14

10 influencerov a komunít, ktoré z teba spravia profesionálneho Java programátora

Influenceri sú dnes perfektným zdrojom dôležitých informácií z oblasti informatiky. Pravidelne vytvárajú veľké množstvo obsahu vo forme príspevkov, videí alebo podcastov, ktoré sú dostupné úplne zadarmo. Aby si však nemusel investovať svoj čas do hľadania toho najlepšieho influencera, spísali sme pre teba zoznam tých najlepších. Okrem toho sme pridali niekoľko komunít, vďaka ktorým zlepšíš svoje zručnosti a staneš sa profesionálnym programátorom.

Prečítaj si aj náš minulý článok, kde sme sa venovali najlepším podcastom aj v IT.

Najprv si vyber typ obsahu

Ešte predtým, než si zvolíš influencera, ktorého budeš sledovať, rozhodni sa, aký typ obsahu je pre teba najlepší. Kým niektorí preferujú skôr videá, v ktorých môžu rečníka vidieť, iní inklinujú skôr k počúvaniu podcastov. Ich výhodou je najmä to, že sa dajú počúvať kedykoľvek – napríklad pri upratovaní domu, cvičení alebo počas cesty do práce.

Videá a podcasty však nie sú jedinými alternatívami. Množstvo obsahu je k dispozícii aj vo forme fotografií alebo krátkych, niekoľkosekundových videí, ktoré nájdeš na rôznych sociálnych sieťach, najmä na Instagrame a Facebooku.

Voľba preferovaného typu obsahu ti uľahčí výber zdroja informácií, čo sa môže v dnešnej dobe, keď je influencerov a komunít nespočetne veľa, stať komplikované a zdĺhavé.

5 najlepších influencerov z oblasti IT

Pozrime sa na piatich najlepších slovenských a zahraničných IT influencerov, ktorých sa oplatí sledovať.

Michal Hucko

Michal Hucko patrí medzi najpopulárnejších slovenských IT influencerov. Tvorí videá na Youtube pod názvom „Informatika s Mišom”. Okrem toho je známy aj vďaka rovnomennému instagramovému profilu a podcastu „Na mojom kompe to ide”.

Michal prostredníctvom svojich platforiem vzdeláva začiatočníkov aj pokročilých, zaoberá sa témami od vysvetlenia pojmov ako fullstack developer či scrum až po podrobné návody vo forme kurzov, ktoré podrobne odhaľujú zákutia IT oblasti.

Na jeho Youtube kanáli nájdeš aj rozhovory s odborníkmi na témy ako Java programovanie či zamestnanie v IT. Okrem videí, ktoré sú plné informácií pomáhajúcich stať sa profesionálnym programátorom, môžeš Michala sledovať na Instagrame alebo Facebooku, kde zverejňuje praktické tipy vo forme obrázkov alebo kratších videí.

Na Discordu Michal vytvoril komunitu IT nadšencov, ktorá slúži na vymieňanie rád a postrehov užitočných v kariére.

Odporúčame ti...

Michal si pripravil aj profesionálny platený kurz určený pre úplných začiatočníkov. Tento kurz sa zaoberá systémom Kubernetes a okrem teórie obsahuje aj praktické cvičenia.

Alica Freund

Alica Freund je slovenská programátorka, ktorá tvorí podcast (re)štarty v IT. V ňom prináša rozhovory s rôznymi osobnosťami a rozpráva sa s nimi o ich kariérnych začiatkoch a o výzvach, ktorým čelia v súčasnosti. Poskytuje tak začiatočníkom realistický pohľad na fungovanie IT sféry.

Alica študovala v Košiciach a svoju kariéru odštartovala ako scrum master v Prahe. Neskôr sa rozhodla pre zmenu zamerania a začala nanovo ako programátorka. Pri tomto prechode zistila, že vysoká škola a dvojročné skúsenosti z IT nemusia vždy stačiť na získanie vytúženej práce.

Toto náročné obdobie ju inšpirovalo k vytvoreniu podcastu pre začiatočníkov, ktorí nevedia, čo očakávať po vyštudovaní školy, alebo si hľadajú prácu, ale ešte nenašli tú pravú, napriek mnohým zaujímavým pracovným ponukám.

Okrem podcastu píše Alica aj blog s názvom „Alica’s dev blog”, kde nájdeš veľa rád, tipov a prehľadných návodov.

Nájdi si influencera, ktorý ťa bude baviť
Môžeš si vybrať slovenských aj zahraničných IT influencerov

Marie-Philippe Gill

Ak ti angličtina nerobí problém, skvelou voľbou na sledovanie je IT influencerka Marie-Philippe Gill. Píše blog, nakrúca videá a tvorí obsah na Instagrame. Vyštudovala softvérové inžinierstvo na École de Technologie Supérieure v Montreale a aktuálne pracuje ako NLP Research Developer.

Marie má síce viacero platforiem, ale pre milovníkov informatiky je najlepšou alternatívou jej Instagram. Na profile zdieľa najmä kratšie videá s radami a tipmi, ktoré sú ideálne pre tých, ktorí nemajú veľa času a potrebujú rýchlo získať informácie.

Abi Bouhmaida

Abi Bouhmaida, známy skôr pod prezývkou For Good Code alebo Hot Guy in Tech, sa venuje viacerým oblastiam IT. Na svojom instagramovom profile, kde má viac ako 1,7 milióna sledovateľov, píše najmä o technologických aktualitách, programovaní, umelej inteligencii, kybernetickej bezpečnosti a produktivite.

Na rozdiel od mnohých iných IT influencerov tvorí Abi obsah prevažne na Instagrame. Jeho príspevky sú výstižné a plné trikov, ktoré využívajú programátori aj bežní používatelia internetu.

Tiffany Janzen

Tiffany Janzen je IT influencerka s viac ako 338-tisícovým publikom. Okrem príspevkov na Instagrame tvorí aj podcast s názvom „Talk Tech with Tiff”, v ktorom rozoberá rôzne témy z oblasti IT, spravidla s jedným alebo viacerými hosťami.

Tiffany je tiež zakladateľkou komunity Take Off, v rámci ktorej poskytuje platené kurzy. Po zaplatení mesačného predplatného máš k dispozícii videá, workshopy a komunitu na Slacku.

Ak za informácie platiť nechceš, veľa ich nájdeš priamo na instagramovom profile Tiffany. Jeho súčasťou sú krátke videá, prehľadní sprievodcovia a pravidelné edukačné stories.

5 najlepších komunít z oblasti IT

Ďalším skvelým zdrojom informácií z oblasti IT sú komunity, ktorých je na internete veľké množstvo. Charakteristické pre ne je, že ich tvoria stovky až tisícky používateľov, ktorí si navzájom radia. Prostredníctvom nich môžeš nájsť riešenie na takmer všetky problémy spojené s programovaním, prípadne získať bezplatné poradenstvo od odborníkov s rokmi praxe.

K najpopulárnejším komunitám na internete patrí:

GitHub Community

GitHub Community je platforma určená na podporu všetkých používateľov GitHubu. Slúži na vzdelávanie programátorov prostredníctvom diskusií a rozsiahlej dokumentácie. Je to vzdelávací portál, zdroj základných aj pokročilých informácií a miesto pre inšpiráciu.

Vďaka tomu, že GitHub Community je medzinárodná, využívajú ju odborníci z celého sveta. Spravidla funguje na základe otázok a odpovedí, čo znamená, že ak si s niečím nevieš poradiť, môžeš položiť otázku, na ktorú môže ktokoľvek odpovedať prostredníctvom komentárov. Ak je téma zaujímavá pre viacerých používateľov, rozbehne sa diskusia, z ktorej si odnesieš množstvo informácií.

GitHub okrem toho umožňuje vytvárať aj diskusné skupiny, v rámci ktorých členovia komunity diskutujú o témach a zdieľajú svoje nápady.

Samostatnou kategóriou sú GitHub events. Ide o udalosti, ako sú napríklad školenia a konferencie, ktoré spájajú jednotlivých členov komunity. Niektoré sú virtuálne, iných sa môžeš zúčastniť osobne. Priamo na webovej stránke GitHubu nájdeš všetky plánované eventy spolu s miestom konania a bližšími informáciami o tom, o čom budú.

Reddit – r/programming

R/programming je subreddit, čiže podkategória alebo podstránka na platforme Reddit, venovaná diskusiám o programovaní a ďalším IT oblastiam. Používatelia v rámci nej môžu klásť otázky, diskutovať a zdieľať nápady, inšpirácie a rôzne typy obsahu.

Okrem toho je k dispozícii aj možnosť hlasovať za príspevky a ovplyvňovať tak ich viditeľnosť v rámci komunity. Platí, že keď sa ti príspevky páčia, dáš upvote, a keď sa ti nepáčia, klikneš na downvote.

Ak sa chceš zapojiť do diskusie a pridávať komentáre, musíš si na Reddite vytvoriť účet. S tým budeš môcť komentovať a vytvárať príspevky nielen na subreddite r/programming, ale aj na iných Reddit podstránkach.

Codecademy Community

Codecademy Community predstavuje komunitu ľudí, ktorú vytvorila online vzdelávacia platforma Codecademy. Táto platforma je známa poskytovaním interaktívnych kurzov a cvičení v oblasti programovania, web developmentu a mnohých ďalších disciplín.

Členovia Codecamedy Community majú prístup k funkcionalitám podporujúcim interakciu a spoluprácu, vrátane diskusií a rôznych virtuálnych či tradičných eventov. Miesto konania, dátum a ďalšie informácie o týchto udalostiach nájdeš priamo na webovej stránke Codecademy.

Pre tých, ktorí hľadajú dodatočné informácie, komunita poskytuje aj články s návodmi, tipmi a trikmi. Ich autormi sú odborníci z rôznych oblasti IT. Zabudnúť netreba ani na sociálne siete, kde sa nachádzajú príspevky o aktuálnych trendoch a novinkách v oblasti IT.

Dev.to

Dev.to je platforma, ktorá funguje ako sociálna sieť a komunita pre vývojárov, programátorov a ďalších IT špecialistov. Poskytuje priestor na zdieľanie obsahu, diskusií a zaujímavostí z oblasti informatiky a technológií.

Ak sa chceš stať súčasťou komunity, písať príspevky alebo komentovať, musíš sa zaregistrovať. Celý proces je rýchly a jednoduchý, a zvládneš ho do niekoľkých minút.

Výhodou Dev.to je prehľadná a dobre spracovaná webová stránka. Obsah je rozdelený do niekoľkých hlavných kategórií, ako sú napríklad podcasty, návody alebo otázky a odpovede.

Informácie môžeš vyhľadávať aj podľa tagov, teda označení. Tie najpopulárnejšie sa nachádzajú v ľavom paneli.

Odporúčame ti...

Po vytvorení účtu si môžeš príspevky, ktoré ťa zaujali, uložiť. Takto máš istotu, že sa nestratia v množstve obsahu a môžeš sa k nim kedykoľvek vrátiť.

Stack Overflow

Stack Overflow je internetová platforma určená pre programátorov, vývojárov a odborníkov v oblasti informačných technológií. Je to jedna z najväčších a najpopulárnejších komunít zaoberajúcich sa riešením IT problémov.

Na rozdiel od Redditu alebo Dev.to, Stack Overflow ponúka nielen bezplatnú, ale aj platenú verziu. Cena platených variantov sa líši podľa vybraného plánu a obsahujú niekoľko dodatočných služieb. Okrem základných znalostí získaš prístup k odborným článkom, prioritnej zákazníckej podpore a viacerým praktickým nástrojom.

Sociálne siete Stack Overflow nie sú také rozvinuté, ale aj tu nájdeš užitočné informácie. Slúžia najmä ako upozornenie na nové časti podcastov alebo články na blogu.

Na internete nájdeš veľa komunít
Na internete nájdeš veľa komunít

Rozšír svoje vedomosti a získaj prácu snov

Pridaj sa do jednej z komunít alebo začni sledovať IT influencera a rozšír svoje vedomosti. Čím viac toho budeš vedieť, tým lepšie šance budeš mať na získanie skvelej práce s dobrým ohodnotením a zaujímavými firemnými benefitmi.

Možností, ako rozširovať svoje vedomosti, je nespočetne veľa. Ak ti komunity alebo influenceri nevyhovujú, porozmýšľaj nad podcastmi alebo blogmi. Skvelé sú však aj knihy a kurzy v slovenskom či anglickom jazyku, ktoré z teba spravia profesionálneho Java programátora.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky