14

Java vs Golang vs Python programovanie. Aký je rozdiel?

Java vs Go vs Python: Porovnanie programovacích jazykov ti pomôže lepšie sa rozhodnúť.

Zmena programovacieho jazyka je pre programátora veľkým krokom. Mal by k nej pristúpiť len v prípade, že mu súčasný jazyk nevyhovuje alebo mu neposkytuje všetko, čo od neho vyžaduje. V súčasnosti existuje veľké množstvo programovacích jazykov. Okrem porovnávaného jazyka Python vs Golang, známeho pod skratkou Go, je zaujímavé ilustrovať porovnanie Golang vs Java programovací jazyk.

Aké výhody ti jednotlivé programovacie jazyky prinášajú a ktorý je pre teba najlepší? Každý programovací jazyk má svoje uplatnenie, neustále sa vyvíja a môže mať svoje špecifické výhody či nevýhody. Na úvod krátkej recenzie porovnáme Java a Python jazyk a na záver sa pozrieme aj na Go jazyk a Golang programátorov.

Java programovací jazyk

S Javou sa stretol azda každý. Na otázku, čo je Java, je pomerne jednoduchá odpoveď. Ide o viacúčelový, objektovo orientovaný programovací jazyk. Vyvíja ho spoločnosť Oracle a jeho syntax vychádza z jazykov, ktoré možno poznáš tiež. Ide o jazyky C a C++.

Zaujímavosťou jazyka Java je, že v roku 1991, keď vznikol, sa volal Oak. Tento jazyk sa mohol na rozdiel od C/C++ skompilovať na rôznych platformách, a to bez opätovnej rekompilácie. Názov Oak sa neskôr zmenil na Javu, pretože jazyk s týmto názvom už existoval.

Zmena sa však nedotkla iba jeho pomenovania. Programovací jazyk Java sa v začiatkoch používal v oblasti spotrebnej elektroniky, ale neskôr sa jeho smerovanie obrátilo na internet. Niet sa čomu čudovať. V 90. rokoch, keď jazyk vznikol, nastal veľký rozmach internetu. Programátori preto potrebovali nástroj, ktorý by mohli v tejto sfére používať.

Vedel si, že...

…programovací jazyk Java má pomenovanie po káve? Preto má vo svojom logu aj šálku, z ktorej sa parí. Dôvodom tohto názvu bol fakt, že vývojári jazyka dlho nevedeli, ako ho premenovať z predchádzajúceho názvu Oak. Popri práci však pili veľké množstvo kávy z Jávy, ostrova v Indonézii. Rozhodli sa preto, že ho budú nazývať práve podľa tohto miesta.

Hlavný inžinier James Gosling sa teda zameral na úpravu jazyka. Tieto úpravy zabezpečovali, že Java mohla fungovať aj v rámci webových prehliadačov a bola dostatočne interaktívna.

Okrem toho sa myslelo aj na bezpečnosť. Pred spustením sa skontrolovala syntax jazyka, ktorá vylúčila spadnutie programu z dôvodu poškodeného kódu. Silnou stránkou podporujúcou bezpečnosť je aj to, že Java nemá prístup k lokálnym programom, čím sa minimalizuje nebezpečenstvo vírusov a iných problémov.

Java programovací jazyk je využívaný Java programátormi na strane servera pre väčšinu back-endových vývojových projektov vrátane tých, ktoré pracujú s množstvom dát.

Muž programátor sa pozerá na monitor a prstom ukazuje na riadok kódu
S jazykmi ako Java Go alebo Python je práca jednoduchá

Výhody programovania v jazyku Java

Java má množstvo výhod, vďaka ktorým predstavuje jeden z najobľúbenejších jazykov na programovanie. Sú to:

  • bezplatnosť – jazyk Java je zadarmo, takže na to, aby si ho mohol používať, nemusíš platiť nič navyše;
  • univerzálnosť – keďže Java je univerzálna, môžeš ju používať na programovanie takmer všetkého. Kľúčová je najmä pre používateľov operačného systému Android, pretože väčšina androidových aplikácií funguje práve na nej. Okrem toho je jazyk prítomný aj v notebookoch, počítačoch, herných konzolách či dátových centrách;
  • funkčnosť – Java funguje v rôznych operačných systémoch vrátane systémov OS Windows, Mac a Linux;
  • nenáročnosť – Java je ako stvorená pre začiatočníkov bez akýchkoľvek skúseností s programovaním. Pred spustením skontroluje chyby, čím znižuje riziko rôznych zbytočných komplikácií. Štúdium jazyka Java nie je náročné a zvládneš ho za pomerne krátky čas;
  • bezpečnosť – nesmieme zabúdať ani na bezpečnosť, ktorá sa dosahuje tým, že Java nemá prístup k lokálnym programom.

Aké nevýhody má programovací jazyk Java

Každý programovací jazyk má aj svoje nevýhody. V prípade Javy sa môžeš stretnúť s nasledujúcimi:

  • Je náročná na pamäť. Na rozdiel od iných jazykov má Java pomerne vyššie nároky na RAM pamäť.
  • Nie je vhodná na vytváranie komplikovaného používateľského rozhrania. Pri používaní jazyka môže dôjsť ku komplikáciám a k nezrovnalostiam.
  • Chýba zálohovanie. Java sa nezameriava na zálohovanie, čo môže spôsobiť stratu dôležitých dát.
  • Vyžaduje podrobné a komplexné kódy. Kódy jazyka Java sú podrobné a zložené z dlhých viet, ktoré znižujú ich čitateľnosť.
Muž programátor sa pozerá do monitoru a píše do počítača
Jazyk Python sa naučíš používať pomerne rýchlo

Čo je Python programovanie?

Python jazyk je moderný a výkonný univerzálny open source programovací jazyk chránený autorským právom v rámci licencie kompatibilnej s GPL certifikovanou Open Source Initiative.

Python programovanie má jednoduchú a ľahko použiteľnú syntax. Vďaka tomu je Python zaujímavým jazykom na učenie sa programovania pre začiatočníkov.

Vedel si, že...

…programovací jazyk Python využívajú aj veľké spoločnosti, ako napríklad Wikimedia Foundation, Yahoo!, CERN či NASA?

Zároveň je to objektovo orientovaný programovací jazyk vhodný na spracovanie veľkého množstva dát vrátane zložitých matematických výpočtov. Používa sa vo sférach, ako je bioinformatika, neurobiológia či dokonca astronómia. Zároveň ide o jeden z najstarších jazykov – vznikol v roku 1989.

Kľúčovou vlastnosťou jazyka Python je, že ho môžeš ľahko rozširovať. Samotný jazyk môžeš použiť na to, aby si ním rozšíril už existujúce aplikácie.

Mnohí si mylne myslia, že názov Python vychádza z pomenovania hada. Pravdou však je, že jeho vývojár Guido van Rossum sa inšpiroval britským satirickým seriálom Monty Python’s Flying Circus.

Čo sú Python funkcie?

V Pythone sú funkcie bloky kódu, ktoré vykonávajú špecifickú úlohu, a môžu byť volané z iných častí kódu. Definujú sa pomocou kľúčového slova „def“. Tu sú niektoré aspekty základných funkcií v Pythone:

  • len(iterable): Vráti počet prvkov v iterovateľnom objekte (napr. zozname, reťazci, n-tici).
  • min(iterable): Vráti najmenší prvok z iterovateľného objektu.
  • max(iterable): Vráti najväčší prvok z iterovateľného objektu.
  • sum(iterable): Vráti súčet prvkov v iterovateľnom objekte (použiteľné napr. na sčítanie čísel v zozname).

Python funkcie sú veľmi užitočné pri organizovaní kódu a jeho opakovanom použití.

Ako programovať v Pythone?

Ako budúci Python programátor na začiatku tvojej cesty pri programovaní v Pythone je nevyhnutné získanie solídneho porozumenia základných pojmov, ktoré Python jazyk charakterizujú. Toto zahŕňa dôkladné oboznámenie sa s princípmi objektovo orientovaného programovania (OOP), ktoré tvorí pre nás kľúčový pilier ak programujeme v Pythone. Pochopenie konceptov ako triedy, objekty, dedičnosť, polymorfizmus a zapuzdrenie je nevyhnutné pre efektívne vytváranie škálovateľných a znovu použiteľných kódových základov.

Programovanie v Pythone

a niekoľko základných princípov, ktoré ti pomôžu začať s programovaním v tomto jazyku.

  1. Inštalácia Pythonu:

Prvým krokom je inštalácia Pythonu na váš počítač. Navštívte oficiálnu webovú stránku Pythonu (https://www.python.org/), kde si môžete stiahnuť najnovšiu verziu pre váš operačný systém. Väčšina moderných operačných systémov už má Python predinštalovaný.

  1. Základy jazyka:

Premenné a typy dát: Definujte premenné a pochopte základné dátové typy, ako sú čísla, reťazce a Python zoznamy.

  1. Podmienky a cykly: Učte sa používať podmienky (if, else, elif) a cykly (for, while) na riadenie toku programu.
  2. Funkcie:

Definujte vlastné funkcie pre znovu použiteľnosť kódu.

  1. Štruktúry dát:

Oboznámte sa so základnými štruktúrami dát v Pythone, ako sú zoznamy, n-tice, množiny a slovníky.

  1. Práca s modulmi a balíčkami:

Rozsiahla knižnica obsahuje rôzne Python moduly a nástroje, ktoré rozširujú funkčnosť jazyka a ktoré môžete efektívne využiť vo svojom kóde.

Ak už ovládame Python základy a programujeme v Pythone, umožňuje nám to naplno využívať výhody a funkcionality v rôznych oblastiach cez analýzu dát, po automatizáciu úloh a umelú inteligenciu. Efektívne a rýchlo vytvárať aplikácie pre rôzne oblasti, vrátane webového vývoja, čo značne zvyšuje produktivitu Python programátorov.

Najlepší spôsob, ako programovať v Pythone, je praktizovať. Vytvárajte si vlastné projekty, riešte problémy a podieľajte sa na open-source komunite Pythonu.

Aké sú výhody programovacieho jazyka Python

viacero výhod, medzi ktoré patrí aj:

  • jednoduchosť – štúdium programovacieho jazyka Python ti nebude robiť problémy a zvládneš ho aj za krátky čas. Ak ovládaš angličtinu, všetko bude ešte jednoduchšie. Na použitie jazyka Python ti budú stačiť základné anglické slovesá;
  • bezplatnosť – je open source, nemusíš nič platiť. Pre používateľov je k dispozícii zadarmo. Ide o skvelú výhodu najmä v prípade, že si ho chceš len vyskúšať;
  • produktivitaprogramovanie v Pythone je vysoko produktívne. Vďaka tomu nemusíš tráviť veľa času pochopením syntaxe a môžeš sa pustiť do kódovania;
  • veľká knižnica – štandardná knižnica Python je veľká a nájdeš v nej všetky potrebné údaje. Nemusíš sa preto báť, že by si si musel nejaké veci doštudovať pomocou iných zdrojov.

Nevýhody programovacieho jazyka Python

Pri používaní jazyka Python musíš počítať aj s niekoľkými nevýhodami:

  • pomalý výkon – na rozdiel od iných jazykov je Python o niečo pomalší;
  • využíva veľké množstvo pamäte – na Python budeš potrebovať pomerne veľa úložiska;
  • slabý v oblasti mobilných zariadení – preto sa nepoužíva príliš často v mobilných zariadeniach, nie je totiž pamäťovo efektívny a je pomalší.

Golang alebo Go programovací jazyk

Golang, často označovaný aj ako Go, je viacúčelový programovací jazyk, ktorý je kompilovaný a staticky písaný. Kompilovaný znamená, že jeho zdrojový kód je preložený priamo do strojového, čo umožňuje rýchlejšiu prevádzku.

Programovací jazyk Golang bol navrhnutý spoločnosťou Google v roku 2007, na trh však bol uvedený až v roku 2009. Jazyk mal byť riešením pre staršie jazyky, ktoré nezvládali veľké množstvo kódu. Práve to je dôvod, prečo je syntax Go stručná a jeho používateľnosť a čitateľnosť oveľa jednoduchšia. Ak chceš napríklad vytvoriť väčší a lepší softvér, určite si čo najskôr ozrejmi, čo je Golang.

Výhody programovacieho jazyka Golang

Golang má viacero výhod, vďaka čomu ho používajú ľudia po celom svete. K hlavným výhodám patria:

  • jednoduchosť – Golang je jedným z najjednoduchších jazykov na učenie. Jeho základy si môžeš naštudovať za krátky čas;
  • dobrá dokumentácia – Go má ľahko čitateľnú dokumentáciu, ktorú nájdeš na oficiálnej webovej stránke. Okrem toho má za sebou aj veľkú a aktívnu komunitu, ktorá ti rada pomôže, ak budeš mať nejaký problém;
  • univerzálnosť – Go môžeš používať na rôzne projekty, ktoré máš pred sebou, pretože je viacúčelový. Často sa používa aj pri cloudovom programovaní. Obľubujú ho napríklad spoločnosti Amazon (Amazon Web Services) alebo Google (Google Cloud Platform);
  • bezplatnosť – keďže Golang je bezplatný, za jeho používanie nezaplatíš vôbec nič.

Nevýhody programovacieho jazyka Golang

Programovací jazyk Golang má aj zopár mínusov:

  • Vytvára priestor na menšie problémy s kódovaním. Hoci je Go ľahký na používanie, niekedy vytvára priestor na zbytočné chyby, ktoré sa môžu objavovať, keď projekt dospeje do väčších rozmerov. Pre veľké projekty je preto dobré vybrať si inteligentnejšie programovacie jazyky.
  • Ide o pomerne nový jazyk. V porovnaní s inými programovacími jazykmi je Golang pomerne nový, preto o ňom nenájdeš toľko informácií ako napríklad o jazyku Java.
  • Je časovo náročný. Golang nie je najkomplikovanejší programovací jazyk, aký existuje, no v porovnaní s jazykmi ako Java alebo Python je na poslednom mieste.

Porovnanie programovacích jazykov Java vs Python vs Golang

Ak si chceš vybrať ten najlepší programovací jazyk, musíš si ich všetky porovnať a zistiť, aké majú výhody a nevýhody. Pre lepší prehľad sme ti pripravili praktickú tabuľku, kde nájdeš všetky základné informácie.

Využitie pamäte*

do 40 MB

do 14 MB

do 3 MB

Najväčšie výhody
  • rýchlosť
  • ľahký na použitie
  • vhodný aj pre začiatočníkov
  • vysoká bezpečnosť
  • bezplatnosť
  • stredná náročnosť na RAM pamäť
  • ľahké použitie aj pre začiatočníkov
  • bezplatnosť
  • veľká knižnica s informáciami
  • skvelá dokumentácia
  • veľká komunita
  • bezplatnosť
  • ľahké používanie
  • nízke nároky na RAM pamäť
Najväčšie nevýhody
  • vysoké nároky na RAM pamäť
  • pomalší výkon
  • chýba zálohovanie
  • pomalší výkon
  • slabší v oblasti mobilných zariadení
  • časová náročnosť
  • pomerne nový jazyk, o ktorom sa toľko nevie

*Podľa informácií z portálu Medium.com

Otestuj si niektorý programovací jazyk

Nedá sa univerzálne zhodnotiť, ktorý programovací jazyk je najlepší. Každý má svoje výhody aj nevýhody. Ak sa nevieš rozhodnúť na základe informácií, ktoré sme ti poskytli, jednotlivé jazyky vyskúšaj. Všetky sú bezplatné, preto sa nemusíš báť, že by si do nich investoval zbytočne.

Ovládanie minimálne jedného z najznámejších programovacích jazykov ti dá priestor reagovať na zaujímavé pracovné ponuky v IT oblasti a naštartuješ svoju novú kariéru vo svete technológií.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky