21

Xénia sa dostala k práci v IT bez praxe a predošlých skúseností. Dnes testuje softvér pre nemeckú poisťovňu

Pracovná pozícia IT tester junior sa v súčasnosti zaobíde aj bez praxe a predošlých skúseností. Všetko potrebné sa totiž vieš naučiť v spoločnosti, ktorá takúto možnosť ponúka, podobne ako naša Xénia. Do spoločnosti nastúpila ešte počas strednej školy a aj vďaka jej osobnému zanieteniu pre IT neustále napreduje. Prečítaj si viac o práci v IT bez skúseností v msg life Slovakia

Ako dlho pôsobíš v msg life Slovakia?

V msg life Slovakia som od začiatku roka 2022.

Na akú pozíciu si nastúpila?

Nastúpila som na pozíciu IT tester. V tom čase som ešte nevedela, že budem automatizovaný a nie manuálny tester, čo ma veľmi potešilo. Práca týkajúca sa automatizácie je totiž o mnoho zaujímavejšia, aj komplexnejšia.

Ako si sa dostala k práci v IT?

Po gymnáziu som šla na pol roka do Nemecka, kde som si zlepšila svoje jazykové schopnosti. Aj vďaka nim som získala prácu v msg life Slovakia. Predtým som nemala žiadne priame skúsenosti s IT okrem toho, čo som sa naučila sama vytvoriť v pár programovacích jazykoch. Začínala som teda ako IT tester bez praxe.

Čo ťa zaujalo na práci v msg life Slovakia? Prečo si si vybrala práve nás?

Ako prvé ma zaujala možnosť pracovať v IT aj bez predošlých skúseností. Práca bez praxe nie je všade vítaná. Oslovil ma aj rozsah a kvalita firemných benefitov, ako aj plat testera.

V čom sa práca u nás líši od predchádzajúcich pracovných skúseností?

Nakoľko ide o moju prvú pracovnú skúsenosť na trvalý pracovný pomer, neviem moc porovnávať, ale za pozitívne ako junior tester bez praxe považujem, že keď človek chce, mnohé sa naučí aj z technickej oblasti bez predošlých skúseností.

Ako vyzerá tvoj bežný pracovný deň?

Z našej databázy si vyberiem testovací scenár, ktorý chcem reprodukovať do automatizovanej podoby. To znamená, že v našom internom nástroji na písanie a spúšťanie testov začnem písať xml skript odpovedajúci pokynom testovacieho scenára. Píšem teda rôzne príkazy a dosadzujem potrebné hodnoty. Nejde o plnohodnotné programovanie, ale nemá to od neho úplne ďaleko.

Čo je náplňou tvojej práce? Na čom aktuálne pracuješ?

Testovanie. Náplňou testov je ich nasledovné spúšťanie vždy v určitých intervaloch. Ide o to, že keď sa vyvíja program, najmä ak na ňom pracuje väčší tím ľudí, často sa stáva, že keď sa pridá nová funkcionalita, dokáže narušiť funkcionalitu, proces, ktorý predtým fungoval bez problémov. Toto sa pri väčších projektoch deje veľmi často. Preto má zmysel, najmä pri dlhodobom vyvíjaní softvéru opätovne spúšťať takéto testy. V porovnaní s manuálnym testovaním to veľmi zrýchľuje proces a zaisťuje lepšiu detekciu chýb. Aktuálne teda pracujeme na tejto automatizácii, písaním skriptov a optimalizácii procesov. Častokrát pritom dochádza k novým problémom, ktoré ja osobne beriem ako malé výzvy. To tvorí túto prácu rôznorodejšou a nie monotónnou. (Poznámka red.: V našej firme hľadáme okrem manuálneho testera aj IT testera automatizovaného testovania.)

S kým všetkým komunikuješ a riešiš prípadné problémy?

