku ti prinášame niekoľko užitočných tipov.

Vytvor si správne pracovné prostredie

Domáce prostredie nemusí byť rovnako ideálne ako to pracovné, najmä ak nie je na prácu prispôsobené. Doma na nás číha mnoho rušivých elementov, ktoré nás dokážu nielen znervózňovať, odvádzať pozornosť, ale aj zdržiavať pri práci. Niet divu, že úlohy, ktoré ti v práci zabrali niekoľko minút, sa môžu doma pretiahnuť aj na pol hodinu. Strácaním času nadobúdame pocit, že nestíhame, čo nás následne stresuje. Práve stres býva častým demotivujúcim faktorom.

Preto je dôležité, aby sme si doma vytvorili efektívne pracovné prostredie. Jedným z jednoduchých, no účinných tipov je vyčistiť si pracovný stôl a odložiť všetky veci, ktoré by mohli akokoľvek odpútať našu pozornosť od práce. Ak žiješ aj s ďalšími členmi domácnosti, je veľmi dôležité si s nimi určiť hranice o potrebe byť nerušený a stanoviť si časť dňa, kedy sa budeš na 100% venovať len práci. Predídeš tak vyrušeniam, ktoré môžu spôsobiť chyby pri práci.

Nezabudni na pravidelné prestávky od práce

Určite si už aj ty počas tohto obdobia zažil deň, keď si mal chuť po všetkých online mítingoch a práci na počítači urobiť jediné – odpadnúť do postele a dopriať si poriadny spánok. Nie si v tom sám. Čoraz viacej ľudí má v tomto období problém s fenoménom zvaným „Zoom fatique“, ktorý slangovo označuje únavu a vyčerpanie spôsobené videohovormi. Virtuálne interakcie dávajú nášmu mozgu poriadne zabrať. Okrem toho môžeme mať počas práce z domu tendenciu byť nonstop online. Pracujeme na počítači, komunikujeme prostredníctvom neho a veľakrát aj počas oddychu trávime čas na internete. Mozog je tak nepretržite vystavovaný veľkému množstvu informácií, ktoré musí spracovať a nemá dostatok času na odpočinok.

Nezabúdaj preto na pravidelné prestávky od zariadení. Kým pre niekoho je náročné udržať sústavnú pozornosť dvadsať minút, iný môže zvládnuť bez prestávky pracovať aj hodinu. Pomer času, koľko pracuješ a koľko oddychuješ, teda prispôsob svojim preferenciám a pozornosti. Počas prestávky by sme mali nášmu mozgu dopriať skutočný oddych. Namiesto prezerania internetu by sme mali radšej zvoliť napríklad krátku prechádzku, cvičenie alebo počúvanie obľúbenej hudby.

Netreba zabúdať ani na naše telo. Dlhé hodiny strávené za počítačom sa môžu negatívne podpísať aj na fyzickom zdraví. Preto si počas dňa dopraj dostatok pohybu. Aj krátka prechádzka v prírode dokáže nakopnúť viac ako káva. Okrem toho osvieži myseľ a obnoví tvoju pozornosť.

Počas práce si dopraj prestávky od PC
Počas prestávky by sme mali nášmu mozgu dopriať oddych

Komunikácia, pochvala a uznanie

Manažovanie na diaľku môže byť náročné. Veľká časť zodpovednosti sa presúva do rúk zamestnancov, ktorí musia nielen vytvoriť svoj vlastný časový harmonogram, ale aj riešiť všetky technické problémy, ktoré v ich v domácom pracovnom prostredí vznikajú. Pre mnohých ľudí môže byť náročné zachovanie rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom, čo sa negatívne odráža na rodinných vzťahoch či úrovni stresu. Celú situáciu len zhoršuje chýbajúci osobný kontakt a možnosť prediskutovať problémy s manažérom či kolegom. Aj preto by malo byť udržanie správnej komunikácie v tíme kľúčové.

Zamestnanci v tomto období potrebujú podporu viac ako kedykoľvek predtým. Práve vďaka komunikácii dokážeme získať tieto informácie a uistiť sa, že naši kolegovia majú dostatočnú podporu. Komunikácia zároveň vytvára priestor na spätnú väzbu, ktorou vieme členov tímu nielen nasmerovať, ale aj povzbudiť a ukázať im, že si ich prácu a prínos vážime. Pochvala a uznanie je jednou z najjednoduchších a zároveň najviac podceňovaných nástrojov ako sa dokážeme vzájomne motivovať. Prejavom uznania môžeme pritom zvýšiť nielen motiváciu, ale aj angažovanosť či dôveru v tíme. Na pochvalu a správnu komunikáciu preto určite nezabúdajme.

Udržiavanie komunikácie v tíme
Chýbajúci priamy kontakt s kolegom či s vedúcim vplýva aj na motiváciu

Zostaň v kontakte

Tímová práca nám pomáha dosahovať spoločné ciele. Zároveň však v nás vytvára určitý pocit spolunáležitosti a pozitívne ovplyvňuje našu motiváciu. Nie je to len o úlohách a povinnostiach, ktoré s kolegami riešime, ale aj o neformálnych spoločných aktivitách, ako napríklad teambuldingové akcie alebo bežný rozhovor pri káve cez obednú pauzu. Ide o aktivity, ktoré nielenže pomáhajú budovať dobré medziľudské vzťahy, ale zároveň umožňujú zamestnancom relaxovať. Okrem toho, nízka interakcia členov tímu sa môže negatívne podpísať na riešení problémov, hľadaní nových nápadov a ohroziť celkovú tímovú kultúru.

Preto zostaň so svojimi kolegami aj v neoficiálnom kontakte. Nájdite si čas, keď sa spolu nebudete venovať len povinnostiam a úlohám súvisiacim s prácou, ale necháte si priestor aj na neformálnu komunikáciu. Ak si bol zvyknutý na spoločné obedné pauzy, aj teraz sa môžeš spojiť so svojimi kolegami a vytvoriť si tak napríklad spoločný online coffee break. Zaujímavé teambuildingové aktivity sa dajú vytvoriť aj v internetovom priestore, napríklad prostredníctvom online hier či spoločných cvičení. Stačí sa len inšpirovať.

Niekedy môže byť náročné zostať neustále motivovaný. Najmä počas dní, keď sa nám nič nedarí a máme pocit, že celý svet je proti nám. Vtedy je dobré sa zastaviť a uvedomiť si, že aj tieto dni sú súčasťou nášho života a nebudú trvať večne. Niekedy stačí zmeniť uhol pohľadu, pozrieť sa na problém pozitívne, pripomenúť si svoje ciele a veci zrazu vyzerajú úplne inak.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky

    Vyber si z pracovných ponúk a získaj bonus

    Pracovné ponuky
    hr manažér mladá žena profilová foto