14

Prehľad obľúbených programovacích jazykov. Ktorý z nich sa oplatí naučiť?

Patríš medzi ľudí, ktorých láka programovanie? Kladieš si otázky, čo je programovanie, aké náročné je naučiť sa programovať, ako začať pracovať v IT a aký programovací jazyk je pre teba vhodný?

Dnes najpoužívanejšie jazyky pri programovaní sú Python, Java, JavaScript a SQL, ktoré sú široko používané pre vývoj webových aplikácií, automatizáciu úloh, tvorbu podnikových systémov a správu databáz. Pričom najrozšírenejší jazyk v oblasti IT pre počítačové programy je JavaScript, ktorý dominuje na poli webového vývoja a poskytuje interaktívnosť a dynamiku pre množstvo webových aplikácií. Prehľad najčastejšie používaných jazykov ti poskytne malý pohľad do sveta IT a zistíš, aký programovací jazyk sa učiť. Novú kariéru nemusíš odštartovať hneď ako CTO technologickej spoločnosti. Začni ako junior programátor a získaj cenné skúsenosti a možnosť kariérne rásť. Postupne zistíš, ktorý programovací jazyk pre začiatočníkov ti vyhovuje.

Ako si vybrať programovací jazyk

Vybrať si, ktorý programovací jazyk sa učiť nie je nič náročné. Aké typy programovacích jazykov máme, podľa čoho si ale zvoliť ten správny a aké sú medzi nimi rozdiely? Existujú programovacie jazyky, ktoré sa dokážeš naučiť, iba ak už ovládaš iný jazyk, ktorý s nimi súvisí. A za druhé, programovacích jazykov je veľmi veľa, preto zrejme neexistuje nikto, kto by ich ovládal všetky. Ak hľadáš cestu, ako sa naučiť programovať a váhaš, ktorý programovací jazyk si zvoliť, treba si najskôr položiť základnú otázku. Nie je ňou, ktorý je jednoduchý programovací jazyk alebo aký je najlepší programovací jazyk. Spýtaj sa, čo vlastne chceš v tom jazyku vytvoriť? Na to treba poznať aspoň najzákladnejšie rozdiely.

Frontend vs backend: Rozdiely v kontexte programovania

Programovacie jazyky nie sú špecificky obmedzené použitím na frontend alebo backend programovanie. Niektoré jazyky sú využívané na oboch stranách (napríklad JavaScript). Okrem toho existujú aj frameworky a technológie, ktoré sú navrhnuté špecificky pre potreby frontendu alebo backendu a špecializovaný vývoj v každej časti webovej aplikácie.

Frontend development

Áno, výraz „Front-End“ (alebo „frontend“) sa správne používa v oblasti programovania a web developmentu. Tento termín označuje časť webovej aplikácie alebo softvéru, ktorá je viditeľná a interaktívna pre používateľa. Frontend znamená, že tvoríš to, čo na konci vidí používateľ pri počítači. Front-End development zahŕňa dizajn, používateľské rozhranie a funkcie, ktoré sú priamo prístupné a ovládateľné pomocou webového prehliadača alebo iného rozhrania.
Frontend developer sa zameriava na implementáciu dizajnu a funkcionality, ktoré sú priamo prezentované používateľovi.
Sem patria grafické prvky, ako textové farby, obrázky, grafy, tlačidlá, navigačné menu a ďalšie s cieľom zabezpečiť, aby webová stránka bola responzívna a rýchla.
Toto je často spojené s jazykmi a technológiami ako HTML, CSS a JavaScript. Na druhej strane je „Back-End“ časť zodpovedná za spracovanie dát.

Backend development

Na strane druhej výraz „Back-End“ (alebo „backend“) ja zase používaný v oblasti programovania a vývoja softvéru, čím sa označuje časť webovej aplikácie alebo softvéru, ktorá pracuje na pozadí, teda na serverovej strane. Back-End sa zaoberá spracovaním dát, interakciou s databázou, riadením serverových operácií a poskytovaním informácií pre Front-End, ktorý je viditeľný a ovládaný užívateľom.

Backend developer používa rôzne programovacie jazyky a technológie, ako sú PHP, Ruby, Python, Java, a frameworky ako Node.js, Django, Ruby on Rails, atď. Spolu s Front-Endom tvoria kompletnú webovú aplikáciu alebo softvér. Tieto dve časti navzájom spolupracujú a tvoria funkčné užívateľské rozhranie.

Niekedy rozhodnutie programátora aký programovací jazyk si zvoliť je rozhodovanie sa medzi vyššími a nižšími programovacími jazykmi. To závisí od konkrétnych požiadaviek projektu, preferencií programátora a charakteru úlohy, ktorú treba riešiť. Tu sú niektoré aspekty, ktoré by mohli ovplyvniť voľbu.

Čo sú vyššie programovacie jazyky

V informatike sú označením pre programovacie jazyky s väčšou mierou abstrakcie. Vyšší programovací jazyk, alebo jazyk vyššej úrovne je navrhnutý s vysokou úrovňou abstrakcie, ktorá umožňuje programátorom pracovať bez potreby hlbokého zaoberania sa konkrétnymi technickými detailmi hardvéru a operačného systému. Tieto jazyky majú vlastnú definíciu gramatiky a syntaxe, čo uľahčuje ich pochopenie a používanie.
Vyššie programovacie jazyky zahŕňajú program Java, Python, Ruby a Swift, JavaScript, C#. Sú vhodné pre rýchly vývoj a jednoduchšiu implementáciu programov.

Čo sú nižšie programovacie jazyky

Termín „nižší programovací jazyk“ sa v IT používa na označenie skupiny programovacích jazykov, ktoré minimalizujú alebo úplne eliminujú abstrakciu od fungovania procesora v počítači. Pojem „nižšie“ indikuje minimálny alebo žiadny stupeň odlišnosti medzi daným programovacím jazykom a strojovými inštrukciami procesora alebo jeho inštrukčnou sadou. V dôsledku toho sú nízkoúrovňové programovacie jazyky často považované za „tesne späté s hardvérom“
Nižšie programovacie jazyky zahŕňajú Assembler, stredne úrovňový jazyk C, C++: Rozšírenie jazyka C, Rust, Fortran, Assembly Language.

Programovacie jazyky sa delia na frontend a backend. Frontend znamená, že tvoríš to, čo na konci vidí používateľ pri počítači. Backendové programovacie jazyky sú zasa tie, ktoré stoja v pozadí a tvoria procesy, ktorých výsledok vidíš na monitore. Toto sú základné typy programovacích jazykov. Možno si uvedomuješ význam aj použitie jazykov, iba netušíš, čo by ťa bavilo. Spísali sme preto charakteristika pre najpoužívanejšie programovacie jazyky.

Študent sa učí pracovať s kódom programovacieho jazyka
Správny výber programovacieho jazyka pre začiatočníka je dôležitý pre uplatnenie na trhu práce

Jazyk HTML

Jazyk HTML je hypertext markup language, čiže hypertextový značkovací jazyk. Hypertextový znamená, že môže obsahovať odkazy napríklad na iné stránky a značkovací, že používa značky, takzvané tagy. Programovací jazyk HTML vo svojej podstate nie je programovací jazyk. Programovanie je totiž proces, ktorým povieš „Ak sa stane A, urob B.“ To jazyk HTML nedokáže. Je zodpovedný len za informácie, ktoré sa na webe zobrazujú.

Je to však dorozumievací jazyk, bez ktorého webové stránky nepracujú, a tak minimálne jeho základy by mal ovládať každý, kto plánuje pracovať na vývoji webu. Na jeho zvládnutie stačí pochopiť, že každý príkaz má otvárací a zatvárací tag a zapamätať si niekoľko základných značiek. Na tvorbu HTML súborov ti pokojne stačia programy, ktoré už v počítači máš, napríklad Poznámkový blok alebo Notepad++.

CSS programovanie – Cascading Style Sheet

Skratka CSS označuje takzvané kaskádové štýly. HTML hovorí čo má na stránke byť, CSS povie, ako to má vyzerať. Kombinácia HTML a CSS stačí na tvorbu jednoduchých, statických web stránok. Jediným interaktívnym prvkom budú odkazy. Nedokážeš vytvárať používateľské kontá, ani žiadne iné dynamické prvky. CSS vo svete IT v podstate nepotrebuješ, ak nechceš robiť web stránky. No logika kaskád veľmi pomôže pri zložitejších programoch a schopnosť umiestniť prvok na správne miesto sa vždy hodí tiež.

Programovací jazyk JavaScript

JavaScript sa stal hlavným programovacím jazykom frontendu, čiže spolu s HTML a CSS uzatvára trojicu, pomocou ktorej už vieš vytvárať skutočné web stránky. JavaScript je zodpovedný za interaktivitu. Práve on je ten, čo ti vyhodí červené varovanie, ak vo webovom formulári zadáš telefónne číslo v nesprávnom formáte a práve on, ktorý dokáže bežného používateľa rozhnevať opakovaním vety „Heslo nie je dosť silné, zvoľte iné“.

JavaScript často prináša nové nástroje, čo nemusí každému vyhovovať. Neustále sa učíš nové veci a ako to v prípade noviniek býva, niektoré z nich nie vždy celkom fungujú. Stále však má staré a overené nástroje. Veľkú obľubu majú takzvané frameworky, čo by sa dalo voľne preložiť ako akési nadstavby. Z nich momentálne najlepšie sú napríklad Angular a React. React sa používa v prípadoch, keď používateľ zmení niečo na webovej stránke – React prekreslí konkrétny prvok. Angular má navyše aj nástroje na komunikáciu s databázou.

Programovanie je kreatívna a často tímová práca
Znalosť programovacích jazykov bude o chvíľu nevyhnutná vo väčšine pracovných oblastí

Programovací jazyk PHP

PHP je skratka známa zrejme každému, kto sa o programovanie aspoň trochu zaujíma. Patrí k objektovo orientovaným jazykom, ale nie je podmienkou písať objektovo. Objekty sú určité dátové štruktúry. Majú svoje vlastnosti, metódy a udalosti, pomocou ktorých objekt vykonáva činnosti, na ktoré bol naprogramovaný. Skratka PHP znamená Personal Home Page Tools, pretože na začiatku bol jazyk predurčený na jednoduchú tvorbu www stránok. Postupne sa však z tohto systému stal široko použiteľný nástroj a tak sa skratka začala vysvetľovať ako Hypertext Preprocessor.

Takzvané „péhapéčko“ je najrozšírenejší open source skriptovací jazyk a používa sa najmä pri písaní kódov internetových aplikácií. Je to dynamický jazyk, čiže na webe zodpovedá napríklad za prijímanie hesla pri prihlásení, správu používateľov, moderovanie diskusií a podobne. Dokáže spolupracovať s relačnými databázami, napríklad MySQL, pričom si stále zachováva jednoduchosť zápisu. PHP programátor získava veľkú výhodu, ak využíva PHP programovanie pre jeho kompatibilitu nielen s Linuxom, ale aj s bežným operačným systémom Windows.

Programovanie v PHP sa veľmi podobá iným jazykom, takže ak si sa s nejakým v minulosti stretol, „péhapéčko“ ti nebude robiť väčšie problémy. V prípade vstupu do sveta programovania je PHP dobrá prvá voľba. Skladbu má pomerne jednoduchú a dá sa rýchlo naučiť. Podobá sa JavaSciptu, Jave aj C++, čo tiež nie je zlý úvod pre prípad, že by si neskôr zistil, že chceš prejsť na tieto jazyky. Svetoznáme WordPress, Joomla či PrestaShop bežia práve na PHP.

Programovací jazyk Java

Je to univerzálny, objektovo orientovaný a zrejme najstabilnejší programovací jazyk. Využíva sa v backende tých projektov, pre ktoré je dôležitá spoľahlivosť. Často teda býva prvou voľbou architektov business aplikácií, napríklad bankových systémov. Jave možno konkurujú modernejšie jazyky ako Kotlin, stále však patrí na vrchol rebríčka obľúbenosti. Základy jazyka Java tvoria triedy, classes, čo spôsobuje, že pre začiatočníka môže byť o čosi náročnejší na pochopenie ako napríklad Python.

Medzi jeho výhody patria presnosť, bezpečnosť a prehľadnosť. Vzhľadom na zásady jeho výrobcu, ktorým je Oracle, funguje tak, že na prácu s rôznymi operačnými systémami nepotrebuje modifikácie. Vďaka tomu sa stal základom pre Android. Ak sa rozhodneš pre Javu, určite nebudeš mať problém nájsť si dobre ohodnotenú prácu.

„Ak máš rád nové výzvy a ovládaš .“

Mária, HR manažérka

 

Programovací jazyk Python

Patrí k najjednoduchším programovacím jazykom, často býva prvou voľbou pre výučbu programovania. Jeho zrozumiteľnú stavbu je relatívne jednoduché pochopiť, ale jeho robustnosť navádza programátora na stratenie sa v štruktúre a príkazoch. Tým, aký je obľúbený, sa tak trochu uzatvára začarovaný kruh – má veľa knižníc vytvorených tretími stranami a výbornú kooperáciu s inými systémami, vďaka čomu je zase populárnejší, čím sa rozširuje jeho integrácia. V porovnaní s jazykom Java má širší kód, čo ide na úkor rýchlosti. Na masívny projekt, kde by hral výkon významnú úlohu, by asi nebol tou najlepšou voľbou. Napriek tomu také existujú.

Aj keď sa Python často označuje ako „skriptovací jazyk“, používa sa na vývoj mnohých veľkých softvérových projektov. Boli ním vytvorené napríklad obľúbené hry World of Tanks či Sims 4 a používa ho napríklad aj Google. Jeho zástancovia ho radšej volajú vysoko úrovňovým dynamickým programovacím jazykom, lebo pojem „skriptovací jazyk“ sa asociuje s jazykmi, ktoré sa používajú len na jednoduché shell skripty alebo s jazykmi ako JavaScript. Sú jednoduchšie a na väčšinu účelov menej spôsobilé ako „skutočné“ programovacie jazyky typu Python.

Jazyk SQL

Structured Query Language alebo programovací jazyk SQL nie je všeobecným programovacím jazykom, jeho podstatou je prístup k relačným databázam. Relačná databáza je súbor tabuliek, ktoré majú medzi sebou nejaký vzťah, väzbu. Veľmi jednoducho si ho môžeš predstaviť ako Excel, len vo webovom rozhraní a oveľa zložitejší. SQL slúži ako odpoveď na žiadosť o informáciu, obvykle vo forme tabuľky. SQL je napríklad to, čo ti na hudobnom webe vyhľadá skladby od konkrétneho interpreta z vybraného roka. Tento jazyk teda určite potrebuje každý, kto plánuje spracúvať dáta.

„Základy SQL postačia kandidátom, ktorí sa hlásia na pozíciu Konzultant / IT Tester do pobočky v Bratislave, Žiline a v Košiciach. Ak však už máš aktívnu znalosť tohto programu a veľmi dobrú znalosť nemeckého jazyka, určite si pozri našu ponuku práce Špecialista / IT tester pre oblasť neživotného poistenia. Aktuálne hľadáme kolegov v Bratislave, Žiline aj v v Košiciach.“

Mária, HR manažérka

Ako sa naučiť programovať C?

C programovací jazyk je o niečo vyššej úrovne ako Assembler a je pravdepodobne najstarší štruktúrne orientovaný programovací jazyk. Patrí k náročnejším na naučenie, pretože vyžaduje predchádzajúce teoretické vedomosti. Ako programovať v C si vyžaduje určité kroky a pochopenie základných koncepcií najmä pre začínajúcich programátorov. Preto programovací jazyk C pre začiatočníkov môže byť teda výzvou! Je základom mnohých druhov programovacích jazykov, ako napríklad jazyka C++, Java C#, JavaScript a Pearl. Používa sa na vývoj systémových aplikácií v rámci operačných systémov Windows, UNIX a Linux.

Programovací jazyk C++

C++ je mladšou, ľahšou a modernejšou verziou jazyka C. C++ funguje na rôznych platformách, je rýchly a výkonný. Vďaka tomu je vhodný na komplexné hry či zložité matematické simulácie.

Programovací jazyk C#

Číta sa „C Sharp“, je založený na jazykoch C, C++ a Java. Je najväčším konkurentom Javy a rovnako sa orientuje na všetky druhy aplikácií – webové, desktopové aj mobilné. Je známy aj ako primárny jazyk na dizajn hier poháňaných platformou Unity.

Programovací jazyk Kotlin

Je relatívne mladý, moderný programovací jazyk inšpirovaný jazykmi ako Java, Python, Scala, Groovy, C# a inými. Povyberal si z nich to najlepšie a vcelku úspešne vynechal chyby. K najlepším vlastnostiam tohto jazyka patrí jeho schopnosť spolupráce s Javou, môže používať všetky jej knižnice a frameworky. Pri rozhodovaní sa programovania v jazyku Kotlin vs Java, oba môžu spolupracovať pomerne plynulo v rámci jedného projektu súčasne vďaka ich kompatibilite. Kotlin je interoperabilný s Java, čo znamená, že existuje schopnosť kombinovať kód napísaný v oboch jazykoch v jednom projekte. Aktuálne je Kotlin silne preferovaný programovací jazyk pre Android.

Pracovná ponuka

IT tester konzultant medior

Ponuka práce IT konzultant pre testovanie softvéru

Programovací jazyk Go (Golang)

Tento jazyk vytvoril Google. Jeho hlavnou vlastnosťou je jednoduchosť používania, ako aj dobrá čitateľnosť kódu, efektivita a rýchlosť. Používa sa pre servery a desktopové aplikácie. Na Slovensku zatiaľ nie je veľmi často používaný, no dá sa očakávať jeho rozšírenie v blízkej budúcnosti. Má výborný výkon vďaka dobrej správe pamäte a uvoľňovaniu zdrojov pre jednotlivé prvky. Rastie z neho silný konkurent jazyka Python.

Ak ťa niektorý z jazykov zaujal, si na dobrej ceste vstúpiť do sveta IT. Skús sa do niektorého pustiť a časom uvidíš, kam ťa chuť kódiť zavedie. Možno skončíš pri jazykoch a nástrojoch, ktoré nie sú open-source, avšak tieto sú finančne nákladnejšie na školenia a aj na samotný nákup licencií. Open-sourceové riešenia sú pre začínajúceho programátora jednoznačne najvhodnejšie a pre malé a stredné zákazky v dnešnej dobe najžiadanejšie.

Ak hľadáš pracovnú príležitosť, ako preniknúť do sveta IT, u nás v msg-life Slovakia máš dvere otvorené. Na webovej stránke môžeš objaviť atraktívne pracovné príležitosti súvisiace s oblasťou, napríklad pozície pre Java programátorov alebo IT testerov. Obe ti otvoria dvere k profesionálnemu rastu a rozvoju tvojich schopností.

 

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky