15

7 tipov, ako ľahšie programovať v jazyku Java

Prečítaj si programátorské tipy našich kolegov a uľahči si programovanie v jazyku JAVA.Ak si sa rozhodol pre Java programovanie, pravdepodobne siahneš najskôr po kurze. Bez ohľadu na to, či si sa iba začal vzdelávať alebo už máš niekoľko lekcií za sebou, existujú isté pravidlá, o ktorých sa bežne na školení nedozvieš. Programátori, ktorí v jazyku Java pracujú dennodenne, majú neoceniteľné skúsenosti z praxe. Spýtali sme sa na ne našich kolegov a spísali ich v tomto článku.

Programovanie v jazyku Java je praktické z mnohých dôvodov. Ide o obľúbený programovací jazyk – mnoho zamestnávateľov hľadá Java vývojárov do svojho tímu a o pracovné ponuky preto nebudeš mať núdzu. Vybral si si už vhodný kurz programovania? Na to, aby si sa stal skúseným Java programátorom seniorom, sú potrebné vedomosti a cenné skúsenosti, no vďaka dobrým radám od skúsenejších kolegov ti to pôjde ľahšie a rýchlejšie. Ďalšie programovacie jazyky fungujú na podobnom princípe a ak ešte neprogramuješ, tak by si nad tým mal popremýšľať.

Nevynechaj knihy o Java programovaní

Pokiaľ ide o knihy z oblasti IT a programovania, je to s nimi trochu nepraktické. Technológie sa vyvíjajú takou rýchlosťou, že v čase vydania je kniha už z veľkej časti neaktuálna. Avšak, časť z nej ostáva aj naďalej aktuálna, a to ešte po veľmi dlhú dobu, takže ani tento zdroj netreba úplne zatracovať. Efektívnejšie ale môžu byť rôzne periodiká, weby, blogy či fóra a skupiny pre programátorov, kde nájdeš mnoho tipov, ako riešiť rôzne problémy pri programovaní v jazyku Java. Zároveň predstavujú efektívny spôsob, ako si prečítať o skúsenostiach profesionálnych a najmä skúsených programátorov čo najviac.

„Začni sa učiť Javu priamo od autorov Javy - Oracle. Najväčšiu výhodu vidím práve v tom, že tutoriál je pravidelne aktualizovaný podľa nových vlastností pridávaných do Javy.“

Jozef, software developer, Bratislava
Jozef, software developer, Bratislava

Učiteľ je schopný odhaliť a vysvetliť chyby z praxe, zatiaľ čo študent robí chyby z nevedomosti. V čase pseudoodborníkov však existuje pomerne veľká šanca, že natrafíš na niečo, čo nie je tak úplne pravda. Preto ti odporúčame overovať si zdroje a čerpať informácie len z tých, ktoré majú dlhú tradíciu a sú vo svojom odbore špecialisti.

Pridaj sa do skupiny začínajúcich programátorov

Rovnako zmýšľajúci ľudia prekonávajú rovnaké problémy ako ty, vďaka čomu sa vieš poučiť alebo nájsť riešenie spoločne s druhými. Ak sa na programovanie v jazyku Java pozeráš napríklad cez skupinu na sociálnej sieti, dokážeš vyriešiť svoje omyly, pomôcť iným a v neposlednom rade tiež zostať v obraze o najnovších trendoch. Vzájomná pomoc predstavuje najefektívnejší spôsob, ako sa pohnúť vpred.

Píš kód poctivo

„Ak sa chceš naučiť písať kód, musíš písať kód,“ hovorí Yablko, jeden z najpopulárnejších slovenských učiteľov programovania. Žiadna teória na svete ti nenahradí napísanie všetkých tých značiek, skladby a logických súvislostí.

Uč sa neustále niečo nové, pretože sa môže stať, že tvoje vedomosti nebudú aktuálne. Určite totiž niečo zabudneš. Cvičenie je jediná cesta k profesionalite, predovšetkým vtedy, keď už poznáš všetky základné pojmy. Okrem toho sa dnešné technológie tak rýchlo menia, že ak si neustále nezlepšuješ svoje zručnosti a neučíš sa nové, veľmi rýchlo za ostatnými zaostaneš.

Tvor čo najkratší kód

Trochu zvláštna rada, však? Nie je náplňou práce programátora to, aby písal kód? Áno i nie. Samozrejme, práca v jazyku Java musí zahŕňať písanie kódu, ale aj tak by si sa mal snažiť napísať ho čo najmenej, aby si vyriešil konkrétny problém či zadanie. To neznamená, že máš urobiť svoj kód čo najkompaktnejší a napríklad pomenovať všetky premenné len jednotlivými písmenami abecedy.

Znamená to, že sa máš snažiť napísať iba kód, ktorý je skutočne potrebný na implementáciu požadovanej funkcionality. Programátorom Java sa občas stáva, že v snahe obsiahnuť všetky možné varianty situácií vytvárajú robustný kód. To však nemusí byť vždy efektívne. Takýto dodatočný kód nemusí pridávať žiadnu hodnotu, ale stále môže spôsobiť veľa škody. Čím viac kódu napíšeš, tým viac šancí vznikne na chyby, nehovoriac o náročnosti udržiavania takej masy dát.

Písanie komentárov ber s rezervou

Je takmer vylúčené, aby si na kurze programovania v jazyku Java minimálne raz nepočul vetu: „K vytvorenému kódu si píšte komentáre.“ Inštruktori obvykle argumentujú tým, že keď sa ku kódu po rokoch vrátiš, budeš vedieť, čo bolo jeho cieľom. No, áno. Ak s programovaním začínaš, rozhodne je to dobrá rada. Avšak profesionáli v programovaní v Java a aj v iných jazykoch sa komentárom snažia vyhnúť.

"V kóde nezvyknem písať komentáre. Ak komentujem, tak len v prípade, že sa jedná o nejaký raritný use case."

Juraj, senior software developer, Bratislava
Juraj, senior software developer, Bratislava

Nemyslíme tým, že nemáš už nikdy používať žiadny komentár, ale to, že sa im dá väčšinou vyhnúť. Namiesto nich sa sústreď na lepšie pomenovanie vecí. Odborníci tvrdia, že komentáre by sa mali písať iba vtedy, keď nie je možné jasne vyjadriť zámer premennej alebo metódy pomocou názvu. Komentár by ti tak mohol povedať, že napríklad zvláštne poradie, v ktorom sa v kóde vyskytli nejaké operácie, nebolo chybou, ale zámerom kvôli chybe v základnom operačnom systéme.

Vo všeobecnosti komentáre nie sú zlé len preto, že sa im v mnohých prípadoch dá vyhnúť, ale najmä preto, že môžu byť klamlivé. Komentár sa totiž automaticky neaktualizuje so zvyškom kódu, a tak sa po čase môžu stať zavádzajúcimi, lebo ťa môžu nasmerovať úplne nesprávnym smerom. No a ak by si mal zakaždým kontrolovať, či kód naozaj robí to, čo komentár tvrdí, taký komentár je zbytočný.

Uč sa jazyky postupne

Keď sa usiluješ naučiť jazyk inej krajiny, nezačneš naraz s angličtinou, španielčinou aj esperantom. Naučiť sa akýkoľvek jazyk, čiže aj programovací, chce čas, trpezlivosť a úplné sústredenie. Chceš ovládať React? Vyvíjať mobilné appky? Cross-platformové appky pomocou Flutter alebo React Native? Chcel by si sa konečne naučiť C# alebo vyvíjať hry? Nie si sám. Mať veľké plány a vysoké ciele je dobré, ale musíš na to ísť rozumne. Učiť sa naraz HTML a CSS sa dá, ale sotva zvládneš v jednom čase frontendový aj backendový jazyk. Vyberaj si podľa toho, čomu sa chceš venovať.

Java error ako výzva

Neboj sa zlyhania, ale naopak, pouč sa zo svojich chýb. Miluj svoje chybové hlášky, pretože ťa naučia správne programovať v jazyku Java. Opakuj si dookola, že ak chceš vedieť písať kód, musíš písať kód. Krok za krokom. Ani sa nenazdáš a Java programovanie budeš hravo ovládať. Nezabudni si potom pozrieť najnovšie pracovné ponuky.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky