15

Home office s deťmi – kolegyne „supermamy“ radia, ako ho zvládnuť

Práca z domu počas pandémie je pre pracujúce mamy detí v predškolskom a školskom veku náročná úloha. Kolegyne z msg life Slovakia sa podelili o skúsenosti, ako si nastaviť time management a zvládnuť prácu na home office aj s deťmi.Mať uprataný byt, navarený obed, postarať sa o deti, nájsť si čas na partnera, zvládnuť pracovné povinnosti a popri tom všetkom venovať pár chvíľ sebe samej. Tak vyzerá bežný deň mnohých žien. Aj preto sa im začalo hovoriť „supermamy“. S príchodom pandémie COVID-19 a lockdownom im však pribudla ešte jedna záťaž. Zvládnuť toto všetko v uzavretej domácnosti počas home office. Pri príležitosti Dňa matiek sme sa preto spýtali našich kolegýň, ako zvládajú prácu z domu a čo by poradili iným ženám v podobnej situácii.

Často sa hovorí, že žena dokáže robiť viacero vecí naraz. Táto schopnosť sa naplno prejaví počas materskej dovolenky, ktorá sa často už spočiatku zmení z dovolenky na neustálu špirálu povinností. Okrem seba či domácnosti sa totiž žena zrazu musí postarať aj o malý prírastok, ktorý ju zamestnáva celých 24 hodín. Starostlivosť o dieťa či deti so sebou prináša plno vynaloženej energie aj financií.

Ako podporujeme rodinu v msg life Slovakia?

Mnoho z našich kolegov pracuje v msg life Slovakia dlhé roky. Nízka miera fluktuácie svedčí o tom, že si spoločnosť zamestnancov váži a podporuje rodinu hneď niekoľkými benefitmi. Pri príležitosti svadby či narodenia dieťaťa si kolegovia prilepšia o finančný príspevok. Na neočakávané udalosti alebo predĺžené víkendy s rodinou majú k dispozícii 5 dní dovolenky navyše. Pôsobí u nás navyše množstvo otcov, ktorí sa na istý čas podujali využiť rodičovskú dovolenku, aby pomohli partnerke začleniť sa späť do pracovného tempa.

Ako zvládajú naše kolegyne život na home office počas lockdownu?

„Home office trávime tak striedavo, niekedy samostatne kreslením, hraním či pozeraním televízie, inokedy si vyžaduje viac pozornosti. Raz za čas pošleme dieťa „na prázdniny“ za starými rodičmi. Aj napriek tomu uznávam, že sa moje dieťa naučilo väčšej samostatnosti, keďže obaja pracujeme a potrebujeme sa sústrediť,“ hovorí Zuzana, office manažérka.

Niektoré kolegyne priznali, že vstávajú veľmi skoro, aby mohli pracovať, alebo naopak pracujú po večeroch. „Keď ma syn vidí v pracovni, tak sa ma vždy spýta, či pracujem. Buď si sadne na chvíľu ku mne, alebo ma nechá pracovať, záleží, aký má deň,“ opisuje prácu z domu Lucka, testerka. Podobne to má aj Zuzka, office manažérka projektového riadenia: „Mladšej dcére chvíľu trvalo pochopiť, čo znamená home office. Pre ňu to bola jasná rovnica. Keď je mama doma a nejdeme do škôlky, znamená to, že mám dovolenku a budeme sa hrať.“

Naša testerka Aďka zo žilinskej pobočky priznáva, že aktuálny režim je náročný: „Time management mám nastavený dobre, no aj napriek tomu je pre mňa situácia z dlhodobého hľadiska únavná, nakoľko som v tejto sfére predtým nepracovala. Som však vďačná za podmienky, ktoré nám firma vytvorila.

Home office s deťmi
Hoci deťom už chýbajú kamaráti čas strávený spolu počas home office padol vhod väčšine kolegýň

Bez pomoci to ide ťažko

Mnohé kolegyne ocenili, že im pri koordinácii pracovných a súkromných povinností často pomáha partner, rodina či priatelia. „Niekedy manžel robí veci po svojom, ale ja si to cením. Bez jeho pomoci by som nič nestíhala,“ priznáva Zuzana, office manažérka. Niektoré kolegyne zvládajú home office s deťmi väčšinou samé, keďže ich manželia chodia do práce, avšak dodávajú, že po práci im vždy pomôžu či už v domácnosti, alebo s deťmi. Iné mamičky uviedli, že sa snažia udržať v bežnom režime aj počas lockdownu: „Syn je veľmi spoločenský, každé ráno mi povie, kto má pre neho prísť do škôlky. Ak nám to pracovné povinnosti dovolia, zvykneme sa pri ňom striedať,“ uviedla Lucka, testerka.

Napriek tomu mnohé tvrdia, že si na nový režim už zvykli. „Myslím, že nám všetkým dobre padlo byť spolu. Niekedy sme pracovné prestávky strávili objímaním, alebo krátkou hrou či rozprávaním sa s dieťaťom,“ hovorí Zuzka, office manažérka. Iným však starý režim chýba: „Deťom chýba škola, škôlka a ja by som privítala iba občasný home office. Tiež mi chýba moja kancelária, kolegovia a najmä ten pocit, keď po práci zatvorím dvere a idem domov.“ Aďka sa venuje najmä svojmu synovi, piatakovi: „Svojmu 10-ročnému synovi sa venujem najviac, nakoľko prechádza na druhý stupeň a dištančná výučba tomu veľmi neprospela.“  Testerky Lenka a Lucka home office zase vnímajú pozitívne: „Vyhovuje mi práca z domu, nakoľko častokrát zapínam počítač ešte v pyžame. Tak si ušetrím čas, ktorý by som inak strávila prípravou či presunom do práce,“ hovorí Lucka.

Trpezlivosť aj multitasking

Mnoho z kolegýň priznalo, že sa počas home office aj mnohé naučili. Napríklad takej trpezlivosti. Iné zase odhalili, aké negatívne vzťahy panujú medzi deťmi v škole a podarilo sa im včas zasiahnuť do výchovy. Testerka Lenka zase priznala, že sa učí byť supermamou a spoznala svoje nové schopnosti: „Počas pandémie mi pribudli ďalšie role, ktoré bolo potrebné zladiť. Učiteľka, opérka, kuchárka, zamestnanec, matka, manželka. Nie je to pre mňa jednoduché. Na konci dňa mám aj tak pocit, že som žiadnu rolu nezvládla dosť dobre.“

A ako sa matkám darí zosúladiť všetky aktivity? „Je to otázka priorít. Netreba bazírovať na dokonalosti, treba robiť kompromisy a všetko sa potom dá zvládnuť. Ak si po dlhšom pracovnom dni mám vybrať medzi praním a trávením času s rodinou, bielizeň počká,“ priznáva Zuzana, office manažérka. Home office naučil Zuzku, PMO, lepšie zvládať multitasking aj time management. „Pracovať na 100 percent z domu, popritom sa starať o domácnosť a deti urobilo z rodičov malých superhrdinov. Niekedy počas meetingov počuť u kolegov detský krik a ruch a mňa to vždy veľmi teší. Nie že by som bola škodoradostná, skôr viem, že v tom nie som sama,“ tvrdí. Iné kolegyne priznali, že vďaka home office zvládajú domáce práce počas obedovej pauzy.

Práca na home office s deťmi
Detské hlasy v pozadí mítingov uisťujú Zuzku v tom že nie je v podobnej situácii sama

Niekoľko tipov od našich kolegýň

Zuzana, office manažérka: „Netreba robiť všetko na tisíc percent, treba si aj oddýchnuť, využiť voľný čas s rodinou a užiť si spoločné chvíle. Treba situáciu brať tak, ako je, a prispôsobiť si veci podľa seba.“

Zuzka, PMO: „Rozdeľ domáce práce členom rodiny, nebuď na seba príliš prísna, ani keď objednáš obed cez donáškovú službu. Občasné zvýšenie hlasu na nezbedné deti nie je koniec sveta. Informuj svojho nadriadeného o svojej situácii a zavolaj kolegom. Uvidíš, že sú na tom podobne. Aj mama je len človek!

Lucka, testerka: „Dopraj si psychohygienu a hodinu času denne len pre seba, či už v podobe športu, maľovania, čítania kníh alebo meditácie.“

Aďka, testerka: „Nezabudni na pozitívne myslenie, plánovanie príjemných aktivít, na ktoré sa môžeš tešiť a na vďačnosť za zdravie či možnosť tráviť viac času s deťmi.“

Simona, testerka: „Nezabudni mať doma dosť prostriedkov, ktoré zabavia deti a zároveň ich aj niečo naučia.“ 

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky