15

Prerastá ti práca cez hlavu? Toto je 5 rád, ako zlepšiť work-life balance

Work-life balance prinesie do tvojho života rovnováhu pracovného a súkromného života.

Je vôbec možné dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, inak aj tzv. work-life balance? Dostupné moderné technológie si vyžadujú našu neustálu pozornosť a znásobujúci sa stres z nekonečného pracovného dňa sa prenáša aj do osobného života. Škodí nielen vzťahom a zdraviu, ale narúša tiež celkovú radosť zo života. Prečítaj si naše rady, ako vyvážiť prácu a osobný život.

Aj ty sa často pristihneš pri tom, že tvojmu pracovnému životu dávaš prednosť pred tým osobným? Rodina, priatelia, koníčky a čas potrebný pre oddych podvedome presúvaš na vedľajšiu koľaj a prioritou sa stáva dokončenie pracovných povinností. Pre mentálne rovnako ako fyzické zdravie je však nevyhnutné dopriať organizmu čas na zregenerovanie a naučiť sa, ako oddeliť svoj pracovný život od toho súkromného. Pomôcť by ti v tom malo týchto 5 rád.

1. Pusť prehnaný perfekcionizmus k vode

Mnoho ľudí má v mladom veku sklon k perfekcionizmu, kedy všetok svoj voľný čas venujú predovšetkým škole či koníčkom. V tomto období je z istého hľadiska oveľa jednoduchšie byť perfekcionistom, no postupom času, ako človek dospieva, buduje svoju kariéru a zakladá si rodinu, sa život komplikuje a povinnosti pribúdajú závratnou rýchlosťou.

Perfekcionizmus môže veľakrát viac uškodiť ako pomôcť a ak sa ti vymkne spod kontroly, môže sa pre teba stať deštruktívnym. Kľúčom k tomu, ako predísť vyhoreniu a zvládať stres v práci, je zbaviť sa nezdravej túžby po dokonalosti. Namiesto toho sa skús zamerať na precíznosť v tom, čo robíš, a puntičkárstvo pusť nadobro k vode.

2. Odpoj sa „zo siete“

V snahe dosiahnuť lepšiu životnú rovnováhu sa snaž pravidelne úplne vypnúť a dať si digitálny detox. Súčasná doba vytvorila v ľuďoch pocit neustálej dostupnosti. Zdá sa, že pracovný deň nemá konca a mnohokrát prechádza aj do osobného voľna. Stačí ti len počuť zvuk notifikácie a okamžite máš nutkavú potrebu skontrolovať, o čo ide? Sú chvíle, kedy by si mal jednoducho vypnúť telefón a užívať si prítomný moment. Jednoduché, no pre niekoho takmer nereálne.

Robert Brooks, profesor psychológie na Harvardskej lekárskej fakulte a autor knihy o work-life balance s názvom Sila odolnosti: Dosiahnutie rovnováhy, sebadôvery a osobnej sily vo vašom živote, povedal jednu múdru vec: „Notifikácie, ktoré ti neustále prichádzajú, prerušujú tvoj zdanlivý ‚offline režim‘, kedy sa len tváriš, že nie si online.“ Znamená to, že tieto vplyvy vnášajú do tvojho života akýsi prúd napätia. Zabudni na pracovné záležitosti a venuj sa naplno svojej rodine a koníčkom. Urob si zo zdanlivo voľného času skutočne kvalitný čas strávený po svojom.

Odporúčame ti...

Nereagovaním na novinky z práce si vytvoríš silnejší návyk odolnosti. Odolní ľudia cítia väčší pocit kontroly nad svojím životom, zatiaľ čo tí reaktívni majú nad ním menšiu kontrolu a sú náchylnejší na stres.

Oddeliť pracovný a osobný život je však takmer nemožné, ak ide o prácu z domu. Rozdiely medzi prácou a voľným časom sa v tomto prípade stierajú a od zamestnanca sa očakáva, že bude neustále k dispozícii iba preto, lebo je doma. Problémom ale môže byť aj to, že podmienky práce formou Home Office nedefinoval ešte žiadny zákon v Európskej únii.

Nemôžeme ponechať milióny európskych pracovníkov, ktorí sú vyčerpaní pridlhou pracovnou dobou a tým, že musia byť neustále k dispozícii, ich osudu,“ uviedol maltský europoslanec Alex Agius Saliba počas diskusie o zákone, ktorý by európskym zamestnancom zabezpečil ľudskejšie podmienky pre prácu z domu. „Nastal čas aktualizovať práva zamestnancov tak, aby zodpovedali novej realite digitálneho sveta,“ dodal Saliba.

Európsky parlament nestrácal čas a už koncom januára doručil Európskej komisii návrh nového zákona, tzv. Práva na odpojenie. Nová právna norma by umožnila zamestnancom, ktorí pracujú formou Home Office, neodpovedať na pracovné maily, správy ani telefonáty po skončení pracovnej doby a počas víkendov. Parlament chce zákonom docieliť striktné oddelenie pracovného a súkromného života zamestnancov, čo by sa odrazilo na lepšom výkone ako i kvalite ich práce.

3. Rozhýb sa a medituj

Aj keď si zaneprázdnený, urobiť si čas na najdôležitejšie veci v živote je nevyhnutné. Pravidelné cvičenie predstavuje účinný prostriedok na redukciu stresu. Napumpuje do tvojho tela endorfíny, vďaka čomu sa budeš cítiť oveľa lepšie.

Každý deň si na čas pre seba vyhraď aspoň niekoľko minút. Skvelé a nenáročné aktivity na miesto i čas sú cvičenie, joga, meditácia alebo akákoľvek iná aktivita, ktorá ťa napĺňa. Začni s hlbokým dýchaním. Dychové cvičenia, krátka 5 minútová meditácia alebo obmedzenie pitia alkoholu či konzumácie nezdravej stravy sú kľúčom k čistej mysli. Ide o efektívnu formu odbúravania stresu prostredníctvom drobných úprav v životnom štýle.

Mindfulness, alebo všímavý stav mysle

Ak chceš dosiahnuť work-life balance, dobrý pocit z dokončenej pracovnej úlohy nestačí. Do tohto konceptu spadá aj starostlivosť o seba samého, aby sa tvoje telo, myseľ a duša osviežili. Nepotrebuješ vynaložiť extrémne úsilie, aby si urobil tieto „malé“ životné zmeny. Úplne postačí, ak sa otvoríš prítomnému okamihu a prestaneš rozmýšľať nad tým, čo by bolo, keby…

Pre opätovné nájdenie rovnováhy medzi vnútorným a vonkajším svetom je potrebné, aby si si prestal robiť zbytočné starosti s vecami, ktoré nijako neovplyvníš a nezmeníš. Nemaj voči ničomu predsudky ani veľké očakávania. Nie nadarmo sa hovorí, že kto nič nečaká, ten nemôže byť nikdy sklamaný.

Namiesto toho sa upokoj, spomaľ a sústreď sa na svoje bezprostredné okolie. Na vône, farby, zvuky, chute, pachy, pocity a emócie, ktoré v tebe vyvolávajú. Ži prítomnosťou a venuj pozornosť maličkostiam, ktoré by si inak v zhone každodenného života prehliadol. Práve v tom spočíva krása a pokoj spokojnej mysle. Vo vnímaní prítomného okamihu.

Dvaja kolegovci si idú zabehať
Cvičenie a šport zlepšujú kognitívne schopnosti a výkonnosť v práci

Nezabúdaj, že nervový systém neoklameš

Autonómny nervový systém obsahuje 2 vetvy:

  1. sympatický nervový systém (stresová reakcia tvojho tela),
  2. parasympatický nervový systém (reakcia tela na odpočinok a trávenie).

Kľúčom k aktivácii parasympatického nervového systému sú napríklad krátke meditačné cvičenia, hlboké dýchanie alebo „uzemnenie“ tvojich zmyslov. Čím častejšie ich budeš praktizovať, tým viac aktivuješ parasympatický nervový systém, ktorý všetko upokojí, a to nielen v daný okamih, ale už nastálo.

Časom si všimneš, že parasympatický nervový systém začne v tvojom živote víťaziť nad sympatickým nervovým systémom. Aj takto môže vyzerať tvoj work-life balance v praxi.

Vedel si, že...

Medzi časté choroby vystresovaných ľudí patrí tetánia? Je to nervová porucha, ktorá vzniká z nedostatku minerálov v tele, ako horčík, vápnik či vodík, a je výsledkom vyčerpaného nervového systému. Ochorenie môže spôsobiť aj hladovanie či redukčné diéty.

4. Venuj svoj čas ľuďom a aktivitám, ktoré ťa napĺňajú

Zamyslel si sa niekedy nad tým, čo je v tvojom živote najdôležitejšie? Vytvor si zoznam priorít a uisti sa, že skutočne odzrkadľujú tvoj rebríček hodnôt. Stanov si pevné hranice, aby si ľuďom a činnostiam s vysokou prioritou venoval adekvátny čas. Vďaka tomu bude pre teba jednoduchšie určiť si, čo musíš zo svojho zoznamu odstrániť, a rýchlejšie tak dosiahneš work-life balance.

Ak ťa surfovanie po internete posúva do špirály, v ktorej strácaš drahocenný čas, zadefinuj si jasné pravidlá na oddelenie práce od voľného času. Na zvýšenie produktivity na internete môžeš vyskúšať softvéry ako Freedom, LeechBlock alebo RescueTime. Ak ťa o čas oberajú konkrétni ľudia, nájdi spôsoby, ako interakciu s nimi diplomaticky obmedziť. Zameraj sa viac na vzťahy a činnosti, ktoré do tvojho života prinášajú radosť.

5. Pomaly ďalej zájdeš

Predstav si, že by si chcel začať behať a hneď v prvý deň zabehneš 10 km. Ďalší deň ťa bude všetko bolieť a pravdepodobne si vytvoríš k behu od začiatku negatívny vzťah a nebudeš sa naň tešiť. Drastické zmeny ako je skrátenie pracovného času z 80 hodín týždenne na 40 alebo každodenný náročný fyzický tréning bez regenerácie sú skvelým receptom na zlyhanie. Postupná zmena je zdravšia a z dlhodobého hľadiska udržateľnejšia.

Je čas na zmenu aj v tvojom živote?

Work-life balance je šikovným prostriedkom na to, ako zosúladiť pracovný a osobný život. V praxi zahŕňa zamestnanecké benefity, pracovné voľno nad rámec zákona či flexibilnú formu pracovnej doby. (Prečitaj článok o Pracovnom prostredí a benefitoch v našej firme.) Prevencia pred vyhorením je v tomto smere naozaj kľúčová a napomáha k tomu, aby v živote každého zamestnanca nastala dokonalá harmónia medzi pracovným a súkromným životom. Iba tak môže človek podávať tie najlepšie výkony a starať sa o svoje mentálne rovnako ako fyzické zdravie.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky