21

6 najdôležitejších hard skills programátora

Hard skills, čo to je a aké hard skills by ti rozhodne nemali chýbať? Hard skills programátora predstavujú konkrétne merateľné schopnosti a vedomosti, ktoré sú získané prostredníctvom vzdelávania, tréningu a skúseností a sú priamo aplikovateľné v pracovnom prostredí.
Dajú sa jednoducho naučiť a následne zdokonaľovať, vďaka čomu môžeš posunúť svoju kariéru o niekoľko úrovní vyššie.

Čo sú hard skills programátora?

Hard skills, často označované ako tvrdé zručnosti, sú schopnosti, ktoré sa dajú získať vzdelávaním a skúsenosťami. Priučiť sa im môžeš študovaním v škole, využívaním rôznych kurzov alebo účasťou na školeniach.

Tvrdé zručnosti môžu predstavovať technické zručnosti, prípadne schopnosti, ktoré sa dajú ľahko definovať a merať. Spravidla sa delia do niekoľkých základných kategórií, a to:

  • komunikačné schopnosti – napríklad znalosť cudzích jazykov alebo spracovanie textu,
  • počítačové technológie – znalosť programovacích jazykov, ovládanie marketingu alebo schopnosť používať rôzne programy,
  • dátová analýza – do tejto kategórie patrí napríklad znalosť databáz alebo data science,
  • webová analytika – schopnosť analyzovať web a spracovávať jednotlivé údaje.
Hard skills sú dôležité pre každého, kto chce byť dobrý v tom, čo robí
Ak chceš dobré pracovné výsledky nesmú ti chýbať hard skills

Dôležitosť tvrdých zručností by mal pochopiť nielen programátor, ale aj každý, kto chce byť úspešný v tom, čo robí. Hard skills totiž potrebuješ na to, aby si sa dopracoval ku kvalitným a dobrým pracovným výsledkom a aby si získal vytúženú prácu.

Charakteristickou črtou hard skills je, že sa odlišujú v závislosti od povolania. Programátor potrebuje iný súbor zručností ako napríklad tesár alebo elektrikár.

Odporúčame ti...

Ak chceš zamestnávateľa zaujať svojimi hard skills, spravíš dobre, keď ich podložíš nejakým dokumentom, ktorý potvrdzuje ich úroveň. Vhodný je napríklad certifikát alebo titul.

Ktoré hard skills sú najdôležitejšie pre programátora?

Množstvo tvrdých zručností, ktoré by mal mať napríklad projekt manager, web dizajnér, software developer akéhokoľvek druhu od C programátora až po Java developera a akýkoľvek špecialista v ďalších profesiách úzko spojených s IT oblasťou, je veľmi rozsiahle. Spísali sme však pre teba tie najdôležitejšie, na ktoré by si sa mal zamerať ako na prvé. Sú to:

Ovládanie programovacích jazykov

Programovacích jazykov je v súčasnosti veľké množstvo. To, ktorý sa začneš učiť, sa odvíja najmä od tvojich pracovných a kariérnych cieľov. Platí, že čím viac jazykov budeš vedieť, tým lepšie sa môžeš uplatniť.

Pamätaj však na to, že jazyky je nutné vedieť do hĺbky a treba poznať všetky ich úskalia. Len tak ich budeš vedieť používať a dokážeš sa vyhnúť rôznym zbytočným komplikáciám.

K populárnym jazykom, ktoré dnes programátori používajú, patria:

  • Python. Je to univerzálny programovací jazyk, ktorý sa často používa v oblasti vedy. Je charakteristický tým, že sa jednoducho učí, je bezplatný a programovanie je vysoko produktívne. Ideálny je preto na programovanie pre začiatočníkov, ale aj pre pokročilých.
  • Či už sa chceš stať Java programátorom, alebo si len chceš rozšíriť svoje znalosti, nezabudni sa naučiť jeden z najpopulárnejších programovacích jazykov súčasnosti, ktorým je Java. Ide o viacúčelový, objektovo orientovaný jazyk vychádzajúci z jazykov C a C++. Programovacie jazyky Java či Python sú charakteristické jednoduchosťou a tým, že si s nimi poradí aj Java programátor junior.
  • C++. Tento jazyk sa používa spravidla v rámci systémového programovania alebo na vývoj videohier. Ide o objektovo orientovaný jazyk s dlhou históriou.
  • PHP. Univerzálny jazyk, ktorý používajú najmä vývojári front-end a back-end webových stránok.
Vedel si, že...

Programovanie v Java je nielen jednoduché, ale aj bezpečné. Pred spustením sa vždy kontroluje syntax jazyka, vďaka čomu sa vylučuje spadnutie programu z dôvodu poškodeného kódu.

Znalosť algoritmov a dátových štruktúr

Pre programátora je nevyhnutná znalosť algoritmov a dátových štruktúr. Dôvodom je skutočnosť, že algoritmy majú vopred určenú štruktúru, ktorá ti pomôže nájsť problém a navrhnúť efektívne riešenie.

Veľmi podobne sú na tom dátové štruktúry, často označované aj ako údajové štruktúry. Tie sa vzťahujú na spôsob, akým sú údaje usporiadané a uložené v pamäti počítača. Platí, že rôzne dátové štruktúry sú navrhnuté na rôzne účely.

Skúsenosti s frameworks

Frameworky, označované aj ako aplikačné rámce, zjednodušujú prácu nejedného programátora. Ide o softvérové štruktúry, ktoré slúžia ako podpora pri programovaní a vývoji rôznych softvérových projektov. Frameworky sú spravidla zložené z dvoch častí, a to:

  • frozen spots – slúžia na definovanie celkovej architektúry softvérovej štruktúry a vzťahov medzi jednotlivými komponentmi. Pri použití sa tieto časti frameworku nemenia;
  • hot spots – ide o časti, ktoré spolu s kódom vytvárajú novú funkcionalitu. Tá je vždy iná.

Ovládanie frameworkov ti uľahčí a urýchli celú prácu. V súčasnosti existuje viacero frameworkov, pričom k obľúbeným patria:

  • Django – framework založený na Pythone, ktorý sa najčastejšie používa na tvorbu webových stránok;
  • js – ide o open-source back-end prostredie, ktoré umožňuje spúšťať JavaScript kód mimo webového prehliadača. Základ tohto prostredia je rovnaký ako vo webovom prehliadači Chrome;
  • Bootstrap – open-source rámec určený na vývoj s HTML, CSS alebo Java Scriptom a zameraný na responzívny vývoj font-endov pre mobilné zariadenia;
  • Angular – bezplatný open-source rámec, ktorý je založený na TypeScripte. Je určený na tvorbu dynamických webov a webových aplikácií;
  • Vue – ďalší open-source framework, ktorý sa používa na vytváranie používateľských rozhraní a jednostránkových aplikácií;
  • Ruby on Rails – ide o framework, ktorý sa používa pri vývoji moderných webových aplikácií.

Výpočtové a matematické schopnosti

Strojové učenie, v angličtine známe ako machine learning, je dôležité pre každého programátora, ktorý plánuje pracovať v oblasti umelej inteligencie (AI – artificial intelligence). Ide totiž o podoblasť AI, ktorá sa zaoberá rôznymi metódami a algoritmami. Tieto metódy umožňujú programu učiť sa a následne správne reagovať na niektoré podnety bez toho, aby bol na ne priamo programovaný.

Strojové učenie je skvelou zručnosťou, no nemusí byť prínosom pre úplne každého programátora. Ak ťa nezaujíma umelá inteligencia a orientuješ sa skôr na vývoj webových stránok alebo UI / UX dizajn, táto schopnosť ti bude zbytočná.

 

Svoje hard skills musíš pravidelne precvičovať a zlepšovať
Čím viac hard skills máš tým viac pracovných možností získaš

Cloud computing

Cloud computing sa vzťahuje na používanie cloudových riešení. Táto oblasť je dôležitá najmä pre back-end vývojárov a cloudových špecialistov. Môže však ísť o zaujímavú zručnosť, ktorá ti dokáže rozšíriť obzory a umožní kariérny rast.

Nezabúdaj ani na mäkké zručnosti

Rozhodujúci moment v profesionálnom raste spočíva v pochopení vzájomnej hodnoty a vyváženosti medzi hard skills vs soft skills. Hlavný rozdiel medzi soft skills a hard skills spočíva v ich povahe.
Soft skills, čiže mäkké zručnosti sú charakteristické tým, že predstavujú schopnosti, ktoré sa nedajú veľmi jednoducho merať. Ide o povahové a osobnostné rysy, ako sú napríklad odolnosť voči stresu, empatia alebo schopnosť viesť ľudí.

Mnohí zamestnávatelia sa čoraz viac orientujú práve na soft skills, preto na ne rozhodne nezabúdaj a snaž sa im priučiť. Platí, že čím viac hard a soft skills budeš mať, tým ľahšie získaš prácu snov a môžeš kariérne rásť.

Okrem hard skills nezabúdaj ani na soft skills
Soft skills sú povahové a osobnostné rysy

Aké soft skills by nemali chýbať programátorovi? Sú to napríklad:

Kreativita

Túto schopnosť budeš potrebovať najmä na to, aby si si mohol predstaviť výsledný projekt, na ktorom pracuješ, lebo keď vieš, ako má výsledok približne vyzerať, celý proces práce je oveľa jednoduchší a rýchlejší.

Komunikačné zručnosti

Komunikačné zručnosti ti uľahčia komunikáciu s kolegami, klientmi alebo zamestnávateľom. Vďaka nim znížiš pravdepodobnosť vzniku komunikačného šumu, v dôsledku ktorého by mohla nastať zbytočná chyba.

Tímová práca

V IT budeš často pracovať na projektoch s kolegami alebo s odborníkmi z iných oblastí, preto je dôležité vedieť vychádzať s ľuďmi, robiť kompromisy a dokázať pracovať na jednotlivých úlohách spoločne.

Prispôsobivosť

Práca programátora nebýva vždy rutina, ktorá sa dennodenne opakuje. Nové projekty často prinášajú nové neznáme. Novému prostrediu, problémom či programom sa teda budeš musieť vedieť prispôsobiť, aby bol priebeh práce plynulý a bez väčších komplikácií.

Analytické myslenie

Ako sa stať programátorom s dobrým analytickým myslením? Znamená rozvíjať schopnosť systematicky analyzovať problémy, rozložiť ich na jednoduchšie časti a efektívne hľadať riešenia. Ide o špecifický spôsob myslenia, vďaka ktorému vieš efektívne zhromažďovať potrebné informácie a následne ich využívať pri riešení problémov.

Analytické myslenie ti umožňuje lepšie pochopiť súvislosti medzi jednotlivými informáciami. Okrem toho ti pomáha rozoznať chyby v premýšľaní, analyzovať skutočnosti a efektívne riešiť problémy.

Kým analytické myslenie samo osebe predstavuje soft skill, existuje niekoľko hard skills, ktoré ti pomôžu zlepšiť sa v ňom. Sú to najmä tieto dve schopnosti:

  • analyzovanie dát – zahŕňa zručnosti, ako sú vizualizácia údajov, kódovanie alebo vytváranie štatistík. Pomocou nich môžeš dospieť k prehľadným záverom a výsledkom, ktoré ti pomôžu vidieť jednotlivé súvislosti medzi viacerými oblasťami;
  • výskum – ešte predtým, ako osoba s analytickým myslením dospeje k nejakým záverom, zozbiera všetky informácie a fakty. V praxi to znamená, že si urobí menší výskum alebo prieskum. Výskum, resp. prieskum môžeš urobiť zozbieraním informácií z internetu, komunikáciou s kolegami alebo rozhovorom s odborníkom.

Schopnosť učiť sa nové veci

Ak sa chceš v práci neustále zlepšovať, musíš prejaviť ochotu učiť sa nové veci – nové programovacie jazyky, programy, frameworky a množstvo ďalšieho. Na začiatku sa ti môže zdať, že proces učenia je pomalý a náročný, no čím viac schopností získaš, tým to bude ľahšie.

Logické uvažovanie

Vďaka tomuto typu uvažovania budeš vedieť oveľa rýchlejšie nájsť cestu k jadru problému a vytvárať čistejšie a jednoduchšie riešenia. Logickosť však môže v niektorých prípadoch, ako napríklad v oblasti UI/UX, prevýšiť estetickosť.

Time management a riešenie problémov

Aby sa deadline projektu stále nepredlžoval a nepresúval, je dôležité vedieť, ako si správne rozložiť a naplánovať jednotlivé úlohy. Ako programátorovi ti preto nesmie chýbať ani schopnosť time manažmentu.

Schopnosť riešiť problémy ti zas umožní previesť požiadavky od klientov alebo kolegov do praktických a realizovateľných riešení.

Hard skills ti otvárajú nové možnosti

Hard skills sú schopnosti, ktoré ti otvoria dvere k novým pracovným možnostiam. Vďaka nim môžeš rásť a získať vysnívanú pracovnú pozíciu. Okrem nich však nezabúdaj ani na soft skills, ktoré sú dôležité ako v pracovnom, tak aj v osobnom živote.

Disponuješ nejakými tvrdými zručnosťami a chcel by si ich využiť vo svoj prospech? Pozri sa na voľné pracovné miesta v IT a začni robiť to, čo ťa skutočne baví.

Prílohu väčšiu ako 4MB pošlite na
jobs.sk@msg-life.com

Pridaj sa k nám!

    *

    *

    Prevádzkovateľom spracúvajúcim Vaše osobné údaje je spoločnosť msg life Slovakia s. r. o., Hraničná 18, 821 05 Bratislava, IČO: 35800780. Osobné údaje v rozsahu životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania, motivačného listu, resp. ďalších podkladov s Vašimi osobnými údajmi doplnených o prípadné poznámky z výberového konania sa budú spracúvať na účely výberového konania a vytvárania databázy uchádzačov pre budúce výberové konania vo vyššie uvedenom rozsahu po dobu 3 rokov. Váš súhlas so spracovaním osobných údajov je možné kedykoľvek odvolať na e-mailovej adrese: jobs@msg-life.com alebo písomným oznámením na adrese prevádzkovateľa. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na spracovanie osobných údajov založené na súhlase pred jeho odvolaním. Osobné údaje môže spracúvať aj prevádzkovateľom poverený sprostredkovateľ (poskytovateľ systému), spoločnosť recruitis.io s. r. o., Chmelova 357/2, 500 03 Hradec Králové, Česká republika, IČ: 27508391. Viac informácií o spracúvaní osobných údajov nájdete tu>.

    Voľné pracovné ponuky

    Vyber si z pracovných ponúk a získaj bonus

    Pracovné ponuky
    hr manažér mladá žena profilová foto