14

Nástroje, ktoré nám uľahčujú prácu: 7 našich kolegov odporúča tieto programy

Niektoré nám prácu uľahčia, iné ju skôr skomplikujú. Široký trh však ponúka množstvo nástrojov a veľakrát môže byť náročné sa v nich vôbec zorientovať. Aby si predišiel dlhodobému prieskumu a následnému testovaniu programov, spísali sme aplikácií, bez ktorých si nevieme predstaviť pracovný deň. Overených „pomocníkov“ sme hľadali v radoch analytikov, testerov, consultantov aj office managerov.

Outlook a MS Teams – Paťo, Test manager

Paťo u nás  pracuje už viac ako tri roky na pozícii test managera a zároveň ako test leader. Niet preto divu, že klasický papierový diár mu už v počiatkoch prestal stačiť a vymenil ho za modernejšie nástroje. „Počas práce sa nezaobídem bez Outlooku a Microsoft Teamsu, pretože ako sa medzi managermi hovorí, aj telefonovanie je práca,“ tvrdí Paťo.

Vďaka týmto nástrojom sa nielenže okamžite spojí so zahraničnými kolegami, ale dokáže naplánovať online stretnutie a riešiť akútne problémy rýchlo a efektívne, čo sa vypláca nielen pri práci na homeoffice. Napriek tomu, že ide o vcelku známe nástroje, mnohí napriek tomu s nimi neprišli do kontaktu, a tak neobjavili všetky ich výhody a jednoduchosť. „Myslím, že Outlook aj Teams sú vcelku intuitívne nástroje, preto by s ich používaním nemal mať nikto problém,“ hovorí.

Power BI – Arnold, Excel/PW analytik

Arnold pracuje v msg life viac ako mesiac na pozícii Power Query analytik a pracovný deň si tak nevie predstaviť bez programu Power BI. Ako mu uľahčuje prácu? „Power BI mi umožňuje jednoducho spájať rôzne dátové zdroje do dátových modelov pre ďalšiu analýzu a reporting,“ tvrdí Arnold.

Hoci na rozdiel od Outlooku či Teamsu sú pre používanie tohto programu potrebné znalosti ako SQL, MDX, M, či DAX, aplikácia má plno vymožeností a neustále je čo objavovať. „Program používam už viac ako tri roky a stále sa učím,“ potvrdzuje Arnold. Ak ťa tento nástroj zaujal, potešíme ťa, PBI je voľne dostupné pre desktopové verzie, za zálohovanie dát vo forme cloudu či využívanie PQ a PP si však už budeš musieť priplatiť.

Excel – Laura, študentka – analytička

Laura patrí medzi najmladších a najnovších členov nášho tímu, v msg life pracuje popri štúdiu len dva mesiace, no veľmi rýchlo zistila, ktorý program jej prácu najviac uľahčuje. Keďže pôsobí na pozícii analytika jej veľmi dobrým pomocníkom sa stal Excel. „Využívam ho každý deň, vďaka nemu mám vždy vo veciach systém,“ tvrdí Laura.

Hoci program využíva zatiaľ len na základnej úrovni, dá sa podľa nej naučiť okamžite. „Excel pracuje s vlastnými vzorcami. Tie základné, ktoré využíva skoro každý sú veľmi intuitívne a ľahko sa ich dá naučiť, no pokiaľ chce človek z Excelu vyťažiť maximum, vyžaduje si to nejaký čas porozumieť aj zložitejším vzorcom a funkciám,“ dopĺňa Laura. Hoci je program platený, pre prácu analytika je veľmi užitočný a oplatí sa doň investovať. Alternatívou je tiež veľmi podobná, voľne dostupná online aplikácia Google Sheets.

Canva, Loomly, Mindmap – Zuzka, Office manager

Zuzka pracuje pre msg life Slovakia už takmer jedenásť rokov. Aktuálne pôsobí na pozícii Business Office Manager a jej dlhoročnému pôsobeniu v spoločnosti, ako aj pestrej pracovnej pozícii zodpovedá tiež zoznam obľúbených programov. „V práci využívam Outlook kalendár, Canva, Loomly, Mindmap, Gimp, Greenshot a neverila by som, že to napíšem, ale aj Excel,“ smeje sa Zuzka. „Canva, Pickmonkey, Gimp a Greenshot mi pomáha pripraviť si grafické podklady pre copywriterov a grafikov, ktoré potom nahrávam do Loomly. To je nástroj určený pre sociálne médiá. Mindmap je skvelá vec na tvorenie myšlienkových máp a ukladanie nápadov digitálnou formou,“ dodáva Zuzka.

Napriek dlhému zoznamu aplikácií priznáva, že stále je jej najvernejším pomocníkom obyčajné pero a papier. Medzi základné programy pre ňu patrí aj task manager, kde si zadeľuje svoj čas a plánuje úlohy. Všetky tieto aplikácie sú podľa nej jednoduché, vyskúšať ich tak môže každý. Hoci pre ich využívanie nie sú potrebné špeciálne znalosti, podľa office managerky sa jednoznačne zíde znalosť grafických editorov.

Programy sú navyše voľne dostupné, no platené verzie značne rozširujú ich možnosti. Alternatív je v tejto oblasti viacero, napríklad programy od Adobe, no podľa Zuzky záleží na tom, komu čo vyhovuje a s čím je naučený pracovať.

Snag it – Tomáš, Data analytik

Tomáš je súčasťou nášho tímu od septembra 2O2O a medzi jeho obľúbené nástroje patrí aplikácia Snag it. Na čo slúži? „Nástroj pomáha vytvárať printscreeny, nahrávať obrazovku ale najmä ponúka panoramatický náhľad, pomocou ktorého sa dá zachytiť nesmierne veľká oblasť napríklad na web stránke. Je možné sa tak posúvať všetkými možnými smermi a program dokáže spracovať aj veľký obrázok,“ vysvetľuje Tomáš.

Data analytik, ale aj iný pracovník tento nástroj využije napríklad pri ukladaní údajov a informácií z web stránok. „Program má tiež vlastný editor, kde si viem rýchlo a jednoducho farebne vyznačiť dôležité časti, vystrihovať ich či dopisovať poznámky,“ dodáva Tomáš. Ak si o tomto šikovnom nástroji nevedel, mal by si ho skúsiť. Podľa Tomáša ide o veľmi intuitívny nástroj, naučiť sa ho ovládať preto nie je zložité. Hoci ide o platený nástroj, podľa analytika je cena adekvátna jeho možnostiam. Voľne dostupnou alternatívou je Greenshot, podľa Tomáša však neponúka toľko funkcií ako Snag it.

Outlook, OneNote, Jenkins,… – Zuzka, Business Consultant

Zuzka pôsobí v našej spoločnosti už desať rokov ako Business Consultant. Túto náročnú pracovnú pozíciu si uľahčuje rôznymi nástrojmi medzi ktoré patrí aj Outlook kalendár, Jira, Star Leaf, Teams, ale aj programy ako OneNote či Jenkins/Bitbucket. „Vďaka kalendáru mám prehľad o mojich aktivitách a termínoch. Program Jira využívam najmä pri práci na projekte. Star Leaf či Teams mi uľahčujú komunikáciu, pretože emailom sa nedá riešiť všetko a to platí aj mimo pandémiu,“ vysvetľuje Zuzka.

Program OneNote pomáha business consultantke ako poznámkový blok, ktorý má tú výhodu, že ho možno zdieľať. Jenkins/BitBucket využíva Zuzka pri práci na projekte. „Kontrolujem tu commity, prípadne v akom stave sú jednotlivé buildy, čo sa testuje a podobne.“ Hoci niektoré aplikácie znejú zložito, podľa Zuzky sú veľmi jednoduché a ich používanie zvládne každý. Programy sú navyše voľne dostupné, otestovať ich tak môžeš ihneď aj ty.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky