14

ISTQB – medzinárodná certifikácia pre IT testera ako benefit

Môžeš ho získať bezplatne aj ty, ako jeden z benefitov práce v msg life Slovakia.

Testovanie softvéru je jedna z najpodstatnejších častí pri vývoji akéhokoľvek programu. Úlohou IT testera je odhaľovať slabé miesta, ktoré by mohli predstavovať riziko alebo znepríjemniť prácu používateľovi. Postupy testovania softvéru sú rôzne a s vývojom technológií sa neustále menia. Aj preto je rozdiel v úrovni jednotlivých testerov. Zaškoliť ich do procesu alebo, naopak, preveriť ich znalosti dokáže práve medzinárodný certifikát ISTQB. Môžeš ho získať bezplatne aj ty ako jeden z benefitov práce v msg life Slovakia.

ISTQB certifikácia (International Software Testing Qualifications Board) je jeden z najznámejších certifikátov v oblasti testovania softvérových aplikácií. V každej krajine je certifikácia zastrešená autoritou danej krajiny, ktorá musí spĺňať kritériá ISTQB, čiže je oprávnená vykonávať certifikáciu. Po získaní tohto osvedčenia teda nielen posunieš svoje schopnosti na nový level, ale budú akceptované aj za hranicami Slovenska.

Postup udeľovania certifikátu prebieha v každej krajine rovnako. Kurz môžeš absolvovať dokonca aj bez skúseností v IT, no vždy je výhodou, keď sa už uchádzač v problematike orientuje. Môžeš získať základný, pokročilý alebo expertný stupeň certifikátu. „Základný level ISTQB CTFL je však podmienkou na získanie certifikácie vyšších levelov,“ vysvetľuje Michal, biznisový konzultant.

Kurz možno absolvovať online alebo prezenčne, závisí to od preferencií kandidáta. „Pre Platinum partnera sú kurzy  ISTQB ri dostatočnom počte kandidátov vykonávané aj priamo v sídle spoločnosti, respektíve online v nami dohodnutom termíne,“ dopĺňa Lukáš, software tester. Predtým než uchádzač získa platné osvedčenie, je potrebné absolvovať teoretické školenie doplnené praktickými ukážkami.

Pracovná ponuka

IT tester konzultant medior

Ponuka práce IT konzultant pre testovanie softvéru

Pri základnom leveli je možné zvoliť si kurz v slovenčine alebo angličtine, vyššie úrovne je možné absolvovať už iba v angličtine. „Príprava na certifikáciu prebieha pre pracovnú vyťaženosť kandidátov minimálne raz týždenne a jedna lekcia trvá približne 1,5 hodiny,“ hovorí Michal. Získanie certifikátu trvá približne sedem týždňov.

Kurz je u nás bezplatný

Absolvent kurzu získa platné osvedčenie, ktoré je zverejnené v registri úspešných kandidátov na oficiálnom portáli ISTQB. Personalista si môže jeho platnosť overiť podľa mena kandidáta. V súčasnosti je toto osvedčenie na pracovnom pohovore vnímané ako výhoda, je však možné urobiť si ho aj dodatočne, a to počas práce u nás – dokonca aj vtedy, ak bol uchádzač už raz v kurze neúspešný. „V tom prípade už nie je potrebné opätovne absolvovať celý prípravný kurz,“ dodáva Michal.

„Ak si nie je kandidát po ukončení prípravy istý svojimi vedomosťami, nemusí ísť na najbližší termín certifikácie, ale pokojne až neskôr. V prípade, že sa rozhodne pre opakovanie skúšky, je, samozrejme, nutné zaplatiť poplatok za certifikáciu,“ dopĺňa Michal. To však neplatí v msg life Slovakia, kde uchádzačovi aj druhý pokus hradí naša spoločnosť.

Certifikát ISTQB je pre kandidáta výhodou
Absolvent kurzu získa medzinárodne platné osvedčenie

Zamestnávateľ tak zvyšuje profesionálnu úroveň zamestnancov a získava konkurenčnú výhodu. Absolventovi kurzu certifikát prináša možnosti na kariérny rast a oboznámi sa napríklad s etickým kódexom testera.

Nemusí sa pritom báť, že tieto poznatky budú o pár rokov neaktuálne. „Základné princípy v oblasti testovania zostávajú viac-menej nemenné, ISTQB však, samozrejme, reflektuje vývoj a svoje sylaby aktualizuje. Začiatočnícky level, ktorý oboznamuje kandidáta so základnými princípmi, preto nie je časovo obmedzený. Pri niektorých vyšších leveloch je už certifikácia časovo ohraničená,“ vysvetľuje Michal.

Pokúsiť sa získať certifikát je možné aj bez absolvovania kurzu, je však veľmi nepravdepodobné, že kandidát zvládne skúšky bez prípravy. „Existuje viacero voľne dostupných učebných možností na internete, ale najmä pri praktických úlohách odporúčam konzultovať ich s niekým skúseným alebo absolvovať kurz,“ dopĺňa Lukáš, tester softvérových aplikácií.

Práca, v ktorej môžeš kariérne rásť a neustále sa vzdelávať

Vďaka práci v msg life Slovakia dostaneš možnosť získať nielen certifikát pre testerov. U nás môžeš dosiahnuť omnoho viac. Našou konkurenčnou výhodou sú jednoznačne firemné benefity, z ktorých si každý uchádzač vyberie to, čo ho baví najviac. Niekoho zaujmú pravidelné adrenalínové teambuildingy, relaxačné masáže, vlastné fitnescentrum či možnosť zaobstarať si kartu MultiSport. My ti však ponúkame aj niečo navyše – príležitosť vzdelávať sa na pravidelných jazykových kurzoch alebo rôznych školeniach, ktoré ti pomôžu napredovať.

Ak ťa oblasť IT naozaj baví a máš chuť na sebe pracovať, radi ti pomôžeme v tvojom kariérnom raste. Ak hľadáš stabilné zamestnanie formou home officeu, pri ktorom občas zájdeš do kancelárie na kávu s kolegami, určite si pozri naše ponuky v oblasti consultingu a testovania softvéru.

Pozri si najnovšie pracovné ponuky, pošli nám svoje CV a staň sa členom tímu, ktorý nám pomáha zlepšovať svet poisťovníctva.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky

    Vyber si z pracovných ponúk a získaj bonus

    Pracovné ponuky
    hr manažér mladá žena profilová foto