15

UI / UX dizajn. Aký je medzi nimi rozdiel?

UX a UI sú dve skratky, ktoré často spomínajú programátori aj marketéri. Obvykle sú označované ako UX/UI dizajn, takže už na prvý pohľad je jasné, že majú niečo spoločné s dizajnom. Mnohí však nepoznajú do detailov čo znamená pojem UI UX dizajnér, pričom každý z nich predstavuje samostatnú profesiu. O aké povolania presne ide, čo je to UX a čo je UI, a aký je medzi UX a UI rozdiel?

UX je skratka zo slovného spojenia user experience a najčastejšie označuje profesiu zaoberajúcu sa používateľskou skúsenosťou. Zameriava sa na to, aké zážitky, pocity a celkový prvý dojem má používateľ, keď komunikuje s akýmkoľvek systémom, softvérom, aplikáciou či webom. UX dizajnér sa snaží navrhnúť všetky funkčné prvky na tie správne miesta tak, aby používateľ prešiel celým procesom na webe čo najpohodlnejšie a aby mal po odídení zo stránky čo najlepší pocit. Optimálnym cieľom je, aby sa zákazník neskôr vrátil zopakovať nákup a odporučil túto značku aj priateľom a známym.

UI je skratka zo slovného spojenia user interface, čo v preklade znamená používateľské rozhranie. UI dizajn sa zaoberá výberom farieb, písma, fotografií a ich rozložením. Rovnako určuje rozloženie dôležitých prvkov na stránke a, samozrejme, aj ich vzhľad. Tieto elementy musia byť správne navrhnuté a umiestnené tak, aby dávali používateľovi zmysel.

UX a UI web dizajn

Aj keď sú UX UI dizajn známe pojmy, niektorí ich uvádzajú nesprávne, prípadne ich používajú ako synonymá. Pýtaš sa: UX dizajnér, čo to je? Rozhodne netreba hľadať UX v UI, ale zjednodušene povedané, UX má na starosti to, ako systém funguje, a UI je zodpovedný za to, ako systém vyzerá. UX a UI sa teda dopĺňajú pri tvorbe webstránok či aplikácií. Obom ide v podstate o to isté – naplniť potreby a spríjemniť zážitok používateľa.

Zmyslom je vytvoriť dizajn webu, ktorý zaistí jednoduché a zároveň maximálne efektívne používanie systému. UX dizajn a UI dizajn sú teda vzájomne prepojené. Vo všeobecnosti stále platí, web dizajnér je profesionál, ktorý sa špecializuje na tvorbu vizuálne príťažlivých a funkčných webových stránok. A to v sebe zahŕňa obe spomenuté napríklad ak sa jedná o dizajn webovej stránky, vrátane prípravy dizajn manuálu.

Mylná predstava, že lojalita zákazníka voči značke je do veľkej miery prepojená s jednoduchosťou a pohodlnosťou ovládania, čiže s UX, je už dávno prekonaná. Dnes vieme, že lojalitu spolu s ním vytvára aj UI. Kvalita softvéru, web stránky, či aplikácie je v priamo úmerná komunikácii medzi UX a UI dizajnérmi, ich schopnosti zladiť a dohodnúť sa a aj vopred trefne predvídať rôzne situácie. UI UX dizajn je teda plný výziev!

UX vs UI rozdiely

V praxi je niekedy zložité špecifikovať akú prácu vykonáva UX UI dizajnér a rozdiel medzi UI a UX dizajnom, keďže spolu veľmi úzko súvisia. Aj preto o nich vzniká množstvo vtipov. Ak sa napríklad UI dizajnér opýta, akej veľkosti by mal byť dotazník, aby pritiahol zákazníkovu pozornosť, UX dizajnér sa spýta, či ten dotazník vôbec potrebujeme.

Ak by sme rozlíšenie UX a UI dizajnu chceli ukázať na príklade z reálneho sveta, stačí si predstaviť dámsku žehličku na vlasy. UX zobrazuje jej nahrievanie na rôzne teploty, teflónové platne a uško určené na zavesenie v čase, keď sa nepoužíva. UI zahŕňa farbu žehličky a zrozumiteľne označené tlačidlá. To je jeden z príkladov, s ktorými sa UX a UI dizajnéri musia vyrovnať.

UX web dizajn je potrebný už od začiatku

UX webu a aplikácií by už od začiatku mala prebiehať s UX dizajnérmi, ľuďmi zodpovednými za UX dizajn. Majitelia webov si často nesprávne myslia, že dobré nastavenie UX zaberie pár hodín či dní a potom sa k tomu už nikdy nebudú musieť vrátiť. No opak je pravdou. UX dizajnér je možno v určitom zmysle slova kúzelník, ale aj jeho mágia má svoje medze. Ešte stále nemáš jasno v tom, čo je UX dizajnér? Priblížme si to viac.

Akýkoľvek návrh pri tvorbe webu či zmena už existujúceho stavu vychádzajú z prieskumu dát a testovania možností. Dátová analytika môže presne ukázať, ako sa používateľ pohybuje myšou po webe, alebo môže zobraziť webové stránky, z ktorých návštevník odchádza. Ak používateľ nekliká tam, kam by sme chceli, alebo odchádza predčasne, je potrebné niečo zmeniť.

Ako pracuje UX dizajnér

Na začiatku sa urobí prieskum, ktorého úlohou je získať čo najviac informácií. Takýto prehľad je jednoduchšie urobiť pri úprave už existujúcej stránky. Ak sa však tvorba webu začína úplne od začiatku, využívajú sa dotazníky, prieskum a analýza trhu.

Zo získaných dát sa pre stránku vytvárajú takzvané persóny. Sú to fiktívne osoby, návštevníci webu, ktorí by mali obsiahnuť istú skupinu ľudí. Vyberie sa im vek, zamestnanie, finančné zabezpečenie, záľuby atď. Persón môže byť aj viac a podľa nich sa predpokladá správanie používateľov na webe. UX dizajnér následne navrhne architektúru stránky. V tejto fáze UX pracovník vytvára celú logickú štruktúru budúceho webu, väzby, vzájomné prepojenia a cesty po stránke.

Priamo počas tvorby architektúry alebo bezprostredne po nej sa vytvára návrh wireframu. Wireframe alebo „drôtený model“ je prvý nákres stránky. Obsahuje len čierno-biele plochy bez obrázkov a textov, naznačujúce jednotlivé prvky na stránke. Obvykle sú sekcie iba pospájané prekríženými čiarami, takže celý nákres naozaj vyzerá ako drôtený model alebo lešenie.

Wireframing sa dá vytvoriť ceruzkou na papieri, čo je často najbežnejší prvý krok. Tie najlepšie wireframy sa potom dostanú do digitálnej podoby. Táto podoba pomôže lepšie pochopiť, ako sa bude produkt zobrazovať na obrazovkách počítačov, tabletov a mobilov. Na papieri sa však ťažšie odhaduje, koľko prvkov sa zmestí napríklad na bežný telefón a dá sa na ňom pohodlne používať.

UX web dizajnér má pri tvorbe wireframov tri základné ciele:

  • zobraziť základný obsah,
  • nakresliť rozloženie primárnych stavebných celkov,
  • načrtnúť a opísať používateľské rozhranie.

Z wireframu sa následne vytvorí prototyp webu, čo je „klikateľná“ verzia webu bez grafiky. Prototyp webu sa pred grafickým doplnením vždy testuje. Úloha akéhokoľvek IT testera je zabezpečiť, že webstránky, softvérové aplikácie alebo systémy fungujú správne a splňujú stanovené požiadavky a špecifikácie. Cieľom je zistiť, či je stránka intuitívna, zrozumiteľná, ovládateľná a funkčná. Aj to je krátka definícia toho, čo je UX.

 

Kreatívna práca dizajnéra v UX a UI
Štruktúru a vzhľad webu vytvárajú UX a UI dizajnér spoločne

Úloha UI dizajnéra

UI dizajnér by mal mať silné estetické cítenie. Práve on totiž rozhoduje o tom, ako bude web vyzerať. Vyberá farby, kombinuje ich, volí písmo, tvary tlačidiel, animácie prechodov či efektov, skrátka všetko, čo na stránke vidno voľným okom. Používateľské rozhranie musí mať jednoliaty tón a farebné ladenie, dohliada sa na firemné farby a logá klienta tak, aby bol dodržaný branding firmy. Darmo bude UX dizajnér presvedčený, že priestor vpravo hore je ideálny na ikonku košíka, ak tam podľa pravidiel klienta má byť viditeľné logo.

UI dizajn dbá na to, aby všetky prvky boli na správnom mieste, v požadovanej farbe a veľkosti a aby pôsobili vizuálne jednotne, esteticky a funkčne. Ak UI dizajnér chýba, môže sa to prejaviť tak, že na stránke bude použitých príliš veľa farieb, zlý kontrast medzi pozadím a písmom alebo nešťastne zvolený font. To všetko sú faktory, ktoré silne ovplyvňujú používateľskú skúsenosť s webom. V skratke čo je UX a na čo sa UX dizajn zameriava, je porozumenie potrieb a preferencií užívateľov. Zahŕňa všetky interakcie, dojmy a reakcie, ktoré užívateľ zažíva pri používaní produktu, služby alebo systému.

Problémy a úlohy UX dizajnéra

Problémov, ktoré pravidelne rieši UX dizajnér, je veľa. Podľa miesta, z ktorého návštevník predčasne odchádza, sa môže ukázať, že web má napríklad nepríjemnú otravnú captcha kontrolu. Webu môže chýbať filter, prípadne filter má, ale je nedostatočný alebo mätúci. Stránka môže mať príliš veľa vyskakovacích okien či povinnú registráciu pri nákupe. Toto všetko môže spôsobiť stratu zákazníka, pričom cieľom UX dizajnéra je tejto strate zabrániť.

Obľúbená kreatívna pozícia

UX dizajnér patrí k veľmi obľúbeným kreatívnym pracovným pozíciám. Jeho práca síce nie je najjednoduchšia, ale je zábavná a príjemná, ak rád tvorí dizajn. UX dizajnér musí vedieť čítať dáta, aby navrhol tú najlepšiu štruktúru webu, ktorá sa používateľovi ihneď zapáči. Rovnako aj UI dizajnér musí vytvoriť správny vzhľad webovej stránky či aplikácie, aby vyzerala príťažlivo, jednotne a vyhovovala požiadavkám klienta. Navyše tieto dve povolania úzko spolupracujú, aby spoločnými silami navrhli čo najlepší webový či iný výtvor.

Naša spoločnosť sa neustále snaží hľadať nových talentovaných ľudí aj na tieto pracovné pozície. Keď už takýchto kolegov nájdeme, patrične sa o nich staráme. Presvedč sa sám a pozri si naše skvelé firemné benefity. Ak máš záujem pracovať pre nás, pozri si aktuálne pracovné ponuky v našej spoločnosti.

Pracovná ponuka

Grafický dizajnér

Ponuka práce IT konzultant pre testovanie softvéru

Akutuálne otvorená ponuka UX/UI vývojár – Digital Solutions

Momentálne ti ponúkame prácu na tejto pozícii aj vo forme home officeu či full remote. Ak máš skúsenosti s vývojom frontend aplikácií a znalosti dizajnových štandardov, ovládaš anglický alebo nemecký jazyk, pridaj sa do nášho tímu. UX UI dizajn sa stane hlavnou náplňou tvojej práce.

Tvojou činnosťou bude dizajn a vývoj inovatívnych riešení a staneš sa súčasťou agilného tímu. Čaká ťa aj implementácia digitálnych servisov pre poisťovníctvo. Súčasťou tvojej práce bude aj úzka spolupráca s ownermi a vývojármi.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky

    Vyber si z pracovných ponúk a získaj bonus

    Pracovné ponuky
    hr manažér mladá žena profilová foto