21

Vianočné sviatky sú náročné na psychiku. Ako sa pred nimi nezblázniť?

Sviatky pokoja a mieru? Skôr nestihnutých termínov, reportov a odložených odovzdávaní projektov. Neklesaj na duchu, máme pre teba pár tipov, ako si užiť čas vianočný bez zbytočných stresov.Ako k trom stresujúcim týždňom v decembri pristupovať čo najpragmatickejšie a stihnúť všetko, čo sa dá?

Stanov si s klientmi hranice a termíny

Toto odporúčanie môže byť v niektorých prípadoch určené skôr pre vedúcich tímov alebo oddelení. Nie každý programátor komunikuje priamo s klientom, alebo má možnosť navrhnúť procesnú zmenu. Dohodnúť sa ale na stretnutí s vedúcim je možné vždy, aspoň v msg life Slovakia.

Každý projekt by mal mať svoju ochrannú časovú zónu alebo takzvaný „vankúš“, vďaka ktorému neskĺzne do červenej oblasti v kalendári. Samozrejme, deje sa to často, no sviatky sú v tomto špecifické. Dva až tri týždne voľna dokážu projekt značne spomaliť. Ideálne je neplánovať si kľúčové fázy na prelom roka, ak s tým nesúvisí stratégia produktu alebo služby. Podobné riešenie ocenia aj klienti, ktorí chcú tiež cez sviatky oddychovať.

IT projektový manažér kontroluje časový graf projektu na laptope
Pri projektoch počítajte počas Vianoc s časovou rezervou

Time management techniky

December je skvelý čas na osvojenie si základných princípov time managementu. Ak je to pre teba náročné obdobie, pracuješ napríklad ako Java programátor senior, IT tester konzultant, alebo Business IT konzultant na rôznych projektoch, je najvyšší čas začať:

  • Maily vybavuj rýchlo, ideálne ráno.
  • Ak ti na stole pristávajú samé úlohy označené ako „high-priority, lead, traffic,“ alebo majú projektoví manažéri v prioritách sami neporiadok, upozorni ich na to.
  • Neprokrastinuj na sociálnej sieti, skús si oddýchnuť pri monotónnych, rýchlych úlohách s nižšou prioritou. Dôležitejšiu prácu posunieš, ale nebudeš mať zlý pocit z prokrastinácie a z kancelárie odídeš skôr.
  • Nie vždy je nutné sedieť pri projekte do večera. Ak nad niečím zamýšľaš do noci, efektivita klesá s každou ďalšou hodinou. Odlož problém ráno, prekvapí ťa, ako rýchlo ho vyriešiš keď sa dobre vyspíš.

Určuj si vlastné termíny

Projektové termíny máš určené projektovým manažérom. Dobrou pomôckou je určiť si vlastné interné termíny, ktoré zohľadňujú všetky projekty a pracovné aj nepracovné aktivity. Pomôže ti to dať úlohy do kontextu a vyhodnotiť, koľko času ti zostáva na ich dokončenie. Využiť môžeš klasický diár, alebo si vytvoriť jednoduchý board cez aplikáciu Trello. Po celý rok by to robil asi len puntičkár – alebo veľmi zaneprázdnený človek – no pred sviatkami sa to hodí aj bežným smrteľníkom.

Niektoré veci nestihneš. Neboj sa to povedať

Sú úlohy, ktoré ti na stole pristáli neskoro, alebo sa rozvetvili a vyžadujú si viac času, testovania, postupov. Ak to náhodou nie je z projektového statusu jasné, komunikuj to transparentne. Vlastný time management aj určovanie si interných termínov ti pomohli lepšie odhadovať, na čo máš čas a čo stihneš. Vedieť dopredu, že sa niečo stihnúť nedá, je v skutočnosti výhoda. Úlohy sa dajú preplánovať, delegovať iným kolegom, alokovať viac časových zdrojov v ďalšom období. Manažér o tom ale musí vedieť.

IT manažérka pozerá do laptopu pri vianočnom stromčeku
Urči si termíny a neboj sa povedať nie

Vypni PC

Cieľ všetkých predchádzajúcich bodov je tento: keď pred sviatkami opustíš kanceláriu alebo vypneš vo svojej pracovni počítač, budeš vedieť, že si spravil všetko, čo bolo v tvojich silách. Odovzdal si, čo bolo treba. To, čo sa nestihlo, je odkomunikované. Teraz je čas na oddych a načerpanie síl.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky