14

Rady, ktoré ti pomôžu zvýšiť bezpečnosť na internete

Počítačová bezpečnosť a ochrana dát sú kľúčovými aspektmi v digitálnom prostredí, zabezpečujúce, aby osobné a citlivé informácie boli chránené pred neoprávneným prístupom a možným zneužitím.

Dnes je počítač alebo notebook pravou rukou väčšiny z nás nielen v pracovnom živote, ale aj vo voľnom čase. Je preto dôležité pravidelne kontrolovať, či je tvoj počítač zabezpečený a či ti nehrozí zneužitie citlivých informácií a dát alebo útok hackerov. Prinášame ti tipy, ako sa chrániť na internete, hlavne svoje zariadenia, pretože riziká na internete neustále pribúdajú. Osvoj si zásady bezpečnej práce s internetom a zvýš bezpečnosť PC na maximum.

Vravíš si, že by si si nikdy nestiahol do svojho PC vírus, nestal si sa obeťou hackerského útoku a akú ochranu PC pred vírusmi poznáš? Funguješ bezpečne na internete, hovorí ti niečo výraz ochrana proti ransomware a máš v malíčku? Cieľom útoku sa môže stať ktokoľvek, no najmä používateľ so slabými heslami či návšteva pofidérnej webovej stránky. Stačí jedna chybička a tvoje prihlasovacie údaje alebo prístup do počítača môžu byť zneužité. Bezpečnosť a riziká na internete sa týkajú každého používateľa, osvoj si preto čím skôr pravidlá bezpečnosti na internete.

Kto používa moju wifi?

Zvyšovaniu bezpečnosti sa hovorí aj hardening, čo by sa dalo voľne preložiť ako „sťaženie“, napríklad prístupu. Ak sa skúseného informatika opýtaš, ktorý počítač je stopercentne chránený, odpovie ti, že ten, ktorý nie je a nikdy nebol pripojený na internet. Riziko totiž môže predstavovať wifi pripojenie, nakoľko wifi sieť v dome môže byť ľahko napadnuteľná, z toho dôvodu je dobré vedieť, kto je pripojený na moju wifi.

Internet a technológie sú ale navzájom silno prepojené, obzvlášť v dnešnej dobe, takže rada zostať offline je síce účinná ochrana proti vírusom, ale v praxi nepoužiteľná. My ti poradíme, ako výrazne zlepšiť bezpečnosť počítača, aj keď si online. Ochrana osobných údajov na internete, bezpečnosť pri práci s počítačom a ochrana počítača sa v online svete stáva čoraz aktuálnejšou témou.

Bezpečne na nete. Pravidelne aktualizuj operačný systém, antivírus a aplikácie

Aktualizovaný operačný systém je najdôležitejším základom dobre zabezpečeného PC. Aktualizácie nielen opravujú prípadné vývojárske „bugy“, ale aj zvyšujú bezpečnosť rôznych programov. Bezpečne na nete môžete surfovať s antivírusovým programom, ktorý účinne chráni váš počítač pred škodlivým softvérom a online hrozbám. Antivírusový program, niekedy nazývaný aj antivírová ochrana, si vďaka aktualizácii doplní do databázy množstvo novovzniknutých vírusov. Aktualizácia všetkých aplikácií je potrebná na to, aby ostali bezpečné a funkčné. Nezabudni aktualizovať aj internetové prehliadače, cez ktoré sa najčastejšie pripájaš na internet. Práve počas surfovania na internete sa môžeš stať obeťou mnohých nebezpečných útokov. Aktuálny operačný systém a prehliadače zabezpečujú bezpečnosť pri práci s PC.

Čo ti hrozí, ak si neaktualizuješ svoj počítač?

Kybernetickí útočníci hľadajú chyby v softvéri a hardvéri, ktoré využijú na získanie kontroly nad počítačom a ďalšie zneužitia. Aktualizácie možnému útoku vo veľkej miere predchádzajú, pretože tieto chyby odstraňujú.

Odporúčame ti...

Aktualizácie sa netýkajú len tvojho počítača alebo notebooku. Je dobré pravidelne aktualizovať aj router či mobilné zariadenia.

Používaj silné a bezpečné heslá

Heslo je stále najčastejším autorizačným prvkom v oblasti IT. Základom silného hesla je kombinácia veľkých písmen, malých písmen, číslic a špeciálnych znakov. Toto všetko by mal obsahovať reťazec znakov, ktorý povolí používateľovi vstup do počítača, siete, a rôznych účtov.

„Každému stačí len zopár veľmi bezpečných hesiel na najdôležitejšie veci – primárny e-mail, správca hesiel, banka a pod. Všetky ostatné heslá je dobré mať uložené v správcovi hesiel,” radí náš IT admin.

Čím viac rôznorodých znakov obsahuje heslo, tým je to pre hackerský program ťažšie a je aj menej pravdepodobné, že nájde správnu kombináciu. Ak sa mu to však podarí, je prakticky nemožné zabrániť zneužitiu tvojich dát. Heslá by si nemal mať rovnaké pre rôzne účty, aplikácie a podobne, mal by si ich takisto pravidelne meniť. Ak si nevieš rady s vytvorením hesla, použi generátor hesiel, stačí si nejaký nájsť na Googli.

Pracovná ponuka

Lead Cloud Architect

Pracovná ponuka Lead Cloud Archtect formou Home Office
Bonus od 3000 €

Čo sa môže stať, ak nemáš silné heslo?

Útočníci neustále hľadajú slabé heslá a skúšajú použiť tie, ktoré našli v databáze ukradnutých hesiel. Práve preto maj svoje heslá dostatočne silné a nikdy nepoužívaj rovnaké heslo pre viacero účtov. Nikdy. Pri dôležitých účtoch si nastav multifaktorovú autentifikáciu, napríklad odtlačkom prsta, či zaslaním kódu na smartfón. Ak navštevuješ niektoré stránky sporadicky, heslo si nemusíš pamätať ani ukladať. Vyber si náhodné heslo, ktoré môžeš pred každým novým prihlásením resetovať cez e-mail.

Odporúčame ti...

Silné a zároveň zapamätateľné heslo si môžeš vymyslieť tak, že spojíš 3-4 náhodné slová, ktoré spolu nijako nesúvisia, napríklad : ”Sponkalyzickabezisluchadlo!”.

Dvojstupňové overenie hesla

Ako posilniť bezpečnosť vášho sociálneho médiá alebo e-mailového účtu a zabezpečiť, že len oprávnení používatelia budú mať prístup k vašim osobným údajom a obsahu.

Dvojstupňové overenie hesla je kľúčovým nástrojom pre posilnenie bezpečnosti online účtov pre rôzne platformy, vrátane Facebooku, Gmailu, Instagramu a Google, ponúkajú túto efektívnu bezpečnostnú funkciu.

Dvojstupňové overenie Gmailu je efektívny spôsob, ako zvýšiť bezpečnosť vášho e-mailového konta. Vzhľadom k tomu, že mnohí ľudia používajú rovnaké heslá pre viacero služieb, dvojstupňové overenie Facebook účtu je dôležitou bezpečnostnou funkciou, ktorá pridáva extra vrstvu ochrany k vášmu účtu na tejto sociálnej sieti. Rovnako tak sa zamerajte na dvojstupňové overenie Instagramu ak ste jeho užívateľmi.

Pri tomto procese sa spravidla po zadaní hesla vyžaduje aj druhý overovací krok, často prostredníctvom kódu zaslaného na váš mobilný telefón, alebo iná overovacia metóda.

Nainštaluj si antivírusový program

Veríme, že na otázku „čo je antivírus“ už dávno poznáš odpoveď. Pravdepodobne tiež vieš, aké dôležité je mať nainštalovaný a pravidelne aktualizovaný antivírusový program. Antivírus zabezpečuje ochranu pred počítačovými vírusmi a bezpečnosť práce s PC sa jeho používaním zvyšuje. Vieš ale ako funguje antivírus? Antivírusový program v reálnom čase testuje akýkoľvek súbor, ktorý na počítači otvoríš, chráni internetový prehliadač, objavuje hrozby skryté v nevinne pôsobiacich súboroch, eliminuje bezpečnostné riziká a zvyšuje bezpečnosť pri práci s PC. Antivírovú ochranu PC by si preto nemal podceniť.

Antivírus by mal zabrániť škodlivému kódu dostať sa do počítača, ale vždy existuje malé percento hrozby. Niekedy môže byť vírus dobre skrytý, inokedy ho antivírus nespozná, lebo je úplne nový, niekedy ho počas rýchleho skenovania jednoducho prehliadne. Preto treba raz za čas spustiť antivírusovú ochranu na hĺbkovú kontrolu.

Veľmi kvalitné antivírusové programy sú dostupné aj zadarmo. Určite sa pýtaš, ktorý antivírus najmenej zaťažuje systém a zároveň, ktorý antivírus je najlepší. Či už hľadáš antivírus do PC alebo antivírus do notebooku, v oboch prípadoch platí, že medzi najlepšie antivírusy sa dlhodobo radia Eset, Kaspersky, AVG, Avast a Norton. Vždy sa riaď odporúčaniami antivírusového programu, ak ťa upozorní že stránka je nebezpečná, tak na ňu nevstupuj. Základnou úlohou antivírusových programov je predovšetkým odhaliť nebezpečné softvéry.

Niektoré antivírusové programy ponúkajú viac než len ochranu pc pred vírusmi a malwarom. Mnohé z nich zahŕňajú aj virtuálnu privátnu sieť (VPN), ktorá slúži pre zabezpečenú súkromnú komunikáciu medzi zariadeniami na internete. VPN chráni súkromie a zabezpečuje, že vaše online aktivity nebudú sledované tretími stranami.

Ak si si „zavíril“ počítač ešte pred tým, ako si začal používať antivírus, môže už byť na jeho záchranu neskoro. V najhoršom prípade budeš musieť reinštalovať celý operačný systém, alebo manuálne skontrolovať všetky databázy a súčasti programov a škodlivý kód nájsť. To je však pre laika priam nemožné. Iba programátor vie rozoznať dobré kódy od tých škodlivých. Programovať sa však môžeš naučiť aj ty. V našom článku ti poradíme, ako začať programovať pomocou skvelých kurzov pre začiatočníkov zadarmo.

Odporúčame ti...

Nainštaluj si antivírus a antimalware program hneď po prvom spustení nového počítača. Určite si zapni aj Windows Defender, ktorý je súčasťou systému Windows.

Nikdy neklikaj na neznáme prílohy a linky

Môžeš sa spoliehať na svoj antivírusový a antimalverový program či firewall, tie však nedokážu identifikovať každú hrozbu. Preto je dôležité vedieť, ako sa bezpečne správať na internete. Na internete musíš byť neustále obozretný a nesmieš klikať na rôzne podozrivé odkazy. Tým eliminuješ riziká internetu a zvýšiš ochranu PC. Každú chvíľu vzniká neuveriteľné množstvo variantov škodlivých kódov, ktorých cieľom je napadnúť tvoje zariadenie a znížiť tak ochranu na internete.

Typickým šíriteľom vírusov je príloha e-mailu, ktorá je zároveň najčastejším zdrojom infikovania počítača. Otvorenie škodlivej prílohy aj zo známej adresy môže mať katastrofálne následky. Druhým najčastejším zdrojom problémov v podobe nebezpečných odkazov či súborov na stiahnutie sú webové stránky. Ochrana pred malware je niekedy preto na tebe – buď obozretný a opatrný.

Phishing je metóda, pri ktorej tvorí kybernetický útočník falošné weby a e-maily. Tieto nebezpečné webové stránky a e-maily pôsobia veľmi dôveryhodne, niekedy je ťažké identifikovať ich ako hrozbu. V prvom rade ide o také stránky, ktoré sú na nabúranie bezpečnosti od začiatku vytvárané (napr. stránky s obsahom pre dospelých alebo rôzne pofidérne lotérie).

Bezpečné používanie internetu a webstránok zabezpečujú aj SSL certifikáty, ktoré sa zobrazujú vedľa URL v podobe zeleného zámku. Niekedy však sú napadnuté aj weby renomovaných spoločností, ktoré zanedbali svoju ochranu. V dnešnej dobe je vytvorenie zabezpečenej stránky cez https bezplatné, preto ani ikonka zelenej zámky pri URL adrese či indikátor „secure“ nezaručujú stopercentnú bezpečnosť a dôveryhodnosť stránky. Tieto rady patria medzi základné zásady bezpečnosti na internete.

Čo sa môže stať, keď otvoríš podozrivú prílohu alebo navštíviš falošný web?

Útočníci vytvárajú e-mailové adresy a weby, ktoré sa zdajú legitímne, hodnoverné a na 100 percent imitujú oficiálne stránky. Pomocou nich sa snažia získať prístup ku kontu, k dátam či počítaču používateľa. Na stránku preto vstupuj priamo, sám napíš adresu webu alebo ho otvor z uloženej záložky.

Nepracuj na počítači v admin účte

Na zabezpečenie PC sa využíva prihlasovací účet. Nemal by si však používať na bežnú prácu používať konto správcu a už vôbec nie počas práce online vo webovom prehliadači. Administrátor má všetky práva, vrátane inštalácie neznámych programov, ktoré môžu obsahovať vírus. Ak budeš pracovať a pohybovať sa v internetovom priestore bez týchto práv, systém ti škodlivý kód nainštalovať nedovolí.

Čo sa stane, ak spustíš škodlivý kód v admin účte?

Hacker ľahko obíde či odstráni ochranu bezpečnosti a získa kontrolu nad počítačom a dátami v ňom. Ak nebezpečný kód otvoríš v obyčajnom používateľskom účte, útok je obmedzený len na dané konto používateľa a jeho údaje.

Používaj softvér iba z dôveryhodných zdrojov

Nebezpečenstvo na internete číha aj v podobe neoficiálnych verzií programov či aplikácií. Podobne ti radí aj naša legislatíva, podľa ktorej je používanie nelegálneho softvéru dokonca nezákonné a hrozí zaň finančný trest. Výhodou legálneho softvéru je jeho bezpečnosť. Platí to najmä pre operačné systémy. Legálne verzie sú totiž pravidelne aktualizované, čím sa minimalizuje riziko útoku prostredníctvom existujúcich chýb a „dier“, ktoré už hackeri stihli objaviť.

Legálne programy, softvéry či operačné systémy spravujú reálne a legitímne spoločnosti, ktoré ich pravidelne nielen aktualizujú, ale aj „upgradujú“, čiže upravujú na vyššiu, pokročilejšiu verziu. To platí aj o všetkých ostatných aplikáciách, ktoré do svojho počítača nainštaluješ.

Čo sa stane, ak si stiahneš nedôveryhodný softvér?

Ako sa hovorí, nič nie je zadarmo. Na internete môžeš nájsť mnohonásobne viac podvodných programov či ponúk ako kdekoľvek inde. Útočníci v snahe donútiť obeť spustiť škodlivý kód distribuujú zaujímavý softvér, napríklad verziu známeho plateného softvéru zadarmo, ktorý však obsahuje kód útočníka. Spustením inštalácie používateľ nainštaluje nielen softvér, ale aj nebezpečný kód.

Pozor na automaticky generované prihlasovacie mená

Všimol si si, že keď spustíš nový hardvér či softvér, ktorý vyžaduje prihlásenie konta používateľa, automaticky je tam ako meno uvedené „admin“? Aj hackeri o tom vedia a zneužívajú to. Ak sa chcú v takomto prípade nabúrať do tvojho účtu, polovicu práce už majú za sebou, potrebujú zistiť len heslo. Medzi základnú počítačovú bezpečnosť preto patrí aj zmena prihlasovacieho mena na niečo zložitejšie, aj keď nie vždy ti to systém dovolí. Známe, a preto aj nebezpečné sú ďalšie mená ako „administrator či „guest.

Vedel si, že...

…rôzne klasické či automatické názvy kont aj prednastavené heslá sú všetkým známe a preto je pre útočníkov ľahké získať k nim prístup?

Vypni alebo odinštaluj všetko, čo nepotrebuješ

Každá aplikácia a služba predstavuje potenciálne bezpečnostné riziko. Ešte viac sú zraniteľné tie, ktoré sú dlhodobo spustené bez toho, aby si ich reálne používal či aktualizoval. Zbytočne zvyšujú riziko útoku a v neposlednom rade aj zaťažujú systémové prostriedky počítača, takže ho spomaľujú. Skrátka, čokoľvek, čo nepoužívaš vypni, v najlepšom prípade odinštaluj. Aj toto pravidlo patrí medzi základné zásady bezpečnosti pri práci s počítačom.

Ďalšie tipy od našich IT administrátorov

Nepodceňuj zálohu

Čo by si robil, keby sa niečo stalo tvojmu PC a stratil by si všetky v ňom uložené súbory? Okrem panikárenia a chytania sa za hlavu by si určite ľutoval, že si si všetko potrebné neuložil aj inde. Je dôležité dáta zálohovať, aby si sa k nim v prípade poškodenia počítača mohol dostať. O zálohu napríklad na externom disku ťa nepripraví ani útok hackera či zlyhanie techniky.

Spoľahni sa na pomoc profesionálov

Ak nevieš, čo a ako by si mal nastaviť, aby bol tvoj počítač chránený, obráť sa na profesionála. Vyhneš sa tak možnej strate či zneužitiu svojich citlivých údajov, ktoré môžu mať katastrofálne následky. Druhou možnosťou je, že sa začneš o bezpečnosť svojho zariadenia zaujímať sám. Nie je náročné naštudovať si informácie o tejto problematike a naučiť sa niečo nové.

Vzdelávanie aj v oblasti bezpečnosti ako súčasť benefitov

Aj u nás vo firme sa môžeš naučiť viac o IT a bezpečnosti. Pravidelne sa zúčastňujeme napríklad na Hackerfeste,  pričom získané skúseností využívajú naši kolegovia pri chránení svojich dát. Rovnako aj tebe ponúkame mnohé možnosti vzdelávania či skvelé firemné benefity. Pridaj sa k nášmu tímu a môžeš reagovať na najnovšie ponuky práce v IT. Pracuj v spoločnosti, v ktorej môžeš kariérne rásť.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky

    Vyber si z pracovných ponúk a získaj bonus

    Pracovné ponuky
    hr manažér mladá žena profilová foto