Väčšinu mojej komunikácie tvoria ľudia z menšieho tímu, komunikujem najmä so slovenskými kolegami, keď však niekedy treba riešiť niečo týkajúce sa odborných otázok, ohľadom projektu alebo vývoja, obraciam sa aj na nemeckých kolegov. Tí sú tiež súčasťou vývoja, testovania alebo manažmentu. IT tester bez skúseností vždy víta pomoc kolegov.

IT testeri s dobrou náladou sa radia pri počítači
Pracovná atmosféra je u nás príjemná a uvoľnená

Na akom projekte práve pracuješ?

Pracujem na projekte Debeka. Je to softvér pre zamestnancov poisťovne, ktorá nesie rovnaký názov. Debeka je teda aj najväčšia súkromná zdravotná poisťovňa v Nemecku, ktorá donedávna využívala riešenia, ktoré sa spúšťali na veľmi zastaralom programe KOBOL. Aj napriek veľkej konkurencii sa rozhodli vytvoriť nový program v spolupráci s msg life, čo určite patrí medzi ďalšie úspechy spoločnosti.

Máš v rámci tester profesie skúsenosti aj s inými projektami v rámci msg life Slovakia?

msg life Slovakia pracujem ešte len pol roka, čiže zatiaľ nie. Napriek tomu som však využila rady, tipy a triky aj od kolegov pracujúcich na iných projektoch. Projekt Debeka je navyše ešte veľmi nový,  mnohé veci preto zatiaľ nefungujú tak, ako na starších projektoch. Napomáha tomu však veľmi dobrá komunikácia v tíme aj ochota kolegov z iných projektov pomôcť nám.

Aké aplikácie využívaš pri práci?

Pracujem najmä s programom SeTAK, čiže Selenium Test Automation Kit. Je to interný nástroj, ktorý vytvorili naši vývojári. Píšeme v ňom skripty a vyvolávame testy. SeTak využíva Eclipse, integrované vývojové prostredie, ktoré sa využíva práve ako priestor pre písanie xml súborov. Medzi ďalšie programy patria aj Git, Jira a Jenkins.

Aké zručnosti sú dôležité pre tvoju pracovnú pozíciu IT testera?

Dôležitá je chuť neustále sa učiť a zdokonaľovať svoje zručnosti. Obzvlášť ak je niekto tester bez praxe. Výhodou je aj samostatnosť, ako aj vlastnosť dokázať si zachovať chladnú hlavu, keď veci nejdú podľa predstáv. To ľudia z IT veľmi dobre poznajú. Technické znalosti sa zídu taktiež.

Čo máš na svojej IT práci najradšej?

Najradšej mám to, že prácu nevnímam ako monotónnu. To je pre mňa veľmi dôležité. Ďalej jednoznačne sloboda, ktorú práca formou remote režimu ponúka. Napríklad v máji som bola na dva týždne na majstrovstvách sveta v Helsinkách a pracovala som odtiaľ. Ďalej určite kolegovia.

Akí sú tvoji kolegovia? Aké vlastnosti by mal mať tvoj nový kolega, aby zapadol do kolektívu?

Ústretoví, nápomocní a vždy vyhovejú požiadavkám. Celý kolektív sa snaží byť vedený vo veľmi priateľskom duchu. Všetci si tykáme, či už so slovenskými alebo zahraničnými kolegami. Myslím si, že nie je náročné zapadnúť. Všetci sa snažia byť veľmi jednotní a pokiaľ zdieľaš podobné hodnoty, tak to nie je problém ako pre extroverta, tak ani pre introverta.

IT tester xénia sa usmieva za počítačom v kancelárii msg life slovakia
Zaži u nás dobrú náladu a príjemnú atmosféru

Aký benefit najradšej využívaš?

Určite sú to masáže, spoločné obedy či raňajky, teambuildingy, ktoré sa organizujú naozaj často, niekoľkokrát do mesiaca a tiež dve hodiny týždenne jazykového kurzu nemčiny.

Tri slová, ktoré ti napadnú, keď sa povie msg life Slovakia?

Priateľskosť, rast, rôznorodosť.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky