21

8 spôsobov, ako svoj nový rok urobiť lepším

Inšpirácia pre úspešný nový rok. Začína sa projekt „2023“. Vstúp doň pozitívne a odhodlane, aby bol čo najúspešnejší. Máme pre teba niekoľko tipov, na čo sa zamerať.

1.   Vyber si svoju fyzickú aktivitu

Pandémia a lockdown mnohých z nás odrezali od fyzickej aktivity. Bežný deň predtým zahŕňal aj takzvanú necvičebnú aktivitu, ako kráčanie, chôdzu po schodoch, zdvíhanie a presúvanie predmetov. Tým, že korona zapríčinila digitálny posun na pracovnom trhu o viac ako päť rokov, situácia sa vôbec nemusí zmeniť k lepšiemu, preto je dôležité dopriať si pohyb. Neznamená to drieť v „posilke“ kvôli tehličkám a plakať nad rímskym šalátom pokvapkaným tekvicovým olejom.

Fyzická aktivita a pohyb je dôležitý pre náš fyzický aj psychický stav. Môže byť rôznorodá a prispieva k celkovému fyzickému a duševnému blahu. Zahrňuje aktivity ako beh, plávanie, jazda na bicykli, aeróbne cvičenie, posilňovanie. Dopraj si každý týždeň niekoľko dlhých prechádzok so psom (alebo bez neho), práca v záhrade alebo iné formy telesnej činnosti.

Dôležité je, aby jednotlivci pravidelne vykonávali fyzickú aktivitu, pretože má pozitívny vplyv na srdcový a cievny systém, svalovú hmotu, kosti, metabolizmus a duševné zdravie a stres.

2.   Pristupuj k mentálnemu zdraviu zodpovedne

Kedy ísť k psychológovi? Nemusíš byť na sklonku depresie ani vyhorenia. Rovnako nejdeš k zubárovi až vtedy, keď ti povypadávajú všetky zuby, alebo k lekárovi, keď tvoje telo už pol roka neprijíma živiny zo stravy. Niektoré problémy sa riešia preventívne, profylaxiou.

Na stretnutí s odborníkom sa dozvieš, čo robiť pre svoju mentálnu pohodu. Je veľmi pravdepodobné, že väčšinu času budeš rozprávať ty. Možno zistíš, že ťa niečo podvedome trápi alebo, naopak, že niečo zanedbávaš.

3.   Prečo je spánok dôležitý

Spánok je príliš často odsunutý na vedľajšiu koľaj – kvôli práci, kvôli párty, ale aj pre skoré tréningy a neskoré filmy. Zdravý spánok má obrovský vplyv na tvoje mentálne zdravie a zlepšuje sa tým aj fyzická kondícia, ktorá je kľúčovým faktorom pre udržanie celkového zdravia a pohody.

Pri otázke na zdravý spánok a koľko hodín spánku je odporúčaných, sa to môže líšiť v závislosti na veku, fyziologickej potrebe jednotlivca a životnom štýle. Niekomu stačí sedem hodín, iný si vyžaduje deväť a v populácii sa nachádza aj isté percento ľudí, ktorým stačí len pár hodín a fungujú takmer bez zmeny. My ostatní však spánkovou depriváciou trpíme a môže sa podpísať na našom vnímaní, koordinácii, úsudku. V podstate je nevyspatosť veľmi podobná opitosti.

Niekoľko tipov, ako spať lepšie:

  • Aspoň hodinu pred spaním sa snaž nepozerať na screen, a to vzhľadom na svetlo aj dopamín.
  • Medzi 22. a 3. hodinou obmedz vystavenie sa silnému svetlu, ktoré blokuje produkciu melatonínu.
  • Vo večerných hodinách používaj osvetlenie pod úrovňou očí, minimalizuj veľké lustrové svetlá.
  • Choď spať v rovnakú hodinu. Telo reaguje na pravidelný rytmus, a ak stále meníš čas spánku, je zmätené.
  • Pred spaním nejedz. Nie preto, že sa z toho priberá, kalória je kalória v každej hodine dňa. Dôležitejšie je, že telo bude pracovať na trávení a menej si oddýchne.

Rovnako dôležité sú aj zdravé polohy spánku, ktoré výrazne môžu prispieť k pohodlnému a kvalitnému spánku, minimalizovať riziko bolesti v krku alebo chrbte a zabezpečiť, aby sa všetky časti tela dostatočne prekrvovali.

Okrem toho ti určite odporúčame prečítať si knihu Prečo spíme od Matthewa Walkera, v ktorej nájdeš ešte viac tipov, ako si správne nastaviť režim. Radšej však pri nej neponocuj.

muž spí v postely
Dopraj si dostatočný zdravý spánok bude sa ti fungovať lepšie

4.   Vyhraď si čas na vedomé myslenie

Myslíme všetci – bez toho by sme nemohli vykonávať väčšinu vecí v našich životoch. Čím častejšie však robíme nejakú činnosť, tým rýchlejšie sa zautomatizuje. Tento fenomén opísal v knihe Myslenie rýchle a pomalé Daniel Kahneman pomocou systému 1 a systému 2. Sú to dva typy myslenia – jedno je precízne, pomalé, obozretné, druhé je zautomatizované, skrátené, efektívne. Náš mozog sa nám snaží ušetriť čas, no veľakrát je táto snaha kontraproduktívna – napríklad keď máme málo informácií a mozog sa ich snaží pozliepať z predchádzajúcich (občas nesúvisiacich) skúseností.

Vyhraď si preto čas na myslenie bez senzorických vnemov. Zaoberaj sa svojimi myšlienkami aspoň pol hodiny denne a zisti, kam ťa nasmerujú. Tento prístup môžeš využiť v rámci pracovných projektov aj osobných výziev.

5.   Zmeň prácu, ktorá ťa ubíja

Chodiť do práce s nechuťou je ubíjajúce. Aj tie najjednoduchšie úlohy sa bez motivácie stávajú zložitými, pretože nakopnutie sa do nich trvá celú večnosť. No skôr ako sa rozhodneš zmeniť prácu, skús si pozrieť rady odborníkov z Power Coaching. Možno zistíš, že k spokojnosti je potrebná zmena v nastavení alebo preprogramovaní mysle.

Preprogramovanie mysle je proces zmeny alebo modifikácie existujúcich myšlienkových vzorov, presvedčení a návykov s cieľom dosiahnuť pozitívne zmeny v správaní, výkonnosti a kvalite života. Programovanie mysle sa často využíva v oblasti osobného rozvoja a psychológie.

Ak to však bez zmeny práce nepôjde, je čas na poriadnu dávku odvahy – nielen na zmenu práce, ale aj na zmenu odboru, v ktorom pôsobíš. Vedel si, že mnoho ľudí v msg life Slovakia predtým nemalo žiadne skúsenosti s prácou v IT? Mnoho z našich kolegov pracovalo najprv v logistike, vo finančníctve, verejnej správe, niektorí dokonca ako vedeckí pracovníci. Rozhodli sa však skúsiť šťastie a vyšlo im to, lebo u nás dostane šancu každý šikovný človek. Pozri si naše voľné pracovné miesta a prečítaj si príbehy o našom tíme.

Pracovná ponuka

Project Technical Lead

Mladý muž v modrej košeli IT technický projektový vedúci
Bonus od 3500 €

6.   Nauč sa cudzí jazyk

Učenie sa nového jazyka rozvíja tvoje asociačné schopnosti. Nový jazyk porovnávaš s materinskou rečou, prípadne inými jazykmi, ktoré ovládaš. Nachádzaš medzi nimi prepojenie, mení sa tvoj pohľad na známe objekty, javy aj situácie. Objavuješ nové cesty, pretože jazyk ako prostriedok komunikácie je krásny v tom, že na sprostredkovanie jedného významu ponúka viaceré možnosti.

Sú tu, samozrejme, aj pragmatické dôvody, prečo sa učiť cudzí jazyk. Jedným z nich je práca. Učením sa cudzieho jazyka zvyšuješ svoje šance na uplatnenie sa na pracovnom trhu. Mnohí naši kolegovia nemali pred nástupom k nám žiadne skúsenosti s IT, no vďaka znalosti nemeckého jazyka rýchlo našli uplatnenie. Ak sa chceš aj ty rozvíjať v tomto smere, nie je nič jednoduchšie, ako vybrať si niektorý z jazykových kurzov dostupných online:

Výborným naštartovaním pre teba môže byť aj Duolingo, aplikácia na učenie sa nových jazykov s gamifikovanými lekciami a so systémom odmien.

7.   Rozširuj svoj súbor zručností

Nové zručnosti obohatia tvoj život, rozšíria tvoju pôsobnosť, dajú ti konkurenčnú výhodu, nový zápal do práce, možnosti oddychu, spoznávania, trávenia voľného času… A mohli by sme pokračovať donekonečna. Učiť sa niečo nové, to nikdy nie je zlý nápad.

K dispozícii máš množstvo online aj offline kurzov, skupín a združení alebo mentorov, ktorí ti môžu pomôcť rozvíjať zručnosti v novej sfére, prípadne objaviť tvoje skryté talenty. Keď píšeme o skillsete, nemusíš si vždy predstaviť pracovný svet. Máme aj svoj životný súbor zručností. Zaujíma ťa káva a chceš ju vedieť pripraviť spôsobom, ktorý návštevám „odpáli dekel“? Sprav si baristický kurz a nauč sa všetko o filtrovanej káve alebo espresse a o kávových zrnách najvyššej akosti.

barista nalieva mlieko do šálky kávy v kuchyni a barista v pozadí pripravuje kávu v kávovare
Rozšír svoje zručnosti napríklad baristickým kurzom

8.   Myšlienková komfortná zóna a jej dôsledky

Myšlienková alebo aj mentálna komfortná zóna označujú psychologický stav, v ktorom sa človek cíti pohodlne a bezpečne, pričom sa vyhýba situáciám, ktoré by mohli byť stresujúce alebo neznáme. Je to predstava života v nastavení, že všetko prebehne hladko a v poriadku.
Zotrvávanie v mentálnej komfortnej zóne môže mať rôzne dôsledky, ktoré ovplyvňujú osobný a profesionálny rozvoj jednotlivca. Niektoré z možných dôsledkov sú napríklad obmedzený osobný rast, strata príležitostí, opakovanie vzorcov správania, zhoršené psychické zdravie a stres.

Výzva spočíva v tom, aby sme opustili svoju zónu komfortu a otvorili sa novým skúsenostiam a výzvam. Nemusí to hneď znamenať vrhať sa do nových zážitkov alebo projektov. Môže to súvisieť aj s očakávaním problémov, na ktoré sa pripravíme.

Adaptuj si myšlienku zákona opaku Alana Wattsa. Akceptovaním negatívneho zážitku z neho spravíš zážitok pozitívny. Ak prijmeš to negatívne, môžeš sa zo situácie poučiť, analyzovať ju, podniknúť kroky na to, aby sa už neopakovala.

Veríme, že tento rok bude pre teba úspešný v práci aj osobnom živote. Neboj sa zmeny, väčšinou stojí za to. Ak rozmýšľaš o práci v IT, inšpiráciou pre teba môžu byť aj naše firemné benefity.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